Τι συμβαίνει και ενώ γυμνάζεσαι δεν χάνεις κιλά; Είναι η “8 Hours Diet” κατάλληλη για να χάσεις κιλά; Πώς θα μπορέσεις να καταπολεμήσεις την κυτταρίτιδα και τι πρέπει να κάνεις αφού χάσεις τα κιλά για να μην τα ξαναπάρεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εσύ ρωτάς και οι ειδικοί της διατροφής αναλαμβάνουν να σου δώσουν την απάντηση. Η ομάδα διαιτολόγων του Δημήτρη Γρηγοράκη είναι εδώ για να βρει λύση στο fitness πρόβλημά σου.
Ερώτηση
Γεια σας! Είμαι 20 χρόνων. Το πρόβλημά μου είναι ότι εδώ και έναν χρόνο περίπου έχω ξεκινήσει αντισυλληπτικά χάπια και από τότε έχω εμφανίσει κυτταρίτιδα, την οποία δεν είχα πριν…
Tι μπορώ να κάνω για να την εξαλείψω χωρίς όμως να σταματήσω τα χάπια; Ευχαριστώ πολύ.
Κωνσταντίνα
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Κωνσταντίνα,
Κυτταρίτιδα είναι ουσιαστικά η συσσώρευση λιποκυττάρων τα οποία έχουν χάσει ένα μεγάλο ποσοστό νερού, οπότε η αντιμετώπιση της εξαρτάται από μια σωστή διατροφή και ενυδάτωση.
Μερικές συμβουλές παρακάτω θα σε βοηθήσουν να εξαλείψεις την κυτταρίτιδα:
· Μείωσε την κατανάλωση του αλατιού (πατατάκια, κονσέρβες, παστά, αλμυρά τυριά)
· Μειωμένη πρόσληψη λιπαρών (τηγανιτά, λιπαρά κρέατα και τυριά, γλυκά)
· Μείωσε την πρόσληψη ζάχαρης (γλυκά, κρουασάν)
· Μείωσε την κατανάλωση αλκοόλ
· Αύξησε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
· Αύξησε την κατανάλωση υγρών (νερό, χυμοί, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ημίπαχο γάλα, τσάι, ροφήματα π.χ. κρόκος Κοζάνης )
· Αύξησε την άσκηση, τουλάχιστον στα 30’ ημερησίως
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ: Έχουμε όλες τις μη επεμβατικές μεθόδους της αισθητικής ιατρικής για να διώξεις την κυτταρίτιδα. [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]
Ερώτηση
Γεια σας! Είμαι 19 ετών και μετά από δίαιτα έχασα πολλά κιλά σε διάστημα περίπου ενός χρόνου. Το θέμα είναι ότι μάλλον δεν τα έχασα και με τον πιο σωστό τρόπο, μάλιστα για κάποιο διάστημα είχα και έχω βέβαια εμμονή ιδέα και μείωνα όλο και πιο πολύ το φαγητό. Πλέον, προσπαθώ να τρώω έστω καλύτερα, τρώγοντας πρωινό γάλα και βρώμη, μεσημεριανό κάτι διαφορετικό κάθε μέρα από όλες τις ομάδες, βραδινό σαλάτα και ενδιάμεσα φρούτο.
Το θέμα είναι στην ποσότητα… Τρώω ακόμα και τώρα την ίδια ποσότητα με αυτή που έτρωγα όταν έχανα, γιατί φοβάμαι πως αν την αυξήσω θα πάρω κιλά, όπως διαβάζω συνεχώς. Επίσης, ανησυχώ συνεχώς μήπως και η ζυγαριά δείξει ότι έβαλα κάθε φορά που έχω φάει κάτι παχυντικό και αν τυχόν και δείξει όντως μεγαλύτερο νούμερο, πέφτω πολύ ψυχολογικά.
Μιχαέλα
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπημένη Μιχαέλα,
Να σου πω πρώτα ένα μπράβο για την προσπάθεια που έχεις κάνει, αν και αναγνωρίζεις ότι ίσως ο τρόπος που την έκανες να μην ήταν ο σωστός. Αυτό που θα σου συνιστούσα είναι να πας σε έναν ειδικό, διαιτολόγο, για να σου μάθει ποιες είναι οι ποσότητες που σου αναλογούν σε κάθε γεύμα. Έτσι με αυτόν τον τρόπο θα μπορείς να τρως όλα τα τρόφιμα, χωρίς να φοβάσαι αν θα παχύνεις και χωρίς να πιέζεις ψυχολογικά τον εαυτό σου. Δεν μπορώ να σου αναφέρω εγώ τις ποσότητες που χρειάζεσαι, διότι δεν μας αναφέρεις κάποια στοιχεία που χρειαζόμαστε όσον αφορά στο ύψος και στο βάρος σου…
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc
ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ: Φοβάσαι μήπως πάρεις πίσω τα κιλά που έχασες; Τι μπορείς να κάνεις. [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]
Ερώτηση
Καλησπέρα! Είμαι 16 χρόνων, 58 κιλά και 1.70μ. ύψος! Ύστερα από πολύ στερητική δίαιτα έχασα 18 κιλά, όμως έχω αρκετή χαλάρωση. Απ’ ότι έχω καταλάβει έχω μειώσει πολύ το μεταβολισμό μου! Τι μπορώ να κάνω για να τον αυξήσω και να χάσω τα τελευταία κιλά;
Λόγω φροντιστηρίων δεν μπορώ να φάω μεσημεριανό φαγητό! Επίσης γυμνάζομαι με aerobics! Σας παρακαλω δώστε μου την συμβουλή σας! Ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Ραφαέλα
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ραφαέλα,
Το βάρος σου φαίνεται να είναι ιδανικό αναλογικά με το ύψος σου, οπότε δεν το θεωρώ αναγκαίο να χάσεις άλλο βάρος. Ένας άλλος δείκτης όμως που πρέπει να δεις αν είναι μέσα στα φυσιολογικά όρια είναι το ποσοστό λίπους στο σώμα σου. Σε κάθε περίπτωση, δώσε έμφαση στα ακόλουθα:
• Καθημερινά 2 ποτήρια Πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες
• Καυτερά καρυκεύματα
• Άπαχες πρωτεΐνες (π.χ. ψάρι, μανιτάρια)
• Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά (2 μερίδες καθημερινά)
• Φρούτα και λαχανικά (5 μερίδες καθημερινά)
• Αμύγδαλα (30γρ. καθημερινά)
• Δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως (4 μερίδες καθημερινά)
• Αμύγδαλα (30γρ. καθημερινά)
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΙ ΕΔΩ: Ενίσχυσε το μεταβολισμό σου σε 24 ώρες. [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]
Ερώτηση
Γεια χαρά! Με λένε Βίκυ και είμαι 32 ετών. Το ύψος μου είναι 1.78μ. και ζυγίζω 80 κιλά. Τον τελευταίο χρόνο γυμνάζομαι εντατικά και έχω δει φοβερή διαφορά στο σώμα μου σε πόντους, όχι όμως σε κιλά. Θέλω μελλοντικά να μείνω έγκυος και το ιδανικό για μένα θα ήταν να φτάσω τα 68 κιλά.
Παλιότερα, δηλαδή πριν περίπου δύο χρόνια, ήμουν σε αυτό το βάρος. Πόσο χρονικό διάστημα απαιτείται για να επιτύχω το στόχο μου και τι μπορώ να κάνω για να έχω περισσότερες πιθανότητες να τα καταφέρω; Αναμένω την απάντησή σας με αγωνία και σας ευχαριστώ πολύ!!!
Βίκυ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Βίκυ,
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει απώλεια σωματικού βάρους 0,5 -1 κιλό την εβδομάδα, δηλαδή 4 περίπου κιλά το μήνα. Αυτό βέβαια εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και δεν είναι κάτι το απόλυτο. Αυτό που θα σε συμβούλευα να κάνεις είναι να συνεχίσεις να γυμνάζεσαι, εφόσον βλέπεις βελτίωση στο σώμα σου και φυσικά να ακολουθείς μια ισορροπημένη διατροφή.
Συγκεκριμένα:
* Φρόντισε να μην παραλείπεις το πρωινό γεύμα (π.χ. γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως)
* Κατανάλωσε καθημερινά φρούτα και λαχανικά πλούσια σε φυλλικό οξύ εφόσον θέλεις να μείνεις έγκυος. Τροφές πλούσιες σε φυλλικό οξύ είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ο αρακάς, τα παντζάρια, οι φράουλες κλπ.
* Μην παραλείπεις γεύματα (φρόντισε να κάνεις 3 κύρια γεύματα και 2 ενδιάμεσα που θα αποτελούνται κυρίως από φρούτα).
* Απόφυγε την κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε απλά σάκχαρα και τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως είναι τα αναψυκτικά με ζάχαρη και τα γλυκίσματα.
* Απόφυγε τα τσιμπολογήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και εστίασε μόνο στα γεύματα σου.
* Βάλε το ψάρι στην διατροφή σου (2-3 φορές τη βδομάδα) και συνόδευσε το με ένα μεγάλο μπολ σαλάτα.
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ: Μπορεί η γυμναστική να χαλάει τη δίαιτά σου; Διάβασε γιατί… [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]
Ερώτηση
Τι γνώμη έχετε για τη δίαιτα του 8ώρου; Ορίζεις 8 ώρες μέσα στην ημέρα π.χ 9.00-17.00 και τρως ότι θέλεις, με τελευταίο γεύμα στην εκπνοή του 8ώρου. Την έχουν ακολουθήσει πολλά άτομα γνωστά μου, με θεαματικά αποτελέσματα σε απώλεια κιλών (ιδιαίτερα λίπους) και πόντων.
Ομολογώ ότι θέλω να την ξεκινήσω κι εγώ. Βρίσκομαι σε φάση κλιμακτηρίου κι ό, τι κι αν κάνω (από διαιτολόγο και μη) δεν γίνεται τίποτα. Είναι η τελευταία μου ελπίδα. Ετών 46, 1.62μ. και 84 κιλά. Δεν πάει άλλο! Κάτι πρέπει να γίνει…
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη,
Η αλήθεια είναι ότι κατά καιρούς κυκλοφορούν καινούργιες δίαιτες που υπόσχονται θεαματικά αποτελέσματα. Η συγκεκριμένη δίαιτα υπόσχεται απώλεια σωματικού βάρους μέχρι και 8-9 κιλά σε 1 εβδομάδα. Η επιστημονική κοινότητα όμως και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνουν πως η φυσιολογική απώλεια βάρος πρέπει να ανέρχεται σε 4 κιλά το μήνα. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζεται η απώλεια κυρίως λιπώδους ιστού και όχι μυϊκής μάζας ή υγρών. Επιπρόσθετα, οι πιθανότητες να συντηρήσετε το απολεσθέν βάρος είναι μεγαλύτερες. Συνεπώς προσπαθήστε να αυξήσετε τη φυσική σας δραστηριότητα για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας και προσπαθήστε να ακολουθείτε μια ισορροπημένη υποθερμιδική διατροφή με την καθοδήγηση ενός διαιτολόγου διατροφολόγου.
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
ΔΕΣ ΚΙ ΑΥΤΟ: Τι είναι η 8 hours diet; [ΚΑΝΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ]
Ερώτηση
Γεια σας! Είμαι 22 χρονών, το ύψος μου είναι 1,65μ. και είμαι 60 κιλά. Αν και σε νεαρή ηλικία έχω εμφανή κυτταρίτιδα ψηλά στα πόδια, τοπικό λίπος στους προσαγωγούς (πράγμα που με ενοχλεί ιδιαίτερα) και λίγη κοιλίτσα.
Δεν μου αρέσει το γυμναστήριο, αλλά μου αρέσει να περπατάω. Τι πρόγραμμα διατροφής να ακολουθήσω για να βελτιώσω τη σιλουέτα μου;
Ευαγγελία
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ευαγγελία,
Η κυτταρίτιδα δεν εμφανίζεται μόνο σε παχύσαρκα άτομα. Η εμφάνισή της εξαρτάται από διάφορους παράγοντες όπως είναι η διατροφή, οι ορμόνες, η καθιστική ζωή, το κακό κυκλοφορικό, το κάπνισμα και το αλκοόλ.
Αφού δεν σου αρέσει να πηγαίνεις γυμναστήριο μπορείς να ξεκινήσεις καθημερινά να περπατάς. Για την κοιλίτσα θα βοηθήσει και το περπάτημα, αλλά και οι κοιλιακοί. Επίσης να βελτιώσεις τον τρόπο που διατρέφεσαι. Κατανάλωσε φρούτα και λαχανικά εποχής, βάλε στη ζωή σου το νερό και το πράσινο τσάι με διπλάσια περιεκτικότητα σε κατεχίνες. Ενίσχυσε το διαιτολόγιό σου με τροφές που περιέχουν σελήνιο και ψευδάργυρο διότι βοηθούν στην καλή υγεία του δέρματος (καρύδια, θαλασσινά), κάλιο διότι βοηθάει στο σχηματισμό νέων κυττάρων (φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα, μαγιά μπύρας), βιταμίνη Ε η οποία εμποδίζει τη δημιουργία ελευθέρων ριζών (ελαιόλαδο, αυγά, ξηρούς καρπούς ανάλατους) και βιταμίνη C η οποία βοηθάει στη διατήρηση του κολλαγόνου της επιδερμίδας (φράουλες, ακτινίδια, λεμόνια, πορτοκάλια, πιπεριές, μπρόκολο). Απόφυγε το αλάτι, τα κακά λιπαρά, τους απλούς υδατάνθρακές και τη ζάχαρη, το αλκοόλ, τα αναψυκτικά με ζάχαρη και τις δίαιτες που υπόσχονται γρήγορη απώλεια κιλών.
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc
Ερώτηση
Καλησπέρα! Εδώ και μήνες προσπαθώ να χάσω βάρος με διάφορες δίαιτες, βοηθήματα, διάδρομο (με ταχύτητα όχι μεγαλύτερη από 5,5, λόγω προβλήματος στη μέση) και δεν μπορώ να χάσω βάρος.
Τι πρέπει να κάνω γιατί με έχει κουράσει το όλο ζήτημα;
Ρίτα
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ρίτα,
Προσπάθησε η εβδομαδιαία δραστηριότητά σου να φτάνει στα 200 λεπτά. Πρέπει να γνωρίζεις ότι μια φυσιολογική απώλεια είναι 0.5-1 κιλό την εβδομάδα. Χωρίς άγχος και με πολύ υπομονή και επιμονή, η προσπάθειά σου δε θα αργήσει να φανεί.
Για καλύτερα αποτελέσματα μπορείς να εφαρμόσεις τα εξής:
– Προσπάθησε να πίνεις καθημερινά 1,5 λίτρο υγρών (νερό, χυμοί χωρίς ζάχαρη, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ημίπαχο γάλα, τσάι, ρόφημα κρόκου κοζάνης).
– Πρόσθεσε στη διατροφή σου το πράσινο τσάι που είναι ενισχυμένο σε κατεχίνες και αντιοξειδωτικά που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό.
– Αντικατάστησε όλα τα λευκά σε προϊόντα ολικής αλέσεως (δημητριακά, ζυμαρικά, ψωμί πολύσπορο, cream crackers σίκαλης, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι), τα οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες.
– Κατανάλωσε καθημερινά καυτερά καρυκεύματα, τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες (π.χ. πουλερικά, γαλακτοκομικά, ψάρι, μανιτάρια), γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, ανάλατους ξηρούς καρπούς.
Τέλος, θα ήταν πιο ασφαλές να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό ώστε να σχεδιάσετε μαζί ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προτιμήσεις σου.
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ