Site icon TLIFE

Πώς θα αδυνατίσεις; Ο Δ.Γρηγοράκης και η ομάδα του απαντούν στις ερωτήσεις σου!

Q&A

Τι φταίει και δεν αδυνατίζεις; Γιατί ενώ προσέχεις τη διατροφή σου και κάνεις δίαιτα, δεν χάνεις κιλά; Ο Κλινικός διαιτολόγος διατροφολόγος Δημήτρης Γρηγοράκης και η ομάδα διαιτολόγων του, αναλαμβάνουν να δώσουν απαντήσεις σε ό, τι σε απασχολεί γύρω από το αδυνάτισμα και τη διατροφή.


Ερώτηση
Γεια σας. Με λένε Μαρία και είμαι 15 χρονών. Είμαι 1.74 και 69 κιλά. Εδώ και 3 μήνες κάνω δίαιτα (ειδικού) και έχω χάσει 11 κιλά… Το πρόβλημα είναι πως τον τελευταίο μήνα ενώ τηρώ κατά γράμμα τη δίαιτα που κάνω αντί να χάσω ή να μείνω σταθερή στα κιλά μου παίρνω κιλά! Για παράδειγμα από την προηγούμενη εβδομάδα έχω πάρει μισό κιλό και δεν μπορώ να καταλάβω το λόγο που συμβαίνει αυτό. Θα ήθελα πολύ τη συμβουλή σας και θα εκτιμούσα πάρα πολύ αν μου εξηγούσατε το λόγο που συμβαίνει αυτό και αν θα εξακολουθεί να συμβαίνει.
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!
Μαρία

Απάντηση
Αγαπητή Μαρία,
Όσο μειώνεται το βάρος σημαίνει ότι πλησιάζεις το ιδανικό σου βάρος και είναι λογικό να δυσκολεύεσαι να χάσεις. Η αυξομείωση βάρους μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες όπως κατακράτηση υγρών, δυσκοιλιότητα ή από πιθανή επικείμενη έναρξη έμμηνου ρύσης. Δεν αναφέρεις αν κάνεις άσκηση όλο αυτό το διάστημα, αν ναι καλό θα ήταν να κάνεις ένα μικρό διάλειμμα, αν όχι καλό θα ήταν να ξεκινήσεις! 2-3 φορές την εβδομάδα αερόβια άσκηση θα βοηθούσε!

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος

Ερώτηση
Γεια σας! Είμαι 15 χρονών, έχω ύψος 1.58 και είμαι 55 κιλά. Θα ήθελα να χάσω 7 κιλά. Τρώω κανονικά, απλά μερικές φορές ξεχνώ να τρώω πρωινό και βραδινό επειδή διαβάζω για τις εξετάσεις. Τι να κάνω;
Δήμητρα

Απάντηση
Αγαπητή Δήμητρα,
Το βάρος σου είναι ήδη χαμηλό οπότε είναι λογικό να μην μπορείς να χάσεις εύκολα τα κιλά που θέλεις. Από τη στιγμή που βρίσκεσαι σε περίοδο εξετάσεων καλό θα ήταν να τρως σωστά και ισορροπημένα όλα σου τα γεύματα. Πρέπει να γνωρίζεις ότι μια φυσιολογική απώλεια είναι 0.5-1 κιλό την εβδομάδα. Χωρίς άγχος και με πολύ υπομονή και επιμονή, η προσπάθειά σου δεν θα αργήσει να φανεί.

Για καλύτερα αποτελέσματα μπορείς να εφαρμόσεις τα εξής:
-Προσπάθησε να πίνεις καθημερινά 1,5 λίτρο υγρών (νερό, χυμοί χωρίς ζάχαρη, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ημίπαχο γάλα, τσάι, ρόφημα κρόκου κοζάνης).

-Πρόσθεσε στη διατροφή σου το πράσινο τσάι που είναι ενισχυμένο σε κατεχίνες και αντιοξειδωτικά που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό.

-Αντικατέστησε όλα τα λευκά σε προϊόντα ολικής αλέσεως (δημητριακά, ζυμαρικά, ψωμί πολύσπορο, cream crackers σίκαλης, καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι), τα οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες.

-Κατανάλωσε καθημερινά καυτερά καρυκεύματα, τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες (π.χ. πουλερικά, γαλακτοκομικά, ψάρι, μανιτάρια), γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά, ανάλατους ξηρούς καρπούς.

-Για γλυκό προτίμησε επιδόρπια χωρίς ζάχαρη, μπάρες δημητριακών ολικής αλέσεως, παστέλι, μαύρη σοκολάτα χωρίς ζάχαρη, γιαούρτι με μέλι, μπισκότα πολυδημητριακών.

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος

Ερώτηση
Καλησπέρα. Είμαι 25 ετών και ύψος 1,61. Το βάρος μου είναι 73 κιλά. Νιώθω λίγο άβολα με το σώμα μου και θα ήθελα να χάσω 10 κιλά αλλά δεν ξέρω τι διατροφή να ακολουθήσω.
Κατερίνα

Απάντηση
Καλησπέρα Κατερίνα,
Το βάρος σας είναι αυξημένο αναλογικά με το ύψος σας. Η καλύτερη συμβουλή είναι να βελτιώσετε τη διατροφή σας εφαρμόζοντας συχνότητα γευμάτων, κατανάλωση τροφίμων ολικής αλέσεως (δημητριακά, ζυμαρικά, ψωμί, καστανό ρύζι), πρόσληψη άφθονων φρούτων, λαχανικών και υγρών, περιορισμό γλυκών, λιπαρών και αλμυρών τροφίμων.
Μην παραλείπετε το πρωινό σας
Κάνετε μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας
Επιλέγετε καθημερινά τρόφιμα ολικής αλέσεως
Καταναλώνετε 2-3 μερίδες ημίπαχων γαλακτοκομικών
Καταναλώνετε καθημερινά 3-4 μερίδες φρούτων
Καταναλώνετε 2 φορές όσπρια την εβδομάδα
Καταναλώνετε 1 φορά λαδερό την εβδομάδα
Καταναλώνετε 2 φορές ψάρι την εβδομάδα
Καταναλώνετε 2 φορές Κοτόπουλο την εβδομάδα
Συνοδεύετε το φαγητό σου με σαλάτα εποχής με λίγο λάδι
Προσλαμβάνετε αρκετά υγρά (8-10 ποτήρια)
Αυξήσετε τη φυσική σας δραστηριότητα

Τίνα Καραΐσκου
Κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος

Ερώτηση
Γεια σας! Είμαι 28 ετών, έχω ύψος 1.64 και είμαι 60 κιλά. Θα ήθελα να χάσω άλλα 5-7 κιλά. Το σώμα μου είναι λίγο περίεργο, είμαι αδύνατη πάνω και κάτω έχω σχήμα αχλάδι. Τι διατροφή πρέπει να ακολουθήσω; Γνωρίζω ότι δεν επιτρέπονται τα τηγανητά, τα αναψυκτικά και τα γλυκά, όμως η αλήθεια είναι πως μπορεί να μην φάω ολόκληρη μέρα και να φάω 8 με 9 το βράδυ. Εκεί είναι το λάθος μου. Σας παρακαλώ πείτε μου μια διατροφή που πρέπει να ακολουθήσω για να χάσω αυτά τα ψωμάκια που με ταλαιπωρούν!
Ευχαριστώ!
Δέσποινα

Απάντηση
Αγαπητή Δέσποινα,
Η πρώτη αλλαγή που πρέπει να κάνεις είναι να οργανώσεις την ημέρα σου ώστε να καταναλώνεις τουλάχιστον 4-5 γεύματα.

Επίσης:
Ξεκίνα την ημέρα σου με ένα υγιεινό & ισορροπημένο πρωινό
Να κάνεις μικρά & συχνά γεύματα
Να καταναλώνεις γαλακτοκομικά χαμηλά σε λιπαρά
Να αυξήσεις την ποσότητα των υγρών που πίνεις
Να καταναλώνεις τουλάχιστον 5-6 μερίδες φρούτων & λαχανικών ημερησίως
Να καταναλώνεις δημητριακά ολικής αλέσεως
Να μειώσεις τα γλυκά, σφολιατοειδή και τη ζάχαρη
Να πίνεις πράσινο τσάι πλούσιο σε κατεχίνες
Μείωσε την κατανάλωση αλκοόλ
Να κάνεις τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα κάποιου είδους άσκηση

Γιούλη Φραγκιαδουλάκη
Κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος

Ερώτηση
Χαίρετε! Είμαι 34 χρονών και το βάρος μου είναι 63 κιλά με ύψος 1.69. Αντιμετωπίζω πρόβλημα τοπικού πάχους στην περιοχή της κοιλιάς. Αν και σε γενικές γραμμές ακολουθώ μεσογειακή διατροφή και ποδηλατώ καθημερινά (χρησιμοποιώντας το ως μέσο μετακίνησης), το κοιλιακό λίπος είναι παρόν. Ακόμη κι όταν ζύγισα 60 κιλά, πριν το χειμώνα, η κοιλιά μου πάντα ήταν πεταχτούλα! Τι θα μπορούσα να κάνω για να μειώσω το κοιλιακό λίπος, χωρίς απαραίτητα να χάσω βάρος;
Ευχαριστώ,
Ελένη

Απάντηση
Καλησπέρα Ελένη,
Σύμφωνα με το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ = 22 kg/m2), το σωματικό σας βάρος είναι φυσιολογικό. Κάποιες συμβουλές για τη μείωση του κοιλιακού λίπους είναι οι παρακάτω:
-Καθημερινή λήψη πρωινού.
-Μικρά και συχνά γεύματα.
-Πίνετε καθημερινά 3-4 ποτήρια πράσινο τσάι το οποίο είναι πλούσιο σε κατεχίνες: είναι φυσικά αντιοξειδωτικά του τσαγιού, που σύμφωνα με έρευνες ενισχύουν το μεταβολισμό και συμβάλλουν στη μείωση του σπλαγχνικού (κοιλιακού) λίπους.
-Προτιμήστε τρόφιμα ολικής αλέσεως Καταναλώνετε καθημερινά 3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά (γάλα, γιαούρτι, τυρί).
-Καταναλώνετε 2-3 φορές εβδομαδιαία ψάρια: η υψηλή περιεκτικότητα των ψαριών σε ω-3 λιπαρά οξέα βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών και στη μείωση του λίπους της κοιλιάς.
-Καταναλώνετε τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα όσπρια: Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνες, δύο θρεπτικά στοιχεία που σταθεροποιούν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
-Αυξημένη πρόσληψη (8-10 ποτήρια καθημερινά) υγρών (νερό, χυμοί, ελληνικός ή στιγμιαίος καφές, ημίπαχο γάλα, τσάι, ροφήματα κρόκου κοζάνης).
-Συστηματική φυσική δραστηριότητα (30 λεπτά καθημερινά είναι αρκετά).

Τίνα Καραΐσκου
Κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος

Ερώτηση
Είμαι 62 ετών με ύψος 1.80. Έχω σκλήρυνση κατά πλάκας εδώ και 20 μήνες. Κάνω ενέσεις ιντερφερόνης β (rebif 22) εδώ και 16 μήνες. Το τελευταίο 6μηνο έχασα 5 κιλά (τώρα είμαι 72) χωρίς να αλλάξω διατροφή. Μήπως άλλαξε ο μεταβολισμός; Γαστροσκόπηση και κολονοσκόπηση που έκανα είναι ok!

Απάντηση
Καλησπέρα,
Σύμφωνα με το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΒΜΙ = 22,2 kg/m2), το σωματικό σας βάρος είναι φυσιολογικό. Ο μεταβολισμός σας είναι πιθανό να έχει αλλάξει από άλλους παράγοντες αλλά λιγότερο πιθανό από τη θεραπεία με τις ενέσεις ιντερφερόνης. Ίσως, ασυνείδητα έχετε αλλάξει κάτι στη διατροφή σας, έχετε μειώσει τη ποσότητα φαγητού ή κάνετε πιο μικρά και συχνά γεύματα. Το διάστημα που χάσατε τα κιλά είναι μεγάλο και η απώλεια ήταν μικρή, περίπου 1kg/μήνα. Καλύτερα, να συμβουλευτείτε κάποιον Κλινικό Διαιτολόγο-Διατροφολόγο ο οποίος θα προσαρμόσει ένα διατροφικό πρόγραμμα σύμφωνα με τις συνήθειές σας και τις ανάγκες του οργανισμού σας. Όπως είναι γνωστό οι διατροφικοί παράγοντες συσχετίζονται τόσο με την πρόληψη, όσο και με την αντιμετώπισή της ΣΚΠ. Ο ρόλος της διατροφής, σε κάθε περίπτωση, λειτουργεί συμπληρωματικά, συμβάλλοντας στην καθυστέρηση της πορείας και στη ύφεση των συμπτωμάτων της ΠΣ.

Τίνα Καραΐσκου
Κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος

© 2024 tlife.gr