Site icon TLIFE

Μήπως είσαι Digital Hoarder; Είμαστε όλοι ηλεκτρονικοί ρακοσυλλέκτες; Τι μπορείς να κάνεις…

Ένας λογαριασμός στο facebook, άλλος στο twitter και τρίτος στο pinterest. Μήπως να ανοίξεις και στο Linkedin μπας και βρεις καμιά δουλειά της προκοπής; Το mail σου στην yahoo γέμισε και αποφάσισες να ανοίξεις άλλο στην google. Που να σου φτάσουν 7GB. Δεν σου αρέσει να σβήνεις email και η λίστα σου είναι γεμάτη με αδιάβαστα μηνύματα. Αν πάλι κατεβάσεις το παράθυρο, η επιφάνεια εργασίας του υπολογιστή σου είναι σαν βομβαρδισμένο τοπίο. Εικόνες, αρχεία, video, φωτογραφίες, το ένα πάνω στο άλλο να παλεύουν να βρουν μια θέση στο οπτικό σου πεδίο. Ανησυχείς μην γεμίσει και ο σκληρός με τις 250 φωτογραφίες από τις διακοπές, όλες σε τέλεια ανάλύση (και φυσικά τεράστιο μέγεθος)! Βρε μπας και είσαι digital hoarder;

ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ e-ΡΑΚΟΣΥΛΛΕΚΤΗ

Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία έχει μετατρέψει εκατομμύρια ανθρώπους σε μυρμηγκάκια που μαζεύουν αδιάκοπα και αποθηκεύουν. Πληροφορίες, φωτογραφίες, άρθρα, βίντεο, φίλους στο facebook και retweets στο twitter. Το φαινόμενο έχει αρχίσει να απασχολεί επιστήμονες και κοινωνιολόγους, που του έδωσαν το όνομα digital hoarding! Πώς θα καταλάβεις αν είσαι ένας από αυτούς;

– Έχεις γεμίσει τον λογαριασμό σου στο mail και αντί να σκεφτείς να σβήσεις κάποια μηνύματα, σκέφτεσαι είτε να αγοράσεις επιπλέον χώρο, είτε να φτιάξεις νέο λογαριασμό.

– Τρέμεις στη σκέψη και μόνο να σβήσεις κάποιο αρχείο από τον υπολογιστή, το λογαριασμό σου στο mail, facebook, pinterest! Ακόμη και πράγματα που δεν θυμάσαι καν για ποιο λόγο τα έχεις αποθηκεύσει/κρατήσει.

– Συχνά σου παίρνει περισσότερο χρόνο να βρεις κάποιο αποθηκευμένο αρχείο στον υπολογιστή σου ή κάποιο email από όσο θα χρειαστεί να το κατεβάσεις και πάλι (download) ή να ζητήσεις να σου το ξαναστείλουν (αν πρόκειται για email)

– H επιφάνεια εργασίας σου είναι γεμάτη εικονίδια, τα περισσότερα από τα οποία δεν γνωρίζεις καν για ποιο λόγο βρίσκονται εκεί.

– Έχεις πια τόσους πολλούς λογαριασμούς στα social media που δεν θυμάσαι τους κωδικούς πρόσβασης για όλους.

– Το γραφείο, τα συρτάρια και οι τσέπες σου είναι γεμάτα με USB στικάκια. Αν σε ρωτήσω δεν έχεις ιδέα τι έχεις αποθηκεύσει σε κάθε ένα από αυτά

– Το αρχείο με τις φωτογραφίες σου είναι τεράστιο και περιλαμβάνει τις ίδιες εικόνες πολλές φορές, αλλά και εκατομμύρια φωτογραφίες θολές, κουνημένες και “άστοχες”!

– Έχεις αποθηκεύσει ένα σωρό b-movies και τηλεοπτικές σειρές που – ειλικρινά τώρα – δεν θα καθήσεις ποτέ να τις παρακολουθήσεις

Αν όλα ή τα περισσότερα από τα παραπάνω περιγράφουν την κατάσταση στον υπολογιστή σου τότε ναι! Είσαι κι εσύ μια μανιώδης digital hoarder.

DIGITAL SOCIAL HOARDER
Κι αν ο υπολογιστής σου είναι σε πλήρη αρμονία και τάξη, υπάρχει άλλος ένας δημοφιλής πειρασμός… το facebook! Ή το twitter, το pinterest και γενικότερα κάθε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης.

Αισθάνεσαι έντονη την ανάγκη να γεμίσεις το facebook από φίλους, ακόμη και αν δεν τους γνωρίζεις; Νιώθεις να φουσκώνεις απο περηφάνεια αν το post σου κερδίσει δεκάδες like και ακόμη περισσότερες κοινοποιήσεις; Κυνηγάς τους twitter followers με το τουφέκι και σου χαλάει η διάθεση όταν δεν… αυξάνονται; Μπαίνεις στο pinterest κάθε τρεις και λίγο, προκειμένου να δεις ποιος σου έκανε repin;

Με έναν τρόπο παγιδεύεσαι στον φανταστικό κόσμο της κοινωνικής δικτύωσης και σε καταβάλει μια μανία να αποκτήσεις μεγαλύτερη επιρροή εκεί. “Όσο πιο μόνος, τόσο περισσότερο στο σπίτι. Κι όσο περισσότερο στο σπίτι, τόσος περισσότερος χρόνος για αναζήτηση “φίλων” και “κοινωνικοποίηση” μέσω διαδικτύου. Κι αν στην πραγματική ζωή παραπονιέσαι γιατί δεν έχεις φίλους, στην εικονική πραγματικότητα έχεις αμέτρητους και μάλιστα με αλφαβητική σειρά. Και φωτογραφία!” τονίζει η ψυχολόγος Στέλλα Αργυρίου.

ΠΑΡΕ ΤΗΝ “ΨΗΦΙΑΚΗ ΖΩΗ” ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ
Θυμάσαι που στο σχολείο μας έλεγαν “το μαχαίρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κόψεις ψωμί, αλλά και για να σκοτώσεις”; Δεν είναι λοιπόν το μέσο που κάνει κακό, είναι η χρήση του. Οι ειδικοί στην τεχνολογία ανά τον κόσμο έχουν φτιάξει μια λίστα – κάτι σαν τις δέκα εντολές του ηλεκτρονικού υπολογιστή – με την οποία θα απαλλαγείς από την κακή συνήθεια:

Εφάρμοσε την τακτική “Μηδεν email! Πίεσε τον εαυτό σου να καθαρίζει το inbox τελείως καθημερινά, απαντώντας, σβήνοντας και αποστέλλωντας κάθε mail.

“Κύριοι δυστυχώς επτωχεύσαμεν (σε email πάντα!)! Κάνε μαζική εκκαθάριση στα email που έχουν αραχνιάσει στον λογαριασμό σου. Στείλε σε 10 κοντινούς φίλους ένα μήνυμα ανακοινώνοντας την… “μαζική” καταστροφή. Αν σου έχουν στείλει κάτι θα πρέπει να το ξαναστείλουν.

Ψάξε για το link που σε αποδεσμεύει από newsletter που δεν σου χρησιμεύουν σε τίποτα. Αν δεν τα συμβουλεύσαι καθημερινά ή έστω περιοδικά (1 φορά την εβδομάδα), τότε δεν χρειάζεται να γεμίζουν mail το λογαριασμό σου.

– Αν συνεχίζεις να λαμβάνεις mail που δεν θέλεις ή δεν χρησιμοποιείς, σημείωσέ τα ως Spam/ανεπιθύμητα και απαλλάξου μια για πάντα από αυτά

Σταμάτησε αυτή την ενοχλητική συνήθεια να τσεκάρεις συνέχεια τα mail σου. Ή ακόμη χειρότερα να έχεις συνδέσει το κινητό σου με το λογαριάσμο, με αποτέλεσμα να χτυπά σε κάθε εισερχόμενο. Βάλε ένα πρόγραμμα. Τσέκαρε τα μηνύματα σου σε συγκεκριμένη ώρα της ημέρας, απάντησε σε όποια χρειάζεται, σβήσε όσα δεν σου είναι απαραίτητα και κλείσε τον λογαριασμό.

Απεταξάμην το copy-paste! Άλλωστε η αντιγραφή δεν είναι καλό πράγμα. Αν θέλεις να κρατήσεις κάποιο άρθρο ή κείμενο ή φωτογραφία αποθήκευσε την ιστοσελίδα στους σελιδοδείκτες σου. Για να μην γεμίζεις αρχεία…

Καινούριο κοσκινάκι μου… Οι περισσότεροι πάροχοι email έχουν την υπηρεσία φιλτραρίσματος. Μπορείς λοιπόν να φιλτράρεις τα mail που παίρνεις καθημερινά και εκείνα να μπαίνουν αυτόματα σε κατηγορίες (επαγγελματικά, φίλοι, διασκέδαση κτλ κτλ) για να μην “χαόνεσαι”!

– Θυμήσου! Όλοι οι χρήστες καταλήγουν να χρησιμοποιούν μόλις το 20% των αρχείων που αποθηκεύουν…

– Τώρα σε ό, τι αφορά στα social media, απλά θυμήσου πως βρίσκονται εκεί για διασκέδαση και επικοινωνία. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως πρέπει να σε κάνουν να κλειστείς στο σπίτι. “Το μόνο σίγουρο είναι πως αν κάτι μας συμβεί, κανένας από τους 750 φίλους μας (στο facebook) δεν θα ενδιαφερθεί τόσο, όσο οι πραγματικοί in real life φίλοι. Φίλος είναι και θα είναι ο έμπιστος άνθρωπος που αγαπάς, βλέπεις και μοιράζεσαι μαζί του χαρές και λύπες” καταλήγει η κ.Αργυρίου.

© 2025 tlife.gr