Μέσα από το TLIFE και συγκεκριμένα από τη στήλη του Q&A μπορείς να ενημερωθείς και να λύσεις κάθε σου πρόβλημα, που αφορά φυσικά στη διατροφή και τη δίαιτα. Η Επιστημονική Ομάδα του Δημήτρη Γρηγοράκη περιμένει τη δική σου ερώτηση και είναι έτοιμη να σου δώσει τη λύση που αναζητάς. Στείλε μας την απορία σου και λάβε άμεσα μια απάντηση από τους ειδικούς. Προς το παρόν πάμε να δούμε τι ερωτήσεις είχαν οι αναγνώστριές μας αυτήν την εβδομάδα…
*Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου κάνε “κλικ” στο banner που θα βρεις το τέλος του άρθρου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας. Έχω 15 παραπάνω κιλά τα οποία φαίνονται ιδιαίτερα στην κοιλιά, στην περιφέρεια και στα μπράτσα! Θέλω να χάσω αυτά τα κιλά αλλά θα ήθελα να τα χάσω κάπως γρήγορα! Δυσκολεύομαι ιδιαίτερα στο τι να φάω το βράδυ και το μεσημέρι! Τρώω καθημερινά φρούτα αλλά δεν βλέπω καμιά διαφορά… Αντιθέτως! Ευχαριστώ για το χρόνο σας.
Ευρυδίκη
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο ασφαλής ρυθμός μείωσης σωματικού βάρους είναι 2-4 κιλά ανά μήνα, προκειμένου να χάνεις λίπος και να διατηρείς τη μυϊκή σου μάζα, που αποτελεί το μεταβολικά ενεργό ιστό. Η απότομη και γρήγορη απώλεια κιλών συνδέεται με απώλεια υγρών και τις περισσότερες φορές με την υιοθέτηση ακραίων διατροφικών συνηθειών, που στερούν βασικά θρεπτικά συστατικά.
Όσον αφορά στα μεσημεριανά είναι σημαντικό να τρως φαγητά από όλες τις κατηγορίες (όσπρια, λαδερά, κοτόπουλο, ψάρι, κρέας, ζυμαρικά, πατάτες, ρύζι) σε μικρές ποσότητες και να τα συνοδεύεις πάντα με σαλάτα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εύκολες εναλλακτικές για το βραδινό αποτελούν τα ακόλουθα τρόφιμα:
- 1 Τοστ/πίτα αραβική και σαλάτα εποχής
- Ομελέτα ή 2 αυγά βραστά, σαλάτα επιλογής, τυρί, 1 φέτα ψωμί, 4 ελιές
- Χωριάτικη σαλάτα και 1 φέτα ψωμί
- Ντάκος κρητικός (ντομάτα, παξιμάδι, τυρί, 5-6 ελιές)
- Γιαούρτι, κανέλα και 2κ.σ. δημητριακά
- Γιαούρτι, κανέλα, 1κ.γ. μέλι ή 1 φρούτο ή 5-7 ανάλατοι ξηροί καρποί
Καλό θα ήταν πέρα από αυτές τις διατροφικές συμβουλές να επισκεφτείς κάποιον Κλινικό Διατροφολόγο – Διαιτολόγο, ο οποίος θα σου προσαρμόσει ένα εξατομικευμένο διαιτολόγιο που να καλύπτει τις ανάγκες σου.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Έχω γεννήσει εδώ και 6 μήνες και θηλάζω. Στην εγκυμοσύνη πήρα 12 κιλά, μετά τη γέννα την πρώτη βδομάδα είχα χάσει 7 κιλά, και από εκεί και μετά έχω χάσει μόνο ένα κιλό. Προσέχω τη διατροφή μου αλλά δε χάνω με τίποτα. Γιατί;
Ζωή
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο μεταβολισμός, η ορμονική ισορροπία και το σώμα επανέρχεται στους φυσιολογικούς ρυθμούς του 9-12 μήνες μετά τον τοκετό. Οι γυναίκες χάνουν μετά τον τοκετό περίπου 5-7 κιλά (το βάρος αυτό αντιστοιχεί στο βάρος του βρέφους, στο αμνιακό υγρό και στον πλακούντα).
Στη δεδομένη χρονική στιγμή, η δυσκολία της απώλεια βάρους μπορεί να οφείλεται στα ακόλουθα:
- Ελλιπής ύπνος, κόπωση
- Διατεραγμένος εμμηνορυσσιακός κύκλος
- Αυξημένες ποσότητες φαγητού
- Αστάθεια γευμάτων και τσιμπολογήματα
Καλό θα ήταν πέρα από αυτές τις διατροφικές συμβουλές να επισκεφτείς κάποιον Κλινικό Διατροφολόγο – Διαιτολόγο, ο οποίος θα σου προσαρμόσει ένα εξατομικευμένο διαιτολόγιο που να καλύπτει τις ανάγκες σου.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα. Είμαι 1,60 και 46 κιλά. Εδώ και πολλά χρόνια πάσχω από νευρική βουλιμία. Για πολύ καιρό τρέφομαι ελάχιστα και μια στο τόσο με πιάνει βουλιμία και τρώω τα πάντα… μετά νιώθω τύψεις. Θέλω να το καταπολεμήσω, έχω πάει σε ψυχολόγο αλλά τίποτα. Θέλω να μου στείλετε ένα πρόγραμμα διατροφής και πως μπορώ να το καταπολεμήσω. Ευχαριστώ πολύ!
Χρύσα
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η νευρική βουλιμία έχει ως επί το πλείστον ψυχογενή αίτια και είναι απαραίτητη η συνέχιση της παρακολούθησής σου από εξειδικευμένο ψυχολόγο σε διατροφικές διαταραχές. Όσον αφορά στη διατροφή σου, θα ήταν καλό να δώσεις έμφαση στη συχνότητα γευμάτων (να τρως ανά 3ωρο, πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό, απογευματινό, βραδινό), μιας και η σταδιακή πρόσληψη τροφίμων κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της όρεξης και των βουλιμικών κρίσεων. Είναι αναμενόμενο ότι όταν μένεις νηστική και στερείσαι το φαγητό και τη γεύση θα είσαι πιο ευάλωτη στη βουλιμία. Φρόντισε να τρως τρόφιμα από όλες τις ομάδες, έτσι ώστε να λαμβάνεις όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι για να έχεις ενέργεια, καλή διάθεση και να ελέγχεις την ακατάσχετη κατανάλωση μεγάλης ποσότητα φαγητού. Επιπλέον, η πρόσληψη υγρών (νερό, χυμοί, γάλα, καφές, ροφήματα) είναι κάτι που θα σε βοηθήσει να ρυθμίσεις την ποσότητα φαγητού που προσλαμβάνεις.
Ωστόσο, είναι απαραίτητο συνδυαστικά με τον ψυχολόγο σου να επισκεφτείς κάποιον Κλινικό Διατροφολόγο – Διαιτολόγο, ο οποίος θα σου προσαρμόσει ένα εξατομικευμένο διαιτολόγιο που να καλύπτει τις θρεπτικές ανάγκες του οργανισμού σου.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Ενώ ακολουθώ το πρόγραμμα της δίαιτάς μου όλη την ημέρα, το βράδυ με πιάνει έντονη επιθυμία για ανθυγιεινό φαγητό και τα χαλάω όλα. Υπάρχει λύση; Ευχαριστώ.
Ιωάννα
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Οι διατροφικές οδηγίες, οι οποίες μακροπρόθεσμα θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην καταπολέμηση της νυχτερινής υπερφαγίας συνοψίζονται στα παρακάτω:
- Μικρά και συχνά γεύματα, προκειμένου να καλύπτεται συνεχώς το αίσθημα της πείνας, να επέρχεται γρήγορος κορεσμός και να μειώνεται η ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται το βράδυ.
- Αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε υδατάνθρακες (ψωμί πολύσπορο, καστανό ρύζι, ζυμαρικά/δημητριακά ολικής αλέσεως, cream crackers σίκαλης, φρούτα). Τα συγκεκριμένα τρόφιμα προκαλούν γρήγορη αύξηση των επιπέδων γλυκόζης και προσδίδουν άμεση ενέργεια, με αποτέλεσμα να μην δημιουργείται τάση για τσιμπολόγημα και διατροφικές ατασθαλίες. Εξάλλου, τα παραπάνω τρόφιμα όπως προαναφέρθηκε βοηθούν στην έκκριση της ορμόνης που βελτιώνει τη διάθεση (σερετονίνη), που είναι συνήθως χαμηλή σε άτομα με νυχτερινή υπερφαγία.
- Προσεκτική επιλογή τροφίμων. Σστο ψυγείο καλό είναι να υπάρχουν περισσότερο τρόφιμα με χαμηλές θερμίδες που αποδίδουν γρήγορα ενέργεια και κορεσμό, έτσι ώστε να μην προσλαμβάνουν πολλές θερμίδες. Τέτοια τρόφιμα είναι τα φρούτα, οι χυμοί, τα λαχανικά, τα γαλακτοκομικά.
- Ελαφρύ γεύμα πριν τον ύπνο. Η κατανάλωση ενός ποτηριού γάλα ή γιαουρτιού με μέλι, ή χαμομηλιού πριν πέσουμε για ύπνου έχει καταπραϋντικές ιδιότητες και μπορεί να μειώσει την πιθανότητα της νυχτερινής υπερφαγίας.
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Γεωργία Καπώλη
Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ