Η Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) είναι μια χρόνια αυτοάνοση ασθένεια η οποία χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και εκφύλιση του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ). Προσβάλλει τον εγκέφαλο, το νωτιαίο μυελό και τα οπτικά νεύρα, προκαλώντας πολλά και διαφορετικά συμπτώματά στους ασθενείς.
Τα Συμπτώματα
Τα αρχικά συμπτώματα είναι συνήθως παροδικά και ήπια, με αποτέλεσμα ο ασθενής να καθυστερεί στην αναζήτηση ιατρικής βοήθειας. Η πορεία της ασθένειας διαφέρει από άτομο σε άτομο, αλλά μπορεί να επηρεάσει σχεδόν κάθε λειτουργία του σώματος και του εγκεφάλου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ποσοστό έως και 90% των ασθενών εμφανίζουν κόπωση ακόμα και σε απλές, καθημερινές δραστηριότητες, ενώ τα προβλήματα όρασης (πόνος, διπλωπία, απώλεια όρασης) αποτελούν από τα πρώτα συμπτώματα στο 15-20% των ασθενών. Μέσα σε 15 έτη από την έναρξη της νόσου, εξάλλου, περισσότεροι από ένας στους δύο ασθενείς με ΠΣ θα εκδηλώσουν δυσκολίες στη βάδιση, ενώ το τουλάχιστον 80% των ασθενών αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ουροδόχο κύστη.
Πολύ συχνές είναι επίσης οι ψυχικές διαταραχές, αλλά και οι νοητικές δυσκολίες. Η κατάθλιψη και οι διαταραχές ύπνου είναι 2 φορές πιο συχνές στους ασθενείς με ΠΣ, ενώ περίπου το 50% των πασχόντων αναπτύσσουν προβλήματα στη γνωστική λειτουργία (π.χ., πτώση σε επεξεργασία πληροφοριών, μνήμη, προσοχή και συγκέντρωση, εκτελεστικές λειτουργίες κ.ά.).
Η Αιτία
Η ΠΣ είναι μία από τις συχνότερες νευρολογικές νόσους στον κόσμο και κύρια αιτία μη-τραυματικής αναπηρίας στους νέους. Μέση ηλικία έναρξης των συμπτωμάτων της είναι τα 30 έτη, ενώ αναπτύσσεται στις γυναίκες με διπλάσια συχνότητα απ’ ό,τι στους άνδρες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο αριθμός των πασχόντων παγκοσμίως υπολογίζεται σε 2,3 εκατομμύρια (περίπου 1 ανά 3.000 άτομα του γενικού πληθυσμού).
Η αιτία της νόσου παραμένει άγνωστη, αλλά πιστεύεται ότι στην ανάπτυξή της εμπλέκονται διάφοροι παράγοντες (π.χ. γενετική προδιάθεση, περιβαλλοντικοί και μολυσματικοί παράγοντες).
Η Διάγνωση
Η διάγνωσή της συνιστά μία ανατροπή στη ζωή του ασθενούς, η οποία του δημιουργεί διάφορους φόβους. Ωστόσο, τα άτομα κινητοποιούνται για να αντιμετωπίσουν τη διάγνωση και να διαχειριστούν την νόσο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα της έρευνας «Το ταξίδι των ασθενών με ΠΣ στην Ελλάδα» που διεξήχθη από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (Μάιος 2019).
Στην προσπάθεια για διαχείριση και αντιμετώπιση της νόσου, πολύτιμοι αρωγοί των ασθενών είναι η οικογένεια, οι φίλοι, οι Σύλλογοι Ασθενών με ΠΣ και ο γιατρός τους με τον οποίο αναπτύσσουν στενή σχέση.
Αντιθέτως, πολλοί ασθενείς αντιμετωπίζουν προβλήματα με το σύστημα Υγείας, όπως εμπόδια στην πρόσβαση σε υπηρεσίες Υγείας και ανάγκη για ιδιωτικές πληρωμές. Γι’ αυτό τον λόγο οι ασθενείς εκτιμούν πως απαιτούνται ουσιαστικές αλλαγές στο σύστημα υγείας.
Όσον αφορά στην ασθένειά τους καθαυτή, κάποιοι ασθενείς μιλούν ανοιχτά γι’ αυτήν στο οικογενειακό και ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον, ενώ άλλοι δεν αποκαλύπτουν την ύπαρξή της, φοβούμενοι επιπτώσεις στην εργασία τους και πιθανό στιγματισμό. Στην πραγματικότητα, οι ασθενείς επιθυμούν να αλλάξουν την εικόνα που έχει η κοινωνία για την ΠΣ και την αναπηρία και αγωνίζονται προς αυτή την κατεύθυνση.
Πως Εκδηλώνεται
Η ΠΣ εκδηλώνεται κυρίως με δύο μορφές, την υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα και την πρωτοπαθώς προϊούσα.
Το 85% των ασθενών έχουν Υποτροπιάζουσα-Διαλείπουσα Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΥΔΠΣ), δηλαδή παρουσιάζουν νόσο με εξάρσεις και υφέσεις. Οι υποτροπές χαρακτηρίζονται από την εμφάνιση νέων ή επιδεινούμενων νευρολογικών συμπτωμάτων και ακολουθούνται από πλήρη ή μερική ανάκαμψη.
Το 15% των ασθενών διαγιγνώσκονται με Πρωτοπαθώς Προϊούσα Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΠΠΣ), η οποία χαρακτηρίζεται από σταθερή επιδείνωση της νευρολογικής λειτουργίας από την έναρξη των συμπτωμάτων. Αν και δεν είναι σύνηθες, ορισμένοι ασθενείς παρουσιάζουν περιστασιακά και υποτροπές.
Πως Αντιμετωπίζεται
Για την αντιμετώπιση της ΠΣ υπάρχουν αρκετές θεραπείες, οι οποίες επιβραδύνουν την εξέλιξή της. Γι’ αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική η πρώιμη διάγνωση και η έγκαιρη θεραπευτική παρέμβαση.
Συνολικά, έως σήμερα έχουν εγκριθεί 13 θεραπείες από τον Αμερικανικό και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για τις υποτροπιάζουσες μορφές της ΠΣ (ΥΔΠΣ), ενώ 1 θεραπεία έχει εγκριθεί για την ΠΠΠΣ.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, για να υπογραμμίσει δηλαδή, τη σημαντικότητα της πρώιμης διάγνωσης, η Roche Hellas, υλοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τα συμπτώματα της Πολλαπλής Σκλήρυνσης.
H εκστρατεία «Το σώμα σου στέλνει μηνύματα. Mην τα αγνοείς!» αποτελεί μία πρωτοβουλία της Roche Hellas και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ακαδημίας Νευροανοσολογίας και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας.
Στο πλαίσιο της καμπάνιας για την Πολλαπλή Σκλήρυνση, βιωματικές δράσεις ευαισθητοποίησης για το κοινό πραγματοποιήθηκαν από τη Roche Hellas σε ειδικά διαμορφωμένα περίπτερα σε 4 πολυσύχναστα σημεία της Αθήνας.
#akoutaminimata
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ