Ακόμα κι αν πια ξέρεις ότι τα λίπη δεν είναι τόσο κακά όσο νόμιζες, σκέφτεσαι διπλά πριν μαγειρέψεις με βούτυρο ή πριν φας και δεύτερο κομμάτι τυρί. Υπάρχει όμως μια δίαιτα, η οποία περιστρέφεται κυρίως γύρω από την κατανάλωση λίπους. Η “keto” δίαιτα έχει πλέον εκατομμύρια θαυμαστές, μεταξύ αυτών και πολλούς διάσημους, όπως η Κλόι Καρντάσιαν. Παρά τους πολλούς διάσημους πιστούς της όμως, η δίαιτα “κέτο”, δεν έχει την πλήρη αποδοχή των διατροφολογών με πολλούς από αυτούς να προειδοποιούν ότι μακροχρόνια μπορεί να κάνει περισσότερο κακό από ότι καλό.
Τί ακριβώς είναι η δίαιτα “κέτο”
Αυτό που κάνει τη συγκεκριμένη δίαιτα να διαφέρει από τις άλλες είναι το γεγονός πως βάζει το σώμα σε μια διαδικασία που λέγεται κέτοση. Χρησιμοποιεί δηλαδή, ως κύριο καύσιμο το λίπος και όχι την γλυκόζη, την οποία βρίσκουμε συνήθως στους υδατάνθρακες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Μέχρι τώρα το 50 με 65 τοις εκατό των θερμίδων που έπαιρνες ημερησίως προερχόταν από τους υδατάνθρακες, αν όμως ακολουθείς “κέτο” διατροφή δεν θα μπορείς να καταναλώνεις πάνω από 50 γραμμάρια υδατάνθρακες την ημέρα. Για να καταλάβεις τι ακριβώς σημαίνει 50 γραμμάρια υδατάνθρακες, πρέπει να ξέρεις ότι μια γλυκοπατάτα περιέχει περίπου 26 γραμμάρια. Σε ημερήσια βάση κάποιος που κάνει την δίαιτα “κέτο”, πρέπει να καταναλώνει 75% θερμίδες από λίπη, 20% από πρωτεΐνη και 5% από υδατάνθρακες.
Πώς θα καταλάβεις ότι το σώμα σου βιώνει την κέτοση
Μερικές μέρες αφού την ξεκινήσεις το σώμα σου θα βιώσει μια κατάσταση, η οποία λέγεται κέτοση, δηλαδή, αντί να καίει γλυκόζη, θα καίει λίπος και θα αρχίσεις να την αντιλαμβάνεσαι μετά από περίπου 3 μέρες, αλλά θα χρειαστούν μέχρι και πέντε εβδομάδες για να μπορέσει το σώμα σου να προσαρμοστεί πλήρως. Αν μια μέρα ξεφύγεις, θα καταλάβεις αμέσως τις συνέπειες. Ίσως αρχίσεις να αισθάνεσαι πιο κουρασμένη. Περίπου σαν να έχεις hungover από τους πολλούς υδατάνθρακες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οι ειδικοί στη διατροφή υποθέτουν ότι μπορεί να υπάρξει υπερινσουλαιμκή αντίδραση στην εισροή υδατανθράκων.
Τι μπορείς να φας μέσα στη μέρα αν κάνεις την δίαιτα “κέτο”
Σε αντίθεση με τις άλλες δίαιτες, η “κέτο” δεν σου υπαγορεύει την κατανάλωση συγκεκριμένων θερμίδων, αρκεί να είσαι βέβαιη ότι μόνο το 5% αυτών προέρχεται από υδατάνθρακες και το 75% από λιπαρά. Στο διαδίκτυο θα βρεις εφαρμογές που σου λένε ακριβώς τι πρέπει να τρως ειδικά αν είσαι αρχάρια και μόλις την ξεκινάς. Υπάρχουν πλέον και αναψυκτικά που απευθύνονται σε όσους κάνουν την συγκεκριμένη δίαιτα, αλλά και χορτοφαγικές και βίγκαν συνταγές. Για παράδειγμα θα μπορούσες να φας για βραδινό, μια μπριζόλα με μανιτάρια και σπανάκι σωταρισμένα σε βούτυρο και λάδι καρύδας.
Ποια είναι τα οφέλη της δίαιτας “keto”
Ένα από τα πιο μεγάλα οφέλη της είναι ότι θα χάσεις γρήγορα κιλά από τα υγρά που προέρχονται από τους υδατάνθρακες και θα ξεπρηστείς. Η απώλεια βάρους θα συνεχιστεί, επειδή θα πεινάς λιγότερο, αφού θα τρως κορεσμένα λίπη και όχι ανθυγιεινά σνακ. Θα δεις επίσης ότι θα έχεις περισσότερη ενέργεια στο γυμναστήριο, κάτι που θα το χρωστάς και αυτό στα λίπη.
Τι θα πρέπει να σε απασχολεί
Υπάρχουν όμως και πράγματα, τα οποία θα πρέπει να προσέξεις. Η αρχική απώλεια υγρών μπορεί να σε οδηγήσει σε αφυδάτωση, μια διαδικασία που είναι γνωστή και ως η γρίπη της “κέτο”. Αυτό θα έχει ως συνέπεια να αισθάνεσαι κουρασμένη, να έχεις πονοκεφάλους και να μην μπορείς να συγκεντρωθείς. Γι’ αυτό θα πρέπει να φροντίσεις να είσαι συνεχώς ενυδατωμένη, καταναλώνοντας ηλεκτρολύτες, τους οποίους μπορείς να βρεις στο ζωμό χοιρινού ή κοτόπουλου ή και σε ειδικά χάπια. Τις πρώτες μέρες επίσης, ίσως παρατηρήσεις και αλλαγές στην συμπεριφορά σου και θυμό. Έρευνα έδειξε πως τις πρώτες 3 εβδομάδες, ίσως βιώσεις μεγάλη πείνα και η γυμναστική να σου φανεί δυσκολότερη. Αν συμβεί αυτό, δώσε χρόνο στον εαυτό σου να προσαρμοστεί και μην πιέζεσαι παραπάνω.
Δεν μπορείς να την ξεκινήσεις ξαφνικά μια μέρα. Θα πρέπει πρώτα να έχεις κάνει σοβαρή έρευνα και να είσαι έτοιμη να προγραμματίζεις τα γεύματά σου με ακρίβεια. Αν δεν δεις άμεσα αποτελέσματα, δεν σημαίνει ότι δεν κάνει δουλειά. Πρέπει να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου για να μπορέσει να συνηθίσει την αλλαγή στα “καύσιμα”, από την γλυκόζη στα λίπη, δηλαδή.
Να θυμάσαι ότι αυτή δεν είναι μια δίαιτα που μπορείς να ακολουθήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν ενδείξεις πως μπορεί να βλάψει τα νεφρά σου. Τα υψηλά επίπεδα κετόνης στο σώμα οδηγούν σε αφυδάτωση και ίσως σου δημιουργηθούν πέτρες στα νεφρά, λόγω του υψηλού επιπέδου ασβεστίου στα ούρα.
Πάρε μια ιδέα τί μπορείς να φας σε μια μέρα, αν κάνεις την δίαιτα “κέτο”
Πρωινό: Ομελέτα με σπανάκι, τυρί φέτα και μανιτάρια.
Μεσημεριανό: Ψητός σολομός με μπρόκολο.
Δείπνο: Σαλάτα κοτόπουλο με μαρούλι, μπέικον και τυρί παρμεζάνα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ