Λαγάνα, σιμιγδαλένιος ή ταχινένιος χαλβάς, καλαμαράκια, ταραμοσαλάτα, λίγο ουζάκι και καλή παρέα. Αυτή είναι η γαστρονομική εικόνα που σχηματίζεται στο μυαλό σου όταν σκέφτεσαι την Καθαρά Δευτέρα. Μία εικόνα γεμάτη γεύσεις και αρώματα. Επειδή, όμως, σκέφτεσαι το καλοκαίρι που έρχεται και δεν θες να χαλάσεις τη σιλουέτα σου, αλλά θες να απολαύσεις τα εδέσματα της ημέρας, σου έχουμε ετοιμάσει 5 λαχταριστές συνταγές με λιγότερες από 300 θερμίδες. Scroll Down!
Παραδοσιακή Φάβα με κρεμμυδάκι
(210 θερμίδες / μερίδα)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υλικά:
- 500 γρ. σπόροι φάβας
- 1/2 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 4 κρεμμύδια, ξερά και κομμένα
- 6 κλωνάρια μαϊντανό
- 3 φλιτζάνια νερό
- 1 λεμόνι
- λίγος βασιλικός
- αλάτι και πιπέρι (για γεύση)
Εκτέλεση:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- Αρχικά, ακολουθείς τις οδηγίες της συσκευασίας, προκειμένου να ξεπλύνεις σωστά τη φάβα.
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι με νερό, βράζεις τη φάβα, μέχρι να αρχίσει να βγάζει τους αφρούς της.
- Χρησιμοποιώντας μία τρυπητή στρογγυλή κουτάλα, αφαιρείς τους αφρούς και χαμηλώνεις τη φωτιά.
- Σκεπάζεις με ένα καπάκι και το αφήνεις να βράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, σοτάρεις τα κρεμμύδια, μέχρι να καραμελώσουν.
- Τα προσθέτεις στη βρασμένη φάβα, ανακατεύεις απαλά και σκεπάζεις με το καπάκι. Ρίχνεις λίγο λεμόνι, βασιλικό, αλάτι και πιπέρι και το αφήνεις να βράσει για άλλα 15 λεπτά.
- Σερβίρεις τη φάβα σε ένα πιάτο, ρίχνεις λίγο ελαιόλαδο και έτοιμη.
Σαλάτα με καλαμαράκια και λαχανικά
(121 θερμίδες / μερίδα)
Υλικά:
- 1/4 του φλιτζανιού κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1/2 του φλιτζανιού σέλινο, ψιλοκομμένο
- 1/2 φλιτζάνι κόκκινες ψητές πιπεριές, ψιλοκομμένες
- 1/4 του φλιτζανιού φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδου, κομμένη σε φέτες
- Χυμός από 1 1/2 λεμόνια
- 1 1/4 κουτ. του γλυκού ξίδι
- 450γρ. φρέσκα καλαμάρια, καθαρισμένα
- αλάτι και πιπέρι (για γεύση)
Εκτέλεση:
- Αρχικά, ετοιμάζεις ένα μπολ με νερό με πάγο και το αφήνεις στην άκρη.
- Σε ένα μέτριο μπολ, συνδυάζεις το κρεμμύδι, το σκόρδο, το σέλινο, την κόκκινη πιπεριά, το μαϊντανό, το χυμό λεμονιού, το ξύδι, το αλάτι και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Γεμίζεις μια κατσαρόλα με νερό, προσθέτεις μέσα λίγο αλάτι και την τοποθετείς στο μάτι της κουζίνας μέχρι να βράσει το νερό. Μόλις βράσει το νερό, ρίχνεις μέσα τα καλαμαράκια και τα αφήνεις να βράσουν μέχρι να γίνουν μαλακά.
- Τα στραγγίζεις και τα τοποθετείς μέσα στο νερό με τον πάγο για να κρυώσουν γρήγορα.
- Ρίχνεις τα καλαμαράκια μέσα στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και τα ανακατεύεις.
Λαχταριστή ταραμοσαλάτα
(240 θερμίδες / μερίδα)
Υλικά:
- 400 γρ. φρυγανιές ολικής άλεσης
- Κρύο νερό
- 1/2 φλιτζάνι εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 μικρό κρεμμύδι, λιωμένο
- Χυμός ενός μεγάλου λεμονιού
- 1 φλιτζάνι ταραμάς
Εκτέλεση:
- Σε ένα μπολ με άφθονο νερό, βουτάς τις ελαφρώς θρυμματισμένες φρυγανιές. Τις διατηρείς για περίπου 10 λεπτά.
- Σε ένα μπλέντερ ή με ένα μίξερ χειρός, χτυπάς τις φρυγανιές, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το λιωμένο κρεμμύδι και το χυμό λεμονιού. Χτυπάς μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιογενές μείγμα.
- Προσθέτεις τον ταραμά και συνεχίζεις να χτυπάς μέχρι να προκύψει η λαχταριστή σου σαλάτα.
Τριπλοψημένο ψητό χταπόδι με γλυκόξινη υφή
(240 θερμίδες / μερίδα)
Υλικά:
- 2 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
- 1 χταπόδι (κεφάλι και πλοκάμια χωριστά)
- 3 γλυκά κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες
- 3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
- 1 κουτ. της σούπας καπνιστή πάπρικα
- 2 φλιτζάνια ημίγλυκο κόκκινο κρασί
Εκτέλεση:
- Προθέρμανε το φούρνο στους 150 βαθμούς και σε ένα μεγάλο πυρίμαχο σκεύος ζέστανε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά.
- Βάλε το μισό χταπόδι στο σκεύος, ψήσε για περίπου πέντε λεπτά την κάθε πλευρά, αφαίρεσέ το από το σκεύος και επανάλαβε με το υπόλοιπο.
- Πρόσθεσε τα κρεμμύδια και το σκόρδο στο σκεύος και σοτάρισε για περίπου δύο λεπτά.
- Ρίξε και την πάπρικα, ανακάτεψε για μισό λεπτό και σιγά-σιγά πρόσθεσε το κρασί και άφησε να πάρει βράση.
- Ξαναγύρισε το χταπόδι στο σκεύος, κάλυψε με το καπάκι και άφησε να σιγοβράσει στο φούρνο για περίπου μιάμιση ώρα.
- Βγάλε το σκεύος από το φούρνο και άφησε να κρυώσει εντελώς μέσα στο ζωμό του.
- Βγάλε το χταπόδι από τους ζωμούς του, σκούπισε το δέρμα του από τα υγρά και βάλε στο μάτι την γκριλιέρα, αλείφοντας με λίγο ηλιέλαιο.
- Ψήσε το χταπόδι για περίπου τέσσερα λεπτά την κάθε πλευρά μέχρι να πάρει χρώμα.
- Συνοδεύεις με πράσινη σαλάτα.
Ριζότο θαλασσινών
(270 θερμίδες / μερίδα)
Υλικά:
- 400 γρ μύδια, χωρίς το κέλυφος
- 200 γρ. κυδώνια, χωρίς το κέλυφος
- 150 γρ. γαρίδες, καθαρισμένες
- 150 γρ. καλαμάρι, καθαρισμένο και κομμένο σε ροδέλες
- 400 γρ. ρύζι αμπόριο
- 5 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
- 1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
- 3 φλιτζάνια ζωμός λαχανικών
Εκτέλεση:
- Αρχικά, ξεπλένεις και καθαρίζεις προσεκτικά τα μύδια και τα κυδώνια.
- Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνεις το ελαιόλαδο και σοτάρεις το κρεμμύδι, μέχρι να ροδίσει. Στη συνέχεια, προσθέτεις το σκόρδο και τα θαλασσινά, προκειμένου να πάρουν μία βράση.
- Σβήνεις με το κρασί, ρίχνεις το ρύζι και σκεπάζεις με ένα καπάκι. Βράζεις για 5 λεπτά.
- Μόλις περάσει το διάστημα αυτό, ρίχνεις το ζωμό λαχανικών, αλατοπιπερώνεις και σιγοβράζεις για άλλα 10 λεπτά, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει τα υγρά.
- Ανακατεύεις με μία ξύλινη κουτάλα και σιγοβράζεις για άλλα 5 λεπτά.
- Μοιράζεις σε πιάτα, αφού αλατοπιπερώσεις ξανά.
(*πηγή φωτογραφιών: iStock)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ