Έχεις απορίες γύρω από το αδυνάτισμα και τη σωστή διατροφή; Η ειδικός σού απαντά

Όπως κάθε Παρασκευή, έτσι και αυτή, η, Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc., Γεωργία Καπώλη, δίνει λύση στους προβληματισμούς σου γύρω από το αδυνάτισμα και τη σωστή διατροφή. Για εκείνες τις ημέρες που τσιμπολόγησες λίγο παραπάνω, για εκείνες τις στιγμές που ενέδωσες στο αγαπημένο σου γλυκό και είδες τον αριθμό της ζυγαριάς να ανεβαίνει λίγο. Μην αγχώνεσαι. Είμαστε εδώ για εσένα! Για να θέσεις και εσύ την απορία σου, κάνε ένα κλικ εδώ.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Είμαι 20 ετών και έχω αποκτήσει λευκές ραγάδες (ελάχιστες γύρω στις δύο με τρεις στο κάθε στήθος), όπως και σε μερικά σημεία στους γλουτούς. Είμαι κανονική στα κιλά, περπατάω 45 λεπτά κάθε μέρα, πίνω πολύ νερό και δεν υποχωρούν. Τι να κάνω;

⇐ Απάντηση:

Η σημασία της διατροφής παίζει σημαντικό ρόλο στην μείωση της πιθανότητας εμφάνισης ραγάδων και βασίζεται κυρίως στην αυξημένη πρόσληψη βιταμινών, μετάλλων, ιχνοστοιχείων’ μείωση των κορεσμένων (κακών) λιπαρών.

Αρχικά εκείνο που πρέπει να φροντίσεις είναι το βάρος σου: Όπως καταλαβαίνεις αν παίρνεις και χάνεις βάρος συνέχεια τότε ταλαιπωρείς το δέρμα σου και αυξάνεις τις πιθανότητες να κάνεις ραγάδες. Πολύ σημαντική είναι και η ενυδάτωση. Κατανάλωσε καθημερινά τουλάχιστον 8 ποτήρια υγρών (π.χ. νερό, χυμούς, ημίπαχο γάλα)

Εξαιρετική στην μάχη κατά των ραγάδων είναι και η χρήση ενυδατικής κρέμας σε καθημερινή βάση.

Οι κυριότερες βιταμίνες που συμβάλλουν στην πρόληψη των ραγάδων είναι:

  • Βιταμίνη Ε, που συμβάλλει στην γενικότερη αποκατάσταση της υγείας του δέρματος.
  • Βιταμίνη Α, η οποία δρα άμεσα στα κύτταρα του δέρματος και βοηθά στη απολέπιση και τη δημιουργία νέων υγιών κυττάρων, αυξάνοντας παράλληλα την παραγωγή του κολλαγόνου. Η διαδικασία αυτή συμβάλλει στη βελτίωση της εμφάνισης και της δομής της επιδερμίδας.
  • Βιταμίνη C, χαλκός & ψευδάργυρος: συμβάλλει στη διατήρηση της σφριγηλότατος της ελαστίνης και του κολλαγόνου της επιδερμίδας.

Τροφές που καταπολεμούν τις ραγάδες:

  • Συκώτι, κοτόπουλο.
  • Σολομός, ξιφίας.
  • Γαρίδες, μύδια, χταπόδι.
  • Καρότα, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κολοκυθάκια βερίκοκα.
  • Όσπρια, ρύζι.
  • Ελαιόλαδο, σησαμέλαιο, αμύγδαλα, κάσιους, καρύδια.
  • Πορτοκάλια, μανταρίνια, λεμόνια, φράουλες, πιπεριές, μπρόκολο, σπανάκι.

⇒ Ερώτηση:

Καλησπέρα σας! Επέστρεψα στη δουλειά μου πριν από μερικές εβδομάδες και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αποσυντονιστώ και να σταματήσω να τρώω πρωινό. Μπορείτε να μου προτείνετε κάποια εύκολα γεύματα για πρωινό;

⇐ Απάντηση:

Καλησπέρα σας! Πολλές εύκολες επιλογές για πρωινό που δεν χρειάζονται ιδιαίτερη προετοιμασία είναι οι ακόλουθες:

  • Τοστ ή πίτα αραβική ολικής αλέσεως με τυρί χαμηλά σε λιπαρά
  • Κουλούρι Θεσσαλονίκης ή 1 μπάρα δημητριακών & 1 ποτήρι χυμό
  • Γάλα ή Γιαούρτι 2% σε λιπαρά & 4κ.σ. δημητριακά ολικής αλέσεως με σιτάρι και βρώμη

⇒ Ερώτηση:

Γεια σας ζυγίζω 77 κιλά και έχω 1.68 ύψος, αν και έχω χάσει αρκετά κιλά, τώρα που έφτασα στα 77 δεν λέει να κατέβει η ζυγαριά. Τι μου προτείνετε να κάνω καθώς και πιο θεωρείτε ότι είναι το ιδανικό βάρος για εμένα;

⇐ Απάντηση:

Σύμφωνα με το ύψος σας και το δείκτη μάζας σώματος το εύρος του φυσιολογικού σας βάρους κυμαίνεται από 58-70 κιλά. Δεδομένου ότι έχεις χάσει ήδη αρκετά κιλά , είναι φυσιολογικό ο οργανισμός σου να κάνει για κάποιο χρονικό διάστημα μία σταθεροποίηση, προκειμένου να συνηθίσει το νέο επίπεδο βάρους και την απώλεια που έχεις ήδη πετύχει. Βεβαιώσου ότι ακολουθείς τις παρακάτω διατροφικές οδηγίες προκειμένου να δεις το δείκτη της ζυγαριάς να ξεκολλάει:

  • Καθημερινή λήψη πρωινού.
  • Συστηματική τήρηση μικρών και συχνών γευμάτων ανά 3ωρο.
  • Αυξημένη κατανάλωση υγρών, τουλάχιστον 1 1/2 λίτρο καθημερινά.
  • Κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες.
  • Προσεκτική ποσότητα φαγητού.
  • Ώρα λήψης βραδινού γεύματος.

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να επισκεφθείς πτυχιούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο, ο οποίος κάνοντας τις απαραίτητες σωματομετρήσεις και λαμβάνοντας υπόψιν το ιατρικό και διατροφικό ιστορικό σου, θα σχεδιάσει τη διατροφή που ταιριάζει στο δικό σου οργανισμό. Απέφυγε να ακολουθείς τυχαίες δίαιτες.

⇒ Ερώτηση:

Καλημέρα σας! Είμαι 52 χρονών, 1.68μ και 92 κιλά- τα οποία έχω πάρει τα τελευταία 5 χρόνια. Το πρόβλημά μου είναι ότι ενώ ακολουθώ ισορροπημένη διατροφή όλη την εβδομάδα και γυμνάζομαι, ξεφεύγω στο αλκοόλ και ιδιαίτερα στο κρασί. Πίνω κατά μέσο όρο 10 ποτήρια την εβδομάδα, με αποτέλεσμα να μην χάνω γραμμάριο! Μπορείτε να μου πείτε ποια είναι η φυσιολογική ποσότητα αλκοόλ που μπορώ να καταναλώνω εβδομαδιαίως και κάποιες τροφές που θα με βοηθήσουν να αδυνατίσω, χωρίς να το κόψω τελείως;

⇐ Απάντηση:

Όλα τα τρόφιμα ακόμη και το αλκοόλ επιτρέπονται στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής , αρκεί να καταναλώνονται σε μέτρια ποσότητα. Συγκεκριμένα με βάση τις συστάσεις μπορείτε να πίνετε καθημερινά 1 ποτήρι κόκκινο ή κρασί (120ml), όπου λόγω της υψηλής του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά , έχει ευεργετικές ιδιότητες για τη λειτουργία της καρδιάς. Ταυτόχρονα, η μέτρια κατανάλωση του αλκοόλ και ιδιαίτερα του κρασιού μειώνει τους δείκτες φλεγμονής, που είναι αυξημένοι στην παχυσαρκία, καθώς επίσης μειώνει το stress, που συχνά οδηγεί στη συναισθηματική υπερφαγία.

Tips για να μην υπερκαταναλώσετε αλκοόλ και να γλυτώσετε θερμίδες:

1. Γεμίστε το ποτήρι μέχρι τη μέση.

2. Για κάθε ποτήρι αλκοόλ πίνετε 2 ποτήρια νερό.

3. Προτιμήστε μπίρα που περιέχει μικρότερο ποσοστό λίπους και λιγότερες θερμίδες ανά μερίδα.

4. Αποφύγετε να αναμιγνύετε το ποτό σας με αναψυκτικά με ζάχαρη.

5. Προσοχή στην κατανάλωση διαφόρων αλμυρών σνακ ταυτόχρονα με το ποτό.

6. Μην καταναλώνετε αλκοόλ με άδειο στομάχι.

7. Μην πίνετε αλκοόλ μόνος σας αλλά με παρέα και κάνετε παύσεις για συζήτηση και φαγητό.

8. Μην καταναλώνετε παραπάνω από 2 ποτήρια αλκοόλ ημερησίως.

9. Αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ την ημέρα, όταν έχετε προγραμματίσει βραδινή έξοδο.

10. Εάν κάποια μέρα πιείτε παραπάνω αλκοόλ να αποφύγετε την κατανάλωση αλκοόλ για τις επόμενες 48 ώρες.

11. Αντιμετωπίστε την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ πίνοντας αφέψημα από γαρίφαλο.

Τέλος, τρόφιμα που βοηθάνε στον έλεγχο βάρους είναι τα φρούτα, λαχανικά, ψάρι, κοτόπουλο, αυγό, ψάρι, ξηροί καρποί, γάλα, γιαούρτι, τυρί, δημητριακά ολικής αλέσεως.

Ωστόσο, είναι απαραίτητο να επισκεφθείς πτυχιούχο διαιτολόγο-διατροφολόγο, ο οποίος κάνοντας τις απαραίτητες σωματομετρήσεις και λαμβάνοντας υπόψιν το ιατρικό και διατροφικό ιστορικό σου, θα σχεδιάσει τη διατροφή που ταιριάζει στο δικό σου οργανισμό. Απέφυγε να ακολουθείς τυχαίες δίαιτες.

 

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164