Ερώτηση
Γεια σας! Εδώ και ένα χρόνο έχω διακόψει το κάπνισμα και έχω έξι μήνες να μασήσω τσίχλες νικοτίνης. Έχω βάλει πέντε κιλά και δεν μπορώ να τα χάσω. Είμαι 1,66μ. και 58 κιλά. Νιώθω καλά στα 53 με 54. Τι να κάνω; Για να μην πεινάω έχω μια τσίχλα στο στόμα χωρίς ζάχαρη. Περιμένω απάντηση. Έχω δοκιμάσει γυμναστική στο σπίτι (ελλειπτικό), αλλά δεν βλέπω κανένα αποτέλεσμα.
Κατερίνα
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Κατερίνα,
Λόγω τις διακοπής του καπνίσματος ο οργανισμός δεν παράγει μια ουσία (ξερονίνη), με αποτέλεσμα να ψάχνει να τη βρει σε οποιοδήποτε φαγητό. Αυτός είναι και ο λόγος που τρως περισσότερο από παλιά. Η γυμναστική είναι αυτή που θα σε βοηθήσει αλλά θα πρέπει να προσέξεις στη διατροφή σου τα ακόλουθα:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
1. Ένταξε στη διατροφή σου άφθονα φρούτα και λαχανικά, καθώς παρατηρείται μειωμένη βιοδιαθεσιμότητα βιταμινών C, E, B12, φολικό οξύ και σεληνίου στους καπνιστές. Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα μόνο τσιγάρο καταστρέφει 100mg βιταμίνης C. Άρα οι καπνιστές έχουν πολύ μεγαλύτερες ανάγκες σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία από τους μη καπνιστές.
2. Σε περιπτώσεις αισθήματος βουλιμίας λόγω αδράνειας, κατανάλωσε άφθονα λαχανικά όπως καρότα, ντομάτες, αγγούρι, τα οποία αποτελούν θαυμάσια σνακ και δημιουργούν γρήγορα το αίσθημα κορεσμού.
3. Οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη είναι μια λύση για τις δύσκολες στιγμές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
4. Πίνε πολύ νερό!
5. Εκμεταλλεύσου τη νέα κατάσταση, και αύξησε τη φυσική δραστηριότητα. Έτσι διατηρείς τη φόρμα σου, αλλά και αυξάνεις το μεταβολισμό, με αποτέλεσμα να εξισορροπείς την μείωσή του που οφείλεται στη διακοπή του καπνίσματος.
6. Τέλος, τα τρόφιμα που θα πρέπει να υπάρχουν στη διατροφή ενός πρώην καπνιστή:
α. Εσπεριδοειδή, πιπεριές, ακτινίδια, λεμόνια, φράουλες: είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία ως γνωστόν καταστρέφεται από τη νικοτίνη.
β. Ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, ελιές, ξηροί καρποί, πράσινο τσάι: αποτελούν τα τρόφιμα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (βιταμίνη Ε, C, κατεχίνες, ολευρωπαΐνη), τα οποία εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται κατά το κάπνισμα και αποτελούν τη βασική αιτία φθοράς και γήρανσης των κυττάρων.
γ. Ψάρι, θαλασσινά, ξηροί καρποί: το αυξημένο περιεχόμενό τους σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω3/ω6), συμβάλλει στη μείωση του κοιλιακού λίπους, που συνήθως αυξάνεται μετά τη διακοπή του καπνίσματος, και στη βελτίωση των επιπέδων της HDL-καλής χοληστερόλης.
δ. Γαλακτοκομικά (ημίπαχο γάλα/γιαούρτι, τυρί χαμηλό σε λιπαρά): το κάπνισμα προκαλεί μείωση των επιπέδων οιστρογόνων στις γυναίκες, τα οποία τις προστατεύουν από οστεοπόρωση. Συνεπώς, τόσο κατά τη διάρκεια του καπνίσματος, όσο και μετά τη διακοπή του, καλό είναι να καταναλώνονται 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών καθημερινά, προκειμένου να διασφαλίζεται η ικανοποιητική πρόσληψη ασβεστίου, που είναι σημαντική για την υγεία των οστών.
ε. Δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι, ψωμί πολύσπορο: χαρακτηρίζονται από υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες αλλοιώνονται από τον καπνό του τσιγάρου. Επιπλέον, το πλούσιο περιεχόμενό τους σε φυτικές ίνες προκαλεί γρήγορο κορεσμό, με αποτέλεσμα να μειώνεται το αίσθημα πείνας που νιώθουν συνεχώς τα άτομα που έχουν διακόψει το κάπνισμα.
Ιωάννα Βασιλακοπούλου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ