Ο παιδίατρος του TLIFE, Δρ. Σπύρος Μαζάνης, πιστός στο ραντεβού του απαντά στις ερωτήσεις των γονιών κάθε εβδομάδα!
Ερώτηση:
“Έχω μια μπεμπούλα τεσσάρων μηνών. Την θηλάζω αποκλειστικά. Αυτό που με αγχώνει είναι οι κενώσεις της. Ενώ ήταν κανονικές, από τα τέλη Αυγούστου άρχισε να τα κάνει ανά πέντε ημέρες, μετά ανά επτά και τώρα ανά δέκα ίσως και δώδεκα. Τελευταία φορά έκανε στις 5 του μήνα με τη βοήθεια υπόθετου και μετά από 10 μέρες. Στις 12 του μήνα ξαναέκανε χωρίς βοήθεια, αλλά πολύ λίγα. Από τότε μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει. Είναι ευδιάθετη, η κοιλίτσα της δεν είναι πρησμένη και τρώει κανονικά. Η παιδίατρος μου λέει ότι δεν ανησυχούμε. Είναι φυσιολογικό όλο αυτό;”
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, τα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά μπορεί να κάνουν 10 κενώσεις την ημέρα, αλλά μπορεί να κάνουν και μια κένωση κάθε τρεις με τέσσερις ημέρες. Μερικά μωρά ίσως να κάνουν και κάθε εβδομάδα ή και κάθε 10-15 ημέρες. Αν τα κακά τους δεν είναι σκληρά σαν της κατσίκας και αν το παιδί δεν υποφέρει και μεγαλώνει κανονικά, τότε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και να μην ανησυχείς.
Ερώτηση:
“Η κορούλα μου είναι 18 μηνών και κάθε φορά που τρώει, ρεύεται συνέχεια και μετά από τέσσερις ή πέντε ώρες. Δεν την ταΐζω συχνά, γιατί βλέπω πως δεν χωνεύει εύκολα. Από μικρή, όταν ακόμα θήλαζε αποκλειστικά, το ίδιο, πάντα πολύ ρεύονταν. Ο παιδίατρος μου είχε πει πως ίσως να μην χωνεύει το γάλα και όταν θα αρχίσει να τρώει δεν θα θέλει γάλα, αλλά εκείνη το θέλει και το ζητάει. Γεννήθηκε 3.200 βάρος και 50 εκατοστά ύψος και τώρα είναι 11.200 και 85 εκατοστά. Χρειάζεται να κάνω εξετάσεις για το πεπτικό σύστημα ή όσο αναπτύσσεται καλά να το αμελήσω;”
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, θα σου πρότεινα να έκανες μια δοκιμή: να περάσει ένα εικοσιτετράωρο και να μην φάει καθόλου γάλα και γαλακτοκομικά. Έτσι θα δούμε αν είναι τα γάλα που δημιουργεί το ρέψιμο ή όχι. Αν είναι το γάλα, τότε να δοκιμάσεις ένα ελεύθερο λακτόζης, διότι μπορεί να έχει μια δυσανεξία στο αγελαδινό γάλα και γι’ αυτό να έχει πεπτικές διαταραχές.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση:
“Καλημέρα κ. Μαζάνη και ευχαριστούμε για το έργο σας. Θα ήθελα να σας ρωτήσω για τη μικρή μου, που είναι 15 μηνών και μισό και λέει περίπου 15 λέξεις και κάνει πέντε ήχους ζώων. Θεωρείτε ότι είναι ικανοποιητικά και πόσες θα πρέπει να λέει μέχρι τους δεκαοχτώ μήνες; Διαβάζουμε πολλά στο ίντερνετ και έχουμε μπερδευτεί και θα θέλαμε τη γνώμη ενός ειδικού που εμπιστευόμαστε. Ο παιδίατρός μας είπε ότι είμαστε πολύ καλά, αλλά σίγουρα θα θέλαμε μια δεύτερη γνώμη. Σας ευχαριστώ.”
Απάντηση:
Αγαπητή μανούλα, το φυσιολογικό φάσμα της ομιλίας των μωρών ποικίλει. Εξαρτάται και από την κληρονομικότητα, αλλά και από το περιβάλλον στο οποίο ζει, αλλά και από τα ερεθίσματα που παίρνει. Σε γενικές γραμμές, ένα μωρό μέχρι 18-20 μηνών θα πρέπει να λέει 10-15 λέξεις. Μετά τους 22 μήνες βάζει δυο λέξεις μαζί και μετά τους 24 μήνες βάζει τρεις λέξεις μαζί και κάνει μια μικρή πρόταση.
Ερώτηση:
“Γιατρέ καλησπέρα. Έχω ένα κοριτσάκι τριών ετών και πριν από περίπου ένα χρόνο, εκεί που καθόταν και έπαιζε, άρχισε να κλαίει πολύ και έπιανε το κεφαλάκι της από πίσω αριστερά, μεταξύ αυτιού και αυχένα. Αυτό κράτησε για ένα λεπτό, σαν κάποιος να το χτύπησε από πίσω. Τίποτα άλλο, μόνο αυτό και μετά ήταν μια χαρά, σαν να μην έγινε τίποτα. Αυτό το ξανάκανε μετά από μια εβδομάδα, το ίδιο ακριβώς, και την πήγα σε ΩΡΛ και στον παιδίατρο, οι οποίοι μου είπαν ότι δεν βλέπουν κάτι, αφού δεν έχει και κανένα άλλο σύμπτωμα. Τώρα, μετά από ένα χρόνο, εκεί που καθόταν και έτρωγε, έστριψε και το ξαναέκανε, ακριβώς το ίδιο, αλλά τώρα μου έδειξε τον αυχένα ψηλά αριστερά. Το είδε πάλι ορθοπεδικός και μου είπε ότι δεν βλέπει κάτι. Τι να κάνω;”
Απάντηση:
Έχει μεγάλη σημασία αν ξέρεις αν κατά τη διάρκεια του επεισοδίου έχει καλό επίπεδο συνείδησης. Αν, δηλαδή, το παιδί επικοινωνεί με το περιβάλλον. Το πιο εύκολο που μπορώ να σκεφτώ, είναι ότι ίσως να έχει κάποιο αντανακλαστικό πόνο από τα δόντια, που λογικά βγάζει ακόμη σε αυτή την ηλικία. Επίσης, θα μπορούσε να είναι ένα τικ σε κάτι που το ενοχλεί. Αν, όμως, το συνεχίσει και δεν μπορείτε να το ερμηνεύσετε, τότε το επόμενο βήμα θα ήταν να το δει ένας νευρολόγος για παιδιά, για να αξιολογήσει αν προέρχεται από κάποια διαταραχή του νευρικού συστήματος.
Ερώτηση:
“Γιατρέ, έχω ένα μωράκι 10μηνων. Εδώ και μια εβδομάδα, έχει πολλή καταρροή και του κάνω όσο μπορώ ρινοπλύσεις και μπάνιο με υδρατμούς. Τις τελευταίες δύο ημέρες, όμως, ακούγεται στην εκπνοή του βραχνάδα και λόγω μυξούλας μαζεύει φλέμα στο λαιμό και το βράδυ δεν μπορεί να αναπνεύσει και βήχει πολύ. Τι θα μπορούσα να κάνω;”
Απάντηση:
Αγαπητή φίλη, μπορείς να βάλεις έναν υγραντήρα με νερό και μια-δυο σταγόνες έλαιο ευκαλύπτου στο δωμάτιο που βρίσκεται το μωρό σου και με αυτό τον τρόπο θα ανοίξει η μυτούλα του. Επίσης, μπορείς να του κάνεις στη μυτούλα και πλύσεις με θαλασσινό νερό, αποστειρωμένο, σε μορφή σπρέι.
Ερώτηση:
“Κύριε Μαζάνη γεια σας! Έχω την εξής ερώτηση: γιος μου έκανε το εμβόλιο της ιλαράς, ερυθράς, παρωτίτιδας, ανεμοβλογιάς, τη δεύτερη δόση νωρίτερα λόγω της έξαρσης της ιλαράς. Μετά από πέντε ημέρες αρρώστησε με οξεία αμυγδαλίτιδα και πήρε αντιβίωση λόγω υψηλού πυρετού (40). Η ερώτηση είναι αν το εμβόλιο εξαιτίας της αρρώστιας πήγε χαμένο.”
Απάντηση:
Και βέβαια όχι! Δεν έχει καμία σχέση αυτό που περιγράφεις με την επιτυχία του εμβολιασμού. Θα κάνεις κανονικά και τη δεύτερη δόση.
ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΤΕ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΑΣ ΣΤΟ ΔΡ. ΣΠΥΡΟ ΜΑΖΑΝΗ; ΠΑΤΗΣΤΕ ΣΤΟ BANNER ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ!
Φωτογραφία εξωφύλλου: iStock
Επιμέλεια κειμένου: Νίκη Κλεισούρα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ