Ερώτηση
Γεια σας! Έχω γεννήσει εδώ και πέντε μήνες και δεν μπορώ να χάσω τα οκτώ κιλά που μου έμειναν. Τι μπορώ να κάνω; Μήπως έχει αλλάξει ο μεταβολισμός μου; Πώς μπορώ να τα χάσω;
Ευτυχία
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ευτυχία,
Να σου ζήσει το παιδάκι σου, να είναι γερό και δυνατό.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το σώμα και γενικότερα ο οργανισμός, χρειάζεται χρόνο για να επανέλθει μετά από μια κύηση. Τα κιλά της εγκυμοσύνης αποβάλλονται από τον οργανισμό μέσα σε 4-6 μήνες κατά μέσο όρο, ενώ οι ορμόνες για να επανέλθουν στα φυσιολογικά τους επίπεδα χρειάζονται 1 χρόνο. Οπότε, όπως καταλαβαίνεις, απαιτείται χρόνος για να επανέλθεις.
Για να μπορέσεις να χάσεις τα κιλά της εγκυμοσύνης πρέπει να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα διατροφής πλήρως ισορροπημένο, χωρίς στερήσεις και το κυριότερο εφοδιασμένο με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από όλες τις ομάδες των τροφίμων. Επίσης, δεν αναφέρεις αν θηλάζει οπότε θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική στον τρόπο χειρισμού της διατροφής σου χωρίς ακρότητες.
Λόγω ελλιπών στοιχείων θα σου δώσω κάποιες ενδεικτικές συμβουλές προκειμένου να βοηθηθείς:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
· Καθημερινή κατανάλωση ενός σωστού και θρεπτικού πρωινού. Καλύπτει το 25% την Ημερήσιων Θερμιδικών Απαιτήσεων. Ιδανικές επιλογές αποτελούν γάλα ημίπαχο με δημητριακά ολικής αλέσεως, 1 αυγό βραστό μαζί με 1 φέτα ψωμί πολύσπορο και 1 ποτήρι φρέσκο χυμό, 2-3 φρυγανιές/κράκερ/κριτσίνια/παξιμάδια σίκαλης με λίγο τυρί και 1 ποτήρι φρέσκο χυμό ή 1 γιαούρτι ημίπαχο αποξηραμένα φρούτα και κανέλα.
· Μικρά και συχνά γεύματα. Κρατούν τον μεταβολισμό σε εγρήγορση και συντελούν στις καύσεις του οργανισμού και κυρίως από λίπος.
· Αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών (5-7 μερίδες/ημέρα). Περιέχουν φυτικές ίνες που μειώνουν την αποθήκευση λίπους και βοηθούν στην επιπλέον ενυδάτωση του οργανισμού.
· Κατανάλωση από ημίπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, τουλάχιστον 3 μερίδες ημερησίως. Οι διατροφές πλούσιες σε ασβέστιο συντελούν στη μείωση εναπόθεσης λίπους στον οργανισμό.
· Κατανάλωση τροφίμων και δημητριακών ολικής άλεσης (ψωμί πολύσπορο, μακαρόνια ολικής άλεσης, αναποφλοίωτο ρύζι, πλιγούρι, τραχανάς). Αφομοιώνονται καλύτερα από τον οργανισμό, περιέχουν φυτικές ίνες που προκαλούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το αίσθημα του κορεσμού και διατηρούν σε μια ισορροπία τα επίπεδα γλυκόζης/ινσουλίνης άρα μειώνονται και τα επεισόδια της υπογλυκαιμίας.
· Κατανάλωση 8-10 ποτήρια υγρών την ημέρα (νερό, χυμοί, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, γάλα, πράσινο τσάι, κρόκο Κοζάνης).
· Ποικιλία από όλες τις ομάδες τροφίμων κατά τη διάρκεια της ημέρας.
· Αποφυγή τηγανιτών και λιπαρών τροφών.
· Περιορισμός του αλκοόλ σε 2-3 ποτήρια κρασί όλη την εβδομάδα.
· Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας, αν επιτρέπεται, σε 2-3 φορές την εβδομάδα γρήγορο περπάτημα 30’ και ποδήλατο 2 φορές την εβδομάδα 20’ λεπτά.
· Σε περίπτωση θηλασμού καλό είναι να αποφύγει τρόφιμα που θα προκαλέσουν αέρια στα νεογέννητα όπως κρεμμύδια, μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, τηγανιτά, κορεσμένα λίπη, όσπρια, καρυκεύματα, σκόρδο και βαριές σάλτσες.
· Τέλος, η επίσκεψη σε έναν ειδικό θα βοηθούσε περισσότερο.
Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, ΒSc
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ