Site icon TLIFE

Η μουσική θεραπεύει τους πόνους!

Fotolia

Πόσες φορές δεν έχεις “ταξιδέψει” με ένα αγαπημένο σου κομμάτι στο ραδιόφωνο; Η μουσική γιατρεύει τα πάθη, έλεγαν παλιά και μάλλον είχαν δίκιο. Έχει αναπτυχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο ένα δίκτυο ειδικών θεραπευτών που χρησιμοποιεί τη μουσική για θεραπευτικούς σκοπούς, υγεία και ευεξία!

ΤΙ ΕΙΝΑΙ

Μουσικοθεραπεία είναι η χρήση της μουσικής ή μουσικών στοιχείων (ήχος, ρυθμός, μελωδία και αρμονία) από ειδικούς θεραπευτές, είτε ατομικά, είτε σε γκρουπ, σε μια διαδικασία που σκοπό έχει να προωθήσει την επικοινωνία, τις σχέσεις, τη γνώση, το κίνητρο, την έκφραση και να καλύψει έτσι σωματικές, συναισθηματικές και διανοητικές ανάγκες του ανθρώπου.
Στόχος της είναι να καταφέρει ο καθένας ατομικά να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής του, μέσω της πρόληψης, αλλά και της θεραπείας φυσικών ή και ψυχικών πόνων.
Έρευνες που έγιναν έδειξαν ότι η μουσικοθεραπεία έχει ποικίλα ευεργετικά αποτελέσματα στον άνθρωπο, όπως:
1. Βελτίωση της αναπνοής και της αρτηριακής πίεσης
2. Παρηγορητική υποστήριξη σε ασθενείς με χρόνιες / επάρατες νόσους
3. Βελτίωση της αυτοπεποίθησης και της διάθεσης του νοσηλευόμενου ασθενούς
4. Καλυτέρευση της επικοινωνίας των νοσηλευομένων παιδιών με τους γονείς τους και το ευρύτερο περιβάλλον
5. Μείωση του φόβου, των αποτελεσμάτων των στρεσογόνων ερεθισμάτων και του άγχους
ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΩΦΕΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΟΥΣΙΚΟΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Η μουσικοθεραπεία απευθύνεται σε άτομα όλων των ηλικιών που έχουν ανάγκη από στήριξη, προβλήματα προσαρμογής ή ταλαιπωρούνται από χρόνιους σωματικούς πόνους. Πέραν της ευεξίας και της αυτοπεποίθησης που αυτή προσφέρει η μουσικοθεραπεία είναι ιδανική για:
α) ανθρώπους όλων των ηλικιών με προβλήματα ψυχιατρικού / ψυχολογικού τύπου
β) ανηλίκους με χρόνιες νόσους, με μαθησιακές δυσκολίες,προβλήματα ανάπτυξης
γ) υπερήλικες που έχουν διάφορες μορφές handicap ή γεροντική άνοια
δ) ασθενείς με εγκεφαλικές βλάβες από αιμορραγικά ή εμφραγματικού τύπου επεισόδια
ε) Πάσχοντες από νόσο Αλτσχάιμερ
στ) άτομα με προβλήματα εθισμού σε εξαρτησιογόνες ουσίες
ζ) άτομα με ειδικές δεξιότητες (ΑΜΕΑ) ή άλλα σωματικά / ψυχικά μειονεκτήματα
η) ασθενείς που πάσχουν από χρόνιο ή οξύ πόνο
θ) γυναίκες λίγο πριν και κατά τη διάρκεια του τοκετού
ΠΟΙΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ
Ενδεικτικά δες παρακάτω μερικές από τις πρακτικές που εφαρμόζει ένας μουσικοθεραπευτής:
Τραγούδι: με το τραγούδι κάποιος καταφέρνει να βελτιώσει την άρθρωσή του, να αποκτήσει ρυθμό και έλεγχο της αναπνοής. Επιπλέον, όταν κάποιος τραγουδά μέσα σε μια ομάδα μπορεί να βελτιώσει τις κοινωνικές του δεξιότητες (ιδιαίτερα όταν πρόκειται για παιδιά και εφήβους) και βοηθά στην βαθύτερη κατανόηση των άλλων. Το τραγούδι μπορεί άλλωστε να μετριάσει το άγχος και το φόβο της καθημερινότητας.
Μουσικά όργανα: Ένα μουσικό όργανο θα βοηθήσει άτομα με νευρολογικά τραύματα σχετικά με εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ ενισχύει την προσοχή και τη συνεργασία. Τέλος, σε όσους μαθαίνουν να χειρίζονται ένα μουσικό όργανο για πρώτη φορά, δημιουργούνται ευχάριστα συναισθήματα ευεξίας και αυτοπεποίθησης.
Ρυθμός: Οι ασκήσεις για την ανάτπυξη ρυθμού και παλμού θα βοηθήσουν στην κίνηση, την ευελιξία και την ισορροπία. Ο μουσικός παλμός είναι πολύ σημαντικός για την σωστή εγκεφαλική λειτουργία, αλλά και τη ρύθμιση της αναπνοής. Με τις κατάλληλες ασκήσεις ο μουσικοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει άτομα με δυσκολία έκφρασης και κλειστούς χαρακτήρες με τάσεις απομόνωσης.
Σύνθεση/συγγραφή: διευκολύνει ιδέες, συναισθήματα και εμπειρίες να βγουν στην επιφάνεια. Επιπλεόν, η συγγραφή επιτρέπει στους ανθρώπους να εκφραστούν με ιδέες που μπορεί να είναι κοινωνικά μη αποδεκτές, βοηθώντας τους έτσι να αισθανθούν παράλληλα μέρος μιας ομάδας ή ενός οργανισμού.
Μουσική: Πολύ απλά ακούγοντας μουσική. Αυτό και μόνο ενισχύει τη μνήμη και τη συγκέντρωση. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η μουσική βοηθά τις εγκύους να έρθουν πιο κοντά στο έμβρυο, χρησιμοποιώντας την μουσική ως μέσο επαφής του εξωτερικού κόσμου με το περιβάλλον του μωρού. Οι θεραπευτές συνθέτουν συχνά οι ίδοι μουσικές μελωδίες για θεραπευτικούς σκοπούς. Αν θες να τις ακούσεις, όπως τις έχει αναρτήσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μουσικοθεραπείας κάνε κλικ εδώ.
Η μουσικοθεραπεία δεν είναι μια άλλου είδους μορφή εκμάθησης μουσικής. Αν και είναι καλό να έχει κάποιος βασικές μουσικές δεξιότητες, αυτό είναι δευτερεύον σε ότι έχει να κάνει με τον σκοπό της θεραπείας.

Του Λευτέρη Σαββίδη

Πηγή: Παγκόσμιος Οργανισμός Μουσικοθεραπείας

© 2025 tlife.gr