“Έχω λίπος σε γλουτούς και περιφέρεια. Μόλις αρχίζω διατροφή αναζητάω κάτι γλυκό”


ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Είμαι 14 χρονών και 60 κιλά. Έχω ύψος 1,58 και λίπος σε γλουτούς και περιφέρεια. Θέλω να αδυνατίσω αλλά μόλις αρχίζω μια σωστή διατροφή αισθάνομαι στερημένη από το γλυκό. Μετά πέφτω με τα μούτρα και τρώω ό,τι βρω μπροστά μου. Έχω απογοητευτεί γιατί είναι ένας φαύλος κύκλος. Πως να τα καταφέρω;
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γεια σου Μαρία,
Σύμφωνα με τα δεδομένα που μας δίνεις το βάρος σου βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα. Βέβαια έχεις περιθώριο να χάσεις 5 -6 κιλά. Να ξέρεις ότι ο ιδανικός ρυθμός απώλειας είναι 2-4 κιλά μηνιαία. Οι αυξημένες ενεργειακές ανάγκες σε αυτήν την ηλικία είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός, καθώς χρειάζεσαι ενέργεια για την αύξηση του μυϊκού ιστού, την ανάπτυξη του σκελετού και του νευρικού συστήματος, καθώς και για την ανάπτυξη του γεννητικού συστήματος. Για την ομαλή ωρίμανση αλλά και τη διατήρηση καλής υγείας κατά την εφηβεία αλλά και στην υπόλοιπη ζωή, καλό είναι να ακολουθείς μια δίαιτα που χαρακτηρίζεται από μέτρο και ποικιλία.

Βρίσκεσαι σε ηλικία ανάπτυξης οπότε πρέπει να γυμνάζεσαι και να ακολουθείς μία ισορροπημένη διατροφή, η οποία θα στηρίζεται στις ακόλουθες διατροφικές οδηγίες:

  • Αντικατέστησε όλα τα δημητριακά, ζυμαρικά, ρύζι, ψωμί με τα αντίστοιχα ολικής αλέσεως.
  • Κατανάλωσε τρόφιμα από όλες τις ομάδες (πουλερικά, ψάρι, αυγά, ελιές, όσπρια, λαδερά, ζυμαρικά, κόκκινο κρέας, ρύζι, πατάτες).
  • Να ξεκινάς πάντα τα γεύματά σου από τη σαλάτα και να τρως φρούτα εποχής ενδιάμεσα από τα γεύματά σου.

Εφόσον βρίσκεσαι στην εφηβεία δώσε έμφαση:

  • Στο σίδηρο: Έτσι, η διατροφή σου θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει σε αυξημένη συχνότητα σε μοσχάρι, κοτόπουλο, σπανάκι, κόκκινα φασόλια, φακές, αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, δαμάσκηνα).
  • Στο ασβέστιο: Καλύπτεται από την καθημερινή πρόσληψη 3 μερίδων γαλακτοκομικών (1 ποτήρι γάλα, 1 κεσεδάκι γιαούρτι, 30γρ.τυρί).
  • Στον ψευδάργυρο: Ενισχύει την ανάπτυξη των οστών. Καλές πηγές είναι το συκώτι, ψάρια, θαλασσινά (π.χ. γαρίδες), μανιτάρια, κρόκος αυγού, όσπρια (π.χ. αρακάς, φασόλια), λαχανικά (π.χ. μπρόκολο).
  • Στη βιταμίνη D: Η ανάπτυξη του σκελετού χρειάζεται επαρκή ποσότητα βιταμίνης D. Καλές πηγές βιταμίνης D είναι οι σαρδέλες, ο σολομός, ο τόνος, τα γαλακτοκομικά, το συκώτι, η μαλακή μαργαρίνη και τα αβγά και φυσικά ο ήλιος.

Πρόσφατα στοιχεία έδειξαν ότι κάποιες τροφές συμβάλλουν με θετικό τρόπο στην καύση λίπους και κατά συνέπεια την απώλεια βάρους. Αυτές είναι τα δημητριακά ολικής, γιαούρτι, μπρόκολο, σολομός, αμύγδαλα, κανέλα, αβοκάντο, μπανάνες, αχλάδια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Τώρα εάν θελήσεις κάποιο γλυκό στρέψου σε κάποιες από αυτές τις επιλογές, όπως ζελέ light, μαύρη σοκολάτα σε συνδυασμό με ξηρούς καρπούς, ρυζογκοφρέτες με ταχίνι ή μέλι, φρούτο εποχής με μέλι και γιαούρτι 2% και κανέλα, παστέλι, ρυζόγαλο με κανέλα, αποξηραμένα φρούτα.

Από βιολογικής πλευράς το αίσθημα της λιγούρας εξηγείται αν έχεις μείνει πολλές ώρες νηστική (παραπάνω από τρίωρο). Όπως και να έχει, προκειμένου να αποφύγεις τα περιττά τσιμπολογήματα είναι σημαντικό να εφαρμόζεις καθημερινά πρωινό και να ακολουθείς μικρά και συχνά γεύματα.

Η αερόβια άσκηση αποτελεί έναν αποτελεσματικό συν παράγοντα στην επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων. Επομένως εναλλάσοντας τις καθημερινές σου διατροφικές συνήθειες σε συνδυασμό με την αερόβια άσκηση που κάνεις θα έχεις σίγουρα θεαματικά αποτελέσματα!

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μαριαλένα Γαλανού

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου


And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164