ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση
Καλησπέρα. Είμαι 1,60 και ζυγίζω λιγότερο από 44kg. Γενικά προσέχω τη διατροφή μου και δεν μπορώ να πω ότι στερούμαι κιόλας. Κάνω 5 γεύματα ισορροπημένα και οι μερίδες νομίζω ότι είναι κανονικές. Αντί να βάλω κιλά έχασα κιόλας 1! Γιατί συμβαίνει αυτό; Θυρεοειδή δεν έχω γιατί έκανα πρόσφατα εξετάσεις!
Ευχαριστώ, Maria
Απάντηση
Αγαπητή Maria,
Στην περίπτωσή σου χρειάζεται παρακολούθηση από κάποιον ειδικό (κλινικό διατροφολόγο & γιατρό ταυτόχρονα). Ωστόσο δώσε έμφαση στα παρακάτω:
– Να αυξήσεις: χυμούς, γάλα πλήρες – σοκολατούχο.
– Κατανάλωση σνακ: μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως, cream crackers σίκαλης, μπισκότα, ρυζογκοφρέτες, φρούτα, κρέμες, γάλα, ρυζόγαλο , γιαούρτι, χυμοί.
– Καθημερινή κατανάλωση ξηρών καρπών
– Καθημερινά να τρως 1-2 μπανάνες
– Τα φαγητά σου να τα συνοδεύεις πάντα με ψωμί και ελιές
– Πριν τον ύπνο να πίνεις 1 ποτήρι γάλα
– Το κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι να τα συνοδεύεις πάντα με ελιές και τυρί και ρύζι ή μακαρόνια ή πατάτες
– Να τρως το βράδυ το ίδιο φαγητό με το μεσημεριανό
– Μετά το φαγητό να πίνεις 1 ποτήρι χυμό ή να τρως 1 φρούτο
– Να τρως σιγά και να μασάς καλά
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ερώτηση
Είμαι 14 χρονών, 85 κιλά και 1,70 μέτρα. Πώς μπορώ να χάσω γρήγορα κιλά χωρίς να τα ξαναβάλω;
Σταυρούλα
Αγαπητή Σταυρούλα,
Καταλαβαίνω την ανυπομονησία σου, απλά πρέπει να καταλάβεις ότι το σωματικό βάρος είναι κάτι πολύ απλό αλλά συγχρόνως και πολύ σημαντικό. Πρέπει να γνωρίζεις πως όταν προσπαθείς να διώχνεις τα κιλά σου γρήγορα, αυτά θα «ξαναέρχονται» γρήγορα και με πιο άσχημο τρόπο (τοπικό πάχος, προβλήματα υγείας λόγω φαινομένου «γιο-γιο»). Άρα θα σου πρότεινα να κάνεις μια διατροφή που θα χάνεις σιγά και σταθερά και αυτό θα σε οδηγήσει στο να μην βάζεις τόσο εύκολα τα κιλά και έτσι θα δεις πάνω στο σώμα σου στα πόσα κιλά θα είσαι ικανοποιημένη. Οι βασικοί κανόνες της διατροφής σου πρέπει να είναι:
– Να προτιμάς τρόφιμα ολικής αλέσεως
– Να καταναλώνεις τρόφιμα από όλες τις ομάδες
– Να τρως καθημερινά 30γρ ανάλατους ξηρούς καρπούς
– Να τρως εβδομαδιαία 2 φορές ψάρι.
– Καθημερινή φυσική δραστηριότητα (30 λεπτά περπάτημα, ασκήσεις με βάρη)
– Καθημερινή κατανάλωση 2 μερίδων γαλακτοκομικών
– Κατανάλωση 5-6 μερίδων φρούτων & λαχανικών
– Να αποφεύγεις αναψυκτικά, γλυκά, τηγανιτά τρόφιμα,
– Να μειώσεις το αλάτι
– Συχνή κατανάλωση λιπαρών ψαριών
Άμα και πάλι δεν μπορείς να τα καταφέρεις θα σου πρότεινα να συμβουλευτείς κάποιον ειδικό.
Ερώτηση
Γεια σας! Είμαι 18 χρονών και ονομάζομαι Βίκυ! Θα ήθελα να χάσω 14 κιλά ως τον Ιούλιο! Τι θα μου προτείνατε να κάνω; Να σας πω ότι έχω θυρεοειδή και παίρνω φάρμακο Τ4 των 125mg!
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Απάντηση
Αγαπητή Βίκυ,
Πρέπει να γνωρίζεις πως όταν προσπαθείς να διώχνεις τα κιλά σου γρήγορα, αυτά θα «ξαναέρχονται» γρήγορα και με πιο άσχημο τρόπο. Άρα θα σου πρότεινα να κάνεις μια διατροφή που θα χάνεις σιγά και σταθερά και αυτό θα σε οδηγήσει στο να μην βάζεις τόσο εύκολα τα κιλά και έτσι θα δεις πάνω στο σώμα σου στα πόσα κιλά θα είσαι ικανοποιημένη. Ο ενδεικνυόμενος ρυθμός απώλειας είναι 2-4 κιλά/μήνα έτσι ώστε να χάνεις λίπος και ο μεταβολισμός σου να κρατιέται σε υψηλό επίπεδο.
Οι βασικοί κανόνες της διατροφής σου πρέπει να είναι:
-Πολλά και μικρά γεύματα
– Να καταναλώνεις τρόφιμα από όλες τις ομάδες
– Να τρως καθημερινά ανάλατους ξηρούς καρπούς
– Να τρως εβδομαδιαία 2 φορές ψάρι
– Καθημερινή κατανάλωση 2 μερίδων γαλακτοκομικών
– Συχνή κατανάλωση λιπαρών ψαριών
– Να εντάξεις στο εβδομαδιαίο διατροφολόγιο σου τις έξης τροφές γιαούρτι, χυμό γκρέιπφρουτ,πράσινο τσάι,μοσχάρι, κοτόπουλο,τόνο,μαρούλι,δαμάσκηνο
– Κατανάλωση 5-6 μερίδων φρούτων & λαχανικών της εποχής
– Να προτιμάς τρόφιμα ολικής αλέσεως
– Καθημερινή φυσική δραστηριότητα (30 λεπτά περπάτημα ,πιλάτες ,γιογκα, κολύμπι )
– Να αποφεύγεις αναψυκτικά με ζάχαρη, γλυκά, τηγανιτά τρόφιμα
– Να μειώσεις το αλάτι
Ερώτηση
Καλησπέρα σας. Ονομάζομαι Φαίνια. Είμαι 20 ετών και τα τελευταία 5 χρόνια πάσχω από νευρική ανορεξία… Θα ήθελα πλέον να αντιμετωπίσω αυτό το πρόβλημα και να βάλω κάποια κιλά αλλά φοβάμαι το πώς θα εναποτεθούν αυτά στο σώμα μου… Είμαι 39 κιλά και έχω ύψος 1,63. Σύμφωνα με μια τελευταία μέτρηση που έκανα στο νοσοκομείο της Μυτιλήνης όπου ζω, ο βασικός μεταβολισμός μου είναι 1220kcal και το λίπος 5% ενώ το 72% νερό και 37,7 kg μυικός ιστός και νερό και 2kg οστική μάζα. Θα επιθυμούσα αν μπορείτε να με βοηθήσετε στέλνοντάς μου ένα πρότυπο πρόγραμμα διατροφής προκειμένου να καταφέρω να επανέλθω στο φυσιολογικό μου βάρος που ήταν τα 46 κιλά και να σταματήσω να ζω με ένα θερμιδομετρητή στο χέρι υπολογίζοντας συνέχεια την πρόσληψή μου σε θερμίδες! Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων και συγνώμη για την ενόχληση
Απάντηση
Αγαπητή Φαινία,
Οι διατροφικές οδηγίες που είναι απαραίτητο να ακολουθήσει ένα άτομο με νευρική ανορεξία έχουν ως εξής:
– Καταγραφή τροφίμων και ποτών που καταναλώνονται στα κυρίως και ενδιάμεσα γεύματα.
– Εφαρμογή μικρών και συχνών γευμάτων, έτσι ώστε να μην υπάρχουν στομαχικές διαταραχές λόγω πρόσληψης μεγάλης ποσότητας φαγητού.
– Ποικιλία τροφίμων: χρειάζονται περισσότερα από 40 διαφορετικά θρεπτικά συστατικά για να έχετε καλή υγεία και κανένα τρόφιμο δε μπορεί να τα παρέχει όλα. Οι άνθρωποι είναι προγραμματισμένοι να ψάχνουν για διάφορα είδη τροφίμων για να καλύψουν ανάγκες του οργανισμού από όλα τα θρεπτικά συστατικά.
– Κατανάλωση τουλάχιστον 1.5 λίτρο υγρών ημερησίως μιας και στην περίπτωση της νευρικής ανορεξίας, ο οργανισμός είναι αφυδατωμένος λόγω των συχνών εμετών. Εναλλακτικές επιλογές είναι οι χυμοί, το τσάι, ο καφές, το γάλα, κ.τ.λ.
Μέσα στο ημερήσιο διατροφικό πρόγραμμα πρέπει απαραιτήτως να υπάρχουν:
1. 5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών και ξηρών καρπών καθημερινά
2. 3 μερίδες γαλακτοκομικών καθημερινά (1 ποτήρι γάλα 1.5% = 1 κεσεδάκι γιαούρτι 1.5%=30γρ. τυρί)
3. 10-12 ποτήρια υγρών καθημερινά
4. 8-11 μερίδες αμυλούχων τροφίμων (1 φέτα ψωμί = 2 φρυγανιές = 2 cream crackers = ½ κουλούρι θεσ/κης = 1/3 φλ. Ρύζι ή μακαρόνια = 1 μπάρα ή ½ φλ. δημητριακών ολικής αλέσεως = 1 μέτρια βραστή πατάτα = ½ φλ. αρακά = φασολάκια = μπάμιες)
5. 2 φορές εβδομαδιαία κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό)
6. 2 φορές εβδομαδιαία άσπρο κρέας (κοτόπουλο, ψάρι)
7. Είναι καλό να εμπλουτίζουμε σούπες με ελαιόλαδο το οποίο παρέχει στον οργανισμό μας ευεργετικά λιπαρά οξέα.
8. Για πιο μεγάλη περιεκτικότητα σε θερμίδες μπορείτε να προσθέσετε σε μια κρεμώδη σούπα ηλιόσπορους που τους έχετε χτυπήσει σε μπλέντερ μαζί με τα λαχανικά. Έτσι, χωρίς να καταλάβετε διαφορά γεύσης, θα αυξήσετε ουσιαστικά τη θερμιδική αξία του γεύματος. Μπορείτε να αυξάνετε τον όγκο μερίδων προσθέτοντας διάφορους ξηρούς καρπούς. Έχουν υψηλή ενεργειακή πυκνότητα και ταυτόχρονα είναι υγιεινοί.
Ερώτηση
Γεια σας, ονομάζομαι Ιωάννα και είμαι 23 χρονών. Ζυγίζω 60 κιλά και έχω ύψος 1.65. Τον Δεκεμβρίου του 2014 είχα διαγνωστεί με νόσο του Crohn, λόγω των συμπτωμάτων που είχα που όλοι γνωρίζετε περίπου ποια είναι, έφτασα να ζυγίζω 52 κιλά. Ο γαστρεντερολόγος μου, μου χορήγησε φαρμακευτική αγωγή συμπεριλαμβανομένης και της κορτιζόνης, είχα κόψει εντελώς αλάτι και ζάχαρη, είχα φουσκώσει λίγο, περισσότερο στο πρόσωπο αλλά όλα καλά. Επισκέφθηκα ακόμα ένα γιατρό, ομοιοπαθητικό για την ακρίβεια όπου μετά από check up που μου είχε κάνει μου έδωσε μια διατροφή που έπρεπε να ακολουθήσω για να αρχίσει να λειτουργεί και πάλι σωστά το έντερο μου. Να σημειώσω ότι η διατροφή είναι αρκετά αυστηρή και την κάνω μέχρι σήμερα, δηλαδή από κρέας μόνο κοτόπουλο, πολλές φυτικές ίνες, ψάρι, μακαρόνια και ψωμί χωρίς γλουτένη, καθόλου γαλακτοκομικά, καστανό ρύζι και γλυκά μία φορά την εβδομάδα, Το πρόβλημα μου είναι ότι ενώ ακολουθώ αυτή την διατροφή παίρνω κιλά αντί να χάνω. Άντι έστω να μείνω σταθερή, πήρα συνολικά 8 κιλά. Το λίπος μου μειώνεται και αυξάνεται η μυική μου μάζα. Θα ήθελα να πάρω από εσάς μια δεύτερη γνώμη για το τι μπορεί να συμβαίνει. Επίσης κορτιζόνη έπαιρνα για 3 μήνες, μέχρι τέλη Φεβρουαρίου. Ευχαριστώ πολύ
Απάντηση
Αγαπητή Ιωάννα,
Είναι πολύ σημαντικό ότι έχεις βρει την θεραπεία που σου ταιριάζει σύμφωνα με την ασθένεια σου όσο για την διατροφή σου η ιδανικότερη λύση είναι να απευθυνθείς σε έναν Κλινικό Διατροφολόγο & Διαιτολόγο ώστε να σου δώσει ένα ειδικά σχεδιασμένο για εσένα πρόγραμμα σύμφωνα με την πάθηση σου και την ανάλυση του σώματος στην όποια φαίνεται το ποσοστό του λίπους της μυικής σου μάζας αλλά και των σωματικών σου υγρών σου διότι τα άτομα που πάσχουν από την νόσο Crown έχουν πολλές μεταβολές βάρους λόγω των κατακρατήσεων .
Ερώτηση
Είμαι 25 χρόνων, 43 κιλά με 1.52 ύψος. Έχω κυτταρίτιδα στα πόδια, δεν κάνω κακή διατροφή ποτέ, αποφεύγω να τρώω όσο μπορώ απ’ έξω. Δεν πίνω ποτέ αναψυκτικά μόνο νερό ή κανένα χυμό από πορτοκάλια και φρούτα στο σπίτι. Τι μπορώ να κάνω για να φύγει η κυτταρίτιδα; Τα τελευταία χρόνια που δεν εργάζομαι, κάνω πολύ καθιστική ζωή. Τι τροφές θα πρέπει να τρώω και τι είναι αυτό που πρέπει να αποφύγω στη διατροφή μου; Το περπάτημα βοηθάει; Αν ναι πόσες φορές την ημέρα θα πρέπει να περπατάω;
Απάντηση
Για την κυτταρίτιδα συχνά ευθύνονται τοξίνες οι οποίες μειώνουν την ελαστικότητα της επιδερμίδας και καθυστερούν την κυκλοφορία του αίματος, οπότε να τρώτε πολλά χρωματιστά λαχανικά και φρούτα. τοξίνες. Τα μούρα βοηθάνε ιδιαίτερα, γι’ αυτό να τρώτε μια χούφτα από σμέουρα, φράουλες, μύρτιλλα ή βατόμουρα κάθε μέρα με το πρωινό σας. Οι μπανάνες και τα μάνγκο είναι γνωστό ότι τονώνουν την κυκλοφορία του αίματος, το οποίο βοηθάει στην πρόληψη της κυτταρίτιδας, οπότε προτιμήστε τα όσο πιο συχνά μπορείτε, όπως και την παπάγια, για την οποία μελέτες δείχνουν ότι εμποδίζει την καταστροφή των υποδόριων ιστών. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C παίζουν επίσης εξαιρετικό διασπαστικό ρόλο στην κυτταρίτιδα, γιατί τονώνουν τα επίπεδα του κολλαγόνου στην επιδερμίδα, το οποίο προωθεί την ελαστικότητα της και διατηρεί στην σφριγηλότητα της. Άλλες τροφές που τονώνουν την ελαστικότητα της επιδερμίδας είναι το μουρουνέλαιο, το κοτόπουλο, το γκρέιπφρουτ, οι ντομάτες, τα μήλα, το σπανάκι, τα καρότα και το αβοκάντο. Στο τέλος, τρόφιμα τα οποία χαρακτηρίζονται ως «διουρητικά» είναι επίσης καλά για την αποτροπή της κυτταρίτιδας. Δοκιμάστε το αγγουράκι, το σέλινο, τα κρεμμύδια και τα σπαράγγια.
Επεξεργασμένα λιπαρά τρόφιμα όπως τα λουκάνικα, τα αλμυρά σνακ και τα γλυκά είναι ιδιαιτέρως επιβλαβή. Συνήθως περιέχουν πολλά πρόσθετα όπως αλάτι και γλυκαντικά, τα οποία υπερφορτώνουν τον οργανισμό με τοξίνες.
Ευθυμία Δέδε
Κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ