Όπως κάθε Παρασκευή, έτσι και αυτή, η, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc., Γεωργία Καπώλη, δίνει λύση στους προβληματισμούς σου γύρω από το αδυνάτισμα και τη σωστή διατροφή. Για εκείνες τις ημέρες που τσιμπολόγησες λίγο παραπάνω, για εκείνες τις στιγμές που ενέδωσες στο αγαπημένο σου γλυκό και είδες τον αριθμό της ζυγαριάς να ανεβαίνει λίγο. Μην αγχώνεσαι. Είμαστε εδώ για εσένα! Για να θέσεις και εσύ την απορία σου, κάνε ένα κλικ εδώ.
⇒ Ερώτηση:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Καλησπέρα! Είμαι 46 και έχω 10 κιλά παραπάνω που δε φεύγουν με τίποτα. Έχω κοιλιά ενώ ποτέ μου δεν είχα. Είμαι σε στάδιο προεμμηνόπαυσης, δεν κάνω δίαιτα αλλά η κοιλιά είναι αυτή που θέλω να ξεφορτωθώ. Ποιες τροφές πρέπει να καταναλώσω και ποιες να αποφύγω;
⇐ Απάντηση:
Οι ακόλουθες διατροφικές οδηγίες συνδυαστικά με φυσική δραστηριότητα (περπάτημα, Διαλειμματική/κυκλική προπόνηση), μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του κοιλιακού λίπους:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- Πίνετε καθημερινά 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι (οι κατεχίνες ενισχύουν το μεταβολισμό και συμβάλουν στην μείωση του κοιλιακού λίπους)
- Καταναλώνετε καθημερινά τρόφιμα ολικής αλέσεως (υπάρχει συσχέτιση κατανάλωσης τροφίμων ολικής αλέσεως και μείωσης περιμέτρου κοιλιάς)
- Καταναλώνετε καθημερινά 3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά
- Καταναλώνετε 2-3 φορές εβδομαδιαία ψάρια (τα ω3 λιπαρά βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη η οποία βοηθά στην μείωση του λίπους της κοιλιάς)
- Τρώτε καθημερινά 30γρ. ανάλατους ξηρούς καρπούς
Τέλος, είναι προτιμότερο να επισκεφθείτε πτυχιούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο, ο οποίος κάνοντας τις απαραίτητες σωματομετρήσεις και λαμβάνοντας υπόψιν το ιατρικό και διατροφικό ιστορικό σας, θα σχεδιάσει τη διατροφή που ταιριάζει στο δικό σας οργανισμό.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας! Επέστρεψα στη δουλειά μου πριν από μερικές εβδομάδες και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αποσυντονιστώ και να σταματήσω να τρώω πρωινό. Μπορείτε να μου προτείνετε κάποια εύκολα γεύματα για πρωινό;
⇐ Απάντηση:
Καλησπέρα σας! Πολλές εύκολες επιλογές για πρωινό που δεν χρειάζονται ιδιαίτερη προετοιμασία είναι οι ακόλουθες:
- Τοστ ή πίτα αραβική ολικής αλέσεως με τυρί χαμηλά σε λιπαρά
- Κουλούρι Θεσσαλονίκης ή 1 μπάρα δημητριακών & 1 ποτήρι χυμό
- Γάλα ή Γιαούρτι 2% σε λιπαρά & 4κ.σ. δημητριακά ολικής αλέσεως με σιτάρι και βρώμη
⇒ Ερώτηση:
Γεια σας ζυγίζω 77 κιλά και έχω 1.68 ύψος, αν και έχω χάσει αρκετά κιλά, τώρα που έφτασα στα 77 δεν λέει να κατέβει η ζυγαριά. Τι μου προτείνετε να κάνω καθώς και πιο θεωρείτε ότι είναι το ιδανικό βάρος για εμένα;
⇐ Απάντηση:
Σύμφωνα με το ύψος σας και το δείκτη μάζας σώματος το εύρος του φυσιολογικού σας βάρους κυμαίνεται από 58-70 κιλά. Δεδομένου ότι έχεις χάσει ήδη αρκετά κιλά , είναι φυσιολογικό ο οργανισμός σου να κάνει για κάποιο χρονικό διάστημα μία σταθεροποίηση, προκειμένου να συνηθίσει το νέο επίπεδο βάρους και την απώλεια που έχεις ήδη πετύχει. Βεβαιώσου ότι ακολουθείς τις παρακάτω διατροφικές οδηγίες προκειμένου να δεις το δείκτη της ζυγαριάς να ξεκολλάει:
- Καθημερινή λήψη πρωινού.
- Συστηματική τήρηση μικρών και συχνών γευμάτων ανά 3ωρο.
- Αυξημένη κατανάλωση υγρών, τουλάχιστον 1 1/2 λίτρο καθημερινά.
- Κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες.
- Προσεκτική ποσότητα φαγητού.
- Ώρα λήψης βραδινού γεύματος.
Ωστόσο, είναι απαραίτητο να επισκεφθείς πτυχιούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο, ο οποίος κάνοντας τις απαραίτητες σωματομετρήσεις και λαμβάνοντας υπόψιν το ιατρικό και διατροφικό ιστορικό σου, θα σχεδιάσει τη διατροφή που ταιριάζει στο δικό σου οργανισμό. Απέφυγε να ακολουθείς τυχαίες δίαιτες.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας! Είμαι 24 ετών με ύψος 1,63 και είμαι 93 κιλά. Θέλω να χάσω 30 κιλά σε ένα χρόνο. Είναι δυνατόν να το πετύχω; Τι είδους διατροφή πρέπει να υιοθετήσω;
⇐ Απάντηση:
Ο συνιστώμενος ρυθμός απώλειας βάρους είναι 2-4 κιλά ανά μήνα, προκειμένου να διασφαλίζεται η καλή λειτουργία του οργανισμού και να δίνετε έμφαση στην απώλεια λίπους και όχι μυϊκής μάζας. Η διατροφή που θα ακολουθήσεις είναι σημαντικό να ακολουθεί τα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής η οποία στηρίζεται στις ακόλουθες οδηγίες:
Η καλή μέρα από το πρωινό φαίνεται: πολλές έρευνες έχουν τονίσει τη σημασία του στον έλεγχο βάρους και της όρεξης.
Άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, τα οποία λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες σε χορταίνουν για μεγαλύτερο διάστημα.
Αυξημένη πρόσληψη υγρών: Έχει παρατηρηθεί ότι πολλές φορές τα πρώτα σημάδια της δίψας λαμβάνονται λανθασμένα ως ένδειξη πείνας και έτσι πολλοί καταφεύγουν στην άσκοπη κατανάλωση τροφής. Για το λόγο αυτό συστήνεται η συχνή κατανάλωση νερού και υγρών, γενικότερα, προκειμένου να αποφευχθεί η κατανάλωση φαγητού όταν δε χρειάζεται. Επιπλέον, μελέτες προτείνουν πως η κατανάλωση 1 ποτηριού νερό πριν το φαγητό μπορεί να μειώσει αισθητά την όρεξη και την τάση για υπερκατανάλωση φαγητού και ιδιαίτερα λιπαρών τροφίμων.
Κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε πρωτεΐνη (γάλα, γιαούρτι, τυρί, ανάλατοι ξηροί καρποί, αυγό, όσπρια, πουλερικά, μοσχάρι, ψάρι, θαλασσινά), η οποία βοηθάει στη μείωση της ορμόνης γκρελίνης, που είναι υπεύθυνη για το αίσθημα πείνας.
- Κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως
- Περιορισμός της ζάχαρης και των προϊόντων στα οποία προστίθεται. Προτίμηση γλυκαντικών ουσιών όπως η στέβια.
- Περιορισμός των ζωικών λιπαρών, όπως το βούτυρο, η κρέμα γάλακτος, το μαγειρικό λίπος, ή πέτσα των πουλερικών.
- Περιορισμός των τηγανιτών και επεξεργασμένων τροφών.
- Περιορισμός της κατανάλωσης αλατιού και ενίσχυση του γεύματος με μπαχαρικά.
- Η προτίμηση των φυτικών λιπαρών όπως το ελαιόλαδο.
- Αυξημένη κατανάλωση λιπαρών ψαριών και θαλασσινών (πλούσιες πηγές ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων).
- Εναλλαγή αερόβιας άσκησης με αναερόβια.
- Κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες.
Είναι απαραίτητο να επισκεφθείς πτυχιούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο, ο οποίος κάνοντας τις απαραίτητες σωματομετρήσεις και λαμβάνοντας υπόψιν το ιατρικό και διατροφικό ιστορικό σου, θα σχεδιάσει τη διατροφή που ταιριάζει στο δικό σου οργανισμό. Απέφυγε να ακολουθείς τυχαίες δίαιτες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ