Οι απορίες και οι προβληματισμοί υπάρχουν στη φύση κάθε γυναίκας. Ειδικά όταν πρόκειται για το αδυνάτισμα και τη σωστή διατροφή, τότε τα πράγματα γίνονται πιο σοβαρά και περίπλοκα. Για αυτόν το λόγο η ομάδα ειδικών του Δημήτρη Γρηγοράκη βρίσκεται για ακόμα μια φορά δίπλα σου, περιμένοντας τη δική σου ερώτηση και πανέτοιμη για να σου προσφέρει τη συμβουλή που αναζητάς. Στείλε μας απλά όλα όσα θέλεις να μάθεις για το κομμάτι της υγείας και της διατροφής και σύντομα θα λάβεις την απάντησή σου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
*Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου κάνε “κλικ” στο banner που θα βρεις το τέλος του άρθρου
ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Είμαι 14 ετών, 1,42 ύψος και 52 κιλά! Σύμφωνα με το ύψος μου θέλω να πάω μέχρι τα 45, δηλαδή να χάσω 7 κιλά. Τα έχω κόψει όλα! Τα ζυμαρικά και ότι περιέχει σοκολάτα, αλλά δεν χάνω! Αντιθέτως περνώ βάρος. Τι μπορώ να κάνω για να χάσω αυτά τα κιλά; Ευχαριστώ πολύ.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη μας,
Το γεγονός ότι βρίσκεσαι στην εφηβική ηλικία σημαίνει ότι έχεις αυξημένες ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, καθώς ο ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνεται, οι ιστοί ωριμάζουν και αυξάνονται, τα όργανα του σώματος διπλασιάζονται σε μέγεθος και ο λιπώδης ιστός αυξάνεται σε αυτή την ηλικιακή ομάδα και στο συγκεκριμένο φύλο. Η δίαιτα στην εφηβική ηλικία θα πρέπει να είναι ουσιαστικά διατροφή, ισορροπημένη σε θερμιδικές ανάγκες και θρεπτικά στοιχεία, ώστε να επιτρέπουν τη φυσιολογική ανάπτυξή τους. Ο ενδεικνυόμενος μηνιαίος ρυθμός απώλειας στην εφηβεία είναι 1/2-1 κιλό.
Οι βιταμίνες και τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεσαι:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
- Βιταμίνη D: Η βιταμίνη D βοηθά το σώμα να διατηρήσει σε φυσιολογικά επίπεδα στο αίμα του το ασβέστιο και το φώσφορο, δύο μέταλλα απαραίτητα για την οικοδόμηση της οστικής μάζας και τη διατήρηση γερών οστών. Μια ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσει σε ραχίτιδα, όπου μαλακώνουν τα οστά και μπορεί να οδηγήσει σε παραμορφώσεις όπως τα στραβά πόδια και η κυρτή σπονδυλική στήλη. Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και το σκουμπρί, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά περιέχουν επίσης μία σημαντική ποσότητα της βιταμίνης D. Μια εύκολη, πρακτική και καθημερινή διατροφική επιλογή, αποτελεί ο συνδυασμός του γάλακτος και του γιαουρτιού με δημητριακά ολικής αλέσεως εμπλουτισμένα με βιταμίνη D. Τέλος, η καθημερινή ολιγόλεπτη έκθεση στον ήλιο, είναι ένας άλλος τρόπος για να επιτευχθούν τα ιδανικά επίπεδα στον οργανισμό.
- Ψευδάργυρος: Ο ψευδάργυρος ενισχύει την ανάπτυξη των οστών και ελαττώνει την απώλεια σκελετικής μάζας. Καλές πηγές αποτελούν συκώτι, ψάρια, θαλασσινά (π.χ. γαρίδες), μανιτάρια, κρόκος αυγού, όσπρια (π.χ. αρακάς, φασόλια), λαχανικά (π.χ. μπρόκολο)
- Σίδηρος: Οι ανάγκες για τον σίδηρο είναι αυξημένες, κυρίως λόγου έμμηνης ρύσης. Η μειωμένη πρόσληψη του από την τροφή μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση σιδηροπενικής αναιμίας. Καλές πηγές μοσχάρι, κοτόπουλο, σπανάκι, κόκκινα φασόλια, φακές, αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, δαμάσκηνα).
- Ασβέστιο: Οι έφηβοι έχουν αυξημένες απαιτήσεις σε ασβέστιο, μεγαλύτερες από τους ενήλικες, λόγω του αυξημένου ρυθμού ανάπτυξης της οστικής μάζας. (περίπου 45% της συνολικής ανάπτυξης των οστών συμβαίνει σε αυτή την ηλικία). Καλές πηγές αποτελούν γαλακτοκομικά, αμύγδαλα, μαυρομάτικα φασόλια, πορτοκάλι, σολομός, σαρδέλα.
- Βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο και ω-3 λιπαρά οξέα
Η διατροφή σου για να είναι πλήρης σε θρεπτικά συστατικά καλό είναι να περιέχει τα ακόλουθα:
- Καθημερινά 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών.
- Καθημερινά 5-7 μερίδες φρούτων και λαχανικών.
- 1-2 φορές εβδομαδιαία κοτόπουλο.
- 1-2 φορές εβδομαδιαία ψάρι.
- 1-2 φορές εβδομαδιαία κόκκινο κρέας.
Αυτό που θα σε βοηθήσει πολύ, είναι η ενασχόληση με κάποιο άθλημα ή κάποιο είδος γυμναστικής. Βέβαια καλό θα ήταν να επισκεφτείς έναν διαιτολόγο-διατροφολόγο για να σου κάνει τις κατάλληλες μετρήσεις και να εκτιμήσει την γενικότερη κατάσταση, βγάζοντας σου μια διατροφή που θα στηρίζεται στη μεσογειακή διατροφή.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Είμαι η Ιωάννα, 15 ετών, και θέλω να χάσω κιλά. Είμαι 1.50 και 56 κιλά και θέλω να χάσω 10. Έχω κόψει εντελώς της σοκολάτες. Το πρόβλημα είναι στο σχολείο που δεν έχει τίποτα υγιεινό να πάρω από το κυλικείο. Τι θα μπορούσα να τρώω καθημερινά; Ευχαριστώ πολύ.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καλησπέρα Ιωάννα,
Η εφηβεία αποτελεί τη χρονική περίοδο όπου στον γυναικείο οργανισμό επιτελούνται πολλές ορμονικές μεταβολές που προκαλούνται λόγω έναρξης της εμμηνορρυσίας, με συνεπακόλουθο την εμφάνιση ακμής, τη δημιουργία ραγάδων, τη διαμόρφωση του γυναικείου σώματος και πολλές ψυχολογικές διακυμάνσεις, λόγω του έντονου στρες για τα μαθήματα και τις σχολικές εξετάσεις. Από τα 12-18 ετών, όταν ένα παιδί είναι υπέρβαρο, συστήνεται η απώλεια μισού κιλού το μήνα περίπου, ενώ όταν είναι παχύσαρκο, θα πρέπει να χάνεται περίπου 1 κιλό την εβδομάδα.
Παρακάτω σου δίνουμε μερικές συμβουλές έτσι ώστε να τρέφεσαι σωστά:
- Οι αυξημένες απαιτήσεις στα σχολικά μαθήματα, οι ατελείωτες ώρες διαβάσματος και οι περίοδοι των εξετάσεων που αγχώνουν τον έφηβο, επιβάλλουν την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ω-3 λιπαρών οξέων και μαγνησίου, που ενισχύουν την πνευματική διαύγεια και μνήμη. Έτσι, στην καθημερινή διατροφή θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τα ακόλουθα τρόφιμα: πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κοτόπουλο, λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σολομός, μπακαλιάρος), ξηροί καρποί, εμπλουτισμένες μαργαρίνες, δημητριακά-ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι, όσπρια, γαλακτοκομικά.
- Δώσε μεγάλη σημασία στο πρωινό σου γεύμα, πριν το σχολείο. Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας που θα σου δώσει ενέργεια και θα σε κρατήσει χορτάτη. Καλές επιλογές είναι γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως, ένα τοστ με ψωμί πολύσπορο, τυρί και γαλοπούλα μαζί με ένα ποτήρι φρέσκο χυμό, 1 αβγό βραστό με ψωμί πολύσπορο και 1 ποτήρι φυσικό χυμό, γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με δημητριακά ολικής άλεσης και φρούτο. Στο σχολείο μπορείς να πάρεις κάτι από το σπίτι ή να προτιμήσεις από το κυλικείο τρόφιμα όπως μπάρες δημητριακών, Cream crackers σίκαλης, φρυγανιές σίκαλης, ρυζογκοφρέτες, κριτσίνια, τα οποία μπορείς να τα συνδυάσεις με χυμό ή γάλα χαμηλό σε λιπαρά, φρούτα όπως μήλο και μπανάνα.
- Τέλος, στην χρονική περίοδο της εφηβείας λόγω των αυξημένων αναγκών σε θρεπτικά συστατικά θα ήταν χρήσιμη και η κατανάλωση πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων διατροφής, μετά από καθοδήγηση ειδικού επαγγελματία υγείας.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλημέρα. Είμαι 19 χρονών, ύψος 1,64 και κάπου στα 67 κιλά. Γυμνάζομαι 3-5 φορές την εβδομάδα. Τι μπορώ να κάνω για να χάσω λίπος κυρίως από την κοιλιά;
Μαργαρίτα
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Γεια σου Μαργαρίτα,
Σύμφωνα με την εξίσωση Hamwi, το ιδανικό σου βάρος προσδιορίζεται στα 58 κιλά. Όσον αφορά το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις με τη κοιλιά, ο καλύτερος τρόπος για να χάσεις το λίπος είναι να ακολουθείς μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, που περιλαμβάνει συστηματικά ψάρι, γιαούρτι, ανάλατους ξηρούς καρπούς, φρούτα, λαχανικά και τρόφιμα ολικής αλέσεως. Μπορείς να καταναλώνεις τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, καθώς περιέχουν πολλές βιταμίνες και ανόργανα συστατικά και καταστέλλουν την όρεξη.
Επιπλέον, είναι σημαντικό να διατηρούμε τον οργανισμό μας ενυδατωμένο. Η ενυδάτωση θα πρέπει ιδανικά να προέρχεται από νερό ή και από τσάι με βότανα. Το πράσινο τσάι είναι ένα εξαιρετικό ρόφημα, το οποίο θα σε βοηθήσει πολύ αν το καταναλώνεις σε τακτική βάση. Είναι πλούσιο σε κατεχίνες, μία ένωση η οποία αυξάνει το μεταβολισμό του κοιλιακού λίπους στο σώμα. Καλό θα ήταν αν μπορούσες να αποφύγεις την κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη, το αλκοόλ και το αλάτι.
Φυσικά και η καθημερινή γυμναστική θα σε βοηθήσει πολύ. Το περπάτημα είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να χάσεις το λίπος στη κοιλιά σε μόνιμη βάση. Βοηθάει στη μείωση του λίπους και βελτιώνει τη συνολική υγεία. Επιπλέον, η άσκηση με βάρη μπορεί να βοηθήσει να αποβληθεί το λίπος της κοιλιάς με την παράλληλη απόκτηση μυών, η οποία αυξάνει το μεταβολισμό. Προσπάθησε λοιπόν να έχεις όσο το δυνατόν υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και τα αποτελέσματα θα έρθουν σύντομα!
ΕΡΩΤΗΣΗ
Είμαι 30 ετών με ύψος 1.70 και 55 κιλά. Κάνω πολύ προσεκτική διατροφή και έντονη άσκηση 5 φορές την εβδομάδα. Είχα πάντα υψηλό μεταβολισμό κι έτρωγα ότι ήθελα χωρίς να παίρνω βάρος. Όμως πριν από ένα χρόνο πήρα αντικαταθλιπτικά και μέσα στους 3 μήνες της αγωγής έφτασα τα 70 κιλά. Σταμάτησα την αγωγή και μετά από πολλούς μήνες έφτασα ξανά στα κιλά μου. Φοβάμαι όμως μήπως τα φάρμακα μου χάλασαν το μεταβολισμό και με την πιο μικρή παρασπονδία ξαναπάρω ότι έχασα. Σας ευχαριστώ!
Ελένη
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ελένη,
Η αύξηση του σωματικού βάρους είναι μια πιθανή παρενέργεια που έχουν σχεδόν όλα τα αντικαταθλιπτικά. Ωστόσο, κάθε άτομο ανταποκρίνεται διαφορετικά σε ένα αντικαταθλιπτικό. Μερικοί άνθρωποι παίρνουν βάρος κατά τη λήψη ορισμένων αντικαταθλιπτικών, ενώ άλλοι δεν το κάνουν.
Ο Δείκτης Μάζας του Σώματός σου είναι 19,03. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεσαι μέσα στα όρια των φυσιολογικών τιμών (18,5-24,9), οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Το γεγονός ότι κατάφερες να χάσεις 15 κιλά είναι πολύ θετικό και μπράβο σου καθώς και το γεγονός ότι γυμνάζεσαι 5 φορές την εβδομάδα.
Παρακάτω σου δίνουμε μερικές συμβουλές έτσι ώστε να τρέφεσαι σωστά και να διατηρήσεις το βάρος σου:
- Να καταναλώνεις μικρά και συχνά γεύματα.
- Επίλεξε προϊόντα ολικής αλέσεως (ψωμί, ρύζι, δημητριακά, ζυμαρικά), τα οποία ενισχύουν το αίσθημα του κορεσμού και εφοδιάζουν τον οργανισμό με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά.
- Τα κυρίως γεύματα να συνοδεύονται πάντοτε από σαλάτες που να περιλαμβάνουν λαχανικά εποχής.
- Να καταναλώνεις καθημερινά 2-3 μερίδες ημιάπαχων γαλακτοκομικών προϊόντων, οι οποίες αντιστοιχούν σε 1 ποτήρι γάλα 1,5%, σε 1 κεσεδάκι γιαούρτι 1,5% και σε 30 γρ. τυρί.
- Να καταναλώνεις 2 φορές την εβδομάδα ψάρι και συγκεκριμένα λιπαρά ψάρια.
- Να καταναλώνεις 1-2 φορές την εβδομάδα όσπρια.
- Να καταναλώνεις 1 φορά την εβδομάδα κόκκινο κρέας και 2-3 φορές λευκό κρέας.
- Να καταναλώνεις καθημερινά 30γρ. ανάλατους ξηρούς καρπούς.
- Να καταναλώνεις καθημερινά τουλάχιστον 1,5 λίτρο υγρών.
- Καλό θα ήταν αν μπορούσες να αποφύγεις την κατανάλωση αναψυκτικών με ζάχαρη, το αλκοόλ και το αλάτι.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Γιατί δεν μπορώ να χάσω βάρος; Μήπως επειδή έχω κύστες στο θυρεοειδή αδένα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καλησπέρα,
Οι παθήσεις του θυρεοειδή αδένα είναι ασθένειες που σχετίζονται άμεσα με την διατροφή μας, για αυτό θα πρέπει να προσέχεις την διατροφή σου ώστε να καλύπτονται επαρκώς οι απαιτήσεις σου στα θρεπτικά συστατικά.
Για την σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα πρέπει να δώσεις βάση στα παρακάτω θρεπτικά συστατικά:
- Το ιώδιο που βρίσκεται στο αλάτι, τα ψάρια, τα θαλασσινά, το τυρί, το γάλα και τα αυγά. Προσοχή στις μεγάλες ποσότητες του ιωδίου καθώς δρα αρνητικά στην καλή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα.
- Το σελήνιο που συμμετέχει στην παραγωγή των ορμονών βρίσκεται στους ξηρούς καρπούς, στα δημητριακά, τα θαλασσινά, το μοσχαρίσιο κρέας, τα ψάρια, τα καβούρια, τον αστακό και τον τόνο.
- Ο χαλκός, ο οποίος βρίσκεται στα θαλασσινά και τα ψάρια, στο κρέας, στους ξηρούς καρπούς και στα δημητριακά.
- Ο ψευδάργυρος που εντοπίζεται στα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, τα θαλασσινά, το κρέας, τα αυγά, τα σύκα και τους ξηρούς καρπούς.
- Η τυροσίνη είναι ένα βασικό αμινοξύ που παίζει μεγάλο ρόλο στην παραγωγή των θυρεοειδών ορμονών και εντοπίζεται στα ψάρια, το κοτόπουλο, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τους ξηρούς καρπούς, τη μπανάνα, τα φασόλια και τα γαλακτοκομικά.
- Σημαντικές είναι επίσης και οι βιταμίνες με κυριότερες την Βιταμίνη Β12 που βρίσκεται στο κρέας, τα ψάρια και τα γαλακτοκομικά προϊόντα και η Βιταμίνη D που την βρίσκουμε στο σολομό, τις σαρδέλες, τον κρόκο αυγού, τη μαργαρίνη καθώς επίσης την προσλαμβάνουμε και από την έκθεση στον ήλιο.
Τέλος, θα σου πρότεινα να απευθυνθείς σε ενδοκρινολόγο προκειμένου να ρυθμίσεις τον θυροειδή αδένα σου και να σου συστήσει την κατάλληλη θεραπεία.
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Ιωάννα Τσόλκα
Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ