Site icon TLIFE

Αδυνάτισμα και σωστή διατροφή: Εσύ στέλνεις την απορία σου και η ειδικός σού απαντά

Q&A

Όπως κάθε Παρασκευή, έτσι και αυτή, η, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc., Γεωργία Καπώλη, δίνει λύση στους προβληματισμούς σου γύρω από το αδυνάτισμα και τη σωστή διατροφή. Για εκείνες τις ημέρες που τσιμπολόγησες λίγο παραπάνω, για εκείνες τις στιγμές που ενέδωσες στο αγαπημένο σου γλυκό και είδες τον αριθμό της ζυγαριάς να ανεβαίνει λίγο. Μην αγχώνεσαι. Είμαστε εδώ για εσένα! Για να θέσεις και εσύ την απορία σου, κάνε ένα κλικ εδώ.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Θα ήθελα να πάρω και εγώ τη συμβουλή σας! Είμαι 33 χρόνων ζυγίζω 75 κιλά. Ενώ είχα χάσει πολλά κιλά τα ξαναπήραν πάλι τρώγοντας στην καραντίνα. Τον τελευταίο μήνα κάνω κάτι που δεν ξέρω αν είναι σωστό για τον οργανισμό μου: πρακτικά τρώω απ’ τις 11 το πρωί και σταματάω στις 6 πίνοντας μόνο νερό κ τσάι. Πιστεύετε είναι σωστό αυτό; Τι μου προτείνετε; Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

⇐ Απάντηση:

Η ώρα που ξεκινάτε και τελειώνετε τα γεύματά σας εξαρτάται από τις ώρες που ξυπνάτε και κοιμάστε. Θεωρητικά, το πρωινό σας χρειάζεται να είναι μέσα στην πρώτη ώρα που ξυπνάτε, ενώ το τελευταίο γεύμα καλό είναι να απέχει 2-3 ώρες από την ώρα που θα κοιμηθείτε. Επιπλέον, στο διάστημα που είστε ξύπνια, ο οργανισμός σας χρειάζεται να τρώει ανά 3-4 ώρες, δηλαδή περίπου 4-5 φορές καθημερινά. Καθημερινά χρειάζεται να καλύπτονται όλες οι ομάδες τροφίμων. Συνεπώς, μέσα στις 6 ώρες που περιγράφετε ότι κατανέμετε τα γεύματά σας, πιθανότατα να μην λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε.

Έτσι, είναι απαραίτητο να επισκεφθείς πτυχιούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο, ο οποίος κάνοντας τις απαραίτητες σωματομετρήσεις και λαμβάνοντας υπόψιν το ιατρικό και διατροφικό ιστορικό σου, θα σχεδιάσει τη διατροφή που ταιριάζει στο δικό σου οργανισμό. Απέφυγε να ακολουθείς τυχαίες δίαιτες.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Έγινα μαμά πριν από 9 μήνες. Έχω χάσει αρκετά κιλά της εγκυμοσύνης, παρατηρώ, όμως, ότι το λίπος στην κοιλιά επιμένει. Τι μπορώ να κάνω για να φύγει;

⇐ Απάντηση:

Το σώμα της γυναίκας χρειάζεται περίπου 12 μήνες για να επανέλθει μετά από μία εγκυμοσύνη. Επιπλέον, αν δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη ο εμμηνορρυσιακός σας κύκλος, δικαιολογείται η επιμονή της κοιλιάς. Ωστόσο, οι βασικές οδηγίες για την καταπολέμηση της κοιλιάς έχουν ως εξής:

  • Πίνετε καθημερινά 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι (οι κατεχίνες ενισχύουν το μεταβολισμό και συμβάλουν στην μείωση του κοιλιακού λίπους)
  • Καταναλώνετε καθημερινά τρόφιμα ολικής αλέσεως (υπάρχει συσχέτιση κατανάλωσης τροφίμων ολικής αλέσεως και μείωσης περιμέτρου κοιλιάς)
  • Καταναλώνετε καθημερινά 3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά
  • Καταναλώνετε 2-3 φορές εβδομαδιαία ψάρια (τα ω3 λιπαρά βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη η οποία βοηθά στην μείωση του λίπους της κοιλιάς)
  • Τρώτε καθημερινά 30γρ. ανάλατους ξηρούς καρπούς

Τέλος, είναι προτιμότερο να επισκεφθείτε πτυχιούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο, ο οποίος κάνοντας τις απαραίτητες σωματομετρήσεις και λαμβάνοντας υπόψιν το ιατρικό και διατροφικό ιστορικό σας, θα σχεδιάσει τη διατροφή που ταιριάζει στο δικό σας οργανισμό.

⇒ Ερώτηση:

Καλημέρα σας, είμαι 1.58 ύψος, και κιλά 64, ηλικία 47. Μόλις άρχισε και η κλιμακτήριος μου, αλλά εδώ και 3 μήνες έχω θέμα με το στομάχι μου, με το έντερο μου. Έχω πάει στον γαστρεντερολόγο και έχω γαστροοισοφαγική παλινδρομιση. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι μου είναι δύσκολο να αδυνατίσω. Μπορείτε να μου δώσετε μερικές συμβουλές, δεδομένης της κατάστασης μου;

⇐ Απάντηση:

Οι βασικές οδηγίες που χρειάζεται αν έχετε υπόψιν σας για τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση έχουν ως εξής:

  • Τρώτε μικρά, συχνά και ελαφριά γεύματα.
  • Αποφύγετε λιπαρές τροφές όπως ζαμπόν, μπέικον, λιπαρά τυριά, βούτυρο, λάδι, τηγανιτά, λιπαρές σάλτσες και μαγιονέζα.
  • Σταματήστε ή μειώστε (ανάλογα το πόσο έντονα είναι τα συμπτώματα) την κατανάλωση καφέ, σοκολάτας, αλκοολούχων ποτών, χυμούς και όξινα φρούτα όπως πορτοκάλι, ντομάτα, λεμόνι και ξύδι.
  • Αποφύγετε ή περιορίστε τα γλυκά με μέλι, μαρμελάδα, σιρόπι, φύλλο κρούστας και σαντιγί.
  • Αποφύγετε τις πικάντικες τροφές, το σκόρδο, τα τουρσιά, το πιπέρι, το κρεμμύδι και το λάχανο.
  • Μετά την κατανάλωση του γεύματος αφήστε να περάσουν 2 ώρες πριν ξαπλώσετε.
  • Μειώστε το υπερβάλλον βάρος.
  • Διακόψτε το κάπνισμα.
  • Να μην κοιμάστε σε οριζόντια θέση αλλά να ανασηκώνετε το μαξιλάρι σας κατά 20 εκατοστά.
  • Μην γυμνάζετε μετά το γεύμα.
  • Μην φοράτε στενά ρούχα που πιέζουν το στομάχι.

Τέλος, είναι προτιμότερο να επισκεφθείτε πτυχιούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο, ο οποίος κάνοντας τις απαραίτητες σωματομετρήσεις και λαμβάνοντας υπόψιν το ιατρικό και διατροφικό ιστορικό σας, θα σχεδιάσει τη διατροφή που ταιριάζει στο δικό σας οργανισμό.

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας! Είμαι 47 ετών, 1,75 και έχω 68 κιλά. Πριν την καραντίνα πήγαινα κάθε μέρα στο γυμναστήριο. Τώρα θα ξεκινήσω στο σπίτι με ελλειπτικό. Το πρόβλημα μου είναι ότι θέλω να χάσω πέντε κιλά λίπος αλλά δεν τα καταφέρνω, γιατί δεν με βοηθάει και ο μεταβολισμός μου. Θέλω την συμβουλή σας. Ευχαριστώ πολύ

⇐ Απάντηση:

Η ασφαλής απώλεια βάρους στηρίζεται στην εφαρμογή των βασικών κανόνων διατροφής:

  • Επιλέγετε ποικιλία διαφορετικών φαγητών από κάθε ομάδα τροφών
  • Τρώτε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά καθημερινά
  • Πείτε ναι στα «καλά» μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, που περιέχονται στο ελαιόλαδο, στα φυτικά έλαια στις φυτικές μαλακές μαργαρίνες και τα ψάρια.
  • Μειώστε το αλάτι και θυμηθείτε ότι το περισσότερο προέρχεται από κρυφές πηγές (τουρσί, chips, αρτοσκευάσματα, τυρί).
  • Επιλέγετε προϊόντα ολικής άλεσης
  • Καταναλώνετε αλκοόλ με μέτρο
  • Η κατανάλωση υγρών είναι πολύ σημαντική για τη σωστή σου ενυδάτωση και την καλή λειτουργία του οργανισμού σου (6-8 ποτήρια νερού καθημερινά). Επιπλέον μπορείς να καταναλώνεις φυσικούς χυμούς φρούτων, ημίπαχο γάλα, ελληνικό καφέ, βιολογικό ρόφημα κρόκου Κοζάνης, τσάι.

Τέλος, είναι προτιμότερο να επισκεφθείτε πτυχιούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο, ο οποίος κάνοντας τις απαραίτητες σωματομετρήσεις και λαμβάνοντας υπόψιν το ιατρικό και διατροφικό ιστορικό σας, θα σχεδιάσει τη διατροφή που ταιριάζει στο δικό σας οργανισμό.

 

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας! Είμαι 32 χρόνων, 1,69 και μετά από δύο εγκυμοσύνες είμαι 68 κιλά. Θέλω να γυρίσω στο βάρος που ήμουν πριν 58 κιλά αλλά απογοητεύομαι όταν δεν χάνω βάρος και σταματάω την προσπάθεια. Επίσης, τρώω συναισθηματικά και αυτό με κάνει να τρώω πολύ και ακατάστατα. Πώς μπορώ να σταματήσω να ξεσπάω την ένταση μου στο φαγητό;

⇐ Απάντηση:

Στη συναισθηματική υπερφαγία, είναι δυνατόν να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα ελέγχου της διατροφικής συμπεριφοράς. Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να μάθουν να αναγνωρίζουν την πραγματική πείνα από τη συναισθηματική ανάγκη. Η αναγνώριση των συνθηκών κάτω από τις οποίες αρχίζουν να τρώνε γρήγορα και υπερβολικά, μπορεί να τους επιτρέψει να αναπτύξουν αντιστάσεις κατά της συναισθηματικής υπερφαγίας. Σε αυτό θα βοηθούσε η καταγραφή για μερικές μέρες του πότε, τί, και πόσο τρώνε.

Ταυτόχρονα, η καταγραφή των συναισθημάτων τους, όταν καταναλώνουν τα φαγώσιμα, θα τους επιτρέψει να αναγνωρίζουν τις καταστάσεις εκείνες που τους ωθούν στην υπερφαγία. Καλό είναι, επίσης, να περιορίζεται η αποθήκευση ή η αγορά γλυκών, λιπαρών και αλμυρών εδεσμάτων, τα όποια έχει κάποιος την τάση να καταναλώνει, σε στιγμές συναισθηματικής υπερφαγίας. Ακόμη, όταν υπάρχει η ακατάσχετη επιθυμία να καταναλώσει κάτι, είναι προτιμότερο να επιλέγει τρόφιμα χαμηλά σε θερμίδες και λιπαρά.

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρέσκα φρούτα ή λαχανικά, τα μικρά και συχνά γεύματα, τα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, τα γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος, συμβάλλουν στην καταπολέμηση της συναισθηματικής υπερφαγίας. Τέλος, η ξεκούραση, ο καλός ύπνος και η τακτική σωματική άσκηση βοηθούν το σώμα να είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση και το προστατεύουν από την ψυχολογική καταπόνηση, απομακρύνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης της συναισθηματικής υπερφαγίας.

 

 

 

 

© 2025 tlife.gr