Είναι ο φόβος και ο τρόμος όλων μας λίγο πριν έρθει εκείνη η μέρα που θα πάμε για το πρώτο μπάνιο του καλοκαιριού και θα χρειαστεί να βάλουμε το μπικίνι μας. Η κυτταρίτιδα φαίνεται να μας παραμονεύει κάθε χρόνο και η όψη φλοιού πορτοκαλιού που τυχόν αποκτήσει το δέρμα μας, φαντάζει σαν εφιάλτης. Ίσως όμως, έχουμε και εμείς μερίδιο ευθύνης σε όλο αυτό. Οι διατροφικές επιλογές που κάνουμε όλο τον χειμώνα, δύσκολα κρύβονται κάτω από τις αχτίδες του καλοκαιρινού ήλιου. Η Τίνα Καραΐσκου, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, μέλος της Ομάδας Logodiatrofis, σου αναλύει στο παρακάτω άρθρο ποιες είναι εκείνες οι τροφές που λειτουργούν ως σύμμαχοι της κυτταρίτιδας.
Όταν ψάχνετε λύση για το πώς θα ξεφορτωθείτε την κυτταρίτιδα υπάρχουν άπειρες προτάσεις από κρέμες, spa μέχρι και τρόφιμα. Αυτές οι προτάσεις έχουν ένα σημαντικό βαθμό επιτυχίας, αλλά όλες έχουν ένα κοινό σημείο αναφοράς: Είναι πολύ πιο αποτελεσματικές όταν συνδυάζονται με σωστή διατροφή.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όπως αποδεικνύεται, ορισμένα θρεπτικά συστατικά, και τα τρόφιμα που τα περιέχουν, επιδεινώνουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας ακόμη κι αν προσπαθείτε να την καταπολεμήσετε με άλλα μέσα.
Δεδομένου ότι τα γονίδια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση κυτταρίτιδας, δεν υπάρχει ουσιαστικά καμία μαγική θεραπεία που να αποτρέπει την εμφάνισή της. Ωστόσο, η απώλεια βάρους και η μείωση ανθυγιεινών λιπαρών, ζάχαρης και αλατιού μπορούν να μειώσουν την όψη φλοιού πορτοκαλιού.
Παρακάτω θα ανακαλύψετε ποια τρόφιμα μειώνουν ή αυξάνουν την όψη της κυτταρίτιδας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι τροφές που την επιδεινώνουν:
-ΠΙΤΣΑ
Πέρα από τα γονίδια και άλλοι παράγοντες επηρεάζουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, όπως η κακή ροή του αίματος. Μια δίαιτα υψηλή σε ανθυγιεινά λίπη μπορεί να επιβραδύνει την κυκλοφορία του αίματος και τη ροή του οξυγόνου. Ως αποτέλεσμα, οι συνδετικοί ιστοί αποδυναμώνονται, καθιστώντας πιο εμφανή την όψη φλοιού πορτοκαλιού. Για να διατηρήσετε την καλή κυκλοφορία του αίματος, αποφύγετε τρόφιμα με κορεσμένα λιπαρά, όπως η πίτσα.
Καλύτερη εναλλακτική: Προτιμήστε να φτιάξετε σπιτική πίτσα, με τυρί χαμηλών λιπαρών και νατρίου, αντί να φάτε ή να παραγγείλετε από έξω.
-ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΣΟΥΠΕΣ
Η κονσερβοποιημένη σούπα περιέχει υψηλά ποσοστά νατρίου, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε κατακράτηση υγρών και αφυδάτωση, καθιστώντας πιο έντονη την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.
Καλύτερη εναλλακτική: Καταναλώστε φρέσκες σούπες, χρησιμοποιώντας ζωμό με χαμηλή περιεκτικότητα νατρίου.
-ΣΑΚΧΑΡΟΥΧΑ ΠΟΤΑ
Μήπως η κυτταρίτιδα σας γίνεται πιο έντονη χρόνο με το χρόνο; Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε χρόνο το σώμα σας παράγει λιγότερο κολλαγόνο. Το κολλαγόνο είναι η πρωτεΐνη που υποστηρίζει την εμφάνιση ομαλής, μη αναδιπλωμένης επιδερμίδας. Δυστυχώς, δεδομένου ότι αυτό είναι ένα φυσικό επακόλουθο της γήρανσης δεν υπάρχει τρόπος να αντιστραφεί το αποτέλεσμα. Ωστόσο, η μείωση της ζάχαρης (ένα συστατικό που έχει αποδειχθεί ότι επιταχύνει τη λύση του κολλαγόνου) μπορεί να βοηθήσει. Αν και η ζάχαρη βρίσκεται σε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα, στο ψωμί, σε σακχαρούχα ποτά, επεξεργασμένους χυμούς και ενεργειακά ποτά.
Καλύτερη εναλλακτική: Αν δεν μπορείτε να τα αποφύγετε, επιλέξτε επεξεργασμένα ροφήματα χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
-ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΜΕΝΑ ΚΡΕΑΤΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ
Μια μερίδα επεξεργασμένου κρέατος περιέχει μέχρι 790 mg νατρίου (αλατιού)- το ένα τρίτο της καθημερινής συνιστώμενης πρόσληψης. Επίσης, ούτε το τυρί που έχει υποστεί επεξεργασία δεν είναι πολύ καλή επιλογή, καθώς μερικές ποικιλίες, όπως ένα τέταρτο φλιτζανιού φέτα, περιέχουν 400 mg αλατιού. Πως σχετίζεται το νάτριο με την κυτταρίτιδα; Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, όπως τα κρέατα, το μπέικον και τα τυριά, προκαλούν κατακράτηση υγρών με αποτέλεσμα αυτό το «φούσκωμα» να κάνει την κυτταρίτιδα πιο ορατή.
Καλύτερη εναλλακτική: Επιλέξτε κρέατα και τυριά με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και καταναλώστε πολλά φρούτα και λαχανικά. Ακόμα, φροντίστε να πίνετε πολύ νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
-ΣΑΛΤΣΑ ΜΠΑΡΜΠΕΚΙΟΥ
Όταν βάζετε σάλτσα μπάρμπεκιου στο κρέας σας, φαντάζεστε ότι έχει λίγο παραπάνω αλάτι. Γνωρίζετε όμως, ότι περιέχει το μισό ποσό της ημερήσιας συνιστάμενης πρόσληψης σε ζάχαρη; Δύο κουταλιές της σούπας από τη συσκευασία έχει μέχρι και 15 γραμμάρια ζάχαρης! Το μεγαλύτερο μέρος προέρχεται από σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, ένα πρόσθετο που αυξάνει την όρεξη. Όχι μόνο καταναλώνετε πολύ ζάχαρη, το οποίο οδηγεί σε αύξηση του σωματικού βάρους, και στη συνέχεια, στην εμφάνιση της κυτταρίτιδας, αλλά ταυτόχρονα αυξάνονται και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, προκαλώντας το σώμα να απελευθερώσει ινσουλίνη.
Καλύτερη εναλλακτική: Προτιμήστε μια σάλτσα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη και παράλληλα με όχι περισσότερο από 250gr αλατιού ανά μερίδα.
-ΛΕΥΚΟ ΨΩΜΙ
Για να απαλλαγείς από την κυτταρίτιδα, θα είναι ωφέλιμο να σταματήσεις την κατανάλωση τροφίμων από λευκό αλεύρι, όπως το λευκό ψωμί. Γιατί; Το σώμα μετατρέπει τους εξευγενισμένους υδατάνθρακες σε ζάχαρη και μετά σε γλυκόζη, μια θρεπτική ουσία που καταστρέφει το κολλαγόνο, καθιστώντας την κυτταρίτιδα να φαίνεται πολύ χειρότερη από ό, τι στην πραγματικότητα.
Καλύτερη εναλλακτική: Επιλέξτε δημητριακά ολικής αλέσεως γιατί εξισορροπούν τα επίπεδα ινσουλίνης ελαττώνοντας την απελευθέρωση των σακχάρων. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, που θα σας κρατήσουν χορτάτους για περισσότερο χρόνο.
-Σάλτσα σόγιας
Έχετε ποτέ παρατηρήσει ότι η κοιλιά σας πρήζεται μετά από ένα αλμυρό γεύμα, όπως η σάλτσα σόγιας που συνδυάζεται με το σούσι; Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα σας κατακρατεί υγρά μετά από ένα αλμυρό γεύμα. Εκτός ότι θα παρατηρήσετε μια αύξηση βάρους, μπορεί επίσης να μειώσει τη ροή του αίματος και στη συνέχεια να κάνει την εμφάνιση της η κυτταρίτιδα.
Καλύτερη εναλλακτική: Η επιλογή σάλτσας σόγιας χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο σε σχέση με άλλους συμβατικούς τύπους μπορεί να μειώσει μέχρι 700 mg την πρόσληψη νατρίου!
-CHIPS
Ακόμα και με μικρό σωματικό βάρος μπορεί να εμφανιστεί κυτταρίτιδα, αν όμως έχετε παραπάνω κιλά, η απώλεια βάρους και η μείωση του συνολικού σωματικού λίπους μπορεί να μειώσει την όψη της. Για να επιταχύνετε την απώλεια βάρους, συνιστάται η αποφυγή μεταποιημένων σνακ – ειδικά εκείνων που είναι δύσκολο να τρώγονται με μετριοπάθεια – όπως τσιπς. Πολλές φορές ένα από τα πρώτα συστατικά των chips είναι το γλουταμινικό νάτριο (MSG), ένα πρόσθετο που είναι γνωστό ότι αυξάνει την όρεξη. Μείνετε μακριά από αυτό το εθιστικό σνακ για να μειώσετε να το λίπος της κοιλιάς αλλά και να μειώσετε την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.
Καλύτερη εναλλακτική: Επιλέξτε σπιτικά pop corn χωρίς προσθήκη αλατιού!
-ΣΥΣΚΕΥΑΣΜΕΝΑ ΚΕΪΚ
Τρώγοντας ένα κομμάτι είναι σίγουρα καλύτερο από το να φάτε μια ολόκληρη τούρτα γενεθλίων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι καλό για το σώμα σας καθώς και το ένα κομμάτι (σχήμα πίτσας) σας προσφέρει 42 γραμμάρια ζάχαρης, ένα θρεπτικό συστατικό που συνδέεται με την αύξηση του σωματικού βάρους και την αποικοδόμηση κολλαγόνου, δύο πράγματα που μπορούν να επιδεινώσουν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.
Καλύτερη εναλλακτική: Όταν υπάρχει η ανάγκη για κάτι γλυκό, προτιμήστε «γλυκά» σπιτικά smoothies που θα σας βοηθήσουν και στην απώλεια βάρους.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ