Μέσα από το TLIFE και συγκεκριμένα από τη στήλη του Q&A μπορείς να ενημερωθείς και να λύσεις κάθε σου πρόβλημα, που αφορά φυσικά στη διατροφή και τη δίαιτα. Η Επιστημονική Ομάδα του Δημήτρη Γρηγοράκη περιμένει τη δική σου ερώτηση και είναι έτοιμη να σου δώσει τη λύση που αναζητάς. Στείλε μας την απορία σου και λάβε άμεσα μια απάντηση από τους ειδικούς. Προς το παρόν πάμε να δούμε τι ερωτήσεις είχαν οι αναγνώστριές μας αυτήν την εβδομάδα…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
*Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου κάνε “κλικ” στο banner που θα βρεις το τέλος του άρθρου
ΕΡΩΤΗΣΗ
Γιατρέ μου καλημέρα. Έχω υπάρξει προ ετών 89 κιλά και με ισορροπημένη διατροφή και μετά από μια γέννα είμαι 56,5 κιλά και ύψος 1,64.Το ζητούμενο μου είναι ότι επιθυμώ να φτάσω τα 54 κιλά και όσο και αν προσέχω δεν χάνω. Γιατί; Κάνω κάτι λάθος;
Βούλα
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Βούλα, αρχικά θα ήθελα να σε συγχαρώ για το αποτέλεσμα σου. Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχεις υπόψιν σου ότι το βάρος σου είναι απόλυτα φυσιολογικό, όπως προκύπτει από το δείκτη μάζας σώματος που αντιστοιχεί στα 21kg/m2 με φυσιολογικές τιμές 20-25kg/m2. Συνεπώς, δεν συνίσταται να χάσεις άλλα κιλά μιας και το σώμα σου βρίσκεται στα κατώτερα φυσιολογικά επίπεδα.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Ένας υγιής ενήλικας που προσπαθεί να χάσει βάρος μπορεί να καταναλώνει μέλι; Είναι αλήθεια ότι το μέλι επιταχύνει το μεταβολισμό και τις καύσεις; Είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε στέβια στο πλαίσιο μιας διατροφής για απώλεια βάρους; Ευχαριστώ.
Βαλεντίνα
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το μέλι είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες συμμετέχουν στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των λιπών και των υδατανθράκων. Επιπλέον, το μέλι έχει χαμηλές θερμίδες (1 κουταλιά σούπας = 60kcal) χωρίς να περιέχει λιπαρά, χοληστερόλη και αλάτι. Συνεπώς, η μέτρια κατανάλωσή του συνίσταται στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Η στέβια μπορεί να είναι βοηθητική στην προσπάθεια μείωσης ή διατήρησης του βάρους, αφού δεν περιέχει θερμίδες και επιπλέον διαθέτει την ιδιότητα να μειώνει την επιθυμία για κατανάλωση γλυκών τροφίμων. Επίσης, έρευνες που όμως βρίσκονται ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο, δείχνουν πως η κατανάλωση στέβια μπορεί να ρυθμίσει ικανοποιητικά το μηχανισμό της πείνας σε άτομα, στα οποία η επικοινωνία μεταξύ υποθαλάμου και στομάχου παρεμποδίζεται για διάφορους λόγους, μειώνοντας έτσι την ακατάπαυστη κατανάλωση τροφής.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Είμαι 38 χρόνων, 1,69 ύψος και 62 κιλά. Προσπαθώ αρκετό καιρό να χάσω αυτά τα 4 κιλά που θεωρώ ότι είναι περιττά πάνω μου. Κάνω γυμναστική 4 φορές την εβδομάδα και προσέχω παρά πολύ. Έχω κάνει και διατροφή με την βοήθεια διατροφολόγου αλλά τίποτα… μόνο 1,5 κιλό μέσα σε 6 μήνες. Πιστεύετε πως μπορώ να κάνω κάτι; Έχω κάνει και όλες τις απαιτούμενες εξετάσεις και είναι όλα καλά.
Σταυρούλα
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Είναι σημαντικό να έχεις υπόψιν σου ότι το βάρος σου είναι απόλυτα φυσιολογικό, όπως προκύπτει από το δείκτη μάζας σώματος που αντιστοιχεί στα 21,7kg/m2 με φυσιολογικές τιμές 20-25kg/m2. Αυτό υποδεικνύει ότι δεν συνίσταται να χάσεις άλλα κιλά.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλημέρα! Ζυγίζω 85 κιλά, έχω ύψος 1.58 και είμαι 39 χρονών. Παρόλο που γυμνάζομαι 2 ώρες την ημέρα κάνοντας crossfit και spinning και χειμερινό κολύμπι δεν μπορώ να χάσω το επιπλέον βάρος. Πόσες θερμίδες πρέπει να καταναλώνω καθημερινά και πόσα γεύματα; Πρέπει να πίνω νερό κατά την διάρκεια του γεύματος; Από την μια τρώω τα υγιεινά, από την άλλη καταναλώνω μεγάλες ποσότητες και δεν μπορώ να το ελέγξω.
Ιωάννα
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Τα μικρά και συχνά γεύματα είναι το μυστικό για μία σωστή διατροφή. Οι λόγοι είναι οι εξής:
- Πρόσληψη όλων των αναγκαίων θρεπτικών συστατικών σε σταθερά χρονικά διαστήματα.
- Συνεχής ενεργοποίηση του μεταβολισμού και μειωμένη αποθήκευση λίπους.
- Έλεγχος του αισθήματος πείνας και κορεσμού.
Καλό είναι καθημερινά να κάνεις 5 γεύματα (πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό), όπου η συνιστώμενη συχνότητά τους είναι περίπου ανά 3 ώρες. Η συστηματική συχνότητα γευμάτων θα σε βοηθήσει να ελέγξεις και την ποσότητα φαγητού που καταναλώνεις.
Σύμφωνα με την ηλικία, το ύψος και το βάρος σου καθημερινά για να χάσεις είναι σημαντικό να προσλαμβάνεις 1600kcal. Ωστόσο, δεν έχει τόσο σημασία το νούμερο των θερμίδων όσο η ποιότητά τους, που σημαίνει ότι καθημερινά είναι καλό να τως τρόφιμα από όλες τις ομάδες (φρούτα, λαχανικά, ημίπαχα γαλακτοκομικά, ξηροί καρποί, ελιές, ελαιόλαδο, όσπρια, ζυμαρικά, δημητριακά, πουλερικά, αυγά, κρέας, ψάρι).
Η πρόσληψη νερού είναι καλό να γίνεται σταδιακά καθόλη τη διάρκεια της μέρας και να αποφεύγεις την απότομη λήψη υγρών κατά τη διάρκεια του φαγητού, έτσι ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος παλινδρόμησης.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Υπάρχει κάποια συγκεκριμένη διατροφή που πρέπει να ακολουθήσει κάποιος αν έχει κάποια χρόνια φλεγμονώδη πάθηση του πεπτικού συστήματος;
Χριστίνα
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ναι, είναι απαραίτητο να απευθυνθείς σε κάποιον πτυχιούχο διατροφολόγο, ο οποίος θα σου σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα διατροφής, έτσι ώστε να γνωρίζεις ποια τρόφιμα συστήνονται και ποια αποφεύγονται ανάλογα με το είδος της πάθησης που έχεις.
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Γεωργία Καπώλη
Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ