Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
Ερώτηση:
“Κύριε Μαζάνη, σας είχα ρωτήσει για το γιο μου, ο οποίος εδώ και έξι μήνες αρρωσταίνει κάθε μηνά με ιώσεις του ανώτερου αναπνευστικού. Μου είπατε να ψάξω τι μπορεί να τον ενοχλεί και αρρωσταίνει. Έχουμε μετακομίσει σε νησί από την Αθήνα, το σπίτι έχει πολλή υγρασία, αλλά και της Αθήνας είχε και δεν αρρώσταινε έτσι. Κάνει παρέα με παιδάκια, πάει παιδικό. Όχι, δεν τον ντύνω υπερβολικά, αντιθέτως… δεν ιδρώνει. Δεν ξέρω τι άλλο να σκεφτώ… Όταν έρθω Αθήνα να σας τον φέρω να τον εξετάσετε; Τον είχατε εξετάσει όταν γεννήθηκε στο Ιασώ. Ψάχνω μια εξήγηση, πάλι έκανε οξεία αμυγδαλίτιδα, δεύτερη φορά, η πρώτη ήταν τον Αύγουστο. Και εγώ πιστεύω ότι κάτι τον ενοχλεί, αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τι είναι αυτό.”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, υπάρχουν στοιχεία που δημιουργούν συνθήκες, ώστε το μωρό σου να αρρωσταίνει συχνότερα από αυτό που νομίζεις ότι θα ήταν “φυσιολογικό”. Πρώτον, το νησί σίγουρα έχει πιο αυξημένη υγρασία από την Αθήνα και για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα (χειμώνα-καλοκαίρι). Δεύτερον, κάνει παρέα με πολλά παιδάκια και πηγαίνει παιδικό σταθμό. Κάθε μέρα έρχεται σε επαφή με πολλά και διαφορετικά μικρόβια. Έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να αρρωσταίνει και πριν να αναρρώσει πάλι “κολλάει” κάτι άλλο. Ίσως και το μωρό σου να είναι λίγο πιο ευαίσθητο από άλλα παιδάκια και γι’ αυτό να αρρωσταίνει πιο συχνά. Τα πιο σωστά προληπτικά μέτρα είναι να φροντίσεις να μην έρχεται σε επαφή με πολλά παιδάκια, ειδικά κατά τους χειμερινούς μήνες, και, αν είναι δυνατόν, να βάλεις στο σπίτι σου έναν αφυγραντήρα για να μειωθεί η υγρασία στο χώρο που βρίσκεται το παιδί.
Ερώτηση:
“Kύριε Μαζάνη, για άλλη μια φορά θέλω τη γνώμη σας. Ο γιος μου, πέντε ετών σήμερα, είχε δύο επεισόδια πυρετικών σπασμών στην ίδια ίωση μέσα σε ένα 24ωρο σε ηλικία 22 μηνών και ένα status epilepticus, ενώ νοσούσε από γαστρεντερίτιδα (αδενοϊός) και ήταν απύρετο, σε ηλικία 35 μηνών. Λόγω του status τον κάλυψαν με keppra (4ml ημερησίως), ενώ όλες οι εξετάσεις (εγκεφαλογραφήματα και μαγνητική) είναι καθαρές. Σε λίγους μήνες θα διακόψουμε την αγωγή επιτέλους… Πόσο πιθανό είναι το παιδί να έχει επιληψία. Ο παιδονευρολόγος δεν μας μιλάει ξεκάθαρα. Επίσης, έχει περάσει ιωσούλες και δεν το έχει ξαναπαρουσιάσει. Θεωρείτε πως μετά τα πέντε έτη το ξεπερνούν; Πρεπει να τον προστατεύω κάπως από τις ιώσεις; Ευχαριστώ. “
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, όπως σίγουρα θα έχεις ενημερωθεί, ως πυρετικοί σπασμοί ορίζονται οι κρίσεις που κάνει ένα παιδί κάτω των πέντε ετών και φυσικά όταν έχει πυρετό. Αν συνεχίσει να κάνει σπασμούς και πάνω από αυτή την ηλικία, τότε θα πρέπει να ψάξετε και για άλλες αιτίες, πιο σοβαρές, όπως για παράδειγμα αν πρόκειται για επιληψία. Είναι πολύ θετικό ότι οι εργαστηριακές εξετάσεις είναι φυσιολογικές, όμως κανείς δεν μπορεί να σε διαβεβαιώσει ότι το παιδί σου δεν θα ξανακάνει σπασμούς. Και αυτό, διότι το κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Σε αυτές τις περιπτώσεις δεν έχουμε να κάνουμε με ασθένεια, αλλά με ασθενείς. Καταλαβαίνω την αγωνία σου, αλλά θα πρέπει να περιμένεις και το μέλλον θα δείξει. Έτσι κι αλλιώς, δεν θα μπορούσες να κάνεις τίποτα άλλο αν το ήξερες από τώρα, χωρίς το παιδί να έχει συμπτώματα. Έχεις σίγουρα κάποιες μικρές πιθανότητες να είσαι στην “κακή περίπτωση”, όμως σκέψου πόσα παιδιά αυτή τη στιγμή, ενώ φαινομενικά είναι υγιή, στο μέλλον θα κάνουν επιληψία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση:
“Αγαπητέ γιατρέ, θα ήθελα να ρωτήσω και εγώ με τη σειρά μου κάτι. Γέννησε ένα κοριτσάκι στις 10 Σεπτεμβρίου, στις 38 εβδομάδες και έξι ημέρες, με βάρος 2,790 και ύψος 49 cm και θα ήθελα να μου πείτε τη γνώμη σας, εάν είναι καλό το ύψος και το βάρος ή όχι.”
Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, θα ήταν λίγο καλύτερα να γεννιόταν λίγο μεγαλύτερο σε διαστάσεις βάρους και ύψους, αλλά μην ανησυχείς. Αν οι αιτίες δεν οφείλονταν στον οργανισμό του μωρού σου, αλλά σε άλλους παράγοντες (ωριμότητα της μήτρας σου και του πλακούντα, της διατροφής σου κλπ), τότε το μωρό σου θα μεγαλώσει κανονικά και θα αποκτήσει το βάρος και το ύψος που θα έπρεπε να είχε.
Ερώτηση:
“Είναι απαραίτητο σε ένα μωράκι οκτώ μηνών να δώσω βρεφικό γιαουρτάκι ή μπορώ να επιλέξω ένα απλό πλήρες αγελαδινό ή κατσικίσιο γιαούρτι;”
Απάντηση:
Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το βρεφικό γιαουρτάκι. Σε γενικές γραμμές, προτείνουμε κανονικό γιαούρτι (όχι επιδόρπιο γιαουρτιού) και να μην έχει πάρα πολλά λιπαρά, ειδικά αν έχουμε ένα παιδί με πρόβλημα στο βάρος του. Οδηγός μας είναι και η γεύση που του αρέσει. Νομίζω πως ένα γιαούρτι γύρω στα 4-5 100% σε λιπαρά είναι πολύ καλό.
Ερώτηση:
“Γεια σας κύριε Μαζάνη, η κορούλα μου είναι 15 μηνών και όταν την εξέτασε ο γιατρός, είδε πως έχει φύσημα στην καρδιά. Θα μπορούσατε να μου πείτε από τι προκαλείται, αν θα περάσει ποτέ και αν μπορώ να κάνω κάτι;”
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, τα καρδιακά φυσήματα διακρίνονται σε πολλές κατηγορίες. Από τα απλά και λεγόμενα λειτουργικά φυσήματα μέχρι και παθήσεις των βαλβίδων. Για να ξέρεις ακριβώς τι συμβαίνει, θα πρέπει να κάνεις ένα τρίπλέξ καρδιάς και να το δει ένας καρδιολόγος για παιδιά, ώστε να ενημερωθείς αν είναι κάτι σοβαρό ή όχι.
Ερώτηση:
“Καλήμερα κύριε Μαζάνη, με απασχολεί το εμβόλιο της γρίπης. Αποφάσισα να το κάνω φέτος στο γιο μου που είναι πέντε ετών και πάει στο νηπιαγωγείο, γιατί έχω βρέφος στο σπίτι. Πιστεύετε ότι κάνω καλά; Η παιδίατρος μου είπε ότι πρέπει να κάνω δύο δόσεις, γιατί είναι πρώτη φορά. Ισχύει αυτό; Με φοβίζει λίγο σαν εμβόλιο και φέτος περιεχέι, όπως μου είπαν, τέσσερις ιούς. Θα ήθελα τη γνώμη σας. Ευχαριστώ.”
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, η παιδίατρός σου έχει απόλυτο δίκιο. Πρέπει να κάνει το εμβόλιο και μάλιστα καλό θα ήταν να το κάνετε και όσοι έρχεστε σε επαφή με το νεογέννητο. Το εμβόλιο είναι ασφαλές.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ!
Φωτογραφία εξωφύλλου: iStock
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ