Η ηλικία είναι ένας αριθμός. Όχι, όμως τόσο απλά, αφού ο συγκεκριμένος αριθμός καθορίζει πολλά. Πάρα πολλά. Και αν νομίζεις ότι αναφέρομαι αποκλειστικά στην εμφάνιση σου, τότε μάλλον μόλις έκανες το πρώτο σου σφάλμα. Σύμφωνα με νέα έρευνα, η βιολογική σου ηλικία καθορίζει τι είδος γυμναστικής πρέπει να κάνεις.
Εντάξει, κανένας personal trainer δε θα σου ζητήσει ταυτότητα, για να βγάλει το πρόγραμμα ασκήσεων. Όμως, χρειάζεται να γνωρίζει (έστω και στο περίπου) την ηλικία σου, αφού κάθε δεκαετία έχει τις δικές της αδυναμίες, τις οποίες η γυμναστική καλείται να εξαφανίσει. Ή τουλάχιστον να σβήσει από το χάρτη (και το σώμα σου). Μπορεί στα 20 να κάνεις άνετα σπαγγάτο, όμως, είσαι σίγουρη ότι μπορείς να το κάνεις με την ίδια ευκολία στα 40 ή στα 50. Από ότι φαίνεται το κλασσικό “τι 30, τι 40, τι 50” δεν ισχύει στη συγκεκριμένη περίπτωση.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ηλικίες: 20 – 30 ετών
Αν ανήκεις στο συγκεκριμένο ηλικιακό φάσμα, τότε μπορείς να κάνεις τα πάντα με άνεση. Όμως, το καλύτερο είναι ο συνδυασμός αερόβιας και ασκήσεων με βάρη και αντιστάσεις. Ας είμαστε ειλικρινείς, όταν η ηλικία σου ξεκινά από 2, ο μεταβολισμός σου καίει με ταχύτητα φωτός οποιαδήποτε τροφή και να του προσφέρεις. Αυτό, όμως, σε καμία περίπτωση, δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να γυμνάζεσαι. Απλά, μπορείς να το κάνεις λιγότερο συχνά και με περισσότερες κοπάνες. Χωρίς τύψεις. Τις ημέρες, όμως, που αφιερώνεις για γυμναστική, επίλεξε ομαδική προπόνηση, μαθήματα cross -training, pilates και αερόβια άσκηση HIIT, δηλαδή με διακυμάνσεις στην ένταση.
Ηλικίες: 30 – 40 ετών
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Aν το πρώτο κεράκι στην τούρτα σου έχει τον αριθμό 3, δώσε μεγαλύτερη έμφαση στις ασκήσεις μυικής ενδυνάμωσης. Για παράδειγμα, αν επιλέξεις να γυμναστείς για μία ώρα, τα 40 λεπτά αφιέρωσε τα σε ασκήσεις με βάρη (με έμφαση σε πλάτη, χέρια, πόδια και γλουτό) και στα υπόλοιπα 20 δοκίμασε αερόβια άσκηση. Όσον αφορά την τελευταία, προτίμησε το ελλειπτικό ποδήλατο ή το στατικό, προκειμένου να δεις γρηγορότερα και ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Μία πολύ καλή άσκηση που σου χαρίζει ευελιξία και σωστή στάση σώματος είναι η yoga. Οι ειδικοί συνιστούν ότι αποτελεί το ιδανικό ηλικιακό φάσμα για να ξεκινήσεις αυτού του είδους την άσκηση, καθώς το πνεύμα βρίσκεται σε φάση ωρίμανσης, μπορώντας έτσι να αντλήσει τα διανοητικά οφέλη της Yoga.
Ηλικίες: 40 – 50 ετών
Αν ξεκινάς γυμναστική για πρώτη φορά ή έχεις καιρό να γυμναστείς, άρχισε με περπάτημα στο διάδρομο, ποδήλατο, ελαφριά βαράκια και ασκήσεις με το βάρος του σώματος. Το κλειδί σε αυτή την ηλικία είναι να μην επιβαρύνεις τη μέση σου, αφού κάθε τραυματισμός μπορεί να επώδυνος και να σου δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην καθημερινότητα και στην εργασία σου.
Εάν είσαι λάτρης των ομαδικών αθλημάτων, προτίμησε εκείνα που σε γυμνάζουν σε μέτρια ένταση και σου προσφέρουν μικρά, αλλά πολύ σημαντικά διαλείμματα. Ευρύτερα, δώσε την απαιτούμενη προσοχή στο διάλειμμα ανάμεσα στις ασκήσεις, αφού ο οργανισμός σου δεν έχει πια τις ίδιες αντοχές με όταν ήσουν… 20.
Ηλικίες: 50 – 60 ετών
Αρχικά, να σου υπενθυμίσω ότι θεωρείσαι ακόμα νέα. Και όπως κάθε νέα κοπέλα, έτσι και εσύ επιβάλλεται να προσέξεις την εμφάνιση και τη σιλουέτα σου. Όσο δύσκολο και να σου φαίνεται να αρχίσεις γυμναστική, πρέπει να το κάνεις. Το οφείλεις στον εαυτό σου. Αυτό που χρειάζεσαι είναι ασκήσεις μέτριας έντασης χωρίς κραδασμούς και τραυματισμούς. Οι ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης με βαράκια και όργανα πρέπει να συμπληρώνουν την άσκησή σου, χρησιμοποιώντας όμως σχετικά λίγα κιλά με αρκετές επαναλήψεις, τουλάχιστον 12 σε κάθε σετ.
Ηλικίες: 60+ ετών
Αν πιστεύεις ότι εσύ δεν έχεις δικαίωμα στη γυμναστική, τότε βρίσκεσαι σε λάθος δρόμο σκέψης. Απλά, χρειάζεται να δίνεις λίγο μεγαλύτερη προσοχή στην ένταση των ασκήσεων και στο χρόνο που αφιερώνεις. Ιδανικές ασκήσεις είναι οι διατάσεις, η yoga, η κολύμβηση και οι ασκήσεις στο νερό. Last But Not Least, ο συνδυασμός των ασκήσεων ισορροπίας με ασκήσεις ενδυνάμωσης, διατηρεί τη μυϊκή μάζα και βοηθά στην αποφυγή των πτώσεων.
Νομίζω ήρθε η στιγμή να πεις ναι σε αυτή την fit πρόκληση!
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ