Όπως κάθε Παρασκευή, έτσι και αυτή, η, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc., Γεωργία Καπώλη, δίνει λύση στους προβληματισμούς σου γύρω από το αδυνάτισμα και τη σωστή διατροφή. Για εκείνες τις ημέρες που τσιμπολόγησες λίγο παραπάνω, για εκείνες τις στιγμές που ενέδωσες στο αγαπημένο σου γλυκό και είδες τον αριθμό της ζυγαριάς να ανεβαίνει λίγο. Μην αγχώνεσαι. Είμαστε εδώ για εσένα! Για να θέσεις και εσύ την απορία σου, κάνε ένα κλικ εδώ.
⇒ Ερώτηση:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Καλησπέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω ποια είναι η ιδανική στιγμή μέσα στην ημέρα, για να ζυγίζομαι. Θέλω να έχω μία πιο ρεαλιστική εικόνα της πορείας μου όσο κάνω δίαιτα και δεν θέλω το αποτέλεσμα να διαφέρει κάθε φορά.
⇐ Απάντηση:
Η καλύτερη ώρα είναι το πρωί μόλις ξυπνήσεις, όπου είσαι αρκετές ώρες νηστική και χωρίς πρόσληψη υγρών. Ωστόσο, πολλές φορές το πρωινό ζύγισμα μπορεί να μην είναι το πιο αντιπροσωπευτικό. Τέτοιες περιπτώσεις είναι:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- Όταν κάποιος έχει δυσκοιλιότητα, το καλύτερο ζύγισμα είναι μετά την κένωση.
- Σε περιπτώσεις λήψης διουρητικών φαρμάκων είναι προτιμότερο να ζυγίζεστε το μεσημέρι που ο οργανισμός έχει διώξει την περίσσεια υγρών.
- Αν το προηγούμενο βράδυ έχετε κάνει ατασθαλίες, τότε το πρωινό ζύγισμα δεν είναι αντιπροσωπευτικό.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας! Είμαι 20 ετών και έχω αποκτήσει λευκές ραγάδες (ελάχιστες γύρω στις δύο με τρεις στο κάθε στήθος), όπως και σε μερικά σημεία στους γλουτούς. Είμαι κανονική στα κιλά, περπατάω 45 λεπτά κάθε μέρα, πίνω πολύ νερό και δεν υποχωρούν. Τι να κάνω;
⇐ Απάντηση:
Η σημασία της διατροφής παίζει σημαντικό ρόλο στην μείωση της πιθανότητας εμφάνισης ραγάδων και βασίζεται κυρίως στην αυξημένη πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων’ μείωση των κορεσμένων (κακών) λιπαρών.
Αρχικά εκείνο που πρέπει να φροντίσεις είναι το βάρος σου: Όπως καταλαβαίνεις αν παίρνεις και χάνεις βάρος συνέχεια τότε ταλαιπωρείς το δέρμα σου και αυξάνεις τις πιθανότητες να κάνεις ραγάδες. Πολύ σημαντική είναι και η ενυδάτωση. Κατανάλωσε καθημερινά τουλάχιστον 8 ποτήρια υγρών (π.χ. νερό, χυμούς, ημίπαχο γάλα)
Εξαιρετική στην μάχη κατά των ραγάδων είναι και η χρήση ενυδατικής κρέμας σε καθημερινή βάση.
Οι κυριότερες βιταμίνες που συμβάλλουν στην πρόληψη των ραγάδων είναι:
- Βιταμίνη Ε, που συμβάλλει στην γενικότερη αποκατάσταση της υγείας του δέρματος.
- Βιταμίνη Α, η οποία δρα άμεσα στα κύτταρα του δέρματος και βοηθά στη απολέπιση και τη δημιουργία νέων υγιών κυττάρων, αυξάνοντας παράλληλα την παραγωγή του κολλαγόνου. Η διαδικασία αυτή συμβάλλει στη βελτίωση της εμφάνισης και της δομής της επιδερμίδας.
- Βιταμίνη C, χαλκός & ψευδάργυρος: συμβάλλει στη διατήρηση της σφριγηλότατος της ελαστίνης και του κολλαγόνου της επιδερμίδας.
Τροφές που καταπολεμούν τις ραγάδες:
- Συκώτι, κοτόπουλο.
- Σολομός, ξιφίας.
- Γαρίδες, μύδια, χταπόδι.
- Καρότα, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κολοκυθάκια βερίκοκα.
- Όσπρια, ρύζι.
- Ελαιόλαδο, σησαμέλαιο, αμύγδαλα, κάσιους, καρύδια.
- Πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, φράουλες, πιπεριές, μπρόκολο, σπανάκι.
⇒ Ερώτηση:
Γεια σας, είμαι η Χριστίνα, 17 χρόνων, 1.67 και 70 κιλά! Είμαι υπέρβαρη; Και αν ναι, τι συμβουλές έχετε να μου δώσετε για να αδυνατίσω μέσα σε 1 μήνα; Θέλω να χάσω περίπου 6 κιλά. Μπορείτε να με βοηθήσετε παρακαλώ;
⇐ Απάντηση:
O φυσιολογικός ρυθμός απώλειας σωματικού βάρους είναι 2-4 κιλά ανά μήνα προκειμένου να χάνετε λίπος, να μην εξαντλείται ο οργανισμός και να διατηρείται η μυϊκή μάζα, που σχετίζεται με την καλή λειτουργία του μεταβολισμού. Η ασφαλής απώλεια βάρους στηρίζεται στην εφαρμογή των βασικών κανόνων διατροφής:
- Επιλέγετε ποικιλία διαφορετικών φαγητών από κάθε ομάδα τροφών
- Τρώτε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτα και λαχανικά καθημερινά
- Πείτε ναι στα «καλά» μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, που περιέχονται στο ελαιόλαδο, στα φυτικά έλαια στις φυτικές μαλακές μαργαρίνες και τα ψάρια.
- Μειώστε το αλάτι και θυμηθείτε ότι το περισσότερο προέρχεται από κρυφές πηγές (τουρσί, chips, αρτοσκευάσματα, τυρί).
- Επιλέγετε προϊόντα ολικής άλεσης
- Καταναλώνετε αλκοόλ με μέτρο
- Η κατανάλωση υγρών είναι πολύ σημαντική για τη σωστή σου ενυδάτωση και την καλή λειτουργία του οργανισμού σου (6-8 ποτήρια νερού καθημερινά). Επιπλέον, μπορείς να καταναλώνεις φυσικούς χυμούς φρούτων, ημίπαχο γάλα, ελληνικό καφέ, βιολογικό ρόφημα κρόκου Κοζάνης, τσάι.
Τέλος, είναι προτιμότερο να επισκεφθείτε πτυχιούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο, ο οποίος κάνοντας τις απαραίτητες σωματομετρήσεις και λαμβάνοντας υπόψιν το ιατρικό και διατροφικό ιστορικό σας, θα σχεδιάσει τη διατροφή που ταιριάζει στο δικό σας οργανισμό.
⇒ Ερώτηση:
Καλησπέρα σας! Ενώ προσπαθώ καθημερινά να αποφεύγω τα γλυκά και τη ζάχαρη, αλλά παρατηρώ ότι αναζητώ συνεχώς κάτι γλυκό. Τι μπορώ να κάνω γι’ αυτό;
⇐ Απάντηση:
Η έντονη επιθυμία για γλυκό μπορεί να οφείλεται στην παράλειψη γευμάτων, δηλαδή στις πολλές ώρες που ίσως μένεις νηστική. Επιπλέον, όσο στερείς από τον οργανισμό σου τρόφιμα που του αρέσουν, τόσο αυτός θα τα ζητάει. Η κατανάλωση γλυκού 1-2 φορές εβδομαδιαία θα μπορούσε να ενταχθεί στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Εναλλακτικά, τα ακόλουθα τρόφιμα είναι υγιεινές επιλογές αντί για γλυκό:
- Μια δροσερή φρουτοσαλάτα με ποικιλία φρούτων μέλι, κανέλα και ξηρούς καρπούς
- Ψητό ή βραστό μήλο με κανέλα
- Ζελέ light με φρέσκα
- Γιαούρτι με φρούτα, μέλι και ξηρούς καρπούς
- Γάλα & Δημητριακά ολικής αλέσεως & κανέλα
- Μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως με φρούτα ή με σοκολάτα
- Αποξηραμένα φρούτα (δαμάσκηνα, βερίκοκα, σύκα, σταφίδες)
- Κακάο ρόφημα αναμεμιγμένο με γάλα & 1 κ.γ. μέλι
- Smoothie με μπανάνα, κακάο, μέλι, κανέλα
- 1-2 μπισκότα τύπου πτι-μπερ ολικής αλέσεως ή μπισκότα χωρίς ζάχαρη ή πολυδημητριακά μπισκότα
- Επιδόρπιο Γάλακτος Βανίλια χωρίς ζάχαρη
(*πηγή φωτογραφιών: iStock)
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ