Το windsurfing έχει αυτή την αίσθηση της ελευθερίας. Ζηλεύεις κάθε φορά που βλέπεις κάποιον να ταξιδεύει με τη σανίδα του. Είναι άραγε εύκολο να μάθεις; Ακριβό; Καις αλήθεια 500 θερμίδες την ώρα; Αποφασίσαμε να τα μάθουμε όλα και φυσικά απευθυνθήκαμε στην ειδικό. Η Εύη Τσαπέ είναι εκπαιδεύτρια windsurfing και απαντά στις ερωτήσεις μας.
Αν και έχει πτυχίο και master στη Διοίκηση Επιχειρήσεων από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, η μεγάλη της αγάπη ήταν πάντα ο αθλητισμός. Ξεκίνησε την ενασχόληση της με το windsurfing το 2001 και η σανίδα αμέσως κατέκτησε την καρδιά της. Η Εύη κατάφερε σε μόλις πέντε χρόνια από τη μέρα που ανέβηκε στη σανίδα του windsurfing να συμμετάσχει στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Wave στις Κανάριες Νήσους και να κατακτήσει τη 2η θέση στις γυναίκες. Το 2009 και το 2011 κατέκτησε την 5η θέση στη γενική κατάταξη γυναικών wave στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Κατέχει επίσης την 1η θέση στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα wave & freestyle στις γυναίκες και την 5η θέση στη γενική κατάταξη. Και όλα αυτά, ενώ συνέχιζε ενεργά την καριέρα της στη διοίκηση επιχειρήσεων και την τεχνολογία. Στη χρονική περίοδο 2006-2011 η Εύη συμμετείχε σε πολλούς διεθνείς και πανελλήνιους αγώνες, αποκτώντας σημαντικές διακρίσεις, αμέτρητες εμπειρίες και γνωρίζοντας αθλητές από κάθε γωνιά του πλανήτη.
Φτάνοντας στο σήμερα, η ελληνίδα πρωταθλήτρια ασχολείται πλέον εδώ και 7 χρόνια με την εκμάθηση windsurfing, ενώ παράλληλα ολοκληρώνει ένα πτυχίο personal trainer σε γυμναστική ακαδημία του Λονδίνου, έχοντας πάρει την απόφαση να αφιερωθεί ολοκληρωτικά σε αυτό που αγαπάει, τη γυμναστική.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τι είναι το windsurfing;
Ο βασικός εξοπλισμός του windsurfing αποτελείται από μια σανίδα με ένα σύνδεσμο που ενώνει το πανί με τη σανίδα. Έχει μια μάτσα (τιμόνι) για να κινούμε το πανί ως προς τον αέρα. Όλο αυτό το σύστημα κινείται με το πανί μέσω του ανέμου, ο οποίος τραβάει το πανί. Ένας αρχάριος ξεκινά με μεγάλο σκάφος (σανίδα) και με μικρό πανί για να έχει μεγάλη επιφάνεια να πατάει και να μη βουλιάζει. Το μικρό πανί βοηθάει έτσι ώστε να έχει μικρή πίεση στα χέρια. Με τον καιρό και καθώς βελτιώνεται, η σανίδα μικραίνει και το πανί μεγαλώνει.
Είναι δύσκολο να μάθει κανείς;
Το surf είναι καθαρά τεχνικό άθλημα. Είναι άθλημα συντονισμού κινήσεων και ισορροπίας. Πρέπει να μάθεις σιγά σιγά συγκεκριμένες τεχνικές, τις οποίες το σώμα θα “αφομοιώσει” και με τον καιρό θα τις εκτελεί αυτόματα, γι’αυτό κάποιοι το θεωρούν δύσκολο. Θέλει αρκετές ώρες όμως προπόνησης για να γίνει κανείς expert του αθλήματος. Δεν χρειάζεται δύναμη, μύες ή γυμνασμένο σώμα.
Τι χρειάζεται για να ξεκινήσει κάποιος;
Ισορροπία και υπομονή. Έχοντας αυτά, μέσα από το άθλημα βελτιώνεις την αντοχή και τη μυική σου δύναμη.
Πόσο καιρό χρειάζεται ένας αρχάριος για να εξοικειωθεί;
Αυτό εξαρτάται από τη συχνότητα των μαθημάτων. Αν κάνει 10 μαθήματα (μαζί με προπόνηση) σε κοντινό σχετικά διάστημα, σε πολύ 20 μαθήματα, θα μπορεί να είναι αυτόνομος πάνω στη σανίδα του.
Είναι κάτι που πρέπει να μάθεις νωρίς ή μπορείς να ξεκινήσεις και σε μεγαλύτερη ηλικία;
Μπορείς σε οποιαδήποτε ηλικία να μάθεις windsurfing. Μόνο τα παιδιά πρέπει να είναι τουλάχιστον 25 κιλά και να έχουν τελειώσει την πρώτη δημοτικού για να αντιλαμβάνονται αυτό που τους λες. Στα παιδιά η προπόνηση χρειάζεται να γίνεται και λίγο σαν παιχνίδι, για να τους κρατάς το ενδιαφέρον.
Γιατί να μάθει κάποιος windsurfing; Ποια τα οφέλη στο σώμα και πόσες θερμίδες καίγονται;
Καταρχάς με το windsurfing γυμνάζεις όλο το σώμα. Καις τουλάχιστον 500 θερμίδες την ώρα και όλα αυτά με ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο. Οι μύες που γυμνάζονται με το σερφ είναι στο άνω μέρος σώματος: οι ώμοι, το στήθος, οι τρικέφαλοι, πλατύς ραχιαίος, δικέφαλοι, τραπεζοειδής, ρομβοειδείς, πλάτη και φυσικά οι κοιλιακοί. Στο κάτω μέρος γυμνάζεις εξίσου τους τετρακεφάλους, προσαγωγούς, γλουτούς, δικέφαλους γάμπες και τον πρόσθιο κνημιαίο. Δηλαδή όλο το σώμα! Οι μύες που γυμνάζονται περισσότερο εξαρτάται και από το στάδιο στο οποίο βρίσκεσαι. Ένας αρχάριος, που ακόμα μαθαίνει να ισορροπεί στη σανίδα, θα γυμνάσει περισσότερο τα πόδια, τη μέση, τα δικέφαλα και τους ώμους. Ένας προχωρημένος θα γυμνάσει συνολικά όλο το σώμα.
Ποια τα θετικά και ποια ενδεχομένως τα αρνητικά του αθλήματος;
Τα αρνητικά είναι ότι κάποιος που ίσως έχει πρόβλημα με τη μέση, στην αρχή επειδή έχει πολύ σήκωμα το πανί, υπάρχει ο κίνδυνος να τον ενοχλήσει. Για αυτό θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Επίσης, είναι ένα άθλημα που δεν μπορείς να κάνεις όποτε θέλεις. Εξαρτάται αποκλειστικά από τον καιρό. Δεν πρέπει να βρέχει ή να έχει άπνοια και πρέπει να έχει φως στην παραλία.
Τα θετικά είναι πως είναι ένας ευχάριστος τρόπος γυμναστικής. Δεν καταλαβαίνεις πώς γυμνάζεσαι. Καις θερμίδες, μαυρίζεις και είσαι πιο active, γιατί σε παρακινεί πραγματικά να το κάνεις. Επίσης, αλλάζεις συνέχεια συνθήκες και παραστάσεις. Μαθαίνεις πάντα κάτι καινούριο και αποκτάς νέες αισθήσεις. Κυρίως όμως γνωρίζεις το σώμα σου! Και τέλος, το πιο σημαντικό είναι πως κοινωνικοποιείσαι ερχόμενος σε επαφή με άλλους αθλούμενους στην παραλία.
Σε ποιους το προτείνεις λοιπόν;
Το προτείνω σε άτομα που θέλουν να ξεφύγουν από την καθημερινότητά τους, να ξεχάσουν τα προβλήματά τους. Σε κόσμο που δεν έχει αυτοπεποίθηση γιατί με το να μαθαίνεις και να βελτιώνεσαι με τον καιρό, δυναμώνει η πίστη στον εαυτό σου. Και σε αυτούς που θέλουν βέβαια να γνωρίσουν τον εαυτό τους.
Ποιες είναι οι ιδανικές συνθήκες (π.χ. καιρός, παραλία) για να κάνεις;
Ιδανικές συνθήκες για αρχαρίους είναι τα 2-3 μποφόρ, γιατί με περισσότερο αέρα, έχει κύματα και ο αθλούμενος δεν μπορεί να σταθεροποιηθεί εύκολα στη σανίδα. Συν του ότι ο αέρας κουνάει συνέχεια το πανί και το κάνει πιο δύσκολο. Χρειάζεται λοιπόν μια παραλία χωρίς κύμα, που ο αέρας θα έρχεται από τη στεριά.
Πού μπορεί να μάθει κανείς; Είναι ακριβό σπορ;
Υπάρχουν σχολές σε πολλά μέρη στην Αθήνα. Λούτσα, Σχοινιά, Βάρκιζα, Βουλιαγμένη, Καβούρι, Αγ. Μαρίνα. Είναι σχετικά ακριβό σπορ, αλλά αν το συγκρίνουμε με extreme sports (ski, snowboard, stand up paddling) είναι πιο φτηνό. Επίσης, οι τιμές του εξοπλισμού έχουν γίνει πιο προσιτές και πλέον υπάρχουν και περισσότερες επιλογές μεταχειρισμένου εξοπλισμού. Για παράδειγμα, ένας μεταχειρισμένος εξοπλισμός για να ξεκινήσεις, έχει περίπου 500 ευρώ.
Windsurfing τον χειμώνα;
Γίνεται και τον χειμώνα αλλά λίγοι το τολμούν. Μόνο οι πιο “hardcore”. Με το κρύο, έτσι κι αλλιώς, δεν αντέχεις πολύ, γιατί παγώνουν τα χέρια και τα πόδια σου. Οι περισσότεροι σταματάνε τέλη Δεκεμβρίου και ξεκινούν πάλι Μάρτιο-Απρίλιο.
Και είναι δύσκολο να ξαναβρείς τον ρυθμό σου;
Δεν είναι δύσκολο, αρκεί να έχεις φτάσει σε ένα καλό επίπεδο πριν σταματήσεις, διαφορετικά “το πιάνεις από την αρχή”. Καλό είναι κάποιος να ξεκινήσει το αργότερο αρχές Σεπτέμβρη, ώστε να έχει περιθώριο να βελτιωθεί ως τον χειμώνα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ποια είναι τα συναισθήματα όταν σερφάρεις;
Χαρά, ελευθερία και ηρεμία.
Εσύ πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι;
Το 2001, τελείως τυχαία. Είχα αλλεργία μικρή στον ήλιο και καταπιεζόμουν που δεν μπορούσα να πάω για μπάνιο με τις φίλες μου. Είχα άχτι να μάθω ένα θαλάσσιο σπορ. Τυχαία επέλεξα να κάνω surf. Με την πρώτη φορά κόλλησα. Όλο το καλοκαίρι μούλιαζα πάνω στην σανίδα. Από μικρή, όμως ασχολιόμουν με τον αθλητισμό, κάνοντας κολύμβηση και βόλεϊ. Το 2006, συμμετείχα σε παγκόσμιο πρωτάθλημα για πρώτη φορά και εκεί κατάλαβα ότι θέλω να γίνω γυμνάστρια. Πέντε χρόνια μετά, πήρα πτυχίο εκπαιδεύτριας στο windsurfing.
Κάνεις μαθήματα και σε άντρες και γυναίκες; Υπάρχει διαφορά ως προς τον εξοπλισμό ή την τεχνική ανάλογα με το φύλο;
Κάνω μαθήματα σε γυναίκες, άντρες και παιδιά. Τα μαθήματα είναι είτε ομαδικά είτε ατομικά και γίνονται στο Σχοινιά (Santa Cruz). Για να μπει σε γκρουπ 3-4 ατόμων κάποιος, κάνει 2 ατομικά μαθήματα αρχικά. Οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι μόνο στο μέγεθος του πανιού που χρησιμοποιούν: το πανί είναι μεγαλύτερο για τον άντρα, επειδή έχει περισσότερη δύναμη και είναι και πιο βαρύς. Το εντυπωσιακό όμως είναι πως οι γυναίκες μαθαίνουν πολύ πιο εύκολα. Γιατί ο άντρας θεωρεί ότι θα το κουμαντάρει πολύ πιο καλά, λόγω δύναμης, και δεν δίνει τόση σημασία στην τεχνική, ενώ η γυναίκα, λόγω σωματικής αδυναμίας, επικεντρώνεται περισσότερο στις τεχνικές.
Τι δεν ξέρουμε για το windsurfing;
Αυτό που δεν ξέρετε, είναι ότι μπορείτε να το κάνετε κι εσείς. Μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε, αρκεί να μάθει δίπλα σε κάποιον ειδικό, με το σωστό εξοπλισμό και στις σωστές συνθήκες.
Η Εύη οργανώνει στις 5-6 Σεπτεμβρίου, στην Πάρο (Χρυσή Ακτή) ένα windsurfing event όπου οι συμμετέχοντες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν το windsurfing, την όρθια κωπηλασία (SUP) και να κάνουν γιόγκα. Αν βρίσκεσαι εκείνες τις μέρες εκεί ή αν σε έψησε τόσο πολύ, πέρνα μια βόλτα για να μάθεις περισσότερα και να δοκιμάσεις και εσύ τις δυνάμεις σου κόντρα στον άνεμο και τη θάλασσα!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ