Όπως κάθε Παρασκευή, έτσι και αυτή, η, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc., Γεωργία Καπώλη, δίνει λύση στους προβληματισμούς σου γύρω από το αδυνάτισμα και τη σωστή διατροφή. Για εκείνες τις ημέρες που τσιμπολόγησες λίγο παραπάνω, για εκείνες τις στιγμές που ενέδωσες στο αγαπημένο σου γλυκό και είδες τον αριθμό της ζυγαριάς να ανεβαίνει λίγο. Μην αγχώνεσαι. Είμαστε εδώ για εσένα! Για να θέσεις και εσύ την απορία σου, κάνε ένα κλικ εδώ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας. Είμαι 55 ετών, σε λίγους μήνες θα γνωρίζω αν είμαι οριστικά στην εμμηνόπαυση, ύψος 1,60 και βάρος 61 κιλά. Συνήθιζα να κρατάω το βάρος μου σταθερό στα 57 κιλά. Η τηλεργασία και κάποια ορθοπεδικά προβλήματα, με ανάγκασαν να σταματήσω τη γυμναστική και να πάρω κιλά. Προσέχω τη διατροφή μου η οποία περιέχει καφέ φρούτα εποχής, ανάλατους ξηρούς καρπούς, κατσικίσια γαλακτοκομικά προϊόντα (κεφίρ,τυρί,γιαούρτι), μειωμένες μερίδες μεσημεριανού, σαλάτες, και πολύ λίγο και προσεγμένο βραδινό. Τρώω σε τακτά χρονικά διαστήματα και απ’ όλες τις ομάδες. Έχω κόψει το αλάτι, πίνω νερό και αφεψήματα, δεν τρώω ζάχαρη, αναψυκτικά επεξεργασμένα κλπ. Ένα γλυκό ή ένα κακάο με σοκολάτα υγείας, μόνο μετά το μεσημεριανό γεύμα. Ωστόσο, είναι αδύνατον να κατέβω απ’ τα 61. Δεν υποκύπτω σε πειρασμούς, έχω φοβερή αυτοπειθαρχία αλλά έχω απογοητευτεί. Θα ήθελα να μάθω τι μπορεί να φταίει. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων
⇐ Απάντηση:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η εμμηνόπαυση είναι οργανική κατάσταση, η οποία συνδέεται με δυσκολία απώλειας βάρους, δεδομένων των κατακρατήσεων που συμβαίνουν από τις ορμονικές διαταραχές.
Επιπλέον, το γεγονός ότι το σωματικό σας βάρος είναι ήδη σε φυσιολογικά επίπεδα (Δείκτης μάζας σώματος = 23.8kg/m2), αιτιολογεί την δυσκολία απώλειας βάρους. Θα ήταν χρήσιμο να επισκεφθείτε έναν ενδοκρινολόγο, προκειμένου να ελέγξετε το θυρεοειδή σας, η λειτουργία του οποίου μπορεί να διαταραχθεί στην εμμηνόπαυση.
Ενδεικτικές οδηγίες που χρειάζεται να έχετε υπόψιν σας είναι οι ακόλουθες:
- Συχνότητα γευμάτων ανά 3-4 ώρες.
- Να αποφεύγετε αρτοσκευάσματα από λευκό αλεύρι, αλάτι, ζάχαρη.
- Να τρώτε νωρίς βραδινό.
- Ελέγξτε την ποσότητα του φαγητού σας.
Τέλος, είναι προτιμότερο να επισκεφθείτε πτυχιούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο, ο οποίος κάνοντας τις απαραίτητες σωματομετρήσεις και λαμβάνοντας υπόψιν το ιατρικό και διατροφικό ιστορικό σας, θα σχεδιάσει τη διατροφή που ταιριάζει στο δικό σας οργανισμό.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας! Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μπορώ να καταναλώνω δύο ποτηράκι κρασί την εβδομάδα το βράδυ, χωρίς να παχύνω. Υπάρχει κάποιος τρόπος;
⇐ Απάντηση:
1-2 ποτηράκια κόκκινο κρασί την ημέρα θεωρούνται ωφέλιμα για την καρδιά και το περίφημο «γαλλικό παράδοξο» συνηγορεί υπέρ της ευεργετικής δράσης του κρασιού: oι Γάλλοι, παρότι τρέφονται με πολλά ζωικά λιπαρά τελικώς παρουσιάζουν πολύ μικρότερα ποσοστά στεφανιαίας νόσου σε σύγκριση με άλλους λαούς, π.χ. τους Aμερικανούς, γεγονός που αποδίδεται στη μεγάλη κατανάλωση κρασιού. Tι σημαίνει όμως αυτό; «Πιείτε κρασί, κάνει καλό»; Όχι ακριβώς. Mε άλλα λόγια, εάν δεν πίνετε αλκοόλ, δεν χρειάζεται να αρχίσετε με τη λογική ότι είναι ωφέλιμο. Aλλά, αν σας αρέσει το κρασάκι, τότε -τηρώντας το μέτρο- έχετε ορισμένα οφέλη για την υγεία σας.
⇒ Ερώτηση:
Γεια σας και ευχαριστούμε για τις συμβουλές σας. Τις τελευταίες εβδομάδες, ταλαιπωρούμαι από δυσκοιλιότητα. Τι πρέπει να αλλάξω στη διατροφή μου για να το αντιμετωπίσω και να αδυνατίσω;
⇐ Απάντηση:
Η συχνή εναλλαγή περιβάλλοντος και τα άστατα γεύματα εξηγούν τη δυσκοιλιότητά σου. Φρόντισε όταν βρίσκεσαι σε ταξίδι να έχεις τα ακόλουθα τρόφιμα που συντηρούνται όπου και αν βρίσκεσαι και ταυτόχρονα βοηθάνε την καλή λειτουργία του εντέρου:
- Αποξηραμένα φρούτα και κυρίως δαμάσκηνα/σύκα/σταφίδες.
- Μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως με σιτάρι και βρώμη.
- Ανάλατοι ξηροί καρποί
- Να πίνεις επαρκή ποσότητα. υγρών (νερό, καφέ)
Τέλος, όταν επιστρέφεις στην καθημερινότητα σου είναι σημαντικό να φροντίζεις τα ακόλουθα σημεία συνδυαστικά με όλα τα παραπάνω:
- Καθημερινά 5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών & 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών.
- Συχνότητα γευμάτων ανά 3ωρο, έτσι ώστε να ενισχύσεις την κινητικότητα του εντέρου.
- Τρόφιμα ολικής αλέσεως.
- Συστηματική χρήση ελαιόλαδου στη σαλάτα και στο φαγητό.
- Να αποφεύγεις τα γλυκά, λιπαρά και θερμιδογόνα τρόφιμα τύπου junk food, τα οποία χαλάνε τη χλωρίδα του εντέρου.
- Να έχεις καθημερινά 30’ φυσικής δραστηριότητας.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα! Θα ήθελα να σας ρωτήσω ποιο είναι το λεγόμενο “ιδανικό” βάρος. Είμαι 37 ετών, ύψος 1,74 και τώρα ζυγίζω 73. Σας ευχαριστώ!
⇐ Απάντηση:
Σύμφωνα με τον δείκτη μάζας σώματος το εύρος του ιδανικού βάρους , αναλογικά με το ύψος σου είναι 61-75 κιλά. Ωστόσο, το ιδανικό βάρος έχει να κάνει τόσο με το σωματότυπο του κάθε ανθρώπου, όσο και τα επίπεδα της φυσικής δραστηριότητας, που επηρεάζουν την κατανομή λίπους. Τέλος, υπάρχουν πολλές εξισώσεις εκτίμησης σωματικού βάρους. Λαμβάνοντας υπόψιν την εξίσωση Hamwi το ιδανικό σου βάρος είναι τα 65 κιλά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ