Site icon TLIFE

Έχεις απορίες γύρω από το αδυνάτισμα και τη σωστή διατροφή; Η ειδικός απαντά στα ερωτήματα σου

Q&A

Όπως κάθε Παρασκευή, έτσι και αυτή, η, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc., Γεωργία Καπώλη, δίνει λύση στους προβληματισμούς σου γύρω από το αδυνάτισμα και τη σωστή διατροφή. Για εκείνες τις ημέρες που τσιμπολόγησες λίγο παραπάνω, για εκείνες τις στιγμές που ενέδωσες στο αγαπημένο σου γλυκό και είδες τον αριθμό της ζυγαριάς να ανεβαίνει λίγο. Μην αγχώνεσαι. Είμαστε εδώ για εσένα! Για να θέσεις και εσύ την απορία σου, κάνε ένα κλικ εδώ.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Είμαι 20 ετών, 1.59 σε ύψος και 63 κιλά. Θα ήθελα να χάσω μερικούς πόντους από την περιφέρεια. Τι μου προτείνετε;

⇐ Απάντηση:

Εάν θέλετε αδύνατα και τονωμένα πόδια και γοφούς, κάνοντας μερικές αλλαγές στη διατροφή και τη γυμναστική σας μπορείτε να το καταφέρετε. Αν και δεν ισχύει ο μύθος πως μπορείτε να χάσετε λίπος μόνο από ένα σημείο, μιας και εάν μειώσετε το ολικό σας λίπος θα δείχνετε αδυνατισμένη. Συνδυάστε τις βασικές διατροφικές οδηγίες με ασκήσεις που στοχεύουν στους γοφούς και τα πόδια για καλύτερο αποτέλεσμα.

Η οργάνωση είναι το παν! Οργανωθείτε!
Καλό είναι να φροντίσετε να υπάρχουν στο σπίτι όλα τα τρόφιμα που χρειαζόμαστε όπως φρούτα, λαχανικά, γάλα, δημητριακά κτλ και ίσως να απομακρύνετε πιθανούς πειρασμούς π.χ. σοκολάτες, πατατάκια κτλ.. Προγραμματίστε τι θα φάτε την επόμενη από σήμερα, ώστε να αποφύγετε το έτοιμο φαγητό και τις διατροφικές παρασπονδίες. Οργανώστε έτσι το πρόγραμμα σας ώστε να υπάρχει χρόνος και για λίγη άσκηση καθημερινά. Θέστε τον προσωπικό σας καθημερινό στόχο και ακολουθήστε τον! Αν πάλι δεν μπορείτε να έχετε σταθερά γεύματα , τουλάχιστον φροντίστε να τρώτε ανά 2-3 ώρες (τρία μεγάλα γεύματα και δύο μικρά) ανάλογα με τη βάρδια που έχετε. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να μένουμε νηστικοί πάνω από τετράωρο.

Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται!
Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα καλό γεύμα (π.χ. γάλα με δημητριακά μέλι και χυμό ή φρούτα )το οποίο θα καταναλώσετε στο σπίτι ΠΡΙΝ φύγετε για τη δουλειά. Να φροντίσετε πάντα να έχετε μαζί σας υγιεινά σνακ (όπως κουλούρι με σουσάμι ,φρέσκα ή και αποξηραμένα φρούτα ,γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά ,ψωμί σικάλεως , μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως, cream crackers σίκαλης) τα οποία θα σας δώσουν ενέργεια ανάμεσα στα γεύματα. Μπορείτε να αναπληρώσετε τις ελλείψεις του πρώτου γεύματος με το δεύτερο το οποίο θα καταναλώσετε αργότερα .Για περισσότερη ενέργεια μην ξεχνάτε να πίνετε αρκετό νερό (1.5- 2 λίτρα) και μειώστε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

Φρόντισε περισσότερο για την ενυδάτωσή σου
Να έχεις πάντα κοντά σου ένα-δυο μπουκαλάκια με νερό, καθώς και μία ποικιλία ροφημάτων που μπορούν να σε ενυδατώσουν… απολαυστικά! Εφοδιάσου με ροφήματα όπως γάλα, χυμούς, αναψυκτικά (χωρίς θερμίδες αν προσέχεις το βάρος σου), τσάι ή ελληνικό ή στιγμιαίο καφέ, καθώς αποτελούνται κυρίως από νερό και μπορούν να συμβάλλουν και αυτά στην ενυδάτωσή σου! Φυσικά, να θυμάσαι ότι, πολλά ροφήματα μπορεί να «περιέχουν» θερμίδες που πρέπει να συνυπολογίζεις ώστε να μην υπερβαίνεις το «όριο» των θερμίδων που σου αναλογούν καθημερινά.

Καταναλώνετε τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες (δημητριακά, ζυμαρικά, πλιγούρι, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, καστανό ρύζι), τα οποία μειώνουν την απορρόφηση λίπους, χορταίνουν εύκολα, με αποτέλεσμα να καταναλώνετε μικρότερη ποσότητα φαγητού. Για να εξασφαλίσετε τη μεγάλη κατανάλωση φυτικών ινών, καλό είναι να επιλέγετε τρόφιμα ολικής αλέσεως και να τρώτε τα φρούτα με τη φλούδα.

Ενισχύστε τη διατροφή σας με αντιοξειδωτικά (βιταμίνη Ε, C, β-καροτένιο, λυκοπένιο, σελήνιο, φλαβονοειδή, κατεχίνες)
Η σύνδεση των αντιοξειδωτικών με τη ρύθμιση του βάρους πραγματοποιήθηκε μέσα από την παρατήρηση ότι τα άτομα που καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά (βιταμίνη Ε, C, σελήνιο, ψευδάργυρος, β-καροτένιο, φλαβονοειδή) τείνουν να έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος, λόγω της μειωμένης συσσώρευσης λίπους στα κύτταρα.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα! Θα ήθελα να χάσω μέχρι το καλοκαίρι περίπου 8 κιλά, όμως, έχω ιδιαίτερη αδυναμία στα γλυκά. Τώρα, με την καραντίνα, τρώω περίπου 3 φορές την εβδομάδα. Πώς μπορώ να μειώσω την επιθυμία μου για γλυκό;

⇐ Απάντηση:

Είναι γνωστό πως τα γλυκά αποδίδουν υψηλές θερμίδες λόγω της μεγάλης περιεκτικότητάς τους σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη. Έτσι, η κατανάλωση γλυκών σε μεγάλες ποσότητες συνδέεται με την πρόκληση παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών νοσημάτων και σακχαρώδη διαβήτη κυρίως λόγω των κορεσμένων λιπαρών.

Από την άλλη όμως και η αποχή από την κατανάλωση γλυκών, ιδιαίτερα από τα άτομα που «τα έχουν ανάγκη», συνδέεται με φαινόμενα διαταραχών διατροφής όπως είναι η βουλιμία. Επομένως, μία σημαντική ενέργεια είναι να επιλέγονται οι καλύτερες «προτάσεις» γλυκών. Χρήσιμα tips για την ασφαλή κατανάλωση γλυκών χωρίς να κάνουμε κακό στη σιλουέτα μας.

i. Δεν αντικαθιστούμε κάποιο από τα γεύματα μας με γλυκό, προκειμένου να γλυτώσουμε θερμίδες.

ii. Τρώμε μικρή ποσότητα γλυκού είτε μετά το φαγητό μας ή νωρίς το απόγευμα.

iii. Παρασκευάζουμε εμείς το γλυκό και αντικαθιστούμε την κοινή ζάχαρη με κάποιο γλυκαντικό (π.χ. στέβια, σουκραλόζη)

iv. Κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης ημέρας φροντίζουμε να καταναλώνουμε φρούτα και λαχανικά τα οποία μειώνουν την αποθήκευση λίπους. Επίσης, τα φρούτα λόγω της περιεκτικότητάς τους σε απλά σάκχαρα, μειώνουν την επιθυμία μας για γλυκό.

Αν κάνουμε όλα τα παραπάνω και διαπιστώσουμε ότι θέλουμε καθημερινά γλυκό, προκειμένου να μην υποκύπτουμε συνεχώς σε κάποιον γλυκό πειρασμό επιλέγουμε κάτι από τα παρακάτω:

  • Επιδόρπια χωρίς ζάχαρη με χαμηλά λιπαρά και λίγες θερμίδες
  • Μια δροσερή φρουτοσαλάτα με ποικιλία φρούτων, μέλι, κανέλα και ξηρούς καρπούς
  • Ζελέ light με φρέσκα φρούτα (1/ημέρα)
  • Γιαούρτι με μέλι ή μαρμελάδα ή γλυκό του κουταλιού και ξηρούς καρπούς
  • Γάλα 1,5% με δημητριακά ολικής αλέσεως
  • Μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως με φρούτα ή με σοκολάτα
  • Αποξηραμένα φρούτα
  • Κακάο ρόφημα αναμεμιγμένη με κρύο ή ζεστό γάλα 1,5%
  • 1-2 μπισκότα τύπου πτι-μπερ ολικής αλέσεως ή 2 μπισκότα πολυδημητριακών ή χωρίς ζάχαρη
  • Ρυζογκοφρέτα με μέλι και ταχίνι ολικής αλέσεως

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας και ευχαριστούμε για τις πολύτιμες συμβουλές σας. Μιας και το καλοκαίρι πλησιάζει, θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μπορείτε να μου πείτε μερικές τροφές που μειώνουν την κυτταρίτιδα. Ευχαριστώ

⇐ Απάντηση:

Η κυτταρίτιδα οφείλεται στη συσσώρευση λίπους και στη διόγκωση λιποκυττάρων ακριβώς κάτω από το δέρμα, με συνέπεια να χάνει την ελαστικότητά του ο συνδετικός ιστός. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψιν ότι η κυτταρίτιδα είναι ή συσσώρευση λιποκυττάρων τα οποία έχουν χάσει ένα σημαντικό ποσοστό του νερού τους, η διατροφική της αντιμετώπιση άπτεται στην αποφυγή των τροφών εκείνων που προάγουν την αποθήκευση λίπους και της κατακράτησης νερού. Συγκεκριμένα συστήνεται:

  • Μειωμένη κατανάλωση μαγειρικού αλατιού και τροφίμων πλούσιων σε αλάτι και κορεσμένα (ζωικά κακά) λιπαρά όπως το κόκκινο κρέας, τα γλυκά, τα τηγανιτά, τα ζωικά βούτυρα, τα ολόπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι κονσέρβες, τα παστά, τα πατατάκια, τα έτοιμα φαγητά τύπου fast-food μιας και το αλάτι προάγει την κατακράτηση υγρών.
  • Περιορισμένη κατανάλωση αλκοολούχων ποτών και τροφίμων πλούσιων σε ζάχαρη (καραμέλες, πάστες, κέικ, κρουασάν κτλ.) μιας και η περίσσεια του αλκοόλ και της ζάχαρης στον οργανισμό εντείνει τη λιπογένεση.
  • Άφθονη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες μειώνουν την αποθήκευση λίπους.
  • Η αυξημένη κατανάλωση υγρών (νερό, πράσινο τσάι, χυμοί, ημίπαχο γάλα) συστήνεται μιας και διευκολύνει στο μεταβολισμό των τροφών, έτσι ώστε να αποφεύγεται η περίσσεια της αποθήκευσης λίπους, εντείνεται η αποβολή άχρηστων ουσιών (τοξινών).
  • Η σωματική άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και στην καταπολέμηση του προβλήματος της κυτταρίτιδας μιας και βελτιώνει τη λεμφική και φλεβική παροχέτευσης των ιστών καθώς επίσης συμβάλλει στην καύση και απομάκρυνση του τοπικού λίπους όπως και στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας. Είμαι έφηβη, γύρω στα 15 και η ακμή μου έχει αρχίσει να γίνεται πολύ ενοχλητική. Μπορείτε να μου προτείνετε μερικές τροφές ή διατροφικές συμβουλές, που θα κάνουν την ακμή μου να υποχωρήσει;

⇐ Απάντηση:

Διατροφικά, έχει παρατηρηθεί σε πολλές έρευνες ότι η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, προς το χειρότερο, συμβάλλει στην εμφάνιση της ακμής. Αναφορικά, το λίπος είναι ένα θρεπτικό συστατικό που είναι απαραίτητο να υπάρχει σε ποσοστό 30-35% στην ημερησία κατανάλωση των τροφίμων ώστε να εξασφαλιστεί η ενέργεια που είναι απαραίτητη για την καθημερινή μας ζωή.

Αυτός είναι ο λόγος που το λίπος χωρίζεται σε ΄κακό΄ που είναι τα κορεσμένα λιπαρά και trans λιπαρά και σε ΄καλό΄ που είναι τα γνωστά ω-3 και ω-6 που συμβάλουν στην σωστή υγεία και ευεξία του ανθρώπινου οργανισμού αλλά και του δέρματος. Συνεπώς, η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία εντοπίζονται σε τρόφιμα όπως αρνί, κατσίκι, τηγανητά τρόφιμα, συμβάλλουν στην εμφάνιση της ακμής.

Αντίθετα, η αυξημένη κατανάλωση των μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, που τα συναντάμε σε τρόφιμα όπως το ελαιόλαδο, τα ψάρια, τα ιχθυέλαια και οι μαλακές μαργαρίνες, βελτιώνουν τα συμπτώματα της ακμής και πολλές φορές την αποτρέπουν να αναπτυχθεί. Προς την ίδια κατεύθυνση, έχουν γίνει έρευνες πάνω σε τρόφιμα με αυξημένο γλυκαιμικό δείκτη, αν δηλαδή επιδεινώνουν την εμφάνιση της ακμής ή όχι.

Αρχικά να αναφέρουμε ότι γλυκαιμικός δείκτης σε ένα τρόφιμο, είναι η ταχύτητα της γλυκόζης με την οποία μεταφέρεται στο αίμα αλλά και η ποσότητά της από το τρόφιμο που καταναλώνεται. Αποδείχθηκε λοιπόν σε μια συγκεκριμένη έρευνα ότι άτομα που κατανάλωναν τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (π.χ. άσπρο ψωμί, γλυκά), είχαν μεγαλύτερη εμφάνιση ακμής σε σύγκριση με τα άτομα που η διατροφή τους χαρακτηριζόταν από υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, όπως ψάρια, ψωμί πολύσπορο, ζυμαρικά/δημητριακά ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι και φρούτα.

Τι πρέπει λοιπόν να καταναλώνουμε έτσι ώστε να προληφθεί αλλά και να αντιμετωπισθεί η ακμή;
Διαμορφώνοντας το καθημερινό μας μενού, καλό είναι να καταναλώνουμε άπαχα γαλακτοκομικά, να προτιμούμε την κατανάλωση άσπρου κρέατος όπως είναι το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και το ψάρι και η κατανάλωση του κόκκινου κρέατος να περιοριστεί στη 1 φορά την εβδομάδα. Επιπλέον, η διατροφή μας να εμπλουτιστεί με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες Β, των οποίων πηγές αποτελούν τα δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, τα μανιτάρια, τα καρύδια, ο σολομός, το κοτόπουλο, η μπανάνα, το μοσχάρι, το ρύζι, το αυγό, το λάχανο, τα φιστικιά και τα φασόλια.

Τέλος, πολύ ωφέλιμη είναι η βιταμίνη C στο μπρόκολο, στο πεπόνι, στο ακτινίδιο, στα πορτοκάλια, στις κόκκινες πιπεριές και στις φράουλες.

 

 

 

 

© 2025 tlife.gr