Site icon TLIFE

Περπάτημα: Κάψε 300 θερμίδες σε ένα τέταρτο! Η καλύτερη άσκηση για να κάψεις λίπος

Λοιπόν φίλη μου θα σου πω κάτι από προσωπική εμπειρία. Την περίοδο που έκανα διατροφή προσπαθώντας να χάσω κάποια κιλά που ήθελα ο αποτελεσματικότερος σύμμαχος -believe me!- ήταν το περπάτημα. Η ζυγαριά κατέβαινε χωρίς καμία αντίσταση τις μέρες που περπατούσα έστω και δέκα λεπτά και έμενε στάσιμη τις υπόλοιπες.

Και δεν νομίζω ότι σου λέω κάτι δύσκολο. Ένα περπάτημα ο καθένας μπορεί να το κάνει. Ενεργοποιεί το μεταβολισμό, καίει θερμίδες και διώχνει το αποθηκευμένο λίπος. Μάρτυράς μου και η Μάντη Περσάκη, η καθηγήτρια φυσικής αγωγής που ξέρει…

-Πόσες φορές την εβδομάδα πρέπει να περπατάμε;

Το περπάτημα, όπως όλες οι μορφές άσκησης είναι κάτι υποκειμενικό γιατί μπορεί να γίνει σε διάφορους παλμούς. Μπορεί να γίνει χαλαρά με 120-150 παλμούς (στα 10 δευτερόλεπτα) και πιο έντονα με περισσότερους παλμούς. Για κάποιον που δεν έχει γυμναστεί ή δεν είναι σε φάση της ζωής του που γυμνάζεται, καλό είναι να αρχίσει με λίγους παλμούς. Θα συνιστούσα για αρχή, στόχος να είναι 120-130 παλμοί και ένα καθημερινό περπάτημα 10-15 λεπτών. Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι σημασία έχουν οι παλμοί και όχι οι φορές. Καλύτερα καθημερινά όμως και όχι 2-3 φορές την εβδομάδα.


-Πώς μετράμε τους παλμούς;

Γίνεται είτε με μηχάνημα, δηλαδή με παλμογράφο στο χέρι ή polar στο στήθος, είτε με πολύ πιο απλό τρόπο, βάζοντας δύο δάχτυλα στην καρωτίδα ή στο χέρι. Μετράμε στα 10″ (δευτερόλεπτα) πόσους παλμούς έχουμε.

-Πόσες θερμίδες μπορούμε να κάψουμε;
Αυτό εξαρτάται από το βάρος και τη φυσική κατάσταση καθενός. Γενικά όμως μπορούμε να πούμε ότι σε ένα τέταρτο υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουμε πιάσει 150-160 παλμούς (δεν είναι το maximum όριο, είναι ένας καλός ρυθμός για να κάνουμε καύσεις) μπορούμε να κάψουμε 300 θερμίδες


-Με το τζόκινγκ σε 15 λεπτά πόσες θερμίδες καίμε;
Εξαρτάται από την ένταση αλλά μπορούμε να πούμε ότι καίμε σχεδόν τις διπλάσιες. Οπότε 500 θερμίδες σίγουρα.

-Πόσο πρέπει να περπατά κάποιος που θέλει να αδυνατίσει;
Πρέπει να περπατά καθημερινά. Να αφιερώνει όσο περισσότερο χρόνο έχει στη διάθεσή του. 30-40 λεπτά είναι ένας καλός χρόνος για να δούμε σημαντικά αποτελέσματα στο σώμα μας.


-Πότε είναι η ιδανική ώρα για περπάτημα;

Πολλοί λένε το πρωί γιατί ο οργανισμός είναι πιο ξεκούραστος, οπότε μπορούμε να έχουμε καλύτερη φυσική κατάσταση, καλύτερη τεχνική στο περπάτημα, στάση σώματος, άρα και καλύτερα αποτελέσματα στην καύση λίπους. Επίσης το πρωί ενεργοποιείται ο μεταβολισμός και αυξάνονται οι καύσεις. Οποιαδήποτε όμως ώρα για περπάτημα είναι ωφέλιμη! Όταν περπατάμε πάνω από 30 λεπτά μπορούμε να πούμε ότι καίμε καθαρό λίπος.


-Πόση ώρα πρέπει να έχει περάσει από το φαγητό;

Καλό είναι να έχει περάσει τουλάχιστον ένα δίωρο γιατί και το περπάτημα είναι μια άσκηση όπως όλες οι άλλες (τρέξιμο κ.τ.λ) και δεν θέλουμε να έχουμε δυσάρεστα αποτελέσματα.


-Το περπάτημα είναι για όλους; Χρειάζεται κάποιοι να το προσέξουν;

Όλες οι ομάδες ατόμων μπορούν να περπατήσουν. Είτε κάποιος είναι παχύσαρκος, είτε είναι άτομο τρίτης ηλικίας, είτε μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση. Δεν υπάρχουν αντενδείξεις για το περπάτημα.


-Περπάτημα στο δρόμο ή στο διάδρομο;

Υπάρχει διαφορά μεγάλη, ειδικά για όσους έχουν προβλήματα μυοσκελετικά, όπως στα γόνατα και τις αρθρώσεις. Επίσης όσοι πάσχουν από χονδροπάθεια, χονδρομαλάκυνση ή έχουν προβλήματα στις ποδοκνημικές αρθρώσεις. Καλό είναι να προτιμούν το δρόμο ή το ταρτάν και γενικά ένα μαλακό έδαφος. Ο διάδρομος έχει κραδασμούς και επιβαρύνει τις αρθρώσεις.


-Περπάτημα σε ανηφόρα: Έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα στην καύση λίπους;

Σίγουρα αυξάνεται ο βαθμός δυσκολίας, η επιβάρυνση και μπορεί να το κάνει κάποιος που θέλει να έχει μεγαλύτερη καύση λίπους και απώλεια βάρους. Καλό είναι όμως και πάλι να αποφεύγεται από άτομα που έχουν πρόβλημα σε αρθρώσεις και γόνατα.

-Ποια παπούτσια ενδείκνυνται για περπάτημα;
Καλό είναι όταν αγοράζουμε παπούτσια, να ζητάμε για περπάτημα ή τρέξιμο. Αν και ρόλο παίζουν οι πάτοι. Θα συνιστούσα λοιπόν αρχικά να γίνεται ένα πελματογράφημα, που δείχνει η πατούσα μας αν έχει πρόβλημα (π.χ. πλατυποδία, αν πέφτει εκ φύσεως το βάρος κάπου παραπάνω). Έτσι βρίσκουμε τα αδύνατα σημεία μας και φτιάχνουμε πάτους ειδικούς για τα πόδια μας, οι οποίοι μπορούν να μπουν ακόμα και στα τακούνια μας!


SMART TIPS

1. Βοηθάει πολύ η εναλλαγή ρυθμού. Λίγο χαλαρό περπάτημα, λίγο πιο έντονο και εναλλάξ.

2. Βοηθάει επίσης η ανηφόρα, που προκαλεί την αντοχή και ανεβάζει τους παλμούς με αποτέλεσμα να καίγονται περισσότερες θερμίδες.

3. Προτίμησε να περπατάς πρωί γιατί όπως είπαμε ο οργανισμός είναι γεμάτος δύναμη και ενέργεια και έτσι ενεργοποιείται ο μεταβολισμός.

© 2025 tlife.gr