Site icon TLIFE

Κυτταρίτιδα: Ποιες τροφές τη δημιουργούν;

Tlife newsroom

Κυτταρίτιδα και αυτός ο “πονοκέφαλος” δεν λέει να φύγει από το κεφάλι μας. Τελικά πώς εμφανίζεται; Τι φταίει; Ποιες είναι οι τροφές που τη δημιουργούν και καλό είναι να τις αποφεύγουμε ή να τις καταναλώνουμε με μέτρο; Η διαιτολόγος-διατροφολόγος Τίνα Καραΐσκου μας δίνει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες…

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ
Η κυτταρίτιδα είναι μια κατάσταση κατά την οποία τα αποθέματα λίπους κάτω από το δέρμα είναι ορατά, δίνοντας για παράδειγμα ένα «λακκάκι» σαν αποτέλεσμα. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε σημείο, αλλά η εμφάνισή της στα πόδια είναι η πιο συνηθισμένη. Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται σε πάνω από 80% του γυναικείου πληθυσμού, με πολύ λιγότερες εμφανίσεις στους άνδρες.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ
Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που προκαλούν κυτταρίτιδα. Η περίσσεια οιστρογόνων, που προκαλείται από ορμονικές ανισορροπίες ή από το υπερβολικό βάρος, μπορεί να είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην εμφάνισή της. Μια άλλη ορμόνη που συνδέεται με την κυτταρίτιδα είναι η ινσουλίνη. Η ανισορροπία στα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα που εμφανίζεται σε άτομα όπως οι διαβητικοί και προ-διαβητικοί μπορεί να προκαλέσει εξίσου κυτταρίτιδα.
Το στρες παίζει επίσης ένα τεράστιο ρολό στην ανάπτυξη της κυτταρίτιδας.

Άλλοι παράγοντες είναι:
η γενετική προδιάθεση, το φύλο, η φυλή, υποκείμενες ιατρικές παθήσεις και ο τρόπος ζωής. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορεί να μην υπάρχει θεραπεία για την κυτταρίτιδα, αλλά μπορούμε να «πολεμήσουμε» σίγουρα την εμφάνισή της.


ΤΡΟΦΙΜΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ
Ποιες τροφές ευθύνονται για την εμφάνισή της; Η ειδικός σου δίνει μια λίστα με αυτές που πρέπει να αποφύγεις στη διατροφή σου!
1. Αλάτι και τρόφιμα πλούσια σε αλάτι όπως οι κονσέρβες, τα παστά, τα πατατάκια, τα έτοιμα φάγητα τύπου fast-food μιας και το αλάτι προάγει την κατακράτηση υγρών.

2. Αλκοόλ: η περίσσεια του αλκοόλ στον οργανισμό εντείνει τη λιπογένεση.

3. Τροφές πλούσιες σε κορεσμένο λίπος, όπως το κόκκινο κρέας, τα γλυκά, τα τηγανιτά, η μαγιονέζα, η κρέμα γάλακτος, τα ζωικά βούτυρα, τα αυγά, τα ολόπαχα γαλακτοκομικά και τα τυροκομικά προϊόντα. Αντίθετα, συστήνεται η κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ιχθυέλαια).

4. Ζάχαρη: είναι μια μορφή απλού υδατάνθρακα που βρίσκεται παντού και έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη της κυτταρίτιδας. Δεν είναι μόνο τα γλυκά και όσες τροφές είναι φανερό ότι περιέχουν πολλά ζάχαρα λόγω γεύσης (καραμέλες, πάστες, γλυκά). Δυστυχώς τα σάκχαρα βρίσκονται κρυμμένα σε πολλές τροφές (π.χ. ψωμί, κονσερβοποιημένα τρόφιμα, σάλτσες, κρασιά, γιαούρτια) ακόμα και σε τροφές που θεωρητικά δεν περιέχουν ζάχαρη, αλλά φρουκτόζη, η οποία διασπάται και αυτή σε γλυκόζη.

Ποια η σχέση της γλυκόζης με την κυτταρίτιδα:

Η ζάχαρη που παίρνουμε από τις τροφές ελευθερώνεται στο αίμα με τη μορφή της γλυκόζης. Επομένως η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης έχει ως συνέπεια τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης. Ο οργανισμός για τις διάφορες δραστηριότητές του απαιτεί κάποια ποσότητα γλυκόζης. Όταν λοιπόν η φυσική μας δραστηριότητα και γενικά οι ενεργειακές μας ανάγκες καλύπτουν την προσλαμβανόμενη γλυκόζη, τότε καταναλώνεται όλη η υπάρχουσα (γλυκόζη). Όταν όμως τα επίπεδα γλυκόζης είναι πολύ υψηλότερα από τις ανάγκες του οργανισμού σε ενέργεια, τότε έχουμε ποσότητα ανεκμετάλλευτης γλυκόζης (ενέργειας) που αποθηκεύεται. Η αποθήκευση γίνεται στο συκώτι και στους μύες αρχικά, και μετά μετατρέπεται σε λίπος στο λιπώδη και υποδόριο ιστό. Συγκεκριμένα η γλυκόζη ενώνεται με τα ελεύθερα λιπαρά οξέα δημιουργώντας τα τριγλυκερίδια, που αποτελούν αποθέματα ενέργειας από τον οργανισμό, με τη μορφή λίπους, και έτσι έχουμε διόγκωση των λιπωδών κυττάρων και εμφάνιση της μορφής φλούδας πορτοκαλιού.


ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ

Η ειδικός σου δίνει 15 τρόφιμα που έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας και μπορούν να μειώσουν την όψη φλοιού πορτοκαλιού. Για να τα δεις κάνε κλικ εδώ!

© 2025 tlife.gr