Το πήρες απόφαση. Φέτος, θα ακολουθήσεις το έθιμο της Σαρακοστής και θα νηστέψεις. Για να αποτοξινώσεις το σώμα σου, να αλλάξεις το διατροφικό σου πλάνο, να κινηθείς σε ρυθμούς #BikiniBody2k22. Οι αλμυρές επιλογές πολλές. Με τα γλυκά τι γίνεται όμως; Υπάρχουν λαχταριστά γλυκά χωρίς κρέμα γάλακτος, αβγά, σιρόπι; Όχι μόνο υπάρχουν αλλά έχουν και λίγες θερμίδες. Για αυτό, σήμερα μοιραζόμαστε μαζί σου 5 light συνταγές για νηστίσιμα γλυκά με λιγότερες από 300 θερμίδες. Voila!
Φρουτένια Muffins
(102 θερμίδες / μερίδα)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Υλικά:
- 2 ώριμες μπανάνες λιωμένες
- 12 φράουλες κομμένες
- Μισό μήλο κομμένο
- 15 μούρα κομμένα
- 1/4 του φλιτζανιού λάδι καρύδας
- 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως
- 1 κουτ. του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1 κουτ. του γλυκού αλάτι
Εκτέλεση:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο σου στους 180 βαθμούς C.
- Προσθέτεις όλα τα φρούτα σε ένα μπολ και λιώσε τα με ένα πιρούνι.
- Προσθέτεις το λάδι καρύδας και συνεχίζεις να πολτοποιείς τα φρούτα.
- Ρίχνεις μέσα στο μπολ το αλεύρι, τη σόδα και το αλάτι και ανακατεύεις όλα τα υλικά μαζί.
- Πάρε ένα ταψί σιλικόνης για muffins με 14 θήκες ή 14 φορμάκια σιλικόνης για μάφιν.
- Μοιράζεις στις θήκες το μείγμα σου.
- Ψήνεις για 18 έως 20 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο.
Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας
(210 θερμίδες / μερίδα)
Υλικά:
- 1 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1/3 του φλιτζανιού κακάο
- 2 κουτ. του γλυκού κόκκοι εσπρέσο
- 1 κουτ. του γλυκού μαγειρική σόδα
- 1/4 κουτ. του γλυκού αλάτι
- 1 φλιτζάνι νερό
- 1/4 του φλιτζανιού ελαιόλαδο
- 1 κουτ. του γλυκού βανίλια
- 2 κουτ. της σούπας σιρόπι Αγαύης
Εκτέλεση:
- Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς C και κοσκινίζεις με λίγο αλεύρι μία στρογγυλή φόρμα.
- Σε ένα μπολ, χτυπάς το αλεύρι, τη ζάχαρη, τους κόκκους εσπρέσο, την μαγειρική σόδα, το αλάτι, το κακάο. Ενώνεις.
- Σε ένα δεύτερο μπολ, ανακατεύεις προσεκτικά το νερό, το ελαιόλαδο και τη βανίλια. Ενώνεις τα μείγματα των δύο μπολ σε ένα ανακατεύοντας. Ανακατεύεις με μία σπάτουλα ζαχαροπλαστικής και περιχύνεις το μείγμα σου ομοιόμορφα στη φόρμα για κέικ.
- Ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για 50 λεπτά. Στη συνέχεια, αφήνεις να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου και ξεφορμάρεις.
Γλυκό του κουταλιού κυδώνι
(297 θερμίδες / μερίδα – μικρό κυπελάκι)
Υλικά:
- 2 κιλά ώριμα κυδώνια
- 1 κιλό ζάχαρη
- 1 ξυλάκι κανέλας
- φύλλα αρμπαρόριζας
- χυμός από 3 λεμόνια
- 2 γαρίφαλα
- 1 πρέζα τριμμένο κάρδαμο
Εκτέλεση:
- Αρχικά, πλένεις κυδώνια με άφθονο νερό και τα στεγνώνεις καλά.
- Καθαρίζεις τα φρούτα από την φλούδα τους και έπειτα κόψ’ τα στην μέση, αφαιρώντας τα κουκούτσια τους.
- Κόβεις κάθε κυδώνι σε πολύ λεπτές φέτες και έπειτα τις φέτες σε λεπτά μπαστουνάκια.
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάλε την ζάχαρη με τον χυμό λεμονιού, την κανέλα, τα γαρίφαλα και το κάρδαμο και βράσε για περίπου τρία λεπτά.
- Προσθέτεις στην κατσαρόλα τα ψιλοκομμένα κυδώνια και άφησέ τα μέχρι να ξεκινήσει ο βρασμός.
- Αφήνεις το γλυκό να βράσει για περίπου 45 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να πήξει το σιρόπι.
- Αφαιρείς την κατσαρόλα από την φωτιά και μοίρασε το γλυκό σε βαζάκια που έχεις προηγουμένως αποστειρώσει.
- Μοιράζεις σε κάθε βαζάκι δύο φύλλα αρμπαρόριζας και μόλις κρυώσουν κλείσε με το καπάκι και αποθηκεύεις στο ψυγείο.
Νηστίσιμα τρουφάκια με χαλβά
(57 θερμίδες / μερίδα)
Υλικά:
- 1/4 του φλιτζανιού ταχίνι
- 1/4 του φλιτζανιού λιωμένη σοκολάτα
- 1/2 φλιτζάνι τριμμένο αμύγδαλο
- 2/3 του φλιτζανιού χουρμάδες
- 1 κουτ. της σούπας σπόροι chia
- 2 κουτ. της σούπας τριμμένη καρύδα
- 2 κουτ. της σούπας σουσάμι
Εκτέλεση:
- Αρχικά, σε έναν επεξεργαστή τροφίμων χτυπάς τους χουρμάδες μέχρι να λιώσουν. Προσθέτεις το ταχίνι, το τριμμένο αμύγδαλο, το κακάο και τους σπόρους chia.
- Μόλις το μείγμα σου ομογενοποιηθεί, παίρνεις με ένα κουτάλι και σχηματίζεις μικρές μπάλες πάνω σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
- Σε δύο μικρά διαφορετικά μπολάκια, αδειάζεις την τριμμένη καρύδα και το σουσάμι. Περνάς κάθε τρουφάκι από τα μείγματα αυτά και μεταφέρεις στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Νηστίσιμο Κέικ Πορτοκάλι
(177 θερμίδες / μερίδα)
Υλικά:
- 1 μεγάλο πορτοκάλι, καλά καθαρισμένο
- 1 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φλιτζάνι λευκή ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο λαχανικών
- 1/4 κουτ. του γλυκού αλάτι
- 1 1/2 κουτ. του γλυκού μαγειρική σόδα
Εκτέλεση:
- Αρχικά, προθερμαίνεις το φούρνο στους 180 βαθμούς C και αλευρώνεις μία στρογγυλή φόρμα κέικ.
- Στύβεις το πορτοκάλι σου και παίρνεις το χυμό του.
- Σε ένα μπολ, αναμειγνύεις το αλεύρι, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, τον χυμό πορτοκάλι, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι. Ανακατεύεις πολύ, μέχρι το μείγμα σου να “δέσει”.
- Περιχύνεις το μείγμα σου στην ελαφρώς αλευρωμένη φόρμα και ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά.
(πηγή φωτογραφιών: iStock)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ