Μεταβολισμός: Μήπως δεν χάνεις κιλά γιατί είναι αργός; Τι πρέπει να κάνεις…

Είναι αυτές οι φορές που καταπιέζεσαι, προσέχεις τη διατροφή σου, αλλά δεν χάνεις κιλά -ή δεν χάνεις όσο γρήγορα θα έπρεπε. Τι φταίει; Ο μεταβολισμός σου, φίλη μου. Είναι αργός. Πριν παραδώσεις τα όπλα και αφήσεις τη διατροφή και τα κιλά σου στην τύχη τους, μάθε όλα όσα απορρυθμίζουν το μεταβολισμό σου αλλά και όσα τον βοηθούν να ενεργοποιηθεί και να κάνει καύσεις. Ο σύμβουλος διατροφής και personal trainer Θαλής Παναγιώτου είναι εδώ για να σε βοηθήσει…

“Ο μεταβολισμός εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Εφόσον δεν υπάρχουν παθολογικά αίτια, που συνήθως σχετίζονται με το ορμονικό σύστημα, τότε μπορούμε να αλλάξουμε συνήθειες στην καθημερινότητά μας προκειμένου να αφυπνίσουμε, ενεργοποιήσουμε και διατηρήσουμε τον «χτύπο της καρδιάς» του μεταβολισμού μας σε ψηλούς ρυθμούς!”


ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ

1. Το ακατάστατο πρόγραμμα
Ο κανόνας των πέντε και μάλιστα προγραμματισμένων γευμάτων είναι πράγματι χρυσός! Το σώμα εκπαιδεύεται να λαμβάνει την τροφή συγκεκριμένες ώρες της ημέρας κι έτσι όλα λειτουργούν καλύτερα, κυριολεκτικά στην ώρα τους. Το αποτέλεσμα; Καύση περισσότερων θερμίδων κι ενεργοποίηση του μεταβολισμού καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.


2. Η κακή ποιότητα διατροφής

Αυτό μπορεί να σημαίνει δύο πράγματα. Από τη μία το γνωστό junk food κι από την άλλη τα φυτοφάρμακα, οι χρωστικές ουσίες και τα trans λιπαρά που υπάρχουν σε διάφορες τροφές. Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι οι τοξίνες δεν βοηθούν το μεταβολισμό να λειτουργήσει στις επιθυμητές υψηλές ταχύτητες. Αυτό που έχουμε να κάνουμε, είναι να προσέχουμε τα προϊόντα που αγοράζουμε, να προτιμούμε τα ντόπια, να διαβάζουμε τα ταμπελάκια τους.

3. Ο μη επαρκής ύπνος
Είναι κοινό μυστικό πλέον ότι ο ύπνος συμβάλλει στην απώλεια βάρους και στην τόνωση του οργανισμού. Όταν δεν κοιμόμαστε επαρκώς, το σώμα μας μπλοκάρει, αυξάνει την κατακράτηση υγρών και δεν καίει τις ίδιες θερμίδες.

4. Η έλλειψη σιδήρου και βιταμινών
Αυτό το πρόβλημα αφορά κυρίως τις γυναίκες, οι οποίες αντιμετωπίζουν σε μεγάλο ποσοστό πρόβλημα έλλειψης σιδήρου. Καλό είναι να μην αδειάζουν οι αποθήκες σιδήρου, φερριτίνης και βιταμινών.


5. Η καθιστική ζωή

Για να κατανοήσουμε το μέγεθος της βλαβερής καθιστικής ζωής, έρευνες απέδειξαν ότι μόλις είκοσι λεπτά στην ίδια θέση είναι σαν να απενεργοποιείται ο μεταβολισμός μας. Τι μπορούμε να κάνουμε; Να σηκωνόμαστε κάθε είκοσι με τριάντα λεπτά για ένα σύντομο διάλειμμα και να ασκούμαστε συστηματικά.


6. Η πείνα και η δίψα

Η δίψα προκαλεί κατακράτηση υγρών κι ένα γενικότερο «μπλοκάρισμα» στις φυσικές – φυσιολογικές λειτουργίες του οργανισμού μας. Η πείνα από την άλλη, μπλοκάρει επίσης τον μεταβολισμό μας στην προσπάθεια του οργανισμού να ανακτήσει δυνάμεις και να βρει τη χαμένη του ενέργεια.

ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΤΟ ΜΕΤΑΒΟΛΙΣΜΟ ΣΟΥ
– Ακολούθησε συχνότητα γευμάτων (5 ανά 3 ώρες) και μην παραλείπεις ποτέ το πρωινό.

– Πρόσεχε τι τρως και απόφυγε όσο το δυνατόν περισσότερο το πρόχειρο φαγητό. Πρόσθεσε στη διατροφή σου πιο πολλά λαχανικά, φρούτα, τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και καλά λιπαρά.

– Κοιμήσου τουλάχιστον 8 ώρες κάθε βράδυ. Ο ποιοτικός και σωστός ύπνος σε κάνει να ξυπνάς φρέσκια και υγιής κάθε πρωί και όχι κουρασμένη με αποτέλεσμα να πεινάς και να είσαι “αργή” στις δραστηριότητές σου.

– Κατανάλωνε τροφές πλούσιες σε σίδηρο και βιταμίνες, όπως όσπρια, φακές, αρακά, σταφίδες, συκώτι, κακάο.

– Διάλεξε τη γυμναστική που σου ταιριάζει και αφιέρωσε μία ώρα κάθε μέρα ή όσο πιο συχνά γίνεται για να είσαι σε κίνηση.

– Πίνε τουλάχιστον 8 ποτήρια υγρών καθημερινά. Εκτός από νερό μπορείς να πιεις τσάι, φυσικούς χυμούς, smoothie κτλ.

Επιμέλεια: Θεοδωροπούλου Δέσποινα

Read More

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164