Υπό κανονικές συνθήκες, σήμερα θα ετοίμαζες τη βαλίτσα σου ή έστω τα πλάνα σου για να απολαύσεις το πρώτο τριήμερο της χρονιάς. Φέτος, όμως, είναι όλα τόσο διαφορετικά. Οι εξορμήσεις και τα ραντεβού στα… ταβερνάκια κάνουν ένα βήμα πίσω για την προστασία μας, εμείς μένουμε σπίτι και – ναι! – ετοιμάσουμε τα σαρακοστιανά εδέσματα με τα χεράκια μας. Για αυτό, σήμερα, μοιραζόμαστε μαζί σου 5 συνταγές με λίγες θερμίδες, καθόλου μπελαλίδικες, για να κάνεις τα φετινά Κούλουμα στο σπίτι αξέχαστα!
Αχνιστά μύδια παντρεμένα με λευκό κρασί και μυρωδικά
(214 θερμίδες / μερίδα)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υλικά:
- 1 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
- 1/4 του φλιτζανιού κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 κουτ. της σούπας κόκκινη πιπεριά, ψιλοκομμένη
- 3/4 του φλιτζανιού λευκό κρασί
- 1 κιλό μύδια, καλά και προσεκτικά καθαρισμένα
- 2 κουτ. της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 700 γρ. σάλτσα ντομάτας
Εκτέλεση:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνεις το ελαιόλαδο σε μέτρια θερμοκρασία.
- Προσθέτεις το κρεμμύδι, το σκόρδο και την κόκκινη πιπεριά και σοτάρεις για ένα λεπτό.
- Σβήνεις με το κρασί και μαγειρεύεις για περίπου 3 λεπτά.
- Προσθέτεις τη σάλτσα και μαγειρεύεις για λίγο ακόμα (περίπου 7-8 λεπτά). Φροντίζεις να ανακατέψεις αρκετές φορές, προκειμένου να πάει αποκτήσει μία ωραία υφή.
- Προσθέτεις τα καθαρισμένα μύδια, ανακατεύεις καλά, καλύπτεις με ένα καπάκι και μαγειρεύεις μέχρι να ανοίξουν (6-8 λεπτά). Όσα δεν έχουν ανοίξει, τα αφαιρείς από την κατσαρόλα και τα πετάς.
- Κάνεις ένα γερό τελευταίο ανακάτεμα, ρίχνεις λίγο αλάτι και απολαμβάνεις.
Ταραμοσαλάτα
(60 θερμίδες / μερίδα)
Υλικά:
- 380 γρ. ψωμί χωρίς κόρα
- Κρύο νερό
- 1/2 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι, λιωμένο
- Χυμός ενός μεγάλου λεμονιού
- 1 φλιτζάνι ταραμάς
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ με άφθονο νερό, βουτάς τις θρυμματισμένες ψίχες του ψωμιού. Τις διατηρείς για περίπου 10 λεπτά.
- Φορώντας τα γάντια σου, αδειάζεις το νερό από το μπολ και “στύβεις” απαλά το ψωμί.
- Σε ένα μπλέντερ ή με ένα μίξερ χειρός, χτυπάς το ψωμί, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το λιωμένο κρεμμύδι και το χυμό λεμονιού. Χτυπάς μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.
- Προσθέτεις τον ταραμά και συνεχίζεις να χτυπάς.
- Σερβίρεις.
Καλαμάρια γεμιστά, λουσμένα σε κόκκινη σάλτσα, στο φούρνο
(276 θερμίδες / μερίδα)
Υλικά:
- 8 φρέσκα καλαμάρια, μεσαίου μεγέθους
- (για τη γέμιση): 3 κουτ. της σούπας αμυγδαλόψιχα
- 3 σκελίδες σκόρδο
- 2 κουτ. του γλυκού μπούκοβο
- 2 κουτ. της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- (για τη σάλτσα): 8 ώριμες ντομάτες
- 1 μέτριο λεμόνι
- 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
- αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
- Ξεκινάς από την σάλτσα. Αρχικά, σε μία κατσαρόλα προσθέτεις τις ντομάτες και το κρασί, ανακατεύεις και τις αφήνεις μέχρι να λιώσουν. Μεταφέρεις τις ντομάτες σε ένα μπλέντερ, προσθέτεις το λεμόνι σε φέτες (χωρίς κουκούτσια), αλατοπιπερώνεις και αρχίζεις να χτυπάς σε μέτρια ένταση, μέχρι να σχηματιστεί ένας πολτός.
- Αρχίζεις να καθαρίζεις τα καλαμάρια σου. Τα πλένεις πολύ προσεκτικά και ξεχωρίζεις τα πλοκάμια από το υπόλοιπο σώμα, αφαιρώντας το κόκαλο. Στο μυτερό κάτω σημείο του σώματος τους, ανοίγεις μία μικρή εγκοπή, προκειμένου να προσθέσεις τη γέμιση.
- Σε ένα μπλέντερ, προσθέτεις τα πλοκάμια από τα καλαμάρια και τα υλικά της γέμισης. Χτυπάς, μέχρι τα πλοκάμια να φαίνονται σαν μικρά κομμάτια στο μείγμα. Γεμίζεις τα καλαμάρια σου με μία κουταλιά και ανά θαλασσινό και τα κλείνεις με μία οδοντογλυφίδα.
- Λαδώνεις ελαφρά ένα ταψί και προθερμαίνεις το φούρνο στους 220 βαθμούς C.
- Ψήνεις για 20 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο.
- Σερβίρεις με λίγη σάλτσα.
Ζεστή σαλάτα με γλυκοπατάτα και σος από ταχίνι
(252 θερμίδες/ μερίδα)
Υλικά:
- 2 μεσαίες γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και κομμένες
- 3 κουτ. της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 4 φλιτζάνια kale, κομμένο
- 1 μεσαίο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
- 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 κουτ. της σούπας ginger
- 1/2 κουτ. του γλυκού κανέλα
- αλάτι και πιπέρι
- (για τη σος από ταχίνι): 1/4 του φλιτζανιού ταχίνι
- χυμός ενός λεμονιού
- 2 κουτ. της σούπας νερό
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1/4 του φλιτζανιού μαϊντανός, λιωμένος
- 1/2 κουτ. του γλυκού πάπρικα
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ, ανακατεύεις το ταχίνι με το χυμό λεμονιού, το νερό, το σκόρδο, το μαϊντανό, την πάπρικα και αλατοπίπερο. Χτυπάς απαλά και έτοιμη η σος.
- Καθαρίζεις τις γλυκοπατάτες σου, κόβεις σε μερίδες και μεταφέρεις σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί, ραντίζοντας με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπίπερο και ψήνεις στους 180 βαθμούς C για 15-20 λεπτά.
- Σε μία κατσαρόλα, σοτάρεις το kale και το κρεμμύδι, μέχρι να μαραθούν. Χαμηλώνεις σε μέτρια φωτιά και προσθέτεις το σκόρδο, την κανέλα, το ginger, το αλάτι και το πιπέρι.
- Προσθέτεις τις ψημένες γλυκοπατάτες και αφήνεις για 5 λεπτά.
- Σερβίρεις σε ένα μπολ και συνοδεύεις με το dressing από ταχίνι.
Χταπόδι ψητό στο φούρνο με πατάτες
(206 θερμίδες / μερίδα)
Υλικά:
- 500 γρ. χταπόδι
- 350 γρ. πατάτες
- 8 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 3/4 του φλιτζανιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 πρέζα κόλιαντρο
- 2 φύλλα δάφνης
- αλάτι και μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση:
- Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς C.
- Καθαρίζεις πολύ προσεκτικά το χταπόδι σου, αφαιρώντας το κεφάλι.
- Γεμίζεις μία κατσαρόλα το νερό, ρίχνεις το χταπόδι με το κρεμμύδι και βράζεις για 30 λεπτά σε μέτρια φωτιά. Μην βάλεις αλάτι, γιατί θα το σκληρύνει περισσότερο.
- Καθαρίζεις και πλένεις τις πατάτες σου, τις μεταφέρεις σε ένα ταψί με λαδόκολλα με λίγο αλάτι και δενδρολίβανο και τις ψήνεις για 40 λεπτά στον φούρνο.
- Μόλις περάσει η ώρα του χταποδιού, απομακρύνεις από το νερό και κόβεις σε μικρές μερίδες.
- Μεταφέρεις το χταπόδι σε μία λαδόκολλα, ρίχνεις τα φύλλα δάφνης, το κόλιαντρο και το πιπέρι και το μεταφέρεις στο ίδιο ταψί με τις πατάτες.
- Ψήνεις συνολικά το φαγητό σου στο φούρνο για 15 λεπτά ακόμη.
- Αλατοπιπερώνεις και μοιράζεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ