Όπως κάθε Παρασκευή, έτσι και αυτή, η, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc., Γεωργία Καπώλη, δίνει λύση στους προβληματισμούς σου γύρω από το αδυνάτισμα και τη σωστή διατροφή. Για εκείνες τις ημέρες που τσιμπολόγησες λίγο παραπάνω, για εκείνες τις στιγμές που ενέδωσες στο αγαπημένο σου γλυκό και είδες τον αριθμό της ζυγαριάς να ανεβαίνει λίγο. Μην αγχώνεσαι. Είμαστε εδώ για εσένα! Για να θέσεις και εσύ την απορία σου, κάνε ένα κλικ εδώ.
⇒ Ερώτηση:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Καλησπέρα σας! Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν μπορώ να καταναλώνω δύο ποτηράκι κρασί την εβδομάδα το βράδυ, χωρίς να παχύνω; Υπάρχει κάποιος τρόπος;
⇐ Απάντηση:
1-2 ποτηράκια κόκκινο κρασί την ημέρα θεωρούνται ωφέλιμα για την καρδιά και το περίφημο «γαλλικό παράδοξο» συνηγορεί υπέρ της ευεργετικής δράσης του κρασιού: oι Γάλλοι, παρότι τρέφονται με πολλά ζωικά λιπαρά τελικώς παρουσιάζουν πολύ μικρότερα ποσοστά στεφανιαίας νόσου σε σύγκριση με άλλους λαούς, π.χ. τους Aμερικανούς, γεγονός που αποδίδεται στη μεγάλη κατανάλωση κρασιού. Tι σημαίνει όμως αυτό; «Πιείτε κρασί, κάνει καλό»; Όχι ακριβώς. Mε άλλα λόγια, εάν δεν πίνετε αλκοόλ, δεν χρειάζεται να αρχίσετε με τη λογική ότι είναι ωφέλιμο. Αλλά, αν σας αρέσει το κρασάκι, τότε -τηρώντας το μέτρο- έχετε ορισμένα οφέλη για την υγεία σας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας! Θα ήθελα να μου πείτε συμβουλές για να αντιμετωπίσω τη δυσκοιλιότητα. Ευχαριστώ πολύ!
⇐ Απάντηση:
Ως δυσκοιλιότητα ορίζεται η ελάττωση της συνηθισμένης για κάθε άτομο συχνότητας αφόδευσης ή η ελάττωση της ποσότητας των κοπράνων που αποβάλλονται σε κάθε κένωση ή η αλλαγή της σύστασης και η αποβολή σκληρών κοπράνων. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως η συχνότητα κενώσεων του εντέρου διαφέρει από άτομο σε άτομο και μπορεί να κυμαίνεται από δυο με τρεις κενώσεις τη μέρα μέχρι και μια κένωση ανά τριήμερο. Οι αιτίες που προκαλούν δυσκοιλιότητα είναι κυρίως η φτωχή διατροφή σε φυτικές ίνες, τα νοσήματα του εντέρου, οι παθήσεις της ορθοπρωκτικής περιοχής, η ελαττωμένη κινητικότητα του εντέρου, τα φάρμακα και η ψυχική κατάσταση του ατόμου. Επίσης, είναι πολύ πιθανό η δυσκοιλιότητα να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού λόγω της αλλαγής του περιβάλλοντος και γενικά του προγράμματος (έλλειψη χρόνου) ή και κατά τη διάρκεια μονοφαγικής δίαιτας (τύπου άτκινς) λόγω αποκλεισμού των φρούτων. Ορμονικές διαταραχές κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης έχουν ενοχοποιηθεί, επίσης, για την εμφάνιση δυσκοιλιότητας. Η τρίτη ηλικία υποφέρει περισσότερο από δυσκοιλιότητα λόγω λήψης φαρμάκων τα οποία την προκαλούν. Τέλος, σε περιόδους έντονου στρες είναι λογικό να εμφανιστεί δυσκοιλιότητα διότι διαταράσσεται η ψυχική υγεία του ατόμου.
Τρόφιμα που βοηθούν στην θεραπεία της δυσκοιλιότητας είναι τρόφιμα πλούσια σε φυτικές ίνες όπως:
- Φρέσκα φρούτα με την φλούδα τους, σταφίδες, ξερά δαμάσκηνα και σύκα, αχλάδια, ακτινίδια
- Πράσινα λαχανικά (μαρούλι, χόρτα, σπανάκι, κολοκυθάκια)
- Δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι, cream crackers σίκαλης ή ψωμί πολύσπορο
- Όσπρια, λαδερά (φασολάκια, μπάμιες) και σούπες λαχανικών
- Νερό και άλλα υγρά όπως οι φρέσκοι χυμοί φρούτων
- Η κατανάλωση των αμυλούχων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας καλό είναι να διακόπτεται και ενδιάμεσα να καταναλώνουμε κρέας ή ψάρι.
Τρόφιμα τα οποία θα ήταν καλό να αποφεύγονται είναι: Μπανάνες, μήλα, άσπρο ρύζι, μαγειρεμένα καρότα, τηγανιτές πατάτες, επεξεργασμένα έτοιμα φαγητά, κρεμμύδι.
Η άσκηση κατέχει επίσης σημαντική θέση στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας αφού βοηθάει στις περισταλτικές κινήσεις του εντέρου.
⇒ Ερώτηση:
Γεια σας! Θα ήθελα να σας ρωτήσω τη γνώση σας για το γάλα αμυγδάλου και το γάλα σόγιας. Ποιο από τα δύο είναι καλύτερο, δεδομένου ότι δεν μπορώ να πιώ το κανονικό;
⇐ Απάντηση:
Η θερμιδική και διατροφική αξία και των δύο υποκαταστάτων γάλακτος είναι ισοδύναμη, οπότε η επιλογή έχει να κάνει κυρίως με τη γεύση που προτιμάτε. Ο μόνος περιορισμός στην κατανάλωση ροφήματος σόγιας είναι αν πάσχετε από διαταραχές θυρεοειδή θα ήταν προτιμότερο να το αποφύγετε. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η σόγια περιέχει ισοφλαβόνες, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας, είμαι 1,62 και 52 κιλά. Ακούγεται ιδανικό, αλλά υπάρχει αρκετό λίπος πάνω μου. Σταμάτησα τη γυμναστική και ενώ γενικά αντιστέκομαι στο φαγητό, κάποιες φορές τρώω πολύ και μπλοκάρω την απώλεια βάρους. Υπήρξα 48 κιλά και θέλω να ξαναφθάσω, αλλά δε τα καταφέρνω. Τι μπορώ να κάνω;
⇐ Απάντηση:
Σύμφωνα με το δείκτη μάζας σώματος (19.8kg/m2) βρίσκεσαι στην κατηγορία του κατώτερου φυσιολογικού βάρους και δεν συνίσταται περαιτέρω μείωση κιλών. Η βελτίωση της κατανομής του σωματικού λίπους θα μπορούσε να γίνει με πιο στοχευμένη γυμναστική συνδυαστικά με τις βασικές αρχές της ισορροπημένη διατροφής που έχουν ως εξής:
1. Ακολούθησε μικρά και συχνά γεύματα.
2. Ξεκίνα τη μέρα σου με πρωινό.
3. Απέφυγε την κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ.
4. Κατανάλωσε τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες (κρέας, κοτόπουλο, αυγό), τα οποία ενισχύουν τη μυϊκή μάζα.
5. Καταναλώνετε καθημερινά 2 – 3 μερίδες γαλακτοκομικών και 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών.
6. Κατανάλωσε καθημερινά 30 γρ. ανάλατους ξηρούς καρπούς, οι οποίοι βοηθούν στην απώλεια λίπους.
7. Να καταναλώνεις καθημερινά τουλάχιστον 1,5 λίτρο υγρών (νερό, χυμοί, ελληνικό ή στιγμιαίος καφές, ημίπαχο γάλα, τσάι, βιολογικό ρόφημα κρόκου Κοζάνης).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ