Μέσα από το TLIFE και συγκεκριμένα από τη στήλη του Q&A μπορείς να ενημερωθείς και να λύσεις κάθε σου πρόβλημα, που αφορά φυσικά στη διατροφή και τη δίαιτα. Η Επιστημονική Ομάδα του Δημήτρη Γρηγοράκη περιμένει τη δική σου ερώτηση και είναι έτοιμη να σου δώσει τη λύση που αναζητάς. Στείλε μας την απορία σου και λάβε άμεσα μια απάντηση από τους ειδικούς. Προς το παρόν πάμε να δούμε τι ερωτήσεις είχαν οι αναγνώστριές μας αυτήν την εβδομάδα…
*Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου κάνε “κλικ” στο banner που θα βρεις το τέλος του άρθρου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας. Είμαι 43 ετών, ζυγίζω 60 κιλά και ύψος 1,58. Το πρόβλημά μου είναι ότι έχω κατάθλιψη, παίρνω αντικαταθλιπτικά και έχω βουλιμία. Τι θα μπορούσα να κάνω για να το ελέγξω; Ευχαριστώ.
Λαμπρινή
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η συναισθηματική υπερφαγία χαρακτηρίζεται από μια ακατάσχετη επιθυμία του ατόμου να καταναλώσει φαγητό, όταν αυτό βρίσκεται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Η διαδικασία της κατανάλωσης φαγητού γίνεται πλέον ένας τρόπος διαφυγής ή περισπασμού από το πρόβλημα που απασχολεί το άτομο.
Η συμπεριφορά της υπερφαγίας, που μπορεί να είναι συνειδητή ή μη, αποτελεί μία από τις πιο συχνές διατροφικές διαταραχές. Η υπερβολική κατανάλωση φαγητού που παρατηρείται στην περίπτωση της συναισθηματικής υπερφαγίας οδηγεί σε αύξηση σωματικού βάρους και παχυσαρκίας. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο δύσκολο, αν ληφθεί υπόψη ότι σε αυτή τη διατροφική διαταραχή γίνεται επιλεκτική κατανάλωση τροφίμων, συνήθως πλούσιων σε θερμίδες (π.χ γλυκά, λιπαρά φαγητά & αλμυρά εδέσματα).
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Επιπλέον, φαίνεται ότι ορισμένα τρόφιμα έχουν εθιστικές ιδιότητες. Συγκεκριμένα, η σοκολάτα, είναι πιθανόν να απελευθερώνει στον οργανισμό πολύ μικρές ποσότητες ουσιών, όπως τα οπιοειδή. Οι ουσίες αυτές προκαλούν προσωρινή ευχαρίστηση και βελτίωση της κακής ψυχολογικής κατάστασης του ατόμου. Η έστω και προσωρινή ανακούφιση από άσχημα συναισθήματα λόγω της κατανάλωσης εδεσμάτων, ιδιαίτερα πλούσιων σε θερμίδες, οδηγεί το άτομο στη συναισθηματική υπερφαγία.
Ωστόσο, η ανακούφιση είναι προσωρινή, μιας και με το πέρας κατανάλωσης φαγητού το ενδιαφέρον του ατόμου επανέρχεται στα προβλήματά του. Από την άλλη, πολλές φορές παρατηρείται υπερβολική αύξηση σωματικού βάρους σε βαθμό παχυσαρκίας, που συνοδεύεται με νέα, άσχημα ψυχολογικά αισθήματα λόγω κακής εικόνας σώματος.
Στη συναισθηματική υπερφαγία, είναι δυνατόν να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα ελέγχου της διατροφικής συμπεριφοράς. Είναι σημαντικό οι άνθρωποι να μάθουν να αναγνωρίζουν την πραγματική πείνα από τη συναισθηματική ανάγκη. Η αναγνώριση των συνθηκών κάτω από τις οποίες αρχίζουν να τρώνε γρήγορα και υπερβολικά, μπορεί να τους επιτρέψει να αναπτύξουν αντιστάσεις κατά της συναισθηματικής υπερφαγίας. Σε αυτό θα βοηθούσε η καταγραφή για μερικές μέρες του πότε, τί, και πόσο τρώνε. Ταυτόχρονα, η καταγραφή των συναισθημάτων τους, όταν καταναλώνουν τα φαγώσιμα, θα τους επιτρέψει να αναγνωρίζουν τις καταστάσεις εκείνες που τους ωθούν στην υπερφαγία.
Καλό είναι, επίσης, να περιορίζεται η αποθήκευση ή η αγορά γλυκών, λιπαρών και αλμυρών εδεσμάτων, τα όποια έχει κάποιος την τάση να καταναλώνει, σε στιγμές συναισθηματικής υπερφαγίας. Ακόμη, όταν υπάρχει η ακατάσχετη επιθυμία να καταναλώσει κάτι, είναι προτιμότερο να επιλέγει τρόφιμα χαμηλά σε θερμίδες και λιπαρά. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φρέσκα φρούτα ή λαχανικά, τα μικρά και συχνά γεύματα, τα τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες, τα γαλακτοκομικά χαμηλής περιεκτικότητας σε λίπος, συμβάλλουν στην καταπολέμηση της συναισθηματικής υπερφαγίας.
Επίσης, η ξεκούραση, ο καλός ύπνος και η τακτική σωματική άσκηση βοηθούν το σώμα να είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση και το προστατεύουν από την ψυχολογική καταπόνηση, απομακρύνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης της συναισθηματικής υπερφαγίας.
Τέλος, η πλήρης αντιμετώπιση της συναισθηματικής υπερφαγίας συνιστά την παρακολούθηση από εξειδικευμένο ψυχολόγο στο αντικείμενο των διατροφικών διαταραχών.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Τελευταία όλο και περισσότεροι διαιτολόγοι μιλούν για τη διαλειμματική δίαιτα. Τελικά να τρώμε πλούσιο πρωινό ή ΚΑΘΟΛΟΥ πρωινό; Ευχαριστώ πολύ.
Κάτια
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Το πρωινό αποτελεί το πιο σημαντικό γεύμα κατά τη διάρκεια της μέρας με δεδομένο ότι συμβάλλει στην αναπλήρωση των αποθηκών ενέργειας (γλυκόζη), οι οποίες είναι περιορισμένες όταν ξυπνάμε.
Ο σημαντικός ρόλος του πρωινού αποδίδεται με την αγγλική λέξη Breakfast (πρωινό) è Break–fast, δηλαδή «σπάζω τη νηστεία». Αυτό ακριβώς, δηλαδή, το οποίο επιτυγχάνεται με την κατανάλωση πρωινού γεύματος.
Επιπλέον, ένα σωστό πρωινό πρέπει να συμπεριλαμβάνει υδατάνθρακες (ψωμί, φρούτα, δημητριακά, μέλι), πρωτεΐνες (αυγό, τυρί, γαλοπούλα, γάλα, γιαούρτι) και ω3-καλά λιπαρά (ταχίνι, μαλακή μαργαρίνη).
- Πέντε λόγοι για τους οποίους πρέπει να τρώμε πρωινό:
- Αναπλήρωση αποθηκών ενέργειας.
- Επάρκεια θρεπτικών συστατικών
- Διεύρυνση της πνευματικής απόδοσης.
- Ισορροπημένη πρόσληψη τροφής κατά τη διάρκεια της μέρας.
- Καλύτερο σωματικό βάρος, αφού περιορίζονται τα τσιμπολογήματα μέσα στην ημέρα.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Όταν ξυπνώ στις 6 το πρωί και επιστρέφω στις 3 το απόγευμα, πόσα γεύματα πρέπει να κάνω και τι ώρες; Πρωινό και δεκατιανό μόνο δεν γίνεται γιατί είναι πολλές οι ώρες. Και κάτι τελευταίο… τελικά μόλις ξυπνάμε και πίνουνε καφέ χωρίς πρωινό κάνουμε ζημιά στο στομάχι;
Βαρβάρα
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η συχνότητα των γευμάτων είναι καλό να γίνεται ανά 3ωρο, που έχει συνδεθεί με το συγχρονισμό της έκκρισης των ορμονών που ρυθμίζουν την πείνα και τον κορεσμό. Άρα, αν ξυπνάς τόσο νωρίς είναι σημαντικό να ακολουθείς τουλάχιστον 3 γεύματα μέχρι την ώρα που τελειώνεις τη δουλειά σου. Γενικότερα, η λήψη οποιοδήποτε υγρών είναι καλό να γίνεται με γεμάτο στομάχι, προκειμένου να αποφύγεις γαστρεντερικές ενοχλήσεις όπως πρήξιμο, τυμπανισμό, παλινδρόμηση.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Έχω ακούσει ότι θα πρέπει μόνη μου να βρω τι τροφές που με πειράζουν. Θέλω λοιπόν να ρωτήσω το εξής: πόση ώρα μετά την κατανάλωση της τροφής μπορεί να αρχίσουν οι ενοχλήσεις (φούσκωμα κ.λ.π.); Δηλαδή αν νιώσω περίεργα το βράδυ θα φταίει το βραδινό ή το μεσημεριανό γεύμα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Δυστυχώς η ερώτησή σου είναι πολύ γενική και δεν είναι εύκολο να απαντηθεί, δεδομένου ότι οι γαστρεντερικές ενοχλήσεις μπορεί να οφείλονται στην αλληλεπίδραση όλων των τροφών που κατανάλωσες καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Καλό θα ήταν να επισκεφθείς κάποιον γαστρεντερολόγο αν έχεις συχνές ενοχλήσεις στο έντερο ή στο στομάχι σου και στη συνέχεια με την καθοδήγηση ενός πτυχιούχου διατροφολόγου να οργανώσεις τα γεύματα και τους συνδυασμούς τροφών προκειμένου να ανακουφιστείς από τα δυσάρεστα συμπτώματα.
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Γεωργία Καπώλη
Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ