Site icon TLIFE

Τα πιο συχνά λάθη που κάνεις όταν τρέχεις και δεν βλέπεις αποτέλεσμα!

Αν υπάρχει ένα θετικό που αποκόμισες από όλη την περίεργη και αναπάντεχη κατάσταση που ζήσαμε τους προηγούμενους τρεις μήνες, αυτό είναι σίγουρα ότι έγινες περισσότερο αθλητική. Άρχισες να ασχολείσαι περισσότερο με τον εαυτό σου και υιοθέτησες μία νέα Fitness Routine. Ακόμα και αν δεν την επαναλαμβάνεις, πλέον, σε καθημερινή βάση. Ξεκίνησες να περπατάς, να τρέχεις. Πρώτον, συγχαρητήρια για αυτήν την αλλαγή. Δεύτερον, επειδή σημασία έχει ό,τι κάνεις, να το κάνεις σωστά, ποια είναι τα πιο συχνά λάθη που πρέπει να αποφύγεις, όταν ξεκινάς να… τρέχεις (κυριολεκτικά);

Ξεκινάς πολύ “δυνατά”

Είσαι ξεκούραστη και γεμάτη ενέργεια. “Ας τρέξω από την αρχή γρηγορότερα” σκέφτεσαι. “Γιατί;” σου απαντούν οι fitness experts με απορία. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι εν τέλει να αθληθείς πολύ λιγότερο σε σχέση με την περίπτωση που ακολουθούσες ένα πιο σταθερό tempo, καθώς μετά τα πρώτα λεπτά, θα αισθάνεσαι εξουθενωμένη. Ωχ!

 

Θέτεις μη ρεαλιστικούς στόχους

Ας είμαστε ειλικρινείς! Το να είσαι εντελώς αρχάρια και να θες να τρέξεις για περίπου τριάντα πέντε λεπτά συνεχόμενα σε μη χαλαρό ρυθμό, συνειδητοποιείς ότι είναι δύσκολο task. Η σωστή προπόνηση είναι αυτή που δημιουργείται βήμα – βήμα. Άσε που έτσι θα αισθάνεσαι ακόμα πιο περήφανη με τον εαυτό σου, γιατί από εκεί που τα δεκαπέντε λεπτά σου φαίνονταν βουνό, τώρα θα είναι… παιχνιδάκι.

 

Ξεχνάς να ενυδατωθείς

Όταν τρέχουμε, δεν πίνουμε νερό; Όχι, αυτό είναι αδύνατον. Αν το σκεφτείς, δεν είναι λίγες οι φορές που στην προσπάθεια μας να τρέξουμε λίγα παραπάνω μέτρα, ξεχνάμε τον μεγαλύτερο σύμμαχο μας σε αυτή την προσπάθεια: το νερό. Όχι μόνο θα σε βοηθήσει να αναπληρώσεις τα υγρά που θα χάσεις, αλλά θα σου δώσει και ώθηση να συνεχίσεις. Go Girl!

 

 

Επιλέγεις τα λάθος… παπούτσια

Ένα παπούτσι, μα ποιο παπούτσι; Σίγουρα όχι αυτό που σκέφτεσαι. Δηλαδή, το πρώτο που θα βρεις μπροστά σου. Αν πήρες την απόφαση να τρέξεις την τελευταία στιγμή, τότε η επιλογή σου είναι μονόδρομος: θα διαλέξεις το παλαιότερο ζευγάρι, γιατί δε θες να χαλάσεις ακόμα το καινούργιο που μόλις απέκτησες. Stop. Σύμφωνα με μία έρευνα, η συνήθεια αυτή αποτελεί από τα μεγαλύτερη λάθη που μπορείς να κάνεις, καθώς τα πέλματα σου θα ακουμπούν με μεγαλύτερη δυσκολία στο έδαφος. Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: και θα πονέσεις περισσότερο αργότερα και οι πιθανότητες να χάσεις το βηματισμό σου αυξάνονται.

 

Κάνεις κάθε μέρα την ίδια διαδρομή

Η επανάληψη είναι πράγματι μήτηρ κάθε μαθήσεως, όμως, μήπως η καθημερινότητα σου χρειάζεται μία αλλαγή; Δε χρειάζεται να είναι ριζική. Για παράδειγμα, αν σου αρέσει να τρέχεις στη γειτονιά σου, προσπάθησε από ένα σημείο της διαδρομής και μετά να αλλάξεις δρόμο και να ακολουθήσεις μία διαφορετική πορεία. Με τον τρόπο αυτό, οι πιθανότητες τα μάτια και το σώμα σου να “πέσουν” θύματα… βαρεμάρας, μειώνονται δραματικά.

 

Αισθάνεσαι έτοιμη. Αρχίζεις να τρέχεις πολύ γρήγορα. Κάνεις ένα “μπαμ”.

Και μετά; Αισθάνεσαι τους καρδιακούς σου παλμούς να “ανεβαίνουν” και, επειδή η κούραση σε κυριεύει, ρίχνεις το ρυθμό, φθάνοντας πολύ σύντομα στο μηδέν. Σταματάς. Αποσυντονίζεσαι. Προτίμησε, λοιπόν, να ακολουθείς ένα πιο χαλαρό “tempo” με ήπιες “εκρήξεις”. Και μεγαλύτερη αντοχή θα αποκτήσεις και περισσότερες θερμίδες θα ξεφορτωθείς.

Do It In The Right Way, Girl!

© 2025 tlife.gr