ΕΡΩΤΗΣΗ
Είμαι 49 χρονών, 1,68 και 91 κιλά! Τα τελευταία 8 χρόνια έχω βάλει τα 20 κιλά, χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα. Ενώ η διατροφή μου μέχρι το μεσημέρι θεωρείται φυσιολογική (δημητριακά, φρούτο, πρωτεΐνη, σαλάτα) από το απόγευμα και μετά καταναλώνω σε καθημερινή βάση αλκοόλ. Μπορώ να πιω και ένα μπουκάλι κρασί! Μπορώ να αδυνατίσω πίνοντας καθημερινά αλκοόλ;
Έλλη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Έλλη,
Σύμφωνα με τον Δείκτη Μάζας Σώματός σας, ο οποίος είναι 32,2 kg/m2 (με όρια 30-35 kg/m2) βρίσκεστε στα όρια παχυσαρκίας 1ου βαθμού με αυξημένο κίνδυνο συνοσηρότητας. Το γεγονός ότι καταναλώνετε αλκοόλ σε καθημερινή βάση είχε σαν αποτέλεσμα να σας προσθέσει τα 20 κιλά τα τελευταία 8 χρόνια καθώς καταναλώνετε μεγάλη ποσότητα αλκοόλ και 1 μόλις γραμμάριο αλκοόλ αποδίδει 7 θερμίδες, το οποίο δεν έχει καμία θρεπτική αξία διότι παρέχει αυτό που λέμε “κενές” θερμίδες. Το αλκοόλ αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου καθώς συσχετίζεται με αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης διαφόρων μορφών καρκίνου όπως του μαστού και του γαστρεντερικού αλλά και αύξηση του κινδύνου για αύξηση της αρτηριακής πίεσης και εγκεφαλικά επεισόδια. Επίσης, η τακτική κατανάλωση προκαλεί βλάβες στο νευρικό σύστημα και σε όργανα όπως το ήπαρ και το πάγκρεας ενώ παράλληλα προωθεί την ανάπτυξη της παχυσαρκίας.
Ακόμη, το αλκοόλ προκαλεί κατακράτηση υγρών, ταχύτατη αφυδάτωση και δηλητηρίαση του οργανισμού με ταυτόχρονη υπογλυκαιμία. Οπότε επειδή στη συγκεκριμένη περίπτωση επιβάλλεται η απώλεια βάρους, συστήνεται ο περιορισμός της ημερήσιας κατανάλωσης αλκοόλ σε 1 ποτό, όπου 1 γεμάτο ποτήρι κρασιού (145 ml) αντιστοιχεί σε 15 γραμμάρια αλκοόλ περίπου. Για να πετύχετε λοιπόν την απώλεια βάρους θα πρέπει πέρα από το να καταναλώνετε μέτρια ποσότητα αλκοόλ, η οποία θα σας κάνει καλό στο καρδιαγγειακό σύστημα, όταν πίνετε να πίνετε πάντα μαζί με φαγητό και ποτέ με άδειο στομάχι. Να αποφεύγετε επίσης την κατανάλωση αλκοόλ μαζί με ξηρούς καρπούς γιατί θα πιείτε και θα καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα από την επιτρεπόμενη και για να αποφύγετε την αφυδάτωση να πίνετε νερό μαζί με το αλκοόλ.
Τέλος , καλό θα ήταν να επισκεφθείτε έναν Κλινικό Διαιτολόγο-Διατροφολόγο ούτως ώστε να σας βγάλει ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής προσαρμοσμένο στις ανάγκες σας και συνδυαστικά με τις παραπάνω οδηγίες θα έχετε το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Χριστίνα Χασίζα
Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ