Γεια σας, λέγομαι Μαριάνθη είμαι 29 ετών και έχω σχεδόν τρεις μήνες που γέννησα δίδυμα κοριτσάκια. Έχω και ένα γιο 4 χρόνων. Όταν βγηκα από το νοσοκομείο εφόσον γέννησα, ήμουν 80 κιλά και τώρα έχω φτάσει στα 64. Αλλά, εδώ και ένα μήνα έχω κολλήσει στα 64 κιλά και κάνω τα πάντα για να χάσω.
Τρώω πολύ λίγο και έχω κόψει τα πάντα. Το πρωί μόνο θέλω πάντα κάτι γλυκό και τρώω 3 με 4 μπισκότα στις 7.00 που ξυπνάω. Το βράδυ δεν τρώω ποτέ και αν είναι θα φάω ένα κράκερ με 1 γιαούρτι. Έχω ύψος 1.58μ. και θέλω να πάω στα κιλά μου. 54 με 55 κιλά που ήμουν πριν μείνω έγκυος στα δίδυμα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Και θέλω να τα χάσω πριν το Πάσχα που έρχεται ο άντρας μου από το εξωτερικό. Σας παρακαλώ, θα ήθελα κάποια συμβουλή. Τι να κάνω για να ξεκολλήσει η ζυγαριά μου και να τα χάσω. Να πηγαίνει γυμναστήριο είναι δύσκολο λόφωτ ων παιδιών και έτσι κάνω σπίτι κοιλιακούς. Σας ευχαριστώ πολύ
Mαριάνθη
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Μαριάνθη,
Από την περιγραφή που μου κάνεις διαπίστωσα πως γίνονται αρκετά λάθη στη διατροφή σου. Ας τα πάρουμε από την αρχή για να σε διευκολύνω να καταλάβεις κι εσύ που κάνεις λάθη.
Τα 16 κιλά που έχεις χάσει μέχρι στιγμής, είναι ήδη αρκετά για τους μήνες που έχουν περάσει μετά τη γέννα. Το σώμα και γενικότερα ο οργανισμός, χρειάζεται χρόνο για να επανέλθει μετά από μια τέτοια ταλαιπωρία και πόσω μάλλον όταν η κύηση ήταν διπλή. Τα κιλά της εγκυμοσύνης αποβάλλονται από τον οργανισμό μέσα σε 4-6 μήνες κατά μέσο όρο, ενώ οι ορμόνες για να επανέλθουν στα φυσιολογικά τους επίπεδα χρειάζονται 1 χρόνο. Οπότε, όπως καταλαβαίνεις, απαιτείται χρόνος για να επανέλθεις.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το γεγονός ότι έχεις κόψει, όπως αναφέρεις, τα πάντα προκειμένου να χάσεις τα κιλά της εγκυμοσύνης δε σε βοηθάει στο να τα χάσεις σωστά χωρίς να κολλήσει η ζυγαριά. Το βάρος σου και πάλι υπήρχε η πιθανότητα να «κολλήσει», αλλά με μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή θα ήταν πιο εύκολο να το διαχειριστείς. Προφανώς, έχεις μειώσει τον μεταβολικό σου ρυθμό, ίσως έχει υποστεί μεταβολικό σοκ ο οργανισμός και δε χάνεις βάρος με όποια προσπάθεια και αν κάνεις.
Για να μπορέσεις να χάσεις τα κιλά της εγκυμοσύνης πρέπει να ακολουθήσεις ένα πρόγραμμα διατροφής πλήρως ισορροπημένο, χωρίς στερήσεις, και το κυριότερο εφοδιασμένο με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από όλες τις ομάδες των τροφίμων. Η επιθυμία για γλυκό που έχεις κάθε πρωί προέρχεται από την πολύωρη ασιτία και τα επίπεδα της γλυκόζης πέφτουν, αφού δε προσλαμβάνει ζάχαρη από άλλα γεύματα της ημέρας, κάτι που εκφράζεται με τη μορφή της υπογλυκαιμίας. Επίσης, δεν αναφέρεις αν θηλάζεις και υποβάλλεις τον οργανισμό σου σε όλη αυτή τη ψυχαναγκαστική διαδικασία, κάτι που απαγορεύεται κατά τη διάρκεια του θηλασμού.
Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να χειριστείς από εδώ και πέρα το επιπρόσθετο βάρος χωρίς ακρότητες και να φτάσεις στο σημείο που επιθυμείς ή τουλάχιστον να το πλησιάσεις:
· Ξεκίνα τη μέρα σου με ένα σωστό και θρεπτικό πρωινό. Καλύπτει το 25% την Ημερήσιων Θερμιδικών σου Απαιτήσεων.
Ένα ιδανικό πρωινό μπορεί να είναι 1 αυγό βραστό με 1 φέτα ψωμί πολύσπορο και 1 ποτήρι φρέσκο χυμό ή γάλα ημίπαχο με δημητριακά ολικής αλέσεως ή 1 τοστ με ψωμί πολύσπορο, τυρί χαμηλό σε λιπαρά και γαλοπούλα βραστή με ελαιόλαδο ή 1 ποτήρι γάλα με 2 φρυγανιές σίκαλης με μέλι ή μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη και μαλακή μαργαρίνη.
· Εφάρμοσε μικρά και συχνά γεύματα. Κρατάς τον μεταβολισμό σου σε εγρήγορση και βοηθάς στις καύσεις του οργανισμού και κυρίως λίπους.
· Αύξησε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (5-7 μερίδες/ημέρα). Περιέχουν φυτικές ίνες που μειώνουν την αποθήκευση λίπους και βοηθούν στην επιπλέον ενυδάτωση του οργανισμού.
· Κατανάλωσε ημίπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα (τουλάχιστον 3 μερίδες ημερησίως). Οι διατροφές πλούσιες σε ασβέστιο συντελούν στη μείωση εναπόθεσης λίπους στον οργανισμό.
· Κατανάλωσε τρόφιμα και δημητριακά ολικής άλεσης (ψωμί πολύσπορο, ζυμαρικά/δημητριακά ολικής άλεσης, καστανό ή αναποφλοίωτο ρύζι, πλιγούρι). Αφομοιώνονται καλύτερα από τον οργανισμό, περιέχουν φυτικές ίνες που προκαλούν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα το αίσθημα του κορεσμού και διατηρούν σε ισορροπία τα επίπεδα γλυκόζης/ινσουλίνης, πράγμα που σημαίονει πως μειώνονται και τα επεισόδια της υπογλυκαιμίας.
· Κατανάλωσε 8-10 ποτήρια υγρών την ημέρα (νερό, χυμοί, γάλα, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, τσάι, ροφήματα κρόκου Κοζάνης).
· Ποικιλία από όλες τις ομάδες τροφίμων κατά τη διάρκεια της ημέρας.
· Αποφυγή τηγανιτών και λιπαρών τροφών.
· Αύξησε τη φυσική σου δραστηριότητα, αν σου επιτρέπεται, σε 2-3 φορές την εβδομάδα γρήγορο περπάτημα (30’ λεπτά) και ποδήλατο 2 φορές την εβδομάδα (20’ λεπτά).
· Σε περίπτωση θηλασμού καλό είναι να αποφύγεις τρόφιμα που θα προκαλέσουν αέρια στα νεογέννητα όπως κρεμμύδια, μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, τηγανιτά, κορεσμένα λίπη, όσπρια, καρυκεύματα, σκόρδο και βαριές σάλτσες.
· Τέλος, η επίσκεψη σε έναν ειδικό θα σε βοηθούσε περισσότερο τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο της ζωής σου.
Καλή επιτυχία!!!
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ