Ο Δημήτρης Γρηγοράκης και η ομάδα των ειδικών απαντούν σε ερωτήσεις… περί δίαιτας!

Μέσα από το TLIFE και συγκεκριμένα από τη στήλη του Q&A μπορείς να ενημερωθείς και να λύσεις κάθε σου πρόβλημα, που αφορά φυσικά στη διατροφή και τη δίαιτα. Η Επιστημονική Ομάδα του Δημήτρη Γρηγοράκη περιμένει τη δική σου ερώτηση και είναι έτοιμη να σου δώσει τη λύση που αναζητάς. Στείλε μας την απορία σου και λάβε άμεσα μια απάντηση από τους ειδικούς. Προς το παρόν πάμε να δούμε τι ερωτήσεις είχαν οι αναγνώστριές μας αυτήν την εβδομάδα…

*Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου κάνε “κλικ” στο banner που θα βρεις το τέλος του άρθρου

ΕΡΩΤΗΣΗ
Έχω ένα 1,64 ύψος και είμαι 56 ετών. Ήμουν 76 κιλά. Με δίαιτα που κάνω με διατροφολόγο εδώ και δύο μήνες έχω χάσει 6,200γρ. Δεν έχω χάσει όμως καθόλου σπλαχνικό λίπος. Ξεκίνησα στο 8 και συνεχίζω να βρίσκομαι στο 8. Επίσης κάθε μέρα κάνω το λιγότερο από 7χιλ. έως 10χιλ. και 300 κοιλιακούς. Βέβαια πάντα ασχολιόμουν με τη γυμναστική από μικρή. Πίνω καθημερινά 10 με 12 ποτήρια νερό. Τι να κάνω; Έχω απογοητευτεί, Ευχαριστώ.
Χριστίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Ο ρυθμός απώλειας τοπικού λίπους είναι ανεξάρτητος της συνολικής μείωσης κιλών και δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί σε πόσο χρονικό διάστημα θα επιτευχθεί. Συνοπτικά, η μείωση κοιλιακού λίπους θα μπορούσε να ενισχυθεί από τις ακόλουθες διατροφικές οδηγίες:

  • Να πίνεις καθημερινά 3-4 ποτήρια πράσινο τσάι (οι κατεχίνες ενισχύουν το μεταβολισμό και συμβάλουν στην μείωση του κοιλιακού λίπους).
  • Κατανάλωσε καθημερινά τρόφιμα ολικής αλέσεως (υπάρχει συσχέτιση κατανάλωσης τροφίμων ολικής αλέσεως και μείωσης περιμέτρου κοιλιάς).
  • Κατανάλωσε καθημερινά 3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά.
  • Καταναλώνετε 2-3 φορές εβδομαδιαία ψάρια και καθημερινά 30 γραμμάρια ανάλατων ξηρών καρπών (τα ω3 λιπαρά βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη η οποία βοηθά στην μείωση του λίπους της κοιλιάς).
  • Να αποφεύγεις τρόφιμα με αυξημένο γλυκαιμικό δείκτη, όπως γλυκά, λευκό ρύζι, ψωμί.
  • Να καταναλώνεις μέχρι 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Θα ήθελα μερικά “έξυπνα” σνακ για τις ώρες που με πιάνουν λιγούρες. Επίσης θα ήθελα να μου πείτε τι μπορώ να κάνω ώστε να μην καταφεύγω σε υπερκατανάλωση φαγητού το βράδυ.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σε ώρες τσιμπολογήματος επέλεξε ελαφριά και υγιεινά σνακ όπως για παράδειγμα φρούτα (εύκολη εναλλακτική είναι η μπανάνα, τα μανταρίνια, τα αποξηραμένα σύκα ή δαμάσκηνα ή σταφίδες), 1 γιαούρτι ημίπαχο με ανάλατους ξηρούς καρπούς και κανέλα, μπαστουνάκια από καρότα και αγγούρια, 1 ζελέ φρούτων light, 1 μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως ή παξιμάδια κρίθινα ολικής αλέσεως με τυρί και ντοματίνια.

Όσον αφορά στη νυχτερινή υπερφαγία είναι σημαντικό να ακολουθείς συχνότητα γευμάτων καθόλη τη διάρκεια της υπόλοιπης μέρας, προκειμένου να μειωθεί η όρεξή σου και να διατηρηθούν σταθερά τα επίπεδα σακχάρου αίματος, πού όταν μένεις νηστική κάνεις υπογλυκαιμίες και καταφεύγεις σε τσιμπολογήματα κυρίως το βράδυ.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Θέλω να αδυνατίσω αλλά δεν τα καταφέρνω γιατί δεν μπορώ να μειώσω την ποσότητα φαγητού που τρώω. Τι μπορώ να κάνω για αυτό;
Έλενα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών και η απώλεια βάρους χρειάζονται χρόνο και εξαρτάται από την εφαρμογή των ακόλουθων βασικών διατροφικών οδηγιών:

  • Ξεκίνα τη μέρα σου με ένα πλούσιο πρωινό για παράδειγμα γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως, ανάλατους ξηρούς καρπούς και αποξηραμένα φρούτα ή 1 ποτήρι χυμό με μία φέτα ψωμί πολύσπορο ή 2 φρυγανιές σικάλεως με μέλι ή μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη.
  • Εφάρμοσε μικρά και συχνά γεύματα (κάθε 2 ½ – 3 ώρες περίπου) ώστε να μένει σε εγρήγορση ο μεταβολικός ρυθμός και να μην αδρανεί.
  • Μάσησε καλά και αργά τη τροφή.
  • Ξεκίνα το γεύμα από τη σαλάτα και στη συνέχεια προς το κυρίως γεύμα.
  • Να πίνεις 8-10 ποτήρια υγρών/ημέρα (νερό, χυμοί, ημίπαχο γάλα, ρόφημα κρόκου Κοζάνης, ελληνικός ή στιγμαίος καφές, τσάι).
  • Σε ώρες τσιμπολογήματος επέλεξε ελαφριά και υγιεινά σνακ όπως για παράδειγμα 1 φρουτοσαλάτα, 1 γιαούρτι ημίπαχο με ανάλατους ξηρούς καρπούς και κανέλα, μπαστουνάκια από καρότα και αγγούρια, 1 ζελέ φρούτων ή 1 μπάρα δημητριακών ολικής αλέσεως.
  • Εμπλούτισε τη διατροφή σου με διάφορα μπαχαρικά και βότανα και περιορίζοντας το αλάτι.
  • Κράτα ένα ημερολόγιο καταγραφής γευμάτων ώστε να βλέπεις στο σύνολο της ημέρας τις ποσότητες που έχεις καταναλώσει. Αυτή η προσπάθεια βοηθάει σημαντικά στο να διατηρήσεις το βάρος σου σε βάθος χρόνου.
  • Σημαντική είναι και η αύξηση της φυσικής σου δραστηριότητας τουλάχιστον 30-40 λεπτά την ημέρα.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Μπορείτε να μου δώσετε μερικά διατροφικά tips για να μειωθεί η ακμή μου;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η ακμή είναι ένα δερματικό πρόβλημα που απασχολεί πολλά άτομα και κυρίως τους έφηβους. Οι αιτίες μπορεί να είναι ορμονικές αλλά και διατροφικές. Ορμονικά, η εμφάνιση της ακμής είναι η εκδήλωση των ορμονικών αλλαγών που συντελούνται στο σώμα και συνδέεται με την αύξηση των ανδρογόνων στο αίμα, που με τη σειρά τους θα δράσουν στους σμηγματογόνους αδένες και στους θύλακες των τριχών.

Διατροφικά, έχει παρατηρηθεί σε πολλές έρευνες ότι η αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, προς το χειρότερο, συμβάλλει στην εμφάνιση της ακμής. Αναφορικά, το λίπος είναι ένα θρεπτικό συστατικό που είναι απαραίτητο να υπάρχει σε ποσοστό 30-35% στην ημερησία κατανάλωση των τροφίμων ώστε να εξασφαλιστεί η ενέργεια που είναι απαραίτητη για την καθημερινή μας ζωή. Αυτός είναι ο λόγος που το λίπος χωρίζεται σε “κακό” που είναι τα κορεσμένα λιπαρά και trans λιπαρά και σε “καλό” που είναι τα γνωστά ω-3 και ω-6 που συμβάλουν στην σωστή υγεία και ευεξία του ανθρώπινου οργανισμού αλλά και του δέρματος. Συνεπώς, η αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία εντοπίζονται σε τρόφιμα όπως αρνί, κατσίκι, τηγανητά τρόφιμα, συμβάλλουν στην εμφάνιση της ακμής. Αντίθετα, η αυξημένη κατανάλωση των μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, που τα συναντάμε σε τρόφιμα όπως το ελαιόλαδο, τα ψάρια, τα ιχθυέλαια και οι μαλακές μαργαρίνες, βελτιώνουν τα συμπτώματα της ακμής και πολλές φορές την αποτρέπουν να αναπτυχθεί.

Προς την ίδια κατεύθυνση, έχουν γίνει έρευνες πάνω σε τρόφιμα με αυξημένο γλυκαιμικό δείκτη, αν δηλαδή επιδεινώνουν την εμφάνιση της ακμής ή όχι. Αρχικά να αναφέρουμε ότι γλυκαιμικός δείκτης σε ένα τρόφιμο, είναι η ταχύτητα της γλυκόζης με την οποία μεταφέρεται στο αίμα αλλά και η ποσότητά της από το τρόφιμο που καταναλώνεται. Αποδείχθηκε λοιπόν σε μια συγκεκριμένη έρευνα ότι άτομα που κατανάλωναν τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (π.χ. άσπρο ψωμί, γλυκά), είχαν μεγαλύτερη εμφάνιση ακμής σε σύγκριση με τα άτομα που η διατροφή τους χαρακτηριζόταν από υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεϊνες και χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη, όπως ψάρια, ψωμί πολύσπορο, ζυμαρικά/δημητριακά ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι και φρούτα.

Τέλος, ας απενεχοποιήσουμε τη σοκολάτα που πολλοί πιστεύουν ότι προκαλεί την εμφάνιση της ακμής, καθώς σύμφωνα με πολλές έρευνες δεν έχει αποδειχθεί κάτι τέτοιο.

Τι πρέπει λοιπόν να καταναλώνουμε έτσι ώστε να προληφθεί αλλά και να αντιμετωπισθεί η ακμή; Διαμορφώνοντας το καθημερινό μας μενού, καλό είναι να καταναλώνουμε άπαχα γαλακτοκομικά, να προτιμούμε την κατανάλωση άσπρου κρέατος όπως είναι το κοτόπουλο, η γαλοπούλα και το ψάρι και η κατανάλωση του κόκκινου κρέατος να περιοριστεί στη 1 φορά την εβδομάδα. Επιπλέον, η διατροφή μας να εμπλουτιστεί με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες Β, των οποίων πηγές αποτελούν τα δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, τα μανιτάρια, τα καρύδια, ο σολομός, το κοτόπουλο, η μπανάνα, το μοσχάρι, το ρύζι, το αυγό, το λάχανο, τα φιστικιά και τα φασόλια. Τέλος, πολύ ωφέλιμη είναι η βιταμίνη C στο μπρόκολο, στο πεπόνι, στο ακτινίδιο, στα πορτοκάλια, στις κόκκινες πιπεριές και στις φράουλες.

 

Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Γεωργία Καπώλη

Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

 

And More

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232164