Ερώτηση
Γεια σας. Είμαι 17 χρονών και εδώ και ένα χρόνο νιώθω την κοιλιά μου να γουργουρίζει. Πήγα στο γιατρό και μου είπε ότι δεν έχω τίποτα, όμως έχω αγχωθεί πάρα πολύ σε σημείο που φοβάμαι να πάω σχολείο. Από το άγχος μου τρώω μεγάλες ποσότητες φαγητού μήπως μετά από κάποια ώρα ξεκινήσει πάλι να γουργουρίζει. Αισθάνομαι πάρα πολύ άσχημα και για αυτό δεν βγαίνω και πολύ από το σπίτι. Τι μπορώ να κάνω;
Εβελίνα
Απάντηση
Αγαπητή Εβελίνα, το γουργούρισμα στο στομάχι ονομάζεται επίσημα βορβορυγμός και δεν είναι τίποτα παραπάνω από την ηχητική επιβεβαίωση ότι το γαστρεντερικό κάνει σωστά τη δουλειά του, δηλαδή αναμειγνύει το φαγητό και τα υγρά που καταναλώνουμε με γαστρικά υγρά και προωθεί σταδιακά το μείγμα αυτό στη γαστρεντερική οδό έως ότου τελικά απορριφθεί.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο ήχος που ακούμε παράγεται από τα τοιχώματα της γαστρεντερικής οδού όταν αυτά διαστέλλονται και συστέλλονται για να προχωρήσει η διαδικασία της πέψης. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται περίσταλση ή περισταλτισμός και είναι πιο γρήγορη και έντονη όταν έχουμε φάει και οι τροφές πρέπει να μετακινηθούν στη γαστρεντερική οδό αλλά και όταν το στομάχι παραμένει άδειο για δύο περίπου ώρες. Στη δεύτερη περίπτωση, το γουργούρισμα είναι πιο δυνατό επειδή δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα στο στομάχι να απορροφήσει τον ήχο.
Όταν έχουμε πολλές ώρες να φάμε, το γαστρεντερικό απελευθερώνει ορμόνες που “ενημερώνουν” τον εγκέφαλο ότι πρέπει να ξεκινήσει και πάλι η περίσταλση ώστε να απομακρυνθούν υπολείμματα τροφής και να δημιουργηθεί χώρος για το επόμενο γεύμα. Αυτή είναι η φυσιολογική διαδικασία που συμβαίνει στους περισσότερους ανθρώπους.
Τι σημαίνει αν η κοιλιά γουργουρίζει συνέχεια;
Εάν το γουργούρισμα είναι πολύ δυνατό ή ακούγεται πολύ συχνά -ανά μία ώρα περίπου- μπορεί να υποδεικνύει γαστρεντερική διαταραχή, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Προτιμήστε τα γαλακτοκομικά που δεν περιέχουν λακτόζη γιατί μπορεί να έχετε δυσανεξία χωρίς να το γνωρίζετε. Περιορίστε τη λήψη σιτηρών και οσπρίων, που έχουν έντονη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και αυξάνουν τις συσπάσεις του εντέρου. Αποφύγετε να τρώτε αργά το βράδυ. Αποφύγετε τα τηγανητά, τα λιπαρά γεύματα, τους χυμούς φρούτων και τα καρυκεύματα που ερεθίζουν το πεπτικό σύστημα. Μειώστε την κατανάλωση ανθρακούχων και αλκοολούχων ποτών. Μην πίνετε νερό με άδειο στομάχι, αλλά να είστε πάντα φαγωμένη, μιας και η πρόσληψη υγρών με άδει στομάχι αυξάνει την έκκριση γαστρικού υγρού στο στομάχι και την πιθανότητα εμφάνισης γουργουρητού.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ευθυμία Δέδε
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ