Η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) κρίνει για ακόμη μια φορά την ασπαρτάμη ως ασφαλές συστατικό προς κατανάλωση.
Καλά νέα για σένα που αγαπάς τη γλυκιά γεύση, αλλά ταυτόχρονα προσέχεις και τη γραμμή σου: ένα από τα πιο δημοφιλή ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, η ασπαρτάμη, αξιολογήθηκε από την EFSA για πέμπτη φορά μέσα σε έξι χρόνια, ως συστατικό ασφαλές προς κατανάλωση από όλες τις ομάδες πληθυσμού στα σημερινά επίπεδα κατανάλωσης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ίσως δεν το γνώριζες, όμως η ασπαρτάμη κυκλοφορεί στην παγκόσμια αγορά για περισσότερα από 30 χρόνια και αποτελεί ένα από τα πιο ελεγμένα συστατικά τροφίμων που καταναλώνουμε σήμερα: είναι χαρακτηριστικό πως περισσότερες από 200 επιστημονικές μελέτες που έχουν εκπονηθεί μέσα σε αυτά τα χρόνια υποστηρίζουν την ασφάλεια του συστατικού, ενώ παράλληλα έχει αναγνωριστεί ως ασφαλής και από διεθνείς οργανισμούς με παγκόσμιο κύρος, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO).
Σημαντική απόφαση
Αν και δεν αποτελεί έκπληξη η θετική κρίση της EFSA για την κατανάλωση του συστατικού, η πρόσφατη επίσημη απόφαση είναι ιδιαιτέρως σημαντική για έναν ακόμα λόγο: τα ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά, στα οποία περιλαμβάνεται η ασπαρτάμη, μπορούν να αποτελέσουν έναν ακόμα σύμμαχο στην προσπάθεια για τον έλεγχο του σωματικού βάρους, όταν αυτά εντάσσονται σε ένα συνολικό πρόγραμμα διατροφής και άσκησης.
3 πράγματα που πρέπει να θυμάσαι για την ασπαρτάμη
* Είναι 200 φορές πιο γλυκιά από τη ζάχαρη και χρησιμοποιείται σε πολύ μικρές ποσότητες αποδίδοντας ελάχιστες θερμίδες, άρα, στο πλαίσιο ενός ισορροπημένου διαιτολογίου και ενός δραστήριου τρόπου ζωής, μπορεί να συμβάλλει στον έλεγχο του βάρους.
* Χρησιμοποιείται ευρέως από τη βιομηχανία τροφίμων και περιέχεται σε περισσότερα από 6.000 προϊόντα σε όλο τον κόσμο.
* Μπορεί να καταναλώνεται με ασφάλεια από όλες τις ομάδες του πληθυσμού, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των ατόμων με διαβήτη. Μοναδική εξαίρεση αποτελούν τα άτομα με το σπάνιο γενετικό νόσημα φαινυλκετονουρία (PKU), τα οποία δεν μπορούν να μεταβολίσουν το αμινοξύ φαινυλαλανίνη, συνεπώς πρέπει να αποφεύγουν την κατανάλωση οποιασδήποτε πηγής φαινυλαλανίνης, όπως το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα αυγά κ.α., συμπεριλαμβανομένης και της ασπαρτάμης.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ