Site icon TLIFE

ΠΩΣ ΘΑ ΧΑΣΕΙΣ ΚΙΛΑ; Ο Δ.Γρηγοράκης και η ομάδα του απαντούν στις ερωτήσεις σου

Q&A

Για ακόμα μια φορά βρισκόμαστε στο πλευρό σου και λύνουμε κάθε απορία που σε προβληματίζει. Το TLIFE, εγώ και η ομάδα ειδικών του Δημήτρη Γρηγοράκη δεν θα μπορούσαμε να σε αφήσουμε αβοήθητη, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που οι απορίες σου για δίαιτες, σωστή διατροφή και αδυνάτισμα γίνονται όλο και πιο έντονες. Όπως καταλαβαίνεις και η ίδια, όλα είναι πιο εύκολα όταν απευθύνεσαι σε έναν Κλινικό Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, καθώς οι απαντήσεις είναι τεκμηριωμένες και βασισμένες σε ένα σωστό τρόπο ζωής, χωρίς στερήσεις και υπερβολές.

Θέλω να ξέρεις ότι η απάντηση που δίνουμε αφορά μόνο στο δικό σου πρόβλημα και έχει σκοπό να σε βγάλει από τον προβληματισμό μια και καλή. Παρόλα αυτά, διαβάζοντας τις ερωτήσεις άλλων αναγνωστριών μπορείς να ταυτιστείς και να συνειδητοποιήσεις ότι πολλές από εμάς έχουμε κοινά προβλήματα.

*Αν θέλεις να στείλεις κι εσύ την ερώτησή σου κάνε “κλικ” στο banner που θα βρεις το τέλος του άρθρου

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Είμαι 18 χρόνων, ζυγίζω 51-52 κιλά και έχω ύψος 1.52. Θα ήθελα να σας ρωτήσω τι πρέπει να κάνω για να διώξω το λίπος από την κοιλιά και να αποκτήσω επιτέλους επίπεδη!
Ζωή

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Ζωή,
Για να πετύχεις την μείωση του κοιλιακού λίπους μπορείς να ακολουθήσεις τις παρακάτω οδηγίες:

  • Μικρά και συχνά γεύματα.
  • Καθημερινή πρόσληψη πρωινού.
  • Κατανάλωση τροφίμων από όλες τις ομάδες.
  • Αυξημένη πρόσληψη υγρών.
  • Συστηματική φυσική δραστηριότητα.
  • Πίνε καθημερινά 3-4 ποτήρια πράσινο τσάι (οι κατεχίνες ενισχύουν το μεταβολισμό και συμβάλουν στην μείωση του κοιλιακού λίπους).
  • Κατανάλωνε καθημερινά τρόφιμα ολικής αλέσεως (υπάρχει συσχέτιση κατανάλωσης τροφίμων ολικής αλέσεως και μείωσης περιμέτρου κοιλιάς).
  • Κατανάλωνε καθημερινά 3 μερίδες γαλακτοκομικών χαμηλών σε λιπαρά.
  • Κατανάλωνε 2-3 φορές εβδομαδιαία ψάρια (τα ω3 λιπαρά βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη, η οποία βοηθά στην μείωση του λίπους της κοιλιάς)


ΕΡΩΤΗΣΗ

Γεια σας! Είμαι 18 χρονών, έχω ύψος 1,50, είμαι 40 κιλά και κάνω κάθε μέρα 1-1 1,5 ώρα τζόκινγκ. Πως γίνεται να χάσω 2-3 κιλά μέσα σε μια εβδομάδα;
Μαριάννα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη μας,
Σε ενημερώνουμε ότι το βάρος σου σε κατατάσσει στην κατηγορία του ελλειποβαρούς, όπως ορίζει και ο δείκτης μάζας σώματος σου ο οποίος είναι 17,7( με όρια 18,5-24,9). Όπως μας δείχνει και η εξίσωση Hamwi, η οποία ορίζει το ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος, το δικό σου ιδανικό βάρος είναι τα 45 κιλά. Σε αυτήν την περίπτωση θα σου συστήναμε να μην χάσεις άλλο βάρος, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην υγεία σου δεδομένου ότι όταν δεν σιτίζεσαι επαρκώς, μπορεί να έχει δυσμενείς συνέπειες για τον οργανισμό σου.

Όταν οι γυναίκες δεν λαμβάνουν την απαραίτητη ενέργεια (θερμίδες) για να καλύψουν τις ανάγκες του βασικού μεταβολισμού, παρουσιάζονται ανεπάρκειες σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, κόπωση καθώς και προβλήματα στην παραγωγή ορμονών, ενώ το ποσοστό σωματικού λίπους ολοένα και μειώνεται, καθώς ο οργανισμός χρησιμοποιεί τις αποθήκες του λίπους για παραγωγή ενέργειας.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Είμαι 20 χρονών, έχω ύψος 1,68 και πλέον ζυγίζω 65 κιλά. Το τελευταίο εξάμηνο έχω πάρει 8 κιλά. Ήμουν πάντα 57 κιλά και λιγότερο, αλλά φέτος λόγω πολυκυστηκών ωοθηκών και σε συνδυασμό με μια περίοδο στρες που πέρασα (παρά το ΣΠΩ είχα σταθερό κύκλο) έχω αμηνόρροια. Ο γιατρός μου είπε πως έχω υπερέκκριση ινσουλίνης. Είμαι πρησμένη συνέχεια και το βάρος μου δεν πέφτει. Έκανα και δίαιτα και πήγα στα κιλά μου αμέσως αλλά μόλις τη σταμάτησα ανέβηκα πάλι στα 65. Να ανησυχώ πως έχω λίπος ή όταν σταθεροποιηθεί ο κύκλος μου θα έρθουν όλα στη θέση τους; Κάνω αγωγή με glucostop εδώ και 2 μήνες.
Κατερίνα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Κατερίνα,
Η αύξηση του βάρους, που είναι από τα κύρια χαρακτηριστικά του συνδρόμου, αρχικά γίνεται σταδιακά και πολλές φορές συνεχίζεται ραγδαία, παρά την απουσία αλλαγών στη διατροφή ή στον τομέα της άθλησης.

Η ύπαρξη ινσουλινοαντίστασης, καθώς και η κοιλιακή παχυσαρκία (περισσότερο λίπος στην κοιλιά παρά στην περιφέρεια), είναι δύο παράγοντες οι οποίοι καθορίζουν το σχεδιασμό της διατροφής. Όταν υπάρχει ινσουλινοαντίσταση, τότε η διατροφή θα πρέπει να βασιστεί στις αρχές της διατροφής για την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη.

Για την περίπτωση σου θα συστήναμε να:

  • Περιορίσεις την κατανάλωση αμυλούχων τροφίμων (π.χ αρτοσκευάσματα) μέσα στην ημέρα ,αλλά και στα επιμέρους γεύματα και την αντικατάσταση τους από ολικής άλεσης τρόφιμα.
  • Απόφυγε τη ζάχαρη, καθώς και τα προϊόντα στα οποία προστίθεται.
  • Περιόρισε τα ζωικά λιπαρά αποφεύγοντας το βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, το λίπος και την πέτσα στα κρεατικά αλλά και τα προϊόντα στα οποία αυτά περιέχονται.
  • Περιόρισε την κατανάλωση τηγανητών και μεγάλης ποσότητας φυτικών λιπαρών.
  • Εμπλούτισε τη διατροφή σου σε φρούτα και λαχανικά.
  • Αύξησε την κατανάλωση ω-3 λιπαρών οξέων σε 1-2 φορές την εβδομάδα, καθώς έχει αποδειχτεί ότι περιορίζουν τη φλεγμονή και βελτιώνουν την ινσουλινοαντίσταση.
  • Ενσωμάτωσε στην καθημερινότητά σου γύρω στα 45-60 λεπτά μέτριας έντασης άσκηση τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας.

Στην καλύτερη αντιμετώπιση του συνδρόμου θα βοηθήσει σημαντικά η επαφή με κάποιον ειδικό πάνω σε ζητήματα διατροφής.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Είμαι 48 ετών και δεν μπορώ να χάσω κιλά, παρά τη διατροφή που ακολουθώ πιστά εδώ και τρεις μήνες. Το σοβαρότερο πρόβλημα είναι το πρήξιμο σε όλο μου το σώμα το οποίο δεν περιορίζεται, αν και πίνω πολύ νερό.
Χρυσάνθη

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή Χρυσάνθη,
Ο λόγος που δεν χάνετε βάρος μπορεί να σχετίζεται άμεσα με το πρήξιμο που νιώθετε. Αυτό συμβαίνει γιατί δημιουργείται κατακράτηση υγρών στο σώμα και έτσι δεν υπάρχει απώλεια βάρους. Το πρήξιμο στην κοιλιά είναι μια δυσάρεστη κατάσταση που πολλές φορές έχει να κάνει με την ποιότητα, την ποσότητα, τις συνήθειες κατανάλωσης των τροφών μας και την κατάσταση του οργανισμού και του πεπτικού συστήματος εν γένει. Συνοδεύεται συχνά και από άλλα συμπτώματα όπως δυσκοιλιότητα, αέρια, ναυτία, αίσθημα βάρους, και τυμπανισμό.

Οι τροφές που μπορούν να προκαλέσουν πρήξιμο στην κοιλιά είναι τα όσπρια (φασόλια, ρεβύθια, φακές, ρύζι), ορισμένα λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο, το κουνουπίδι, οι πατάτες, τα κρεμμύδια, ο αρακάς, οι πιπεριές, οι ντομάτες με φλούδα, τα πράσα και ορισμένα φρούτα (μπανάνα, πεπόνι, βερίκοκο, εσπεριδοειδή).

Συστήνεται η σωστή προετοιμασία των τροφών και το μαγείρεμά τους (σε όσπρια ή να αφαιρούνται φλούδες και σπόρια) και η σημαντική μείωση αλατιού. Σημαντική είναι η καλή και αργή μάσηση των τροφών. Πρέπει να προσέχουμε στη μάσηση να μην μιλάμε ή να μην τρώμε γρήγορα γιατί καταπίνουμε αρκετό αέρα, ο οποίος εγκλωβίζεται στο πεπτικό σύστημα και προκαλεί φούσκωμα και δυσχεραίνει την πέψη.

Αφού παρατηρήσουμε ποιες τροφές μας ενοχλούν θα πρέπει να τις αποφύγουμε για 2-3 ημέρες. Καλό είναι να κάνουμε μικρά και συχνά γεύματα καθημερινά και να μην παραλείπουμε ποτέ γεύματα γιατί απορυθμίζουμε την ομαλή λειτουργία του εντέρου και του στομάχου. Αποφεύγουμε συνδυασμούς υδατανθράκων με πρωτεΐνη (κρέας με πατάτες π.χ.) ή να καταναλώνουμε ταυτόχρονα τροφές που φουσκώνουν.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας. Τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα το έτος που διανύουμε, πάσχω από το σύνδρομο νυχτερινής υπερφαγίας. Κατά καιρούς έχω ακολουθήσει δίαιτες τις οποίες και τηρώ κατά γράμμα μέχρι τέλους, αλλά τη νύχτα δεν μπορώ να το ελέγξω. Ξέρω ότι ο συνδυασμός ψυχολόγου και διατροφής μπορεί να υποσχεθεί μια λύση, αλλά για μένα ο τρόπος αυτός είναι χρονοβόρος και οικονομικά δυσβάσταχτος. Ποια η γνώμη σας;
Χρύσα

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Αγαπητή φίλη μας,
Το Σύνδρομο Νυχτερινής Υπερφαγίας, είναι μια διατροφική διαταραχή με κλινικά χαρακτηριστικά την πρωινή ανορεξία, τη βραδινή υπερφαγία και την αϋπνία, με συνεχείς διακοπές νυχτερινής κατανάλωσης φαγητού. Συχνότερο είναι το φαινόμενο, σε περιόδους έντονου στρες.

Σας δίνουμε τις παρακάτω οδηγίες, οι οποίες μπορεί να σας βοηθήσουν να αποφύγετε τα υπερφαγικά επεισόδια:

  • Αποφύγετε να έχετε στο σπίτι δελεαστικές τροφές ή φυλάξτε τις σε μέρη όπου δεν έχετε άμεση πρόσβαση.
  • Αποφύγετε την υπερκατανάλωση αλκοόλ και νικοτίνης, που δημιουργούν προβλήματα με τον ύπνου.
  • Καταναλώστε ένα σνακ, πριν πέσετε για ύπνο.
  • Κρατήστε ημερολόγιο καταγραφής των τροφών που καταναλώνετε, την ώρα, την ακριβή ποσότητα και τις σκέψεις που έχετε πριν και αφού φάτε. Θα σας βοηθήσει να διαπιστώσετε τόσο την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνετε, όσο και τις σκέψεις που πιθανόν σας ωθούν σε αυτό.
  • Αποφύγετε να μείνετε νηστικοί κατά τη διάρκεια της ημέρας και καταναλώνετε μικρά και συχνά γεύματα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Προγραμματίστε τα γεύματα της ημέρας και αρχίστε να μην παραλείπετε το πρωινό.

ΕΡΩΤΗΣΗ
Γεια σας! Είμαι 1,59 και 44,5 κιλά. Πόσα κιλά πρέπει να είμαι για το ύψος μου; Αν και είμαι αδύνατη δεν φαίνομαι τόσο και δείχνω κανονική. Θα ήθελα να χάσω 1 κιλό αλλά δεν μπορώ, αν και τρώω σχετικά λίγο. Μόνο 1 φορά την εβδομάδα κάνω ατασθαλία. Επίσης περπατάω καθημερινά 30 λεπτά και τρώω πολλές σαλάτες, φρούτα και γενικά υγιεινά. Τι να κάνω για να χάσω 1 κιλό χωρίς να πεινάω; Ευχαριστώ
Μαρία

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Σύμφωνα με το βάρος σου ανήκεις στην κατηγορία του ελλειποβαρούς όπως ορίζει και ο δείκτης μάζας σώματος σου, ο οποίος είναι 17,6 ( με όρια 18,5-24,9). Αυτό σημαίνει πώς το βάρος σου είναι χαμηλότερο από αυτό που ενδείκνυται για το ύψος σου. Όπως μας δείχνει και η εξίσωση Hamwi, η οποία ορίζει το ιδανικό βάρος ανάλογα με το ύψος, το δικό σου ιδανικό βάρος είναι τα 51 κιλά..

Δεν θα συστήναμε απώλεια βάρους στην περίπτωση σου καθώς αυτό μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία σου.

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Βιολέτα Τζεμολλάρι


Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου

© 2025 tlife.gr