Είναι γνωστό ότι διανύουμε αυτήν την εποχή που προσπαθούμε να χάσουμε κιλά. Ένα βασικό θεμέλιο για να πετύχουμε το στόχο μας είναι η οργάνωση της κουζίνας μας. Τα ντουλάπια μας και το ψυγείο μας πρέπει να περιέχουν τροφές με λίγες θερμίδες, αλλά πολλά οφέλη. Ναι ναι, αυτό που χρειαζόμαστε είναι τα λεγόμενα superfoods ή αλλιώς υπετροφές. Η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Γεωργία Καπώλη μας συστήνει τις “μαγικές” τροφές που θα βρούμε τώρα στην αγορά, τις ιδιότητές τους καθώς και τις θερμίδες τους. Δίνουμε τον λόγο στην ειδικό…
Υπάρχει μια έκφραση για την τροφή που λέει πως πρέπει να τρώμε σωστά για να δούμε, να νιώσουμε και να εκτελέσουμε το καλύτερο που μπορούμε. Όπως τονίζουν ο Jamie Oliver και η Michelle Obama, το θέμα δεν είναι να καταναλώνουμε τρόφιμα επειδή μας κάνουν καλό. Το σημαντικό είναι να γεμίζουμε το πιάτο μας με γευστικές πανδαισίες. Εάν το φαγητό επιλεχθεί με προσοχή, μπορεί να βελτιώσει την ανθρώπινη υγεία. Μπορεί επίσης να βελτιώσει τη διάθεση, την εστίαση της προσοχής, την ενέργεια, το δέρμα και το μεταβολισμό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
1.Καρύδια – Βοηθούν στη διάθεση (654Kcal/ 100g)
Τα καρύδια είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που χρειάζεται το σώμα για να παράγει την σεροτονίνη, η οποία δημιουργεί το αίσθημα της ευχαρίστησης. Ισπανοί ερευνητές έχουν βρει πως όσοι καταναλώνουν καρύδια έχουν υψηλότερα επίπεδα σεροτονίνης. Επίσης, χωνεύεται αργά, πράγμα που συμβάλλει στην σταθεροποίηση της διάθεσης και στη διαχείριση του στρες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
2.Σπαράγγια – Βοηθούν στη ψυχολογία (20,3 Kcal/ 100g)
Τα σπαράγγια είναι η καλύτερη φυτική πηγή φυλλικού οξέος. Το φυλλικό οξύ είναι σημαντικό για τη σύνθεση των νευροδιαβιβαστών ντοπαμίνης, σεροτονίνης και νορεπινεφρίνης. Όλα αυτά είναι κρίσιμα για τη διάθεση. Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένα σπαράγγια έχει 268 μικρογραμμάρια (mcg) φυλλικού οξέος – τα 2/3 των 400 mcg που αντιστοιχούν στις γυναίκες ημερησίως.
3.Φρέσκο σκόρδο – Βοηθά στην απώλεια βάρους (149 Kcal/ 100g)
Περιέχει αλλισίνη, που δίνει στο σκόρδο αυτή την χαρακτηριστική οσμή. Η αλλισίνη μπορεί να αποτρέψει την υπερφαγία, μιας και ενεργοποιεί το κέντρο του κορεσμού στον εγκέφαλο. Το φρέσκο σκόρδο έχει μια πιο ήπια και γλυκιά γεύση από τους αποξηραμένους λευκούς βολβούς που αγοράζετε αργότερα στη σεζόν. Απολαύστε το ψιλοκομμένο στη σαλάτα.
4.Αγκινάρες – Βοηθούν στην ενέργεια (47Kcal/ 100g)
Εάν αγκομαχάτε να ανεβείτε τις σκάλες, δοκιμάστε αυτά τα λαχανικά με αγκαθωτά φύλλα. Είναι πλούσια σε μαγνήσιο, ένα θρεπτικό συστατικό ζωτικής σημασίας για περισσότερες από 300 βιοχημικές αντιδράσεις στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής ενέργειας. Εάν δεν λαμβάνετε αρκετό μαγνήσιο, οι μύες σας πρέπει να δουλέψουν σκληρότερα για να αντιδράσουν και κουράζονται πιο γρήγορα. Για τις γυναίκες, ο καθημερινός στόχος είναι 320mg, όπου μια μεσαία αγκινάρα παρέχει 77mg μαγνησίου.
5.Φράουλες – Βοηθούν στην επιδερμίδα (40Kcal/ 100g)
Οι φράουλες μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία λείας επιδερμίδας. Είναι πλούσιες με αντιοξειδωτικά που βοηθούν το δέρμα να αποκαθιστά βλάβες που προκαλούνται από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η ρύπανση και οι ακτίνες UV. Επιπλέον, έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, η οποία σχετίζεται με λιγότερες ρυτίδες και λιγότερη ξηρότητα. Λιγότερο από ένα φλιτζάνι παρέχει το σύνολο των 75mg που απαιτούνται ημερησίως.
6.Μύρτιλα – Βοηθούν στην μνήμη (57Kcal/ 100g)
Φάτε τα τακτικά και μπορεί να αποκομίσετε πολλά οφέλη στον εγκέφαλο. Σε μια πρόσφατη μελέτη, τα άτομα με μειωμένη μνήμη λόγω ηλικίας, που έπιναν περίπου δυόμισι φλιτζάνια χυμό βατόμουρου ανά ημέρα για 12 εβδομάδες (το ισοδύναμο της κατανάλωσης ενός φλιτζανιού μύρτιλου), σημείωσαν σημαντική βελτίωση στα τεστ μνήμης και μάθησης σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν χυμό placebo. Το μυστικό συστατικό; Ένα είδος αντιοξειδωτικού που ονομάζεται ανθοκυανίνη. Έχει αποδειχθεί σε μελέτες με ζώα, πως οι ανθοκυανίνες αυξάνουν τα σήματα μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων και βελτιώνουν την αντοχή τους, ενισχύοντας την μάθηση και την μνήμη.
Επιμέλεια απόδοσης κειμένου: Φοιτήτρια Διαιτολογίας ιδιωτικού κολεγίου Μαίρη Τζο Χριστοπούλου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ