Site icon TLIFE

Η σοφία θέλει χρόνο!

Ο νέος είναι ωραίος, ασυζητητί. Πάντα όμως ο παλιός είναι αλλιώς, γιατί μαθαίνει να αποδέχεται τις αλλαγές στη ζωή, τα βγάζει πέρα με τις συγκρούσεις και εξομαλύνει την ένταση όταν οι πιο νέοι επιδεινώνουν τα πράγματα με την παρομρητικότητα τους. Ε, ναι λοιπόν, οι ώριμοι άνθρωποι είναι σοφοί και δεν το λέει μόνο η λαϊκή παράδοση, αλλά και οι επιστήμονες.

Σύμφωνα με έρευνα του καθηγητή ψυχολογίας Richard Nisbett από το πανεπιστήμιο του Michigan οι γηραιότεροι είναι πιο ικανοί σε σχέση με τους νέους να δεχθούν τις αξίες και τις απόψεις εκείνων που διαφέρουν. Παραδέχονται πιο εύκολα ότι μπορεί να υπάρχουν πράγματα που δεν τα γνωρίζουν και είναι πιο έτοιμοι να μπουν στη θέση του άλλου και να τον καταλάβουν. Εντάξει, δεν μίλησε κανείς για σοφία που θα σε κάνει Αϊνστάιν, αλλά οι επιστήμονες θεωρούν αυτή την “κοινωνική σοφία” πολύτιμη στην επίλυση διάφορων κοινωνικών προβλημάτων.

Η μελέτη περιελάμβανε 3 γκρούπ ανθρώπων, μοιρασμένα με βάση την ηλικία (25-40, 41-59 και άνω των 60 ετών), από τα οποία ζητήθηκε να δώσουν την γνώμη τους σε υποθετικά σενάρια που θα μπορούσαν να συμβούν σε μια χώρα π.χ. Μετανάστευση και κοινωνική αναταρραχή. Στη συνέχεια, μια “επιτροπή” από ακαδημαϊκούς, ψυχολόγους, ιερείς κ.α κλήθηκε να αξιολογήσει τις απαντήσεις των ερωτηθέντων, χωρίς βέβαια να γνωρίζει την ηλικία τους.
Οι πιο ηλικιωμένοι φαίνεται να έδωσαν τις πιο συνετές απαντήσεις, με κατεύθυνση το “κοινό καλό”.

Ίσως λοιπόν, όπως επεσήμαναν οι συμμετέχοντες στο συνέδριο οι κοινωνίες θα πρέπει να δώσουν μεγαλύτερη προσοχή στους ηλικιωμένους και να τους ακούν. Ίσως έτσι, μπορέσουν και οι νεότεροι να διδαχθούν από την σοφία τους και βελτιώσουν τις συνθήκες ζωής στον Δυτικό κόσμο.
© 2025 tlife.gr