Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών και η ανάγκη για δροσερά φρούτα είναι επιτακτική.
Μια super επιλογή είναι το μάνγκο το οποίο εκτός από νόστιμο είναι και πολύ θρεπτικό προσφέροντας πολλαπλά οφέλη για την υγεία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
@ronlach, pexels
#1 Ενισχύει το ανοσοποιητικό
Εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, το μάνγκο, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα κρατώντας μακριά λοιμώξεις και κρυολογήματα.
Ένα φλιτζάνι μάνγκο καλύπτει περίπου το 100% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης C.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Επίσης, περιέχει βήτα-καροτίνη, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α που είναι ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού.
#2 Mειώνει τη χοληστερίνη
Το αγαπημένο τροπικό φρούτο, μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης χάρη στην πηκτίνη, μια διαλυτή φυτική ίνα που δεσμεύει τη χοληστερίνη στο έντερο και εμποδίζει την απορρόφησή της στο αίμα.
#3 Επιβραδύνει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων
Τα αντιοξειδωτικά που εμπεριέχει το μάνγκο όπως η βήτα-καροτίνη, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, βοηθούν στην εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών και μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
#4 Προάγει την υγεία του πεπτικού συστήματος
Χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και ένζυμα που διευκολύνουν την πέψη, το μάνγκο, συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του εντέρου, προλαμβάνοντας τη δυσκοιλιότητα.
#5 Βελτιώνει την υγεία των ματιών
Το μάνγκο είναι πλούσιο σε βήτα-καροτίνη -που μετατρέπεται σε βιταμίνη Α- βασική για την καλή όραση.
Περιέχει επίσης λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη της φθοράς από την ηλιακή ακτινοβολία.
@shameelmukkath, pexels
#6 Συμβάλλει στην απώλεια βάρους
Έχοντας λίγες θερμίδες και πολλές φυτικές ίνες, το μάνγκο, είναι ένα φρούτο που ευνοεί το αίσθημα κορεσμού, μειώνοντας την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων.
Επιπλέον, περιέχει ένζυμα που ενισχύουν την πέψη και κατ’επέκταση τον μεταβολισμό.
#7 Βελτιώνει την υγεία του δέρματος
Η βιταμίνη C που περιέχει το μάνγκο ευνοεί τη σύνθεση του κολλαγόνου κάνοντας το δέρμα πιο υγιές και ελαστικό.
#8 Ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου
Το μάνγκο περιέχει μεγάλες ποσότητες βιταμίνης B6, που είναι απαραίτητη για την παραγωγή χημικών ουσιών που μεταφέρουν σήματα στον εγκέφαλο.
Περιέχει επίσης γλουταμινικό οξύ, ένα αμινοξύ που ενισχύει τη συγκέντρωση και τη μνήμη.
#9 Μειώνει τη φλεγμονή
Αντιοξειδωτικά όπως η κερσετίνη, η καμφερόλη και οι κατεχίνες, που εμπεριέχονται στο μάνγκο, βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα μια φυσική αλλά επιβλαβής όταν είναι χρόνια αντίδραση του ανοσοποιητικού.
#10 Βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη
Αν και το φρέσκο μάνγκο περιέχει φυσικά σάκχαρα, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι προκαλεί διαβήτη ή ότι είναι επιβλαβές για άτομα με αυτή την πάθηση.
Αντιθέτως, μια μελέτη έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση 10 γραμμαρίων αποξηραμένου μάνγκο για 12 εβδομάδες βελτιώνει σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Κεντρική φωτογραφία: @istock.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ακολουθήστε το tlife.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα