Site icon TLIFE

Πρώτη φορά τρέξιμο; Τα tips που θα βοηθήσουν κάθε αρχάρια!

Το τρέξιμο είναι η πρώτη επιλογή όσων θέλουν να ξεκινήσουν (επιτέλους) να γυμνάζονται. Είμαι σίγουρος ότι και εσύ, μόλις ακούς τη λέξη προπόνηση ή γυμναστική, στο μυαλό σου σχηματίζεται η εικόνα ενός ανθρώπου (συνήθως ο εαυτός σου) να τρέχει πάνω σε ένα διάδρομο. Πάντως, αρκετοί τρομάζουν περισσότερο στη σκέψη του να ξεκινήσουν να γυμνάζονται, παρά να κάνουν την άσκηση αυτή καθεαυτή. Αλήθεια, πόσες φορές, ενώ είχες όρεξη να πας στο γυμναστήριο, το έχεις αναβάλλει, επειδή απλά δε βρίσκεις τη δύναμη να ετοιμαστείς και να πας στο fitness room σου; Εμένα, πάρα πολλές φορές. Και, σκέψου ότι το γυμναστήριο απέχει από το σπίτι μου περίπου πέντε λεπτά. Οπότε, καταλαβαίνεις την κατάσταση μου.

Ειλικρινά, αυτό που με φοβίζει πειρσσότερο είναι ότι μπορεί να θέλω να δοκιμάσω μία νέα άσκηση και να μην υπάρχει ένας ειδικός να με βοηθήσει. Γιατί, δε θέλω να το κάνω λάθος. Και, επειδή, και εσύ, θες να εκτελέσεις τις ασκήσεις σου σωστά (για να μην έχεις πιασίματα και κράμπες), σου έχω τα tips της… αρχάριας για την πρώτη φορά που θα αποφασίσεις να τρέξεις

– Αγόρασε τα κατάλληλα παπούτσια. Όσο και να νομίζεις ότι μπορείς να τρέξεις με όποιο παπουτσάκι βρεις πρώτο στην παπουτσοθήκη σου, η πραγματικότητα είναι λίγο έως πολύ διαφορετική. Για να τρέξεις σωστά, χρειάζεσαι ειδικά παπούτσια, τα οποία θα απορροφούν τους κραδασμούς και θα κρατούν το πόδι σου σφιχτά μέσα στο παπούτσι. Ένα αθλητικό παπούτσι με χαμηλό πάτο θα διατηρήσει το πέλμα σου στη σωστή θέση.

– Επίλεξε ρούχα που θα σε κάνουν να αισθάνεσαι χαλαρή. Δεν υπάρχει χειρότερο πράγμα από το να θες να κάνεις μερικές ασκήσεις και τα ρούχα σου να σε περιορίζουν και να σε “τραβάνε”. Έτσι, λοιπόν, φόρεσε μία χαλαρή φόρμα και ένα t-shirt που σου φτιάχνει το κέφι και ξεκίνα.

– Τρέξε όσο μπορείς (και λίγο παραπάνω). Δεν χρειάζεται να κάνεις υπερβολές και να κουραστείς σε σημείο να μη θες να ξανατρέξεις. Οι ειδικοί συνιστούν, την πρώτη εβδομάδα, να τρέχεις για περίπου δέκα λεπτά σε χαλαρό ρυθμό ή να περπατάς περίπου είκοσι.

– Δοκίμασε εναλλαγές στην ένταση. Η διαλειμματική προπόνηση θα σου εξασφαλίσει το αποτέλεσμα που επιθυμείς. Άκου τι μπορείς να κάνεις: αν επιλέξεις να τρέξεις για δέκα λεπτά, ξεκίνα με δύο λεπτά χαλαρού jogging και συνέχισε με ένα λεπτό γρήγορου τρεξίματος. Επανέλαβε τρεις φορές.

– Φάε κάτι που θα σου δώσει ενέργεια. Πριν την προπόνηση, έτσι; Μία μπανάνα είναι ιδανική επιλογή για να έχεις το εφόδιο που θα σε κινήσει.

– Πιες άφθονο νερό. Αν ακολουθήσεις τη διαλειμματική προπόνηση, τότε θα ιδρώσεις από το πρώτο πεντάλεπτο. Για να εξασφαλίσεις, λοιπόν, την ενυδάτωση του οργανισμού σου, κατανάλωσε πριν την άσκηση περίπου δύο μικρά μπουκαλάκια νερού.

– Βάλε μουσική. Φτιάξε την αγαπημένη σου Playlist, βάλε ακουστικά και Run, Girl, Run!

– “Ζέστανε” τους μύες σου. Θα σου πάρει δύο με τρία λεπτά και θα προστατεύσει το σώμα σου από τραυματισμούς. Μην δυσανασχετείς (σε βλέπω)!

Έτοιμη; 

 

© 2024 tlife.gr