Αγκινάρες
Η 'α λα πολίτα' εκδοχή της δίαιτας - Η κατανάλωση αγκινάρας αλλά και αφεψημάτων με εκχυλίσματα αγκινάρας συμβάλλουν στο αδυνάτισμα, μιας και έχουν αποτοξινωτική δράση χάρη στη διουρητική δράσης της. Η αγκινάρα είναι πλούσια στην αντιοξειδωτική ουσία σιλυμαρίνη, η οποία καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, η εμφάνιση των οποίων συνδέεται με διάφορες μορφές καρκίνου.
Προστατεύει το γαστρεντερικό - Το δεύτερο σημαντικό συστατικό της αγκινάρας η κυναρίνη διεγείρει την παραγωγή και έκκριση χολής και έτσι βελτιώνονται τα συμπτώματα των γαστρεντερικών προβλημάτων, όπως κοιλιακός πόνος, ναυτία, διάρροια ή δυσκοιλιότητα.
Η αγκινάρα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη Α, C, και Κ, με αποτέλεσμα η κατανάλωσή της να συμβάλλει στην ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού, στην πήξη του αίματος και στην καλή όραση. Επιπλέον, η αγκινάρα περιέχει μαγνήσιο και κάλιο, τα οποία διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.
Επίσης, η αγκινάρα αποτελεί καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β. Οι βιταμίνες αυτές είναι υπεύθυνες για την λειτουργία του νευρικού συστήματος και για την σωστή ανάπτυξη των εμβρύων. Επίσης η υψηλή συγκέντρωση φυλλικού οξέος μειώνει την παραγωγή ομοκυστεΐνης, ουσία υπεύθυνη για την αθηρoσκλήρυνση.