ΕΡΩΤΗΣΗ
Καλησπέρα και από εμένα! Είμαι 26 χρονών και πριν 7 μήνες γέννησα ένα αγοράκι. Έχω 1,70 ύψος και 72 κιλά. Ο μεταβολισμός μου έχει εξαφανιστεί τελείως (να συμπληρώσω ότι δεν ασκούμε). Πριν μείνω έγκυος ήμουν 60 κιλά και είχα πάντα μεταβολισμό που τον έκανα ότι ήθελα. Νιώθω πολύ άσχημα με το σώμα μου πλέον γιατί έχω κοιλιά, μπουτάκια και κυτταρίτιδα.
Βασιλική
ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Καλησπέρα Βασιλική,
Τα 64 κιλά αντιστοιχούν στο ιδανικό σου βάρος, σύμφωνα με την εξίσωση hamwi. Το σώμα και ο μεταβολισμός αρχίζουν να επανέρχονται μετά το πρώτο 6μηνο της γέννας, δεδομένου ότι αποκαθίστανται οι ορμόνες και ο κύκλος.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η μείωση της κυτταρίτιδας και η απώλεια βάρους επιτυγχάνονται από τις ακόλουθες οδηγίες:
- Μειωμένη κατανάλωση μαγειρικού αλατιού και τροφίμων πλούσιων σε αλάτι, όπως οι κονσέρβες, τα παστά, τα πατατάκια, τα έτοιμα φάγητα τύπου fast food, μιας και το αλάτι προάγει την κατακράτηση υγρών.
- Προσεκτική έως μειωμένη κατανάλωση τροφών πλούσιων σε κορεσμένο λίπος, όπως είναι το κόκκινο κρέας, τα γλυκά, τα τηγανιτά, η μαγιονέζα, η κρέμα γάλακτος, τα αλλαντικά, τα ζωικά βούτυρα, τα αυγά, τα ολόπαχα γαλακτοκομικά και τα τυροκομικά προϊόντα. Αντίθετα συστήνεται η κατανάλωση τροφίμων πλούσια μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ιχθυέλαιο).
- Μειωμένη πρόσληψη απλών σακχάρων (υδατανθράκων). Η ζάχαρη είναι μια μορφή απλού υδατάνθρακα που βρίσκεται παντού και έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη της κυτταρίτιδας. Δεν είναι μόνο τα γλυκά και όσες τροφές είναι φανερό ότι περιέχουν πολλά ζάχαρα λόγω γεύσης (καραμέλες, πάστες, μέλι, μαρμελάδες). Δυστυχώς τα σάκχαρα βρίσκονται κρυμμένα σε πολλές τροφές, όπως στο ψωμί, τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα, τις σάλτσες, τα κρασιά, τα γιαούρτια, ακόμα και σε τροφές που θεωρητικά δεν περιέχουν ζάχαρη αλλά έχουν φρουκτόζη που και αυτή διασπάται σε γλυκόζη. Η ζάχαρη που παίρνουμε από τις τροφές ελευθερώνεται στο αίμα με τη μορφή της γλυκόζης. Επομένως η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης έχει ως συνέπεια τα αυξημένα επίπεδα της στο αίμα. Ο οργανισμός για τις διάφορες δραστηριότητές του απαιτεί κάποια ποσότητα γλυκόζης. Όταν τα επίπεδα αυτής είναι πολύ υψηλότερα από τις ανάγκες του οργανισμού σε ενέργεια, τότε έχουμε ποσότητα ανεκμετάλλευτης γλυκόζης (ενέργειας) που αποθηκεύεται. Η αποθήκευση γίνεται στο συκώτι και στους μύες αρχικά, και μετά μετατρέπεται σε λίπος στο λιπώδη και υποδόριο ιστό. Συγκεκριμένα η γλυκόζη ενώνεται με τα ελεύθερα λιπαρά οξέα δημιουργώντας τα τριγλυκερίδια, που αποτελούν αποθέματα ενέργειας από τον οργανισμό, με τη μορφή λίπους και έτσι έχουμε διόγκωση των λιπωδών κυττάρων και εμφάνιση της μορφής φλούδας πορτοκαλιού.
- Άφθονη χρήση φρούτων και λαχανικών, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και νερό. Οι φυτικές ίνες αφενός δεσμεύουν τα χολικά άλατα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την απορρόφηση λίπους, αφετέρου διασχίζουν αναλλοίωτες τον γαστρεντερικό σωλήνα και οδηγούν στην αποβολή ενός μέρους του λίπους που παίρνουμε από τις τροφές. Επιπλέον, η πλούσια περιεκτικότητα των φρούτων και των λαχανικών σε νερό, αναπληρώνουν τα υγρά του οργανισμού και κατ’ επέκταση των λιποκυττάρων και έτσι βελτιώνουν την όψη “φλούδας πορτοκαλιού” της επιδερμίδας.
- Η αυξημένη κατανάλωση νερού συστήνεται επιπλέον στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας μιας και διευκολύνει στο μεταβολισμό των τροφών, έτσι ώστε να αποφεύγεται η περίσσεια αποθήκευση λίπους και να εντείνεται η αποβολή άχρηστων ουσιών (τοξινών).
Κλινική Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Γεωργία Καπώλη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Επιμέλεια: Ιωάννα Κούρου
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Top Stories
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ