Μέσα από το TLIFE και συγκεκριμένα από τη στήλη του Q&A μπορείς να ενημερωθείς και να λύσεις κάθε σου πρόβλημα, που αφορά φυσικά στη διατροφή και τη δίαιτα. Η Επιστημονική Ομάδα του Δημήτρη Γρηγοράκη περιμένει τη δική σου ερώτηση και είναι έτοιμη να σου δώσει τη λύση που αναζητάς. Στείλε μας την απορία σου και λάβε άμεσα μια απάντηση από τους ειδικούς. Προς το παρόν πάμε να δούμε τι ερωτήσεις είχαν οι αναγνώστριές μας αυτήν την εβδομάδα…
*Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου κάνε “κλικ” στο banner που θα βρεις το τέλος του άρθρου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ
Έχω κολλήσει και δεν μπορώ να χάσω βάρος. Τον τελευταίο καιρό μόνο βάζω κιλά.
Ελευθερία
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η απώλεια βάρους είναι σημαντικό να γίνεται με την καθοδήγηση ενός πτυχιούχου διατροφολόγου, ο οποίος με βάση τις σωματομετρήσεις σου (λίπος, ύψος, βάρος), το ιστορικό υγείας σου και τις διατροφικές σου συνήθειες, θα διαμορφώσει μία δίαιτα ειδικά σχεδιασμένη για τον οργανισμό σου.
Η αύξηση βάρους που παρατηρείς μπορεί να οφείλεται σε κάποιον από τους ακόλουθους παράγοντες:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- Αστάθεια γευμάτων, δηλαδή μένεις νηστική παραπάνω από 3 ώρες.
- Μειωμένη κατανάλωση νερού.
- Αυξημένη ποσότητα φαγητού.
- Παράλειψη βασικών ομάδων τροφίμων (φρούτα, σαλάτες, γαλακτοκομικά).
- Υψηλή πρόσληψη τροφίμων πλούσιων σε λιπαρά, θερμίδες, ζάχαρη.
- Πιθανές διαταραχές θυρεοειδή, σακχάρου, βιταμινών (π.χ. βιταμίνη D, σίδηρος), συχνή λήψη κορτικοστεροειδών ή αντιφλεγμονοδών ή αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Έχω ύψος 1.60 και είμαι 50 κιλά. Εδώ και μήνες προσπαθώ να χάσω 3-4 κιλά αλλά δεν μπορώ. Έχω πρήξιμο και δεν ξέρω αν οφείλεται στο γεγονός πως εδώ και κάτι μήνες δεν έχω δει περίοδο. Σας παρακαλώ πολύ, μπορείτε να με βοηθήσετε να χάσω τα κιλά;
Μαρία
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το βάρος σου είναι απόλυτα φυσιολογικό βάση του ύψους σου και σύμφωνα με το δείκτη μάζας σώματός σου (19,5kg/m2), συνεπώς δεν συστήνεται περαιτέρω μείωση κιλών. Η καθυστέρηση στην περίοδό σου μπορεί να οφείλεται στο χαμηλό σωματικό σου βάρος, εξηγεί το πρήξιμο και απαιτεί άμεση παρακολούθηση από γυναικολόγο.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Υπάρχει ειδική εξέταση που μπορώ να καταλάβω αν έχω δυσανεξία στη λακτόζη και στη γλουτένη; Αν ναι, που γίνεται;
Ελισάβετ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ναι υπάρχουν ειδικές εξετάσεις για να δεις αν έχεις δυσανεξία στη γλουτένη και στη λακτόζη. Ο ειδικός που μπορεί να σε καθοδηγήσει αντίστοιχα είναι ο γαστρεντερολόγος.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Μου αρέσουν πολύ τα γλυκά και όταν βαριέμαι, τρώω συνέχεια ή φαγητό ή πατατάκια ή γλυκά και έχω κάνει ψωμάκια. Δεν μπορώ να ελέγξω τη διατροφή μου και χρειάζομαι μια γνώμη. Ελπίζω να με βοηθήσετε!
Γιώτα
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Μια αγχωτική κατάσταση μπορεί να επηρεάσει το ανθρώπινο σώμα και τις διατροφικές συνήθειες με διάφορους τρόπους. Η αύξηση της αδρεναλίνης, η οποία προκαλείται από το στρες και το άγχος μπορεί να οδηγήσει ορισμένους ανθρώπους στην υπερβολική κατανάλωση τροφής.
Έτσι, προκειμένου να είναι αποτελεσματική η δίαιτα και να καταπολεμήσετε το άγχος σας και ταυτόχρονα να έχετε την επιθυμητή απώλεια βάρους, ενισχύστε τη διατροφή σας με τα εξής:
- Τρόφιμα πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες & βιταμίνες του συμπλέγματος Β (ψωμί/ζυμαρικά/ δημητριακά ολικής αλέσεως, όσπρια, μαύρο ρύζι): αυξάνουν το μεταβολισμό και την έκκριση σεροτονίνης στον εγκέφαλο, που προάγει την καλή ψυχική διάθεση.
- Φαγητά που είναι πλούσια σε τρυπτοφάνη όπως οι μπανάνες, οι ξηροί καρποί, το σουσάμι, το ταχίνι, το τυρί, το γάλα, η σόγια, η βρώμη και τα πουλερικά μπορούν να ανακουφίζουν από το άγχος. Ο λόγος είναι ότι η τρυπτοφάνη προάγει στον εγκέφαλο τη σύνθεση ουσιών που βελτιώνουν την ψυχική διάθεση και προσφέρουν χαλάρωση.
- Σοκολάτα: είναι ένα τρόφιμο που περιλαμβάνει περισσότερα από 300 συστατικά που επηρεάζουν τη διάθεσή μας. Έχει τη δυνατότητα να διεγείρει τις ενδορφίνες στον εγκέφαλο, που «ευθύνονται» για τη δημιουργία της καλής διάθεσης. Ωστόσο, καλό είναι να την καταναλώνεται σε μικρή ποσότητα λόγω της υψηλής θερμιδικής αξίας της.
- Τρόφιμα πλούσια σε «καλά» λιπαρά: αυξάνουν τις ενδορφίνες που παράγονται από τον ανθρώπινο εγκέφαλο και αποτελούν μια κατηγορία νευροδιαβιβαστών που προκαλούν ευεξία. Για το λόγο αυτό καταναλώνετε τροφές που περιέχουν «υγιεινά» λιπαρά -κυρίως μονοακόρεστα-, όπως το ελαιόλαδο, οι ελιές, τα αμύγδαλα, το αβοκάντο αλλά και τα πολυακόρεστα (ω-3) λιπαρά που βρίσκονται κυρίως στα θαλασσινά, στο σολομό, στον τόνο, στις σαρδέλες και στις μαργαρίνες.
- Τρόφιμα πλούσια στο αμινοξύ τυροσίνη που ανακουφίζει από το άγχος και την κούραση. Συναντάται σε αυγά, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, ψάρι, γαλοπούλα και κοτόπουλο.
- Τρόφιμα πλούσια σε φυλλικό οξύ και το σελήνιο: Η έλλειψή τους μπορεί να προκαλέσει άγχος, κακοκεφιά, ακόμη και κυκλοθυμία. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αποτελούν καλές πηγές φυλλικού οξέος ενώ τα δημητριακά ολικής αλέσεως, οι ντομάτες, ο τόνος, το μπρόκολο και οι ηλιόσποροι περιέχουν μεγάλες δόσεις σεληνίου.
- Καφεΐνη: μια μικρή ποσότητα καφεΐνης είναι αρκετή για να μας ανεβάσει τη διάθεση και να μας κρατήσει σε εγρήγορση. Η υπερβολική κατανάλωση, αντιθέτως, μπορεί να προκαλέσει έντονους πονοκεφάλους και αϋπνίες, που είναι φυσιολογικό να επιφέρουν κακή διάθεση.
Τέλος, αν δεις ότι συνεχίζονται οι κρίσεις υπερφαγίας σε καταστάσεις άγχους θα ήταν χρήσιμο να συμβουλευτείς κάποιον ψυχολόγο εξειδικευμένο στη συναισθηματική υπερφαγία.
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Γεωργία Καπώλη
Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ