Ρινοπλαστική: 6 + 1 μύθοι κι αλήθειες από τον Dr. Καρκατζούλη

Η ρινοπλαστική είναι μία από τις δημοφιλέστερες αισθητικές επεμβάσεις στον κόσμο τόσο ανάμεσα στο γυναικείο όσο και στον ανδρικό πληθυσμό, σύμφωνα με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Πλαστικής Χειρουργικής ( ISAPS). Πρόκειται για μία χειρουργική μέθοδο που στοχεύει στην βελτίωση αισθητικών αλλά και λειτουργικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ρινική κοιλότητα, προκειμένου αφενός να βελτιώσει την εμφάνιση του εκάστοτε ενδιαφερόμενου και αφετέρου να αποκαταστήσει την λειτουργία της μύτης, η οποία αποτελεί βασικό όργανο στο αναπνευστικό σύστημα. Με την πάροδο του χρόνου, όπως είναι φυσικό, για την ρινοπλαστική έχουν δημιουργηθεί διάφοροι μύθοι από κάποια κακή εμπειρία, από στερεοτυπικές αντιλήψεις ή από παραπληροφόρηση, οι οποίοι συχνά τρομάζουν τους ενδιαφερόμενους και τους στερούν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα και να πραγματοποιήσουν μία επέμβαση που πραγματικά θα τους ανανεώσει.

«Η ρινοπλαστική είναι τρομερά επώδυνη! Πρέπει να είμαι πλούσιος για να κάνω ρινοπλαστική! Θα μείνω καιρό κλεισμένος σπίτι μετά τη ρινοπλαστική»: Αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους μύθους που η σύγχρονη ιατρική έρχεται να καταρρίψει όσον αφορά την ρινοπλαστική!

Γεώργιος Καρκατζούλης – Διευθυντής Τμήματος Λειτουργικής & Αισθητικής Ρινοχειρουργικής, Ιατρικό Π. Φαλήρου

Μύθος 1: Η ρινοπλαστική πονάει!

Καθώς η ρινοπλαστική είναι μία χειρουργική επέμβαση, υπάρχει το σκεπτικό ότι θα είναι απαραίτητα επώδυνη! Όχι, η ρινοπλαστική δεν πονάει! Είναι μία εντελώς ανώδυνη επέμβαση χάρη στην ολική αναισθησία στην οποία υποβάλλεται ο ενδιαφερόμενος και δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει κατά την πραγματοποίηση της. Στην ανάρρωση, για τις πρώτες ημέρες χορηγούνται ελαφριά παυσίπονα, για να εξασφαλιστεί ότι ο ασθενής δεν πονάει.

Μύθος 2: Η ρινοπλαστική απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα για ανάρρωση!

Η ρινοπλαστική δεν απαιτεί μεγάλο χρονικό διάστημα για ανάρρωση! Δεν παύει, ωστόσο, να παραμένει χειρουργική επέμβαση και να χρειάζεται χρόνο για να μπορέσει ο ασθενής να αναρρώσει. Ο χρόνος αυτός εξαρτάται πάντοτε από τη μέθοδο που έχει επιλεχθεί, για παράδειγμα Ανοιχτή Ρινοπλαστική ή Κλειστή Ρινοπλαστική, αλλά και από τον οργανισμό του εκάστοτε ατόμου. Σε κάθε περίπτωση, περίπου μετά από 7 ημέρες το άτομο είναι ικανό να επιστρέψει στις καθημερινές του ασχολίες και επαγγελματικές υποχρεώσεις, αποφεύγοντας έντονες σωματικές δραστηριότητες.

Μύθος 3: Θα φαίνεται ότι έχω κάνει ρινοπλαστική!

Φαίνεται ότι κάποιος έχει κάνει ρινοπλαστική μόνο επειδή όλοι προσέχουν την ευχάριστη αλλαγή στο πρόσωπό του καθώς επίσης και επειδή μπορεί να αναπνέει με μεγαλύτερη ευκολία. Σε καμία περίπτωση, ο λόγος δεν θα είναι ότι η μύτη θα φαίνεται χειρουργημένη! Στην ρινοπλαστική οι τομές είναι μικρές και ανεπαίσθητες, ειδικά στη μέθοδο της Κλειστής ρινοπλαστικής όλες οι τομές είναι εσωτερικές, δηλαδή μέσα στη μύτη.

Μύθος 4: Η ρινοπλαστική εξυπηρετεί μόνο αισθητικούς λόγους!

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, η ρινοπλαστική είναι μία χειρουργική επέμβαση που ναι μεν στοχεύει στην αισθητική βελτίωση της μύτης του ενδιαφερόμενου, αλλά παράλληλα δύναται να διορθώσει τυχόν λειτουργικά προβλήματα της ρινικής κοιλότητας που αντιμετωπίζει κάποιος. Από τη μία λοιπόν έχουμε τις περιπτώσεις όπου προσθέτουμε υαλουρονικό στη μύτη (ή όπως συχνά χρησιμοποιείται ο όρος αναίμακτη ρινοπλαστική) για καθαρά αισθητικους λόγους και από την άλλη έχουμε τη λειτουργική ρινοπλαστική.

Η Λειτουργική Ρινοπλαστική επιλέγεται για να βελτιώσει την αναπνευστική λειτουργία του ατόμου αλλά και την υγεία του σε περιπτώσεις που το κάποιος υποφέρει από:

  • Υπερτροφικές ρινικές κόγχες
  • Στραβό Διάφραγμα
  • Ρινικοί πολύποδες
  • Δυσλειτουργία ρινικών βαλβίδων
  • Στενή ρινική δίοδος

Μύθος 5: Το κόστος της ρινοπλαστικής είναι μεγάλο!

Η ρινοπλαστική δεν είναι μία επέμβαση πολυτελείας προσβάσιμη μόνο από πιο εύπορους ανθρώπους. Το ακριβές κόστος της ρινοπλαστικής, ωστόσο, δεν μπορεί να καθοριστεί γιατί εξαρτάται πάντοτε από ποικίλους παράγοντες, όπως ο εκάστοτε ιατρός που αναλαμβάνει να πραγματοποιήσει τη ρινοπλαστική, η μέθοδος που θα επιλεχθεί αλλά και η περίπτωση που παρουσιάζει ο εκάστοτε ασθενής. Ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να επικεντρωθεί στο να βρει τον καλύτερο ρινοπλαστικό που θα του εμπνέει εμπιστοσύνη με τις γνώσεις και την εξειδίκευσή του προκειμένου να είναι σίγουρος για το τελικό επιθυμητό αποτέλεσμα και όχι τόσο στην τιμή αυτή καθαυτή παίρνοντας ένα πιθανό ρίσκο για την ασφάλεια του.

Μύθος 6: Υπάρχει κίνδυνος από την αναισθησία!

Το χειρουργείο είναι κάτι που τρομάζει τους περισσότερους ανθρώπους κι αυτό εξαιτίας της νάρκωσης! Ωστόσο, η νάρκωση είναι που καθιστά ευκολότερη την ολοκλήρωση της εκάστοτε επέμβασης διασφαλίζοντας ότι ο ασθενής δεν πονά. Κατά τη διάρκεια της ρινοπλαστικής εκτός από τον έμπειρο και εξειδικευμένο ρινοπλαστικό, που έχει επιλέξει κάποιος για να αναλάβει να πραγματοποιήσει την επέμβαση, βρίσκεται παρών και ένας αναισθησιολόγος, ο οποίος παρακολουθεί τις ζωτικές λειτουργίες του ασθενούς όσο εκείνος είναι υπό ολική αναισθησία.

 

Μύθος 7: Η ρινοπλαστική δυσκολεύει την αναπνοή!

Η ρινοπλαστική δεν δυσκολεύει την αναπνοή. Αντιθέτως, είναι μία χειρουργική επέμβαση η οποία εκτός από τη βελτίωση αισθητικών προβλημάτων της μύτης, διορθώνει και λειτουργικά προβλήματα της ρινικής κοιλότητας, όπως το διάφραγμα μύτης, το ακρορρίνιο ή οι ρινικοί πολύποδες, που επιβαρύνουν την υγεία του ατόμου. Ανάλογα με την περίπτωση που παρουσιάζει ο εκάστοτε ασθενής, είναι εφικτό αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα να διορθωθούν συντοχρόνως. Σκοπός της ρινοπλαστικής είναι μία φυσικά όμορφη και λειτουργική μύτη!

Για ρινοπλαστική επισκεφθείτε τον ειδικό

Αν η ρινοπλαστική είναι μία επέμβαση που σας ενδιαφέρει, σκέφτεστε ότι θέλετε να κάνετε το επόμενο βήμα αλλά ακόμα έχετε απορίες που σας απασχολούν, μπορείτε να επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα του ΩΡΛ – Ρινοπλαστικού Δρ. Γ. Καρκατζούλη, ο οποίος έχει αφιερώσει την καριέρα του στη ρινοπλαστική και ιδιαιτέρως στη μέθοδο της Κλειστής Ρινοπλαστικής. Με σπουδές σε Ελλάδα και Γερμανία, εξειδίκευση και πολυετή εμπειρία ο Δρ. Καρκατζούλης είναι ένας από τους καλύτερους ρινοπλαστικούς στην Αθήνα, όπως επιβεβαιώνουν και οι ασθενείς του.

Social Media:

Facebook: ΩΡΛ & Πλαστική Προσώπου Καρκατζούλης Γεώργιος
Instagram: @dr_karkatzoulis
Youtube: Georgios Karkatzoulis

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164