“Ακολουθώ διατροφή και δεν έχω χάσει ούτε γραμμάριο. Τι να κάνω;” Η διαιτολόγος απαντά στις ερωτήσεις σου

Πώς θα διώξεις το λίπος; Ποια είναι η διατροφή που πρέπει να ακολουθήσεις; Πώς θα αποκτήσεις την πολυπόθητη επίπεδη κοιλιά; Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι οι ανησυχίες σου όσο αφορά στο βάρος και τη διατροφή που πρέπει να ακολουθήσεις, αυξάνονται. Κι αν δεν γνωρίζεις τι ακριβώς πρέπει να προσέξεις ή να αποφύγεις η Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc., Γεωργία Καπώλη, είναι εδώ με όλες τις απαντήσεις που χρειάζεσαι.

Αν έχεις κι εσύ απορίες, δεν έχεις παρά να στείλεις την ερώτησή σου εδώ.

Ερώτηση: Έχω ύψος 1,60 και παρόλο που είμαι 52 κιλά έκανα λιπομέτρηση και έχω ποσοστό λίπους 23,5%. Ποιο είναι το ιδανικό ποσοστό λίπους και πώς μπορώ να το πετύχω; Τζένη

Απάντηση: Τα φυσιολογικά όρια λίπους για ενήλικες γυναίκες είναι 23-34% ή διαφορετικά 12-24 κιλά σωματικού λίπους. Συνεπώς βρίσκεστε εντός φυσιολογικών τιμών (23,5%= 12 κιλά λίπους).

 

Ερώτηση: Θα ήθελα να σας ρωτήσω σχετικά με το νερό! Είναι προτιμότερο να πίνω πριν το φαγητό ή μετά; Ή δεν έχει καμία σημασία; Ευχαριστώ. Δήμητρα

Απάντηση: Η ώρα πρόσληψης νερού έχει σημασία όταν κάποιος πάσχει από γαστρεντερικές ενοχλήσεις (γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, σπαστική κολίτιδα), όπου εκεί πίνουμε νερό μετά το τέλος του φαγητού προκειμένου να μην αυξηθεί απότομα ο όγκος των υγρών. Κάτι τέτοιο θα αύξανε τον κίνδυνο παλινδρόμησης και τυμπανισμού στο έντερο. Αν λοιπόν δεν έχετε κάποιο τέτοιο σύμπτωμα, μπορείτε να πίνετε νερό τόσο πριν όσο και μετά το φαγητό.

 

Ερώτηση: Καλησπέρα, έχω ύψος 1,61μ και το βάρος μου είναι 57 κιλά. Δυστυχώς πήρα 2,5 κιλά σε διάστημα 15-20 ημέρων από διατροφικές ατασθαλίες. Ξεκίνησα πάλι να γυμνάζομαι 3-4 φορές την εβδομάδα για μία ώρα κάθε φορά. Επίσης από την περασμένη εβδομάδα ακολουθώ και διατροφή και δεν έχω χάσει ούτε γραμμάριο. Τι να κάνω; Να συνεχίσω ή να αλλάξω κάτι; Ευχαριστώ πολύ! Κατερίνα

Απάντηση: Ο οργανισμός χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα για να αντισταθμίσει τις ατασθαλίες, χωρίς αυτό να μπορεί να αντιμετωπιστεί με ακρίβεια. Οι διατροφικές οδηγίες που μπορούν να βοηθήσουν είναι οι ακόλουθες, οι οποίες εστιάζουν στη μείωση της κατακράτησης:

  • Αυξημένη πρόσληψη (1 ½ -2 λίτρα) υγρών (νερό, χυμοί, γάλα, τσάι, καφές, αφεψήματα βοτάνων πχ λουίζα)
  • Άφθονα φρούτα, λαχανικά, γιαούρτι, γάλα, αυγό, κοτόπουλο, ψάρι, τα οποία μειώνουν την κατακράτηση, λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε κάλιο, νερό, πρωτεΐνη.
  • Αποφυγή αλμυρών και γλυκών σνακ.
  • Να τρως νωρίς βραδινό.

 

Ερώτηση: Θα ήθελα να με συμβουλεύσετε τι να κάνω! Είμαι 22 ετών με ύψος 1.73μ., είχα βάρος 73 κιλά και μετά από μια διάιτα που έκανα έφτασα στα 57 κιλά. Ακολούθως όμως μέσα σε μια βδομάδα λόγω κάποιων προσωπικών προβλημάτων έχασα ακόμα 3 και έφτασα στα 54. Διατήρησα τα 54 κιλά για περίπου 6 μήνες. Και τώρα μετά από 2 βδομάδες διακοπών πήρα 5 κιλά. Νιώθω ότι άνοιξε η όρεξη μου και θέλω να τρώω όπως παλιά και όλο αυτό με φοβίζει, ότι θα επιστρέψω στα παλιά μου κιλά. Ήδη είμαι πολύ αγχωμένη για το πως να χάσω αυτά τα 5 που έβαλα. Κάθε μέρα προσπαθώ να ξεκινήσω μια διατροφή και συνεχώς την σταματάω.

Επίσης κάθε μέρα κάνω και μια ώρα περπάτημα! Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων! Γεωργία

Απάντηση: Σύμφωνα με το ύψος σου το κατώτερο φυσιολογικό βάρος για εσένα είναι τα 59-60 κιλά, οπότε δεν συστήνεται περαιτέρω μείωση βάρους. Η προτεραιότητα σου είναι η εφαρμογή μιας ισορροπημένης διατροφής που στηρίζεται στις ακόλουθες βασικές οδηγίες:

• Η καλή μέρα από το πρωινό φαίνεται: πολλές έρευνες έχουν τονίσει τη σημασία του στον έλεγχο βάρους και της όρεξης.
• Άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, τα οποία λόγω της αυξημένης περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες σε χορταίνουν για μεγαλύτερο διάστημα.
• Αυξημένη πρόσληψη υγρών: Έχει παρατηρηθεί ότι πολλές φορές τα πρώτα σημάδια της δίψας λαμβάνονται λανθασμένα ως ένδειξη πείνας και έτσι πολλοί καταφεύγουν στην άσκοπη κατανάλωση τροφής. Για το λόγο αυτό συστήνεται η συχνή κατανάλωση νερού και υγρών, γενικότερα, προκειμένου να αποφευχθεί η κατανάλωση φαγητού όταν δε χρειάζεται. Επιπλέον, μελέτες προτείνουν πως η κατανάλωση 1 ποτηριού νερό πριν το φαγητό μπορεί να μειώσει αισθητά την όρεξη και την τάση για υπερκατανάλωση φαγητού και ιδιαίτερα λιπαρών τροφίμων.
• Κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε πρωτεΐνη (γάλα, γιαούρτι, τυρί, ανάλατοι ξηροί καρποί, αυγό, όσπρια, πουλερικά, μοσχάρι, ψάρι, θαλασσινά), η οποία βοηθάει στη μείωση της ορμόνης γκρελίνης, που είναι υπεύθυνη για το αίσθημα πείνας.
• Κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως
• Περιορισμός της ζάχαρης και των προϊόντων στα οποία προστίθεται. Προτίμηση γλυκαντικών ουσιών όπως η στέβια.
• Περιορισμός των ζωικών λιπαρών, όπως το βούτυρο, η κρέμα γάλακτος, το μαγειρικό λίπος, ή πέτσα των πουλερικών.
• Περιορισμός των τηγανιτών και επεξεργασμένων τροφών.
• Περιορισμός της κατανάλωσης αλατιού και ενίσχυση του γεύματος με μπαχαρικά.
• Η προτίμηση των φυτικών λιπαρών όπως το ελαιόλαδο.
• Αυξημένη κατανάλωση λιπαρών ψαριών και θαλασσινών (πλούσιες πηγές ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων).
• Εναλλαγή αερόβιας άσκησης με αναερόβια.
• Κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες.

Αν έχεις κι εσύ απορίες, δεν έχεις παρά να στείλεις την ερώτησή σου εδώ.

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164