Μέσα από το TLIFE και συγκεκριμένα από τη στήλη του Q&A μπορείς να ενημερωθείς και να λύσεις κάθε σου πρόβλημα, που αφορά φυσικά στη διατροφή και τη δίαιτα. Η Επιστημονική Ομάδα του Δημήτρη Γρηγοράκη περιμένει τη δική σου ερώτηση και είναι έτοιμη να σου δώσει τη λύση που αναζητάς. Στείλε μας την απορία σου και λάβε άμεσα μια απάντηση από τους ειδικούς. Προς το παρόν πάμε να δούμε τι ερωτήσεις είχαν οι αναγνώστριές μας αυτήν την εβδομάδα…
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
*Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου κάνε “κλικ” στο banner που θα βρεις το τέλος του άρθρου
ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα σας! Είμαι 28 χρονών, λιπόσαρκη, με καλή υγειά. Έχω μόνο λίγη αναιμία γιατί δεν τρώω πολύ κρέας. Δεν παίρνω βάρος, είμαι κακόφαγη γενικά, αλλά έχω αδυναμία στα γλυκά. Μου αρέσει να τρώω κρουασάν στη δουλειά ή κάποια σοκολάτα ή να πίνω γάλα με ζάχαρη και κακάο. Πέρα από την αύξηση βάρους, αυτό το προσέχω! Κινδυνεύω να πάθω σακχαρώδη διαβήτη από την κατανάλωση γλυκών; Κάνω εξετάσεις κάθε χρόνο και τόσο το σάκχαρο όσο η γλυκοζυλιωμένη πρωτεΐνη είναι στα φυσιολογικά επίπεδα. Ποια η γνώμη σας;
Γιάννα
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Όπως αποδεικνύεται εκτός του ότι προκαλεί παχυσαρκία και διαβήτη, η κατανάλωση μιας διατροφής με αυξημένη ποσότητα ζάχαρης συνδέεται με έναν αριθμό μη φυσιολογικών λειτουργιών του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της κακής μνήμης και των γνωστικών δραστηριοτήτων. Εδώ είναι τι πρέπει να ξέρετε για να αποφευχθεί η υπερφόρτωση της ζάχαρης.
Η ζάχαρη είναι εθιστική
Χρειάζεται μόνο μία μικρή ποσότητα ζάχαρης για να διεγερθεί ο εγκέφαλος και να απελευθερώσει ντοπαμίνη, μια φυσική χημική ουσία του εγκεφάλου που ενεργοποιείται σε στιγμές απόλαυσης και καλής διάθεσης. Δραστικές ουσίες όπως η κοκαΐνη και η μεθαμφεταμίνη δρουν στους ίδιους υποδοχείς με τη ντοπαμίνη. Σε μια μελέτη του USC, οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τροφές με φρουκτόζη βίωσαν αυξημένη πείνα και πολλές λιγούρες και είχαν μια μεγαλύτερη προθυμία να δώσουν χρήματα για να αποκτήσουν άμεσα τρόφιμα υψηλής θερμιδικής αξίας.
Η ζάχαρη γερνάει το δέρμα
Δεν φταίει για όλα ο ήλιος. Η πάρα πολλή ζάχαρη διασπά το κολλαγόνο και την ελαστίνη στο δέρμα μας, που βοηθούν στην αναγέννηση των κύτταρων. Δεν υπάρχει κανένας φυσικός τρόπος για να θεραπευτεί η ζημία που έχει δημιουργηθεί στο δέρμα. Η λύση είναι η διατήρηση της πρόσληψης ζάχαρης στο ελάχιστο ή εξάλειψή της.
Η ζάχαρη προκαλεί υπερφαγία
Είναι γεγονός ότι μια δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη αυξάνει την αποθήκευση λίπους. Επιπλέον, πρόσφατα οι ερευνητές κατάλαβαν ότι η χρόνια κατανάλωση μουδιάζει το ανορεξιογόνο σύστημα της ωκυτοκίνης του εγκεφάλου, τον αισθητήρα που αποτρέπει την υπερκατανάλωση τροφής. Όταν ο εγκέφαλός διαβιβάζει τις ορμόνες για να σταλεί το σήμα ότι είμαστε χορτάτοι, είναι πιο πιθανό να συνεχίσουμε το φαγητό.
Η ζάχαρη «χαλάει» τη μνήμη
Ο νευροτροφικός παράγοντας που προέρχεται από τον εγκέφαλο (BDNF) μας βοηθά στην εκμάθηση και στη δημιουργία νέων αναμνήσεων. Όταν το επίπεδο του BDNF είναι χαμηλό, αδυνατούμε να μάθουμε νέα πράγματα και η μνήμη μας μειώνεται. Ορισμένες έρευνες έχουν ανακαλύψει σύνδεση μεταξύ των χαμηλών συντελεστών BDNF της νόσου του Alzheimer, την κατάθλιψη και την άνοια.
Η ζάχαρη συμβάλει στην αύξηση της χοληστερόλης
Υπάρχει μια ανησυχητική σύνδεση μεταξύ της ζάχαρης και της χοληστερόλης. Μια μελέτη στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης διαπίστωσε ότι, μετά τον αποκλεισμό των ατόμων με υψηλή χοληστερόλη, οι άνθρωποι με διαβήτη, οι άνθρωποι που ήταν εξαιρετικά υπέρβαροι, αλλά και εκείνοι που έτρωγαν τα υψηλότερα επίπεδα των προστιθέμενων σακχάρων, βίωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε επίπεδα της κακής χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων , τα οποία είναι επικίνδυνα λιπίδια του αίματος, και χαμηλότερες τιμές της καλής (HDL) χοληστερόλης. Συμπερασματικά, η υπερφόρτωση της ζάχαρης θα μπορούσε να επιδράσει αρνητικά στο συκώτι μας και να μας αυξήσει περισσότερο την κακή χοληστερόλη, ενώ επίσης αναστέλλει την ικανότητα του σώματός μας για να την αποβάλει.
Η ζάχαρη λειτουργεί αρνητικά στο χαμόγελό σας
Εσείς μπορεί να καταναλώνετε τη ζάχαρη για να αισθανθείτε καλύτερα , αλλά τελικά παίρνετε το αντίθετο αποτέλεσμα. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα Δημόσιας Υγείας παρακολούθησε σχεδόν 9.000 ανθρώπους πως συνδέουν τη σχέση μεταξύ της κατάθλιψης και την κατανάλωση ζαχαρούχων γλυκών, όπως και fast food . Μετά από έξι χρόνια , όσοι έτρωγαν τα περισσότερα ανθυγιεινά τρόφιμα αντιμετωπίζουν σχεδόν 40 % μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης , σε σύγκριση με εκείνους που αποφεύγουν περισσότερο το πρόχειρο φαγητό. Σε άτομα με αντίσταση στην ινσουλίνη , φαίνεται ο εγκέφαλος να απελευθερώνει τα χαμηλότερα επίπεδα ευχάριστης αίσθησης όπως η ντοπαμίνη.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα σας. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: σε περιόδους έντονου στρες και διαβάσματος, ποιες τροφές βοηθούν στην πνευματική τόνωση και σωματική ενέργεια; Σας ευχαριστώ!
Μαρία
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γάλα… Δυναμώνει (και) το μυαλό: Δεν είναι λίγες οι έρευνες που έχουν αποδείξει τη συμβολή του γάλακτος τόσο στην ισορροπία του νευρικού συστήματος, όσο και στην εγκεφαλική λειτουργία. Μπορεί, λοιπόν, το ασβέστιο να βοηθά στην ανάπτυξη και την ενδυνάμωση του σκελετού και στην προστασία των δοντιών, το ασβέστιο όμως, σε συνδυασμό με τις βιταμίνες και τις πρωτεΐνες που περιέχει, κάνουν το γάλα σύμμαχο των μικρών μαθητών, αφού κατά κάποιο τρόπο συμβάλει ακόμα και στην ενίσχυση της σχολικής τους επίδοσης.
Δημητριακά… Χαρίζουν ενέργεια: Γάλα και δημητριακά ολικής αλέσεως – αυτός είναι ο καλύτερος συνδυασμός για να ξεκινήσουν τα μικρά σας την ημέρα τους, αφού το συγκεκριμένο πρωινό τους χαρίζει την ενέργεια που χρειάζονται για να παρακολουθήσουν το μάθημα, να τρέξουν στο προαύλιο, να γυμναστούν. Αν μάλιστα συνδυαστεί και με την υψηλή θρεπτική αξία των δημητριακών ολικής αλέσεως, τότε θα καταφέρετε να δώσετε ένα «σπρώξιμο» και στη συγκέντρωσή των μικρών σας, αφού σύμφωνα με σχετική έρευνα, τα παιδιά που τρώνε δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν την τάση να συγκεντρώνονται πιο εύκολα στην τάξη.
Σολομός… Εξυψώνει το πνεύμα: Τα Ω-3 λιπαρά οξέα που κρύβονται στον σολομό (αλλά και σε διάφορα άλλα ψάρια όπως τη σαρδέλα και τον φρέσκο τόνο) συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, ενισχύουν την πνευματική λειτουργία, δυναμώνουν τη μνήμη και κατ’ επέκταση κάνουν ακόμα πιο αποδοτική τη μελέτη. Αν μέσα σε όλα αυτά προσθέσετε και τις αντιφλεγμονώδεις δυνάμεις τους, τότε, θα καταλάβετε ότι μιλάμε για μια πολύ σημαντική τροφή, η οποία είναι καλό να κάνει την εμφάνισή της στο οικογενειακό τραπέζι τουλάχιστον 1-2 φορές την εβδομάδα.
Αβγά… Για ξεκάθαρη σκέψη: Στα αβγουλάκια συναντάμε τη βιταμίνη Β12 η οποία βοηθάει τη μνήμη και τη μάθηση, αλλά και σημαντική ποσότητα βιταμίνης D η οποία συμβάλει στην απορρόφηση του ασβεστίου. Επίσης, τα αβγά περιέχουν πρωτεΐνες οι οποίες από τη μία ενισχύουν τη «δουλειά» των νευροδιαβιβαστών κάνοντάς τους να μεταφέρουν ακόμα πιο γρήγορα τα μηνύματα στον εγκέφαλο ενισχύοντας έτσι τη διαδικασία της σκέψης, κι από την άλλη είναι πλούσιες σε αμινοξέα τα οποία με τη σειρά τους ενισχύουν τη λειτουργία της μνήμης.
Ξηροί καρποί… Φουλ στη μνήμη: Οι ξηροί καρποί περιέχουν αμέτρητα στοιχεία, ευεργετικά για τον οργανισμό μας. Δύο από τα πιο σημαντικά; Ο σίδηρος και το μαγνήσιο τα οποία επίσης συμβάλλουν στην τόνωση της μνήμης, κάνοντας τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και τις σταφίδες πρώτης τάξης λιχουδιές – ειδικά σε περίοδο έντονης μελέτης κι εξετάσεων.
Φρούτα: Εκτός από τις απαραίτητες βιταμίνες και τις φυτικές ίνες, τα φρούτα περιέχουν επίσης και πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες συμβάλλουν στη βελτίωση της μνήμης. Τι καλύτερο, λοιπόν, από το να ξεκινάει το μικρό μας την ημέρα του πίνοντας ένα ποτήρι φυσικού χυμού φρέσκων φρούτων;
Κρέας… Για ακόμα καλύτερες επιδόσεις: Το κρέας –και ειδικά το κόκκινο– θεωρείται μια από τις πλουσιότερες πηγές σιδήρου, στοιχείο το οποίο ενισχύει τη μνήμη των μικρών μαθητών. Ταυτόχρονα, είναι πλούσιο και σε πρωτεΐνες, οι οποίες εκτός από την απαραίτητη ενέργεια, χαρίζουν στα μικρά μας ακόμα καλύτερη μνήμη. Ό,τι πρέπει δηλαδή για να βελτιώσουν τις σχολικές τους επιδόσεις!
Κακάο… Βελτιώνει τη διάθεση: Πλούσιο σε πολυφαινόλες, το κακάο προστατεύει την καρδιά, διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα και –χάρη στις ενδορφίνες οι οποίες απελευθερώνονται στον οργανισμό με την κατανάλωσή του– βελτιώνει τη διάθεση. Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους, η κατανάλωσή του (σε υγρή ή… στέρεα μορφή) ενδείκνυται ειδικά κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου. Βασική προϋπόθεση; Να καταναλώνεται με μέτρο…
Βασιλικός… Δρα συνδυαστικά: Κρυμμένος στις σάλτσες, τα κεφτεδάκια και σε άλλα φαγητά, ο βασιλικός είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες, σίδηρο, κάλιο και ασβέστιο στοιχεία απαραίτητα για τον οργανισμό μας. Δεν είναι λίγες, μάλιστα, οι έρευνες που μας έχουν δείξει ότι ο βασιλικός, έχει τη δύναμη να μαλακώνει τυχόν πονοκεφάλους. «Παντρεμένος» λοιπόν με τις πρωτεΐνες του κιμά (στα κεφτεδάκια) και την ενέργεια των υδατανθράκων (σαν σάλτσα σε ρύζι και μακαρόνια) αποτελεί μια εξαιρετική τροφή για τα μικρά μας!
Κανέλα… Για έξτρα ενέργεια: Σύμφωνα με τους ειδικούς, η κανέλα, μπορεί να βοηθήσει στη ρύθμιση του σακχάρου μετριάζοντας την πρωινή αδυναμία που μπορεί κάποιες φορές να νιώθουν τα μικρά μας. Αν επιθυμούμε, λοιπόν, να τους χαρίσουμε λίγη έξτρα ενέργεια, πασπαλίζουμε τη φρυγανιά με το μέλι ή τα δημητριακά τους με λίγη κανέλα.
Γιαούρτι… Θωρακίζει τον οργανισμό: Χάρη στα υγιή βακτήρια που περιέχει, το γιαούρτι έχει τη δύναμη να θωρακίσει το ανοσοποιητικό μας, ενώ προσφέροντάς το με λίγο μέλι, σιρόπι, φρούτα ή δημητριακά στα παιδιά, αποτελεί ένα υπέροχο σνακ που τους χαρίζει ενέργεια στο λεπτό!
Φύλλα Ginkgo: Το βότανο αυτό, εκχύλισμα των φύλλων του δένδρου Ginkgo biloba, έχει κινέζικη προέλευση και χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια από τους λαούς της Ανατολής. Στην Γερμανία είναι ένα από τα πιο συχνά χορηγούμενα προϊόντα για νοητικές διαταραχές. Το στανταρισμένο εκχύλισμα EGb 761 του Ginkgo biloba κυκλοφόρησε στην Γαλλία και την Γερμανία πριν 30 χρόνια και σήμερα θεωρείται ως διατροφικό συμπλήρωμα στις Η.Π.Α.
Περιέχει φλαβονοειδή, τερπενοειδή και οργανικά οξέα. Έχει αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα του εκχυλίσματος Ginko biloba στην επιβράδυνση της προόδου της άνοιας, αλλά και στην ενίσχυση της μνήμης και της συγκέντρωσης στους ηλικιωμένου
Γλυκό σα μέλι: Ιδιαίτερα ωφέλιμο για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας, το μέλι, μας προσφέρει όσα χρειαζόμαστε για να ενισχύσουμε την μνήμη μας . Περιέχει φυσικές αντιβιοτικές ουσίες που δυναμώνουν το ανοσοποιητικό και το νευρικό μας σύστημα: χάρη στα ένζυμα, τις βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχει, το μέλι αναστέλλει την ανάπτυξη ιών, βακτηρίων και μυκήτων. Για ακόμα πιο γερό οργανισμό: Το μέλι σε συνδυασμό με την κανέλα μας προσφέρουν μια πραγματικά αποτελεσματική ασπίδα προστασίας της υγείας μας.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλημέρα σας. Προσπαθώ να αρχίσω δίαιτα, αλλά δεν έχω ούτε την διάθεση ούτε και το σθένος. Υπάρχουν πολλά προβλήματα οικονομικά και άλλα που δεν με αφήνουν να κάνω κάτι για τον εαυτό μου. Εργάζομαι σε καθιστική εργασία και τρώω μεσημεριανό κατά τις 5. Προσπαθώ να κάνω δίαιτα αλλά δεν καταφέρνω να τρώω απογευματινό ή ακόμα και βραδινό αφού δεν έχω χωνέψει το μεσημεριανό. Νιώθω πρησμένη και βαριά. Τι να κάνω;
Αντζυ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αρχικά, καλό θα ήταν να παρατηρήσεις ποιες είναι οι τροφές που σου προκαλούν πρήξιμο. Το φούσκωμα που έχεις μπορεί να οφείλεται στο σύνδρομο ευερέθιστου έντερου, γνωστό και ως σπαστική κολίτιδα, το οποίο συχνά συσχετίζεται με το στρες και συνοδεύεται από συμπτώματα όπως φούσκωμα, αέρια, κοιλιακό άλγος, δυσκοιλιότητα ή διάρροια. Καλό είναι λοιπόν να κάνεις την κατάλληλη εξέταση ούτως ώστε να δεις εάν πάσχεις από αυτό το σύνδρομο. Επίσης, το γάλα συχνά ευθύνεται για το φούσκωμα στην κοιλιακή χώρα οπότε εάν έχεις διαπιστώσει κάποιες ενοχλήσεις είναι πολύ πιθανό να έχεις δυσανεξία στη λακτόζη, οπότε θα πρέπει να καταναλώνεις γάλα με μειωμένη λακτόζη ή να στραφείς στο γιαούρτι και το τυρί.
Γενικότερα, τροφές που προκαλούν πρήξιμο είναι:
- Από φρούτα τα μήλα και τα αχλάδια διότι πολλές φορές προκαλούν ευαισθησίες στο έντερο. Εάν λοιπόν έχεις παρατηρήσει ότι σου προκαλούν πρήξιμο μπορείς να καταναλώνεις ένα από αυτά μέσα στην ημέρα ή να αφαιρείς την φλούδα.
- Από λαχανικά το μπρόκολο, το λάχανο και τα σπαράγγια καθώς προκαλούν αέρια και πέπτονται σχετικά δύσκολα στο παχύ έντερο.
- Από όσπρια τα φασόλια ως γνωστόν δεν είναι αρκετά εύπεπτη τροφή με αποτέλεσμα η κατανάλωσή τους να προκαλεί αέρια. Μπορείς λοιπόν εάν σου αρέσουν να τα καταναλώνεις σε μικρή ποσότητα και να τα συνδυάσεις με καστανό ρύζι.
- Τα λιπαρά τρόφιμα επιβραδύνουν την πέψη με αποτέλεσμα να νιώθεις φουσκωμένη για αρκετές ώρες μετά.
- Τα αλμυρά τρόφιμα επίσης ευθύνονται για την κατακράτηση υγρών στο σώμα και το πρήξιμο. Μείωσε λοιπόν την ποσότητα και θα δεις αμέσως αποτέλεσμα.
- Τα ανθρακούχα ποτά απελευθερώνουν στο σώμα μας διοξείδιο του άνθρακα με αποτέλεσμα να προκαλείται το πρήξιμο στην κοιλιά.
- Ακόμη, οι καραμέλες και οι τσίχλες θεωρούνται υπεύθυνες καθώς με την μάσησή τους καταπίνουμε μεγάλες ποσότητες αέρα με αποτέλεσμα να δημιουργείται αυτό το φούσκωμα.
Μερικά tips που θα σε βοηθήσουν:
- Να μασάς αργά και σωστά την τροφή σου για να διευκολύνεις την πέψη
- Να πίνεις πολύ νερό
- Να κάνεις μικρά και συχνά γεύματα,
- Να γυμνάζεσαι συστηματικά
- Να αποφεύγεις τις πολύ λιπαρές τροφές και φυσικά
- Να καταπολεμήσεις το άγχος
- Τέλος, είναι σημαντικό να ακολουθείς μικρά και συχνά γεύματα (ανά 3ωρο), που μπορούν να συμβάλλουν στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού και στην βελτίωση της πέψης.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Για το ξεκίνημα απώλειας βάρους πιστεύετε ότι ο έλεγχος μεταβολισμού από έναν διαιτολόγο- διατροφολόγο θα βοηθούσε; Διαφορετικά πως μπορεί να βρει κάποιος τι είναι αυτό που μπορεί να μπλοκάρει έναν οργανισμό από την απώλεια; Ευχαριστώ.
Μαρία
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Η μέτρηση του μεταβολισμού είναι εύκολη και γρήγορη. Απλά αναπνέετε κανονικά καθώς αναπαύεστε σε ένα κρεβάτι, μέσα από μια μάσκα για 10-15 λεπτά. Στο τέλος του τεστ θα μάθετε το ακριβές ποσό των θερμίδων που το σώμα σας καταναλώνει καθημερινά.
Ποιοι πρέπει να ελέγχουν το μεταβολισμό τους;
- Άτομα που εφαρμόζουν δίαιτα Αδυνατίσματος
- Άτομα που πάσχουν από: Κακοήθη Παχυσαρκία, Υποθυρεοειδισμό, Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών κλπ.
- Άτομα που παίρνουν εύκολα βάρος χωρίς να τρώνε
- Άτομα που εμφανίζουν υψηλό Οξειδωτικό Στρες
- Αθλητές
Ποιες είναι οι τιμές που μπορούν να χαρακτηριστούν “φυσιολογικές”;
- Η εύρεση του βασικού μεταβολισμού διαφοροποιείται από άτομο σε άτομο και εξαρτάται από το φύλο, την ηλικία και το ύψος. Τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης μέτρησης είναι εξατομικευμένα.
Την ημέρα της μέτρησης…
- Όπως με τις περισσότερες ιατρικές εξετάσεις π.χ. τον έλεγχο της χοληστερόλης – έτσι και με το μεταβολισμό υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθήσετε, για να επιτύχετε μια σωστή μέτρηση. Έτσι, τη συγκεκριμένη ημέρα που έχετε προγραμματίσει για τη μέτρηση, βεβαιωθείτε ότι:
- Δεν έχετε φάει ή δεν έχετε πιει τίποτα άλλο εκτός από νερό, τουλάχιστον 4 ώρες πριν τη μέτρηση.
- Δεν έχετε καπνίσει, δεν έχετε καταναλώσει καφεΐνη, δεν έχετε πάρει συμπληρώματα διατροφής, φάρμακα που περιέχουν εφεδρίνη, Ma Huang ή ψευδοεφεδρίνη, τουλάχιστον 4 ώρες πριν από τη μέτρηση.
- Δεν έχετε γυμναστεί (αεροβική γυμναστική ή ασκήσεις αντοχής) για τουλάχιστον 8 ώρες πριν από το προγραμματισμένο ραντεβού σας.
Πώς θα αυξήσω το μεταβολισμό μου;
Υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από το πώς θα αυξήσουμε το μεταβολισμό μας, όπως θαυματουργές τροφές (πχ ξινόμηλο, γκρειπ φρουτ), βιταμίνες, κλπ. Η αλήθεια όμως είναι ότι χρειάζεται πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια για να το καταφέρουμε. Οι επιστημονικές παρατηρήσεις καταλήγουν ότι ο μόνος τρόπος να αυξηθεί ο ρυθμός του μεταβολισμού είναι μέσα από την αυξημένη και συστηματική φυσική δραστηριότητα.. Το πόσο θα αυξηθεί ο μεταβολισμός εξαρτάται από το είδος, την ένταση και τη διάρκεια της άσκησης. Διάρκεια αερόβιας άσκησης (πχ περπάτημα, τρέξιμο, διάδρομος, τένις κλπ), 30-45 λεπτά καθημερινά ή 4-5 φορές την εβδομάδα μπορεί να δώσει μια γερή ώθηση στο μεταβολικό ρυθμό. Μην ξεχνάτε πως ότι οι υπερκινητικοί άνθρωποι παχαίνουν λιγότερο.
Ταυτόχρονα θα πρέπει να προσπαθήσετε να κατανέμετε αυτό το ποσό θερμίδων, σε πολλά και μικρά γεύματα με έμφαση στο πρωινό. Επιπλέον, είναι σημαντικό καθημερινά να καταναλώνετε ποικιλία τροφίμων, ώστε να λαμβάνετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού. Ιδιαίτερη σημασία δώστε στην κατανάλωση των ακόλουθων οδηγιών, οι οποίες μειώνουν την αποθήκευση λίπους:
- Καθημερινή κατανάλωση τουλάχιστον 5 μερίδων φρούτων & λαχανικών
- Καθημερινή κατανάλωση 2 μερίδων γαλακτοκομικών
- Καθημερινή κατανάλωση8-10 ποτήρια υγρών
- Εβδομαδιαία κατανάλωση 1-2 φορές ψάρι
- Κατανάλωση καθημερινά 2-3 ποτήρια πράσινο τσάι
ΕΡΩΤΗΣΗ
Είμαι 1.63 και πάντα ζύγιζα 55 κιλά. Τα τελευταία 2 χρονιά έχω ανέβει στα 61. Έκανα εξετάσεις και είδα ότι ο θυρεοειδής μου ήταν οριακά προς υποθυρεοειδισμό. Πήγα στον Ενδοκρινολόγο και το ρύθμισα αλλά δυστυχώς παρά τη γυμναστική και τη διατροφή, δεν λένε να πέσουν τα κιλά. Πως μπορώ να φτάσω πάλι 55; Άντε 57.
Ζωή
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καλό είναι να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά και τρόφιμα που ενισχύουν την καλή λειτουργία του θυρεοειδή και του μεταβολισμού σας:
- Ιώδιο. Τρόφιμα όπως θαλασσινά και φύκια καθώς και το ελληνικό ιωδιούχο αλάτι μας είναι πηγές πλούσιες σε ιώδιο. Η σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών επηρεάζεται από το ιώδιο της τροφής. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 150mg. Μια μέση δίαιτα περιλαμβάνει τροφές εμπλουτισμένες σε ιώδιο και προσφέρει 250-750mg ιωδίου καθημερινά. Προσοχή όμως πρέπει να δοθεί στις μεγάλες ποσότητες του ιωδίου καθώς δρα αρνητικά ( πάνω από 600 mcg την ημέρα) όταν γίνεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, καθώς μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη λειτουργία του θυρεοειδή.
- Σελήνιο. Το σελήνιο συμβάλλει στη διατήρηση της σωστής ποσότητας θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα και στους διάφορους ιστούς. Επίσης, ένζυμα τα οποία περιέχουν σελήνιο συμμετέχουν στην «αποτοξίνωση» του αδένα (ειδικά σε περιόδους στρες) και στην αποτελεσματική διαχείριση των αποθηκών ιωδίου στο σώμα. Πηγές: ξηροί καρποί, δημητριακά, μοσχάρι, αβγά, ψάρια, τόνος, καβούρια, αστακός.
- Ψευδάργυρος. Η νόσος του θυρεοειδούς συχνά οδηγεί σε ανεπάρκεια του ψευδαργύρου. Πλούσιες πηγές είναι τα θαλασσινά, τα ψάρια, το συκώτι, το κρέας, τα αβγά, τα μανιτάρια και τα σύκα.
- Τυροσίνη. Βρίσκεται στα ψάρια, στο κοτόπουλο, στα τρόφιμα ολικής αλέσεως (π.χ. δημητριακά), στα γαλακτοκομικά, στις μπανάνες, στα φασόλια και στους ξηροί καρπούς. Είναι ένα βασικό αμινοξύ που παίζει μεγάλο ρόλο στην παραγωγή των θυρεοειδών ορμονών.
- Βιταμίνες. Το β-καροτένιο το βρίσκουμε στα πορτοκαλί-κίτρινα και κόκκινα φρούτα και λαχανικά, όπως το πεπόνι, το βερίκοκο και τη πιπεριά. Η βιταμίνη C βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα κυρίως στα εσπεριδοειδή, στις φράουλες και στους φυσικούς χυμούς. Η βιταμίνη Ε κυρίως στο ελαιόλαδο καθώς αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό αντιοξειδωτικά παράγοντα που προστατεύει τον θυρεοειδή από τις επιπτώσεις του οξειδωτικού στρές. Τέλος το σύμπλεγμα των βιταμινών Β συμμετέχουν στη διαδικασία της σύνθεσης της Τ4.
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Γεωργία Καπώλη
Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ