Όπως κάθε Παρασκευή, έτσι και αυτή, η, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc., Γεωργία Καπώλη, δίνει λύση στους προβληματισμούς σου γύρω από το αδυνάτισμα και τη σωστή διατροφή. Για εκείνες τις ημέρες που τσιμπολόγησες λίγο παραπάνω, για εκείνες τις στιγμές που ενέδωσες στο αγαπημένο σου γλυκό και είδες τον αριθμό της ζυγαριάς να ανεβαίνει λίγο. Μην αγχώνεσαι. Είμαστε εδώ για εσένα! Για να θέσεις και εσύ την απορία σου, κάνε ένα κλικ εδώ.
⇒ Ερώτηση:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Καλησπέρα σας! Έγινα μαμά πριν από 9 μήνες. Έχω χάσει αρκετά κιλά της εγκυμοσύνης, παρατηρώ, όμως, ότι το λίπος στην κοιλιά επιμένει. Τι μπορώ να κάνω για να φύγει;
⇐ Απάντηση:
Το σώμα της γυναίκας χρειάζεται περίπου 12 μήνες για να επανέλθει μετά από μία εγκυμοσύνη. Επιπλέον, αν δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη ο εμμηνορρυσιακός σας κύκλος, δικαιολογείται η επιμονή της κοιλιάς. Ωστόσο, οι βασικές οδηγίες για την καταπολέμηση της κοιλιάς έχουν ως εξής:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- Πίνετε καθημερινά 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι (οι κατεχίνες ενισχύουν το μεταβολισμό και συμβάλουν στην μείωση του κοιλιακού λίπους)
- Καταναλώνετε καθημερινά τρόφιμα ολικής αλέσεως (υπάρχει συσχέτιση κατανάλωσης τροφίμων ολικής αλέσεως και μείωσης περιμέτρου κοιλιάς)
- Καταναλώνετε καθημερινά 3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά
- Καταναλώνετε 2-3 φορές εβδομαδιαία ψάρια (τα ω3 λιπαρά βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη η οποία βοηθά στην μείωση του λίπους της κοιλιάς)
- Τρώτε καθημερινά 30 γρ. ανάλατους ξηρούς καρπούς
Τέλος, είναι προτιμότερο να επισκεφθείτε πτυχιούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο, ο οποίος κάνοντας τις απαραίτητες σωματομετρήσεις και λαμβάνοντας υπόψιν το ιατρικό και διατροφικό ιστορικό σας, θα σχεδιάσει τη διατροφή που ταιριάζει στο δικό σας οργανισμό.
⇒ Ερώτηση:
Καλημέρα σας, είμαι 1.58 ύψος, και κιλά 64, ηλικία 47. Μόλις άρχισε και η κλιμακτήριος μου, αλλά εδώ και 3 μήνες έχω θέμα με το στομάχι μου, με το έντερο μου. Έχω πάει στον γαστρεντερολόγο και έχω γαστροοισοφαγική παλινδρομιση. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι μου είναι δύσκολο να αδυνατίσω. Μπορείτε να μου δώσετε μερικές συμβουλές, δεδομένης της κατάστασης μου;
⇐ Απάντηση:
Οι βασικές οδηγίες που χρειάζεται αν έχετε υπόψιν σας για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση έχουν ως εξής:
- Τρώτε μικρά, συχνά και ελαφριά γεύματα.
- Αποφύγετε λιπαρές τροφές όπως ζαμπόν, μπέικον, λιπαρά τυριά, βούτυρο, λάδι, τηγανιτά, λιπαρές σάλτσες και μαγιονέζα.
- Σταματήστε ή μειώστε (ανάλογα το πόσο έντονα είναι τα συμπτώματα) την κατανάλωση καφέ, σοκολάτας, αλκοολούχων ποτών, χυμούς και όξινα φρούτα όπως πορτοκάλι, ντομάτα, λεμόνι και ξύδι.
- Αποφύγετε ή περιορίστε τα γλυκά με μέλι, μαρμελάδα, σιρόπι, φύλλο κρούστας και σαντιγί.
- Αποφύγετε τις πικάντικες τροφές, το σκόρδο, τα τουρσιά, το πιπέρι, το κρεμμύδι και το λάχανο.
- Μετά την κατανάλωση του γεύματος αφήστε να περάσουν 2 ώρες πριν ξαπλώσετε.
- Μειώστε το υπερβάλλον βάρος.
- Διακόψτε το κάπνισμα.
- Να μην κοιμάστε σε οριζόντια θέση αλλά να ανασηκώνετε το μαξιλάρι σας κατά 20 εκατοστά.
- Μην γυμνάζετε μετά το γεύμα.
- Μην φοράτε στενά ρούχα που πιέζουν το στομάχι.
Τέλος, είναι προτιμότερο να επισκεφθείτε πτυχιούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο, ο οποίος κάνοντας τις απαραίτητες σωματομετρήσεις και λαμβάνοντας υπόψιν το ιατρικό και διατροφικό ιστορικό σας, θα σχεδιάσει τη διατροφή που ταιριάζει στο δικό σας οργανισμό.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας, είμαι 60 χρονών και, όπως καταλαβαίνετε, ο μεταβολισμός μου δεν είναι και στα καλύτερα του. Επειδή τα τελευταία δύο – τρία χρόνια παράτησα τον εαυτό μου, με αποτέλεσμα να παχύνω, θα ήθελα, αν μπορείτε να μου δώσετε μερικές βασικές συμβουλές, προκειμένου να χάσω σταδιακά βάρος, σε αυτή την ηλικία. Σας ευχαριστώ.
⇐ Απάντηση:
Καλησπέρα σας, η ασφαλής απώλεια βάρους στηρίζεται στην εφαρμογή των βασικών κανόνων διατροφής:
- Επιλέγετε ποικιλία διαφορετικών φαγητών από κάθε ομάδα τροφών
- Τρώτε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά καθημερινά
- Πείτε όχι στα «κακά» κορεσμένα λιπαρά όπως το αγελαδινό βούτυρο και το κόκκινο παχύ κρέας.
- Πείτε ναι στα «καλά» μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, που περιέχονται στο ελαιόλαδο, στα φυτικά έλαια στις φυτικές μαλακές μαργαρίνες και τα ψάρια.
- Μειώστε το αλάτι και θυμηθείτε ότι το περισσότερο προέρχεται από κρυφές πηγές (τουρσί, chips, αρτοσκευάσματα, τυρί).
- Αντικαταστήστε γαλακτοκομικά προϊόντα πλούσια σε λιπαρά, όπως το πλήρες γάλα και τα παχιά τυριά , με τα αντίστοιχα προϊόντα χαμηλών λιπαρών
- Βασίστε τα γεύματα σας σε αμυλώδεις τροφές όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά ή το ρύζι. Επιλέγετε προϊόντα ολικής άλεσης, όπου είναι δυνατό
- Καταναλώνετε αλκοόλ με μέτρο
- Η κατανάλωση υγρών είναι πολύ σημαντική για τη σωστή σου ενυδάτωση και την καλή λειτουργία του οργανισμού σου (6-8 ποτήρια νερού καθημερινά). Επιπλέον μπορείς να καταναλώνεις φυσικούς χυμούς φρούτων, ημίπαχο γάλα, ελληνικό καφέ, βιολογικό ρόφημα κρόκου Κοζάνης, τσάι.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω ποια είναι η ιδανική στιγμή μέσα στην ημέρα, για να ζυγίζομαι, προκειμένου να έχω μία πιο ρεαλιστική εικόνα της πορείας μου εντός της δίαιτας.
⇐ Απάντηση:
Η καλύτερη ώρα είναι το πρωί μόλις ξυπνήσεις, όπου είσαι αρκετές ώρες νηστική και χωρίς πρόσληψη υγρών. Ωστόσο, πολλές φορές το πρωινό ζύγισμα μπορεί να μην είναι το πιο αντιπροσωπευτικό. Τέτοιες περιπτώσεις είναι:
- Όταν κάποιος έχει δυσκοιλιότητα, το καλύτερο ζύγισμα είναι μετά την κένωση.
- Σε περιπτώσεις λήψης διουρητικών φαρμάκων είναι προτιμότερο να ζυγίζεστε το μεσημέρι που ο οργανισμός έχει διώξει την περίσσεια υγρών.
- Αν το προηγούμενο βράδυ έχετε κάνει ατασθαλίες, τότε το πρωινό ζύγισμα δεν είναι αντιπροσωπευτικό.
(*πηγή φωτογραφιών: iStock)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ